(25-12-2016, 05:21 AM)Громовник Пише: [ -> ]http://www.znaci.net/00001/4_14_1_100.htm
Самарџићу, јеси ли наилазио на овај документ?
По мени је све ово у реду, с обзиром на околности. Нема овдје ништа компромитујуће.
Чак се јасно виде разлози комуникације и "сарадње" са хрватском страном. Да је комуникација фиктивна, неискрена, из неких разлога нужна, добивање на времену, да су се одреди сналазили сами како су знали и умјели. Јасно се види да Врховна команда није учествовала у томе.
(25-12-2016, 05:21 AM)Громовник Пише: [ -> ]http://www.znaci.net/00001/4_14_1_100.htm
Како да не. И цитирао. Има још један такав записник, са још једног састанка. И на овој теми сам упућивао на те записнике. Јер у њима се јасно види шта је и како је било.
(25-12-2016, 01:21 AM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]Врањешевић се жалио на Дреновића, Остојић на Врањешевића, Јевђевић на Остојића, а не знам ко беше на Јевђевића...
То је нормална појава у свакој организацији. Неке жалбе су реалне, неке нису. Али треба гледати целину и контекст. И уопште реалне људске могућности, а не идеалне. Тако бих ја све то у вези Дреновића протумачио као ратне варке непријатеља, а не као сарадњу са непријатељем. Шта је он на том терену друго могао да ради?
Као ратну варку непријатељу је послао делегацију самозваном "патријарху" Гермогену и продавао дрвену грађу Немцима и властима НДХ?
Ја не знам зашто је проблем да се напише да је Дреновић био колаборант јер он је то заиста и био. Радић се ни приближно није искомпромитовао као Дреновић, а о Тешановићу да и не говоримо. На крају крајева ако погледамо и овај записник видећемо да и сами актери коментаришу споразум тако да је учињена велика штета што се кроз споразум признала НДХ. И онда се ми као чудимо што је КПЈ имала лак пут да од четника направи сараднике усташа.
Сви ви који покушавате доказати четничку колаборацију са усташама и Њемцима (види врага, за неке, сви Њемци су лоши момци, а само усташе су лоши Хрвати и помало њихово цвијеће), не доказујете ЗАШТО колаборација. Шта четници добијају колаборацијом? Шта добијају,власт, државу, шта, не знам? Реците. Колаборација мора имати циљ? Ако је борба против комуниста, шта после побједе и уништења те гамади. Шта после? Признање НДХ нема смисала постојања. Признање окупације, опет нема смисла постојања четника. Шта? Шта даље?
(25-12-2016, 06:07 PM)Мргуд Пише: [ -> ] (25-12-2016, 01:21 AM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]Врањешевић се жалио на Дреновића, Остојић на Врањешевића, Јевђевић на Остојића, а не знам ко беше на Јевђевића...
То је нормална појава у свакој организацији. Неке жалбе су реалне, неке нису. Али треба гледати целину и контекст. И уопште реалне људске могућности, а не идеалне. Тако бих ја све то у вези Дреновића протумачио као ратне варке непријатеља, а не као сарадњу са непријатељем. Шта је он на том терену друго могао да ради?
Као ратну варку непријатељу је послао делегацију самозваном "патријарху" Гермогену и продавао дрвену грађу Немцима и властима НДХ?
Ја не знам зашто је проблем да се напише да је Дреновић био колаборант јер он је то заиста и био. Радић се ни приближно није искомпромитовао као Дреновић, а о Тешановићу да и не говоримо. На крају крајева ако погледамо и овај записник видећемо да и сами актери коментаришу споразум тако да је учињена велика штета што се кроз споразум признала НДХ. И онда се ми као чудимо што је КПЈ имала лак пут да од четника направи сараднике усташа.
Делагација може бити заваравање непријатеља и куповина времена, а продајна дрвета јер је неопходан новац за издржавање војске, избеглица, итд.
(25-12-2016, 06:58 PM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]Делагација може бити заваравање непријатеља и куповина времена, а продајна дрвета јер је неопходан новац за издржавање војске, избеглица, итд.
Ма свакако, поуздано знам да су то радили наши, "моји" четници. Па како су се снадбјевали. Сналазили су се. Није им ништа падало са неба, али ни једног тренутка то није значило да су циљеви борбе угрожени или не дај боже преусмјерени.
Па знате ли да је готово сваког дана педесетак - стотињак четника улазило у Сарајево, и излазило. Скину људи кокарде са шубара и одвезоше у град , дрва, грађу , отуд назад наТребевић, Луке, Вучију Луку, Игман, Нишиће... брашно, со, маст.... .
И још нешто, многи су гинули, били заробљавани на том задатку. То је би задатак, наређење, а не шверц или пука трговина.
(25-12-2016, 01:23 PM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ] (25-12-2016, 05:21 AM)Громовник Пише: [ -> ]http://www.znaci.net/00001/4_14_1_100.htm
Како да не. И цитирао. Има још један такав записник, са још једног састанка. И на овој теми сам упућивао на те записнике. Јер у њима се јасно види шта је и како је било.
"Smatram da su Bosna i Srbija jedna zemlja i nadam se da će se iz Bosne očistiti sve što nije srpsko."
(25-12-2016, 07:57 PM)Громовник Пише: [ -> ] (25-12-2016, 01:23 PM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ] (25-12-2016, 05:21 AM)Громовник Пише: [ -> ]http://www.znaci.net/00001/4_14_1_100.htm
"Smatram da su Bosna i Srbija jedna zemlja i nadam se da će se iz Bosne očistiti sve što nije srpsko."
Марчетић је имао контрадикторан наступ. Прво је рекао ово: "Poštene muslimane i Hrvate treba pridobiti za nas, jer su komunisti uspeli svojom propagandom kod muslimana, tako da nas oni smatraju za zverove, pa su zato i mnogi njihovi ljudi bežali u komuniste, a danas to treba da otpadne."
А онда ово што си поставио. У сваком случају, његове "наде" није прихватио нико.
(26-12-2016, 02:04 PM)Николај Пише: [ -> ] (25-12-2016, 07:57 PM)Громовник Пише: [ -> ] (25-12-2016, 01:23 PM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ] (25-12-2016, 05:21 AM)Громовник Пише: [ -> ]http://www.znaci.net/00001/4_14_1_100.htm
Марчетић је имао контрадикторан наступ. Прво је рекао ово: "Poštene muslimane i Hrvate treba pridobiti za nas, jer su komunisti uspeli svojom propagandom kod muslimana, tako da nas oni smatraju za zverove, pa su zato i mnogi njihovi ljudi bežali u komuniste, a danas to treba da otpadne."
А онда ово што си поставио. У сваком случају, његове "наде" није прихватио нико.
Што само говори колико су исте биле реални, а ови који су сковали тај план тактични.