Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Четници и Немци- фотографије!

Тако је.
Одговори

За то време, док Дангић преговара, његови одреди воде борбе против Немаца на Веља Глави и на Дрини. Против усташа малтене свакодневно. Немци губе 1 војника, 1 је рањен. Као одмазда стрељано је 75 заробљених Дангићевих четника из Шабачког логора. И све тако, док траје дипломатија и рат - југословенска историографија бруји о колаборацији четника и Немаца. Ова фотографија из Шапца (код неких аутора стоји да је Ваљево) је из тог периода.
Одговори

(06-01-2020, 02:33 PM)Александар Динчић Пише:  Шабац, март 1942. године. Долазак Дангића са војводом Ђукановићем после покушаја да прикључи територију источне Босне у састав Србије. Фотографија је суви оригинал.

Дедер, објасни шта раде туна са Швабама?

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Договрена је немачка пратња из Београда натраг.
Одговори

Требало би да је немачки официр Јозеф Матл.
Одговори

(06-01-2020, 02:33 PM)Александар Динчић Пише:  Шабац, март 1942. године. Долазак Дангића са војводом Ђукановићем после покушаја да прикључи територију источне Босне у састав Србије. Фотографија је суви оригинал.
Хвала, ти "Znaci" су стварно дно.
Одговори

А шта пише тамо?
Одговори

(06-01-2020, 06:42 PM)Александар Динчић Пише:  А шта пише тамо?
Пише "Lukić, Birčanin, Dangić i druge četničke vojvode s Nemcima."
Одговори

Је ли и Игњатовић беше на слици?
Одговори

(06-01-2020, 02:55 PM)Александар Динчић Пише:  За то време, док Дангић преговара, његови одреди воде борбе против Немаца на Веља Глави и на Дрини. Против усташа малтене свакодневно. Немци губе 1 војника, 1 је рањен. Као одмазда стрељано је 75 заробљених Дангићевих четника из Шабачког логора. И све тако, док траје дипломатија и рат - југословенска историографија бруји о колаборацији четника и Немаца. Ова фотографија из Шапца (код неких аутора стоји да је Ваљево) је из тог периода.

Има још једна фотографија из те серије са пуковником Драгомиром Лукићем, начелником ваљевског округа, тако да би требало да је у питању Ваљево, не Шабац. Осим тога, на овој слици је и Пећанчев војвода Милорад Радић Пинда из Ваљева (први десно од Дангића).

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(06-01-2020, 07:18 PM)Филип Ђукић Пише:  

Па нису погрешили. Једино није ок што нису нагласили да је војвода Михајло Бирчанин, исти који се види са Немцима убијен у Маутхаузену као организатор ЈВУО. Тиме би се и та колаборација из фебруара и марта 1942. г изјаловила, али можда и много тражимо.
Одговори

(07-01-2020, 03:50 PM)Александар Динчић Пише:  
(06-01-2020, 07:18 PM)Филип Ђукић Пише:  

Па нису погрешили. Једино није ок што нису нагласили да је војвода Михајло Бирчанин, исти који се види са Немцима убијен у Маутхаузену као организатор ЈВУО. Тиме би се и та колаборација из фебруара и марта 1942. г изјаловила, али можда и много тражимо.
Добро, али то је недовољан опис слике и ненавођење разлога састанка са Немцима.Хтео сам да питам за ову фотографију, ваљда ће се појавити.
[Слика: photo.php?fbid=447546279483765&set=gm.79...WqAk1FvIWB]
Одговори

Чини ми се да је овај Немац заробљен.Шта мислите?
[Слика: BK0066.jpg]
Одговори

(18-01-2020, 11:48 PM)Филип Ђукић Пише:  Чини ми се да је овај Немац заробљен.Шта мислите?
[Слика: BK0066.jpg]

Заробљен није(не фали му ништа од опреме) а по овом положају чини се да издаје наређење . . . Сад,питање је ко су ови на слици и чији су . . . И да ли су уопште Срби . . .

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним