Морам и ја да се умешам.
Ја заиста ниге нисам могао да нађем да је војвода онако силно премлаћен као што се у медијима стално потенцира, чак сам чуо да се са то силно премлаћивање историчари мал буне. Оно што знам јесте да је до инцидента дошло и да је по неким тврдњама војвода засигурно добио јенду шамарчину. Међутим, не знам да ли је било још физичких контаката осим те шамарчине.
Оно што ја потенцирам, а други људи, мислим и медији, заборављају је да је тај инцидент пропраћен крајње непримереним понашањем према старом војводи и да је војвода извређан. Е сада, то да је извређан нама сада свучи као да није страшно, али 'ајде да замислимо које су речи употребили ти младићи. Ради куртоазије нећи да пишем које речи, увреде и псовке су могле да дођу у обзир, али замислите ви, ту је сигурно било спомињања, вређања и псовања свега војводи светог и до чега му је стало. Прича се да су му и униформе газили и исмејавали. То је подједнако страшно као та шамарчина (напомињем да немам податке о неком додатном физичком злостављању у кући или у полицијској станици), војвода је душевно осакаћен. Пазите, да човеку од преко 80 година вређате и најблаже речено, исмејавате и понижавате животно дело и то пред њим... па тај човек већ од тога може да умре. Стари људи се брзо узнемире.
Хоћу да кажем, увек се потенцирају батине, али подједнако важно је и то вређање и понижавање, то далеко више може да упропасти душу него физичка бол. Чак и да није било никаквог физичког контакта, војвода је преживео страхоту. Такво понижење ни један војводин колега истог чина није доживео.
Е сада, ја сам заиста нашао слику извода из књиге умрлих и као узрок смрти је заиста наведено обострано запаљење плућа.
![[Слика: 800px-Petar_Bojović_umro_od_upale_pluća.jpg]](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Petar_Bojović_umro_od_upale_pluća.jpg/800px-Petar_Bojović_umro_od_upale_pluća.jpg)
Али поставља се питање
где и како је војвода задобио ту болест ? Болест је морао да навуче негде, где и на који начин, не бих да нагађам, али до тада није био болестан, а након ослобођења се разболео. Можда је повезано, можда је војводи након немилог инцидента пао имуни систем и добио фаталну болест. Целокупан организам је повезан с менталним стањем, мала промена у душевном миру или с психом може бити фатална по организам (нпр. Људи падну у депресију и разболе се).
Могуће да је све ово повезано и да је на крају војвода преминуо без душевног мира, понижен и у болном стању услед тешке болести.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Извињавам се на дугом тексту, ја увек све образлажем у елаборатима

Ево, ради орасположења, једна дивна фотографија где нам је наш војвода видно орасположен и срећан.
![[Слика: 201-Vojvoda-Petar-Bojovi-1930.jpg]](https://i.postimg.cc/1Xs7wYkf/201-Vojvoda-Petar-Bojovi-1930.jpg)
Ја поуздано знам да Марио има већ неке бојадисане војводине фотографије па бих га замолио да се не стиди и да нам их покаже и овде