Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(02-04-2018, 10:25 PM)Mitic Пише:  
(02-04-2018, 10:23 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(25-01-2017, 11:08 PM)смедерево Пише:  Једна планина у Канади носи име великог Србског војсковође. Ко је у питању?
Чијим напорима је ова планина понела име по војводи Путнику?

Пупиновим?

Не, то је било тек 2012.
Имате на Сајту РТС-а одговор, додуше делимичан и непрецизан:
''Спомен-плочу открио је један од најстаријих чланова Равногорског покрета у Калгарију Бранко Тумбас, а освећење је обавио парох српске цркве Свети Симеон Мироточиви у Калгарију Обрад Филиповић.
Присутне је у име организатора поздравио председник те организације Бошко Ивковић, а у име владе Алберте директор Регионалног центра Марк Стори.''
http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story...D0%B8.html
Не постоји Равногорски покрет у Калгарију, већ Покрет српских четника Равне Горе, а председник Месног одбора тада је био Бошко Ивковић. Тада Дража још није био рехабилитован и било је забрањено користити термин четник (ни сад није много боље у кругу двојке). А ово је са сајта РТС-а пренето и на Википедију.
Дакле, 2012, када је постављена плоча, планина је ''извучена из заборава'', тада смо сви чули за њу. А име је добила 1918, немам извор, али мислим да је на иницијативу канадских власти, као што је нпр. споменик краљевима Петру и Александу у Паризу подигнут на иницијативу француских власти.
Одговори

Међу првом деcеторицом ухапшених одмах по улacку нациста у Београд априла 1941. нашао cе један познат човјек, веома важан за cрпcку иcторију, иако није Cрбин већ Хрват. Ко је он?
Иначе његово име је поново поcтало актуелно у медијима задњих неколико година.
Одговори

Да није Виктор Новак?
Одговори

јесте. О томе говори у Magnum Crimen.
Одговори

" Црне вране напале на беле анђеле "- израз је који је од доласка комуниста на власт нарочито добио на потврди. Данас је то готово масовна појава.
На шта се односи овај израз?
Одговори

Де си поручниче, нема те одавно...
Одговори

Тетас.Јок
Одговори

Напади Албанаца на cрпcке манаcтире?
Одговори

Не, нешто баш очигледно у нашој свакодневној култури.
Одговори

Напади на српску историју
Одговори

(05-04-2018, 06:14 PM)Бенито Пише:  " Црне вране напале на беле анђеле "- израз је који је од доласка комуниста на власт нарочито добио на потврди. Данас је то готово масовна појава.
На шта се односи овај израз?
Абортус?
Одговори

Е братијо, мислио сам да је ово било лако питање.
Гробља. Сада са црним мермерним споменицима, а некад " бели анђели" од разних аутентичних типова камена које су обрађивали локални мајстори каменоресци.
Мало је Влада Републике Српске окренула ситуацију када је наручила беле крстове за погинуле војнике. Али појава јефтиних кинеских мермерних споменика прети да уништи сваку особеност наших надгробних споменика.
Одговори

Једно од мене.

Од недавно неке улице у Краљеву носе имена појединих четничких команданата
који су учествовали у опсади 41. а неки од њих ту и погинули. Једна од улица носи име партизанског командира чете али не и његовог брата, касније команданта једног од корпуса ЈВуО. Ко су двојица браће?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Миломир Коларевић, капетан и командант Златиборског корпуса, имао је брата међу партизанима у Краљеву 1941. године. Да ли тај, можда, има улицу?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 5 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним