Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(09-12-2019, 10:05 AM)пек. Пише:  Ако сам добро разумео Кучево се налазило између Велике Плане и Авале. Да ли је неко читао књигу " Смедеревски санџак од 1476.до 1560" од Еме Миљковић?

Има њен чланак везан за Смедеревски чланак. Нисам читао њену књигу, али ево линка тог чланка

http://www.iib.ac.rs/assets/files/IC49(2...ndzaka.pdf
Одговори

(09-12-2019, 06:42 PM)ХраброСрце Пише:  
(09-12-2019, 06:39 PM)Бенито Пише:  Колико команданата корпуса је умрло од болести у Босанској Голготи?

Музикравић - тифус.
Одговори

(09-12-2019, 06:47 PM)Перун Пише:  Ппук. Страхиња Рогић.
Одговори

И ко још?
Одговори

Мајор Димитрије Антоновић, капетан Живан Лазовић, генерал Живорад Божић...
Одговори

Тачно.
И ко још?
Одговори

Морао бих да тражим по књигама. Напиши...
Одговори

Поручник Александар Ђорђевић, рођен 1919. године, у селу Доњи Старац, код Кленика, Жеглиговски срез.
Био је командант Прешевске бригаде, а од јуна 1944. године и командант 1. Вардарског корпуса. Умро је од тифуса са још око 300 четника у околини Добоја, у Босанској Голготи.
Био је најмлађи од свих команданата корпуса у оквиру војске под командом Драже Михаиловића. Није имао целих 26 година када је умро.
Одговори

Сви знамо за Јелену Мрњавчевић, монахињу Јефимију, и њена два уметничка дела посвећена трагично преминулим српским владарима: Туга за младенцем Угљешом и Похвала кнезу Лазару.
Да ли постоји још неки пример у српској историји где је неки блиски члан породице оставио уметничко дело посвећено неком српском владару?
Одговори

Житије Светог Симеона.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Мислим на историју која је уследила, а не претходила. Дакле, то је било нормално за средњи век, али да ли се то догодило и у савременој српској историји?
Одговори

(10-12-2019, 06:57 PM)Бенито Пише:  Мислим на историју која је уследила, а не претходила. Дакле, то је било нормално за средњи век, али да ли се то догодило и у савременој српској историји?
Ненадовићи?
Одговори

(10-12-2019, 03:34 PM)Бенито Пише:  Сви знамо за Јелену Мрњавчевић, монахињу Јефимију, и њена два уметничка дела посвећена трагично преминулим српским владарима: Туга за младенцем Угљешом и Похвала кнезу Лазару.
Да ли постоји још неки пример у српској историји где је неки блиски члан породице оставио уметничко дело посвећено неком српском владару?
Скулптура "Витез у контемплацији" се налази у оквиру Дворског комплекса на Дедињу. Једино је сачувано вајарско дело краљице Марије. Ову скулптуру изузетне уметничке вредности извајала је краљица Марија Карађорђевић 1936. године и посветила свом покојном супругу краљу Александру Карађорђевићу.
Одговори

Колико је српска војска у ПСР изгубила пуковских застава и са колико је завршила ПСР?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 4 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним