Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Бока которска
Одговори

(16-02-2019, 01:05 AM)Бенито Пише:  Бока которска

Нажалост, ти се декларишу као Хрвати или Црногорци. Нема ни један да је Србин.

(15-02-2019, 11:03 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да, муслимани. А католици?

Можда неке групе у Мађарској, или Италији? Наравно, не рачунајући Лужичке Србе.
Одговори

У Румунији. Била репортажа о њима прекјуче на РТС3.
Одговори

(16-02-2019, 01:26 PM)Милослав Самарџић Пише:  У Румунији. Била репортажа о њима прекјуче на РТС3.

Милославе, да ли рекоше локацију где живе ти људи, нисам гледао емисију. Није Темишвар? Наравно,питам под условом да живе на ужем простору неком?
Одговори

(16-02-2019, 04:51 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(16-02-2019, 01:26 PM)Милослав Самарџић Пише:  У Румунији. Била репортажа о њима прекјуче на РТС3.

Милославе, да ли рекоше локацију где живе ти људи, нисам гледао емисију. Није Темишвар? Наравно,питам под условом да живе на ужем простору неком?
Рекли су, заборавио сам, мислим нека села око Темишвара.
Одговори

(16-02-2019, 05:56 PM)Милослав Самарџић Пише:  Рекли су, заборавио сам, мислим нека села око Темишвара.

На прву сам помислио да не мислите на Београд, пошто их и тамо има доста, нарочито после 1991. откад је пропала она САО Дубровачка Република па је већина прешла у Београд. Мада има њих и код нас у Крагујевцу.

[Слика: Novinski_proglas.jpg]

Немојте да се чудите ако Дубровник опет буде наш,остало је доле много аутономаша. Smile

Још сад како је почела да се јавља Истријанска нација, лако може ово да се преломи у нашу корист. Знамо и ми и цео свет да нема мира међу Србима док не изађемо на Јадранско море. Кад смо се свог егејског већ добровољно одрекли.
Одговори

(08-02-2019, 01:55 AM)Бенито Пише:  Ма, знам да је Антић написао да није пуцао, него онако, размишљам.
Све је тачно, али да питам.... А где је погинуо Ристић?
Ристић је био на истом оном чувеном француском броду, на којем су били ђенерал Гојковић и мајор Дулић, његов друг још од 1903. године када су били завереници. Гојковић је погинуо у борби са немачком подморницом, а мајор Ристић се утопио са својим другом мајором Дулићем.
Одговори

Хвала на овим информацијама, Бенито. Ристић се утопио заједно са Дулићем кад је њихов брод торпедован, то је написао и Антић у својим мемоарима, само што није поменуо Ристића.

И у вези са оним што си на другом подфоруму рекао да су се обавештајци сакупили у Београду маја 1941. године, то пише и Јован Марјановић који је цитиран у једној књизи:

"Mihailovićev rad odlikovala je postupnost i sistematičnost. Sa postoje-ćim jezgrom započeo je da širi krug saradnika, da uspostavlja poverenike po selima; povezuje se sa oficirima, žandarima, uglednim domaćinima, razvija obaveštajnu mrežu.
151)
U Beogradu se stvara najuticajniji centar od oficira koji nisu bili odvedeni u zarobljeništvo. Među njima su se nalazili mnogi kasniji Mihailovićevi komandanti: pukovnik Branislav Pantić, major Boško i Žarko Todorović, potpukovnik Dragoslav Pavlović, kapetan Aleksandar Saša Mihailović, majori Velimir Piletić i Radoslav Đurić.
152"

Погледати следећи линк, стр. 169

https://www.scribd.com/document/12926090...%A1eni-rat

На овом линку је део из једне књиге, али нисам сигуран која беше књига, а мислим да је аутор Велимир Терзић и он ту цитира књигу "Дража Михаиловић између Британаца и Немаца" од Јована Марјановића.

Рекох да поделим ово на форуму
Одговори

Хвала Ти Митићу, ни сам се нисам сетио извора, али је Јован Марјановић само један од извора за онај састанак на Ади Циганлији. Добро си ме подсетио за Пантића, али Павловић сигурно није био , јер се види на првој фотографији са Равне Горе, када стоји у строју са Дражом. Осим ако та фотографија није погрешно датирана.
Заборавио сам да тада поменем и потпоручника Слободана Поповића, који се исте 41 ангажовао око неких саботажа које су извели четници у Београду, па је откривен и морао се пребацити на терен, где је после водио више јединица.
Углавном, хвала за извор, а и што сте подсетили за Бранислава Пантића. Мислим да у оно доба Марјановић није ни слутио шта је тиме написао.
Многи историчари, познаваоци Другог светског рата, то не схватају ни данас.
Одговори

Да са српским народом није имао ништа откако је као бициклиста побегао 1956. године, осим што је рођен у Београду, признаје се у предговору књиге коју је написао, где се каже: "Одбио је да има било шта са Србијом, није говорио свој матерњи језик и није ишао у српску цркву". А као дечак је био партизански курир.

Ради се о Србину који је живео у иностранству и који је био на власти током 90-их. О коме се ради?
Одговори

Милан Панић, онај који је Светислава Басару инспирисао да напише Фаму о бициклисти.
Одговори

Јесте, то је тај фамозни лик Smile
Одговори

Како се звала прва тајна политичка српска организација која је себи поставила за циљ уједињење свих Срба под један државни кров, од када до кад је постојала и ко су били њени прваци?
Одговори

Ево још једно да се занимате:

Који Дражин официр је написао највише књига?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 4 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним