Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 2 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Јован Рапајић Жички Проповедник

Поштовани Гос.Самарџићу моја жеља је била да покретањем ове теме укажемо поштовање и дивљење жртви Свештеномученика Јована Рапајића.Никако ми није била намера да оклеветам Ђенерала и покрет, што мени као потомку Михаиловићевог официра који је дао живот за ту идеју и није у интересу .
Одговори

(27-10-2018, 07:33 PM)kvdragan Пише:  Поштовани Гос.Самарџићу моја жеља је била да покретањем ове теме укажемо поштовање и дивљење жртви Свештеномученика Јована Рапајића.Никако ми није била намера да оклеветам Ђенерала и покрет, што мени као потомку Михаиловићевог официра који је дао живот за ту идеју и није у интересу .
Свакако, нисам на то ни помислио. Али има свега у литератури. Можда најбољи случај је књига ''Моха Калист'', према којој испада да су Калиста целог рата мучили и гонили да га убију - четници, док су га партизани спасили. И у ствари испада да је и он био комуниста.
Одговори

Крајем Јануара 1944 отац Јован Рапајић присуствује Великом народном конгресу , такозваном ”Светосавском конгресу” који организује ИО Централног националног комитета Краљевине Југославије у селу Ба . На сам празник Св.Саве 27 јануара , отац Јован Рапајић служи Литургију у сеоској цркви а потом на Светосавском конгресу држи беседу . ”Говорио је из душе, лепо складно, мушки јуначки. Дао нам је визију старих тешких борби , да се држава створи, очува и народ ослободи ”(Ж.Топаловић).
На конгресу Ђен.Михаиловић даје изјаву и заклетву ” да нема и неће бити никакве војничке диктатуре и никаквих вештачких режима” оповргавајући ”комунистичку пропаганду која шири тврдњу како је Равногорски покрет фашистички и како тежи официрској диктатури”

Од јула 1941 до децембра 1942 отац Јован Рапајић је заједно са Владиком Николајем у манастиру Љубостиња где је Владика конфиниран од стране Немаца .Када је Владика спроведен у манастир Војловицу у Банату , Рапајић прелази у манастир Драча поред Крагујевца.

[Слика: scan0003.jpg]

[Слика: image.jpg]
Одговори

Комшо, још два позната свештеномученика ман. Жиче су ликвидирани од комуниста.

Антоније Драговић измрцварен у школском клозету у Рибници и светитељ Јаков Арсовић тј. Св. Јаков Тумански, човек са два доктората, преминуо због тешких батина ознаша.

У сваком случају ова тема је била за "Православље и монархија"

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(28-10-2018, 12:48 PM)Шумадинац Пише:  Комшо, још два позната свештеномученика ман. Жиче су ликвидирани од комуниста.

Антоније Драговић измрцварен у школском клозету у Рибници и светитељ Јаков Арсовић тј. Св. Јаков Тумански, човек са два доктората, преминуо због тешких батина ознаша.

У сваком случају ова тема је била за "Православље и монархија"

Свештеномученик Јован Рапајић је страдао заједно са припадницима Равногорског покрета у Босни са којима је био до последњег часа у тим најтежим временима за Покрет и зато сам сматрао да тема припада овде .
О Антонију Драговићу и Јакову Арсовићу сам хтео другом приликом и на другом месту.
Одговори

Mislim da je ubijen u Blazuju kod Sarajeva
Одговори

(29-10-2018, 01:28 AM)EXREZISER Пише:  Mislim da je ubijen u Blazuju kod Sarajeva

Да на врелу реке Босне заједно са о.Михаилом Ђусићем . Међутим не зна се где су покопани нити тачан датум смрти, предпоставка је да је крајем маја 1945 год.
Јован Рапајић се у једном документу(списак чланова) наводи као члан Централног Националног Комитета, што је поред ангажовања у раду Верско-идеолошког одсека при Врховној команди ЈВуО вероватно било оправдање комунистичким зликовцима да га без суда погубе .

[Слика: image.png]
Одговори

Са Рапајићем и Ђусићем убијен је и мали Милан Калабић.
Одговори

Ђе је рођен Јован Рапајић?
Одговори

(30-10-2018, 07:24 PM)Брада Пише:  Ђе је рођен Јован Рапајић?

Рођен 1910 год. У селу Крбавица крај Коренице ( Лика)

О.Јован Рапајић 1943 год. одлази на планину Јешевац , на место звано Црквине, где се налазе остаци манастира из турског доба. Ту држи антикомунистичка предавања народу из околних села ( Црквине на Јешевцу су на путу Врбава-Борач на 10 км од манастира Враћевшница).
Крајем Божићног поста у манастиру Враћевшница састао се са Ђен. Дражом Михаиловићем, са њим је провео у разговору два дана и ноћ и причестио га .
Одговори

(30-10-2018, 08:02 PM)kvdragan Пише:  

О.Јован Рапајић 1943 год. одлази на планину Јешевац , на место звано Црквине, где се налазе остаци манастира из турског доба. Ту држи антикомунистичка предавања народу из околних села ( Црквине на Јешевцу су на путу Врбава-Борач на 10 км од манастира Враћевшница).
Крајем Божићног поста у манастиру Враћевшница састао се са Ђен. Дражом Михаиловићем, са њим је провео у разговору два дана и ноћ и причестио га .
Јеси ли сигуран за годину, пошто је Дража био у Враћевшиници само 1942?
Одговори

Сигурно је 42.
Одговори

(30-10-2018, 11:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(30-10-2018, 08:02 PM)kvdragan Пише:  

Јеси ли сигуран за годину, пошто је Дража био у Враћевшиници само 1942?
Крај божићног поста је 7.јануара 1943 .тако је наведено у књизи
Одговори

Тога дана Дража је био у селу Горње Липово код Колашина. Која књига је то?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним