Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(10-12-2017, 09:02 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Капетан Недељковић је преживео све ово и стигао до повлачења преко Албаније, али је код једног манастира у Метохији њега са још 50 или 60 војника опколила група арнаута дајући им преварантско обећање звано беса да им се ништа неће догодити ако предају оружје.
Ти изгледа ниси гледао филм ''Беса''. Smile
Одговори

(10-12-2017, 10:22 PM)Бенито Пише:  ЈВуО, мало стрпљења. Smile Што си се расписао оволико? Могао си све ово у неколико питања.
Јел то Милоје Петровић који је био пратилац Рајсу?

Јесте брате, то је тај. Smile

Питање сам вам поставио. Тешко је, али можда неко зна.

Цитат:На Београд је испаљено много аустријских граната, међутим наше официре и војнике је чудило зашто ови испаљују толики број ћорака. Граната се само забије негде и ништа. Smile Била је то права мистерија док једног дана једна граната није пала у двориште краљевог двора а на себи је имала поруку која је решила целу мистерију. Шта је писало на тој гранати, зна ли неко ?


(10-12-2017, 10:24 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ти изгледа ниси гледао филм ''Беса''. Smile

Како да не. Smile Мики Манојловић изубија ону двојицу мотком да одбрани српску жену јер је дао бесу. Кез
Одговори

(10-12-2017, 11:49 AM)Бенито Пише:  Друго:
Често се хвали наш окупатор фелдмаршал фон Макензен,јер је подигао споменик својим непријатељима, српским браниоцима Београда. Само нисам приметио да је неко подигао задњицу да среди тај споменик на Кошутњаку, који је у јадном стању. А поготово нисам приметио да су се наши врли доктори историјских наука потрудили да нађу макар десет имена тих српских војника који су се недељама, ако не и дуже , борили са Немцима , тако што су се вукли по каналима и рововима. А били су сигурни да ће већ следећег момента отићи на неко друго место.
Можда су заборављени управо због тога што су били четници.
Међутим, Макензен је наредио да се подигне још један сличан споменик у Београду.
Који је то споменик и где се налазио?
Гробље се налазило на једној заравни, обичној утрини, где су у 19 веку Београђани бацали ђубре. Ту утрину уредио је један циркус, чини ми се да се звао Ксерокс, или нешто слично. Они су на то место дошли 1907-8 године. Тај циркус је био од дрвета, а не у шаторима. Били су као неки мали градић. Ту је било и дивљих животиња, слон, дивокозе, камиле..... Нестали су одатле почетком Првог светског рата, а да нема трага , или ја не знам за то, шта је било са њима. Тако да је она сцена са почетка Ундерграунда, Кустурица пре требао ставити на почетак Првог светског рата.
Е, дакле, већ идуће 1915. године, Макензен је покупио мртве немачке и српске војнике и дао да се сахране на том месту. Изнад њих постављен је споменик са натписом: Уједињени у смрти.
По ослобођењу, 1918. године, донета је одлука да се ово гробље премести на војно гробље при Новом гробљу. Не зна се,или нема трага, шта је било са спомеником.
Углавном, тај простор је преуређен у парк. У центру тог парка постављен је нов споменик Војводи Вуку. Такав изглед овај простор има и данас. Налази се на сусрету Обилићевог, Топличиног и Косанчићевог Венца.
Одговори

(10-12-2017, 09:02 PM)ЈВуО-КГ Пише:  На Београд је испаљено много аустријских граната, међутим наше официре и војнике је чудило зашто ови испаљују толики број ћорака. Граната се само забије негде и ништа. Smile Била је то права мистерија док једног дана једна граната није пала у двориште краљевог двора а на себи је имала поруку која је решила целу мистерију. Шта је писало на тој гранати, зна ли неко ?

"Не бој се,Србине
Србин је споро шаље,
Србин је тако темпира,
Неће да експлодира."

Отуд толико ћорака у гранатирању Београда. Smile

Нека настави ко хоће.
Одговори

Браво за ЈВуО.
Следи треће о споменицима. Мало лаганије, јер су ова два била стварно тежа:
Ко је била жена којој су Срби подигли први јавни споменик?
Одговори

Кнегињи Зорки, током владавине њеног сина краља Александра, 1926. године.
Одговори

Тако је. Споменик кнегињи Зорки је подигнут, уз велику помпу Београђана, на Калемегдану. Стајао је тамо готово две деценије, док га нису склонили комунисти. Од тада му се губи траг.
Ајде Вуле.
Одговори

Морам да критикујем Поручника... Прешли смо на 400-ту страницу а ниси написао један пост као што си до сада радио после сваке странице дељиве са 100. Јок

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Нисам хтео да прекидам нит , баш је било занимљиво на претходној страници.
Па, ево сад, хвала свим квизашима. Нема напуштања, идемо даље.Хармоника
Одговори

Гардијски потпоручници−водници су веома често вршили службу командира дворске страже, и понекад присуствовали обедима заједно са краљем и краљицом. Једном приликом је краљ Александар упитао: “Одакле сти ви потпоручниче?”, на шта му је овај одговорио: „Ваше величанство, из Задра!”. На ово је краљ шаљиво прокоментарисао: „Нисам знао да имам Талијанца у гарди.” Млади потпоручник је међутим, ово схватио веома озбиљно,па је одговорио: “Ваше величанство, ја сам Србин из Далмације!”
Овај официр је касније, током рата, био у београдској организацији ђенерала Драже Михаиловића, заробљен је од стране Немаца и интерниран у офлаг, преживео је рат, он је?
Одговори

Пратиш Бабца на фејсу?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Јашта! Smile
Одговори

Наставите ви.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Шта је одговор? Фејсбук? Smile
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: пек., 77 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним