(03-02-2020, 02:07 AM)Милослав Самарџић Пише: Остоја, нема право ЦГ да узме цркве СПЦ, као што ни Америка нема право да узме цркве СПЦ у Америци.
Nema ako se crkva odvoji od drzave. Al to u Americi strogo odvojeno, na Balkanu slabo. I u Evropi slabo. U Americi ne postoji crkva koja je pod vlasnistvom drzave. Sve crkve privatne.
Ja sam za to da se crkva odvoji od drzave strogo. Ali to je sad malo komplikovano....
E sad, svako moze da nabije na nos Srbiji kako ima crkve u svom vlasnistvu, ali CG ne dozvoljava da ima crkve u svom vlasnistvu.
Evo vidi:
U sustini je problem sto CG trazi da ako nemas dokaz da je nesto pripadalo tebi pre 1918. drzava uzima. SPC se ne slaze sa tom logikom.
https://portalanalitika.me/storage/2019/...iewOrg.jpg
Ja ma koliko voleo da SPC ima to sto ima u CG, nemam obraz da to trazim jer Srbija radi suprotno.
Eeee, dok komunjre ovde koje se biju u grudi antikomunjarske znaju sta nece. , ali ne znaju sta hoce, onda ce d abude ovako kako je. A to znaci PROPADANJE.
KO moje dete...znalo sta nece d astudira, ali niej znalo st ahocde...
Aman bre....aj nadji nesto sta oces, makar i sistemom eliminacije....
Balkan (bar) je toliko daleko od Amerike po tom pitabnju, da se uopste ne uporedjuju stvari. Zamisli sad da Srbija sve razdeli i zemlju i objekte SPC, mislimanima, mJevrejima,...i d ane pise u katasrtu drzavna svojina, nego vlasni zemlje i objekta je SPC,....
Sta bi onda bilo?
Pa opet problem, ali manji. CG trazi dokaz da je zemljiste i nekretnina tvoja. Ti kazes nemam za zemlju, ali recimo imam svedoke, dokaze da smo mi gradili crkvu...
Sta bi bilo? CG moze samo da kaze (posto je crkva odvoojena od drzave): Dobor, to u sustini nije tvoja zemlja, objekat je tvoj, ajde plati zemlju i to je sada sve tvoje.
Eeeee, ali ni Srbija ni CG nisu Amerika.

A ni Evropa nije.
----------------
I da kazem:
Odvojice Amerika crkvu i drzavu na Balkanu 100%, ali pre toga ce da razbije SPC.
A da je Srbija PRVA dala crkve i zemljiste u vlasnistvo verskih zajednica, onda bi se Srbija potkocil: (Srbiji odgovara da to PRVA uradi, posto je medju najjacim i narasprotsarnijom religijom u SFRJ)
Mi smo uveli u Srbiji isto sto i vi imate u Americi.
Hocemo da tako svaka drzava na Balkanu tretira verske zajednice.
Znaci obijekat je tvoj, zemljiste nije, mozes da mu porusis objekat i platis ili trazis da plati zemlju i sve njegovo.
Ovako, razbice SPC u CG prvo, pa u Makedoniji, Bosni i Hravtskoj.... e onda idemo da odvojimo crkvu i drzavu.
Ko kriv? Pa onaj sto to nije video pre. Ja sam o tome poceo da razmisljam pre par meseci, a ovi po crkvi mlate praznu slamu decenijama.... Da se SPC pobunila kod Srbije i rekla: HOCEMO ZEMLJU I OBJEKTE da se voide na nas.
A sustina...sustina je sto ni narod nece privatne crkve, ni drzava, NIKO. El neces, e sad gledaj.