Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(12-03-2018, 10:16 PM)Mitic Пише:  Што се тиче Пунише Рачића, он је био увређен, јер су хрватски посланици хтели да плате српску крв која је проливена за слободу. Тако је то кад неки народи немају слободарску традицију.

А изгледа да је Радић умро од шећерне болести, а не од рањавања. Ево где текста на следећм линку

http://admin.nedeljnik.rs/nedeljnik/port...poslanike/

Хвала Митићу. Тако нешто сам и ја чуо.
Одговори

(12-03-2018, 10:23 PM)Бенито Пише:  Уопште нема доказа да су они или један од њих рекли то у том тренутку. Тачно је да је неко од њих то рекао неколико дана раније, а било је и грђих изјава. Али, до данас ниједан историчар није приредио факсимил записника те седнице скупштине.
Радић јесте умро од шећерне болести, али су те све смрти чудне, јер Рачић никог није погодио директним хицем из пиштоља, него им је пуцао испод ногу и они су погођени рикошетима. Да је и један од њих погођен директним хицем , Рачић би био осуђен на смрт. То је њега тада спасило, али каква му је судбина била, боље да није.

Да поновим, пошто је Ултра послао поруку у истом моменту.
Одговори

Хвала на разјашњењу, Бенито. Сигурно су биле тешке увреде, а мора се видети, као што кажеш, и записник са те седнице. А верујем да су Хрвати и ово рекли како ће да плате српску крв
Одговори

(12-03-2018, 01:48 PM)Бенито Пише:  Друго питање из триптиха:
Постојали су различити национални српски идеолози. Многи од њих су данас заборављени, као што су њихове речи прекрили талогом игнорисања. Специфична су била та размишљања, ево једног:
" Међутим, не само да не влада склад међу нама, не само да нема оне братске љубави, него постоји сва разрогаченост у нашем друштву, све раздвајање које се често претвара у месним , ситним додирима чак и у мржњу... Више има друштвеног додира и међусобних веза између Југословена и Мађара и Немаца у нашој Војводини, или на другом месту, него што има између нашег света у Босни и Херцеговини...."
" Да је било мало слоге и праве националне свести, а не оне верске, можда наша Босна не би никада ни потпала под Аустрију, можда би већ тада добила слободу и самосталност, па бисмо били поштеђени свих оних трагедија и несрећа националних срамота, а кроз које је прошао наш цијели свијет специјално у Босни за вријеме минулог рата..."
" Православни настављају да проводе као под Аустријом православни србизам уместо српског или југословенског национализма, али истина нису сви окупљени.... него према личним међусобицама подијелише се на демократе, земљораднике и радикале, а сви су имали, у суштини, вјерски карактер дјеловања, иако по форми изгледају као неке странке са општим принципима.... Резултат таквог политикантства доводи до све јачег збијања муслиманских редова, а они муслимани, који по својим назорима нису могли допустити ни формално груписање на бази вјерској , бијаше од угроженог свијета и од несавјесних политиканата демагога просто збачени."
" Наши православни могу бити поносни, али тај понос не смију се тако испољавати да одбија од сарадње и заједнице друге, неправославне."

Који бивши четник је ово написао?

Др Хасан Ребац.
Одговори

Треће:
Студирао и докторирао права на бечком универзитету. Био је маркантна личност наше политичке сцене. Упоређивали су га са Пашићем. Творац је " турског параграфа". Био је убеђени Југословен. Када би се правио списак најзначајнијих политичара 20 века на Балкану, он би ушао међу 10 најзначајнијих.
Како се звао?
Одговори

Мехмед Спахо.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Ајде даље.
Одговори

Крајем 19-ог века један Србин из АУ вратио се са пуно диплома и медаља. Био је учесник такимчења на коме је излагао један познати српски бренд. Нажалост Срби никад у потпуности нису успели да овај бренд, у већој мери, наметну светском тржишту.

Ко је поменути Србин и који је бренд излагао?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

То је нека ракија.
Е, сад, која је Клековача у питању, ко ће за знати!? КидањеКидањеКидање
Одговори

(13-03-2018, 04:48 PM)Бенито Пише:  То је нека ракија.
Е, сад, која је Клековача у питању, ко ће за знати!? КидањеКидањеКидање

Ето наде за нашу будућност.

Познати ужички трговац и добротвор Тома Наумовић.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Одавање почасти ђенералу Дражи

http://www.rtvbn.com/3899955/draza-mihaj...e-patriota
Одговори

Не знам зашто си ово окачио на квизу. Ваљда због ових живописних коментара. Smile
Идемо даље:
Био је јунак у Кумановској бици. Тешко рањеног пронашли су га ноћу српски војници и пренели у болницу, где су га, више пута помињани војни хирурзи, закрпили и спасили. После тога је радио у Београду као лучки радник. Активира се почетком Првог светског рата. Његов задатак је био да на импровизованом чамцу напада аустроугарске мониторе. Чамац којим је он командовао први је оштетио један монитор. Идуће 1915. године наставило се надмудривање истих противника. Све док једног дана монитор није успео да торпедује његов чамац. И он и његови помагачи , нашли су смрт у дубинама Дунава, где и данас леже њихови остаци, негде на подручју ушћа двеју река.
Како се звао овај наредник српске војске?
Одговори

Поставио сам да људи прочитају, а коментаре не читам, боли ме глава од читања истих Кез

Дража је и даље скрајнут кад се гледа политички и медијски. Али се зато обележава рођендан Коче Поповића

А да није Илија Громовник одговор на питање. Ово сам одвалио Smile

Мислио сам на Љуба Главинића званог Илија Громовник, али није он. Нисам прочитао питање до краја
Одговори

Није он. Овај наредник је занимљив случај, гледајући из данашње перспективе.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 36 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним