Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 4.75 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Пропаганда против четника

Ја морам да се исправим, није за четири месеца - него за пет месеци.
Због чега мислите да ти губици нису реални?
У том периоду је било озбиљних борби.
Одговори

(27-05-2020, 08:18 PM)ватхра Пише:  Ја морам да се исправим, није за четири месеца - него за пет месеци.

Зато што су ми губици приближно познати. Комунистички су били много већи.
Одговори

(27-05-2020, 07:36 PM)Милослав Самарџић Пише:  Скоро 4.000 избачених из строја од око 10.000? Дакле рачунато од оних што су били, или ће бити, под Рачићем, за ова 4 месеца.
Ајде онда да се кладимо. Ако је преко 1.000 мртвих и рањених за ова 4 месеца, ти си добио опкладу.

Само пописом можемо рећи да ли број реалан или није. Ја кажем, мислим да је ту негде.
Одговори

Милославе, ако ти није тешко - извуци губитке из Опште историје (глава: Битка за Србију), баш да видимо колико је отприлике било погинулих према четничким изворима. Можда сам се и ја негде забројао. Значи, март - август 1944. г.
Одговори

Немам времена, али памтим за толико. Много си се забројао. Партизански губици били су велики, они су само у Бици на Златибору имали преко 2.000 погинулих и рањених.
Одговори

Milan Stojadinović agentu Udbe o Draži Mihailoviću: “Slažem se da je alkoholičar… Imao sam probleme s njim kad je u Sofiji pravio kombinacije da ubije kralja Borisa…” – Iz poklon knjige koja se dobija uz novi Nedeljnik

Цитат:Prvi razgovor najpoznatijeg komunističkog obaveštajca Boška Vidakovića – koji je dobio zadatak da ostvari kontakt sa Milanom Stojadinovićem – i najpoznatijeg predratnog kapitaliste i političara počinje 20. avgusta 1952. godine u Buenos Ajresu pričom o Titu i Draži.

“Posle izvesnog naklapanja pitao me šta ja mislim o Draži, kao i samom pokretu”, počinje Vidaković izveštaj koji je pohranjen u dokumentaciji Udbe. “Odgovorio sam mu da smatram da je Draža bio hroničan alkoholičar i lično vrlo nesposoban čovek za ma kakvu akciju. On me je prekinuo, tvrdeći da se slaže s tom konstatacijom. Ispričao je kako je sam u svoje vreme imao mnogo muke s Dražom kad je ovaj bio vojni ataše u Sofiji, jer je pravio neke kombinacije da ubije kralja Borisa i da je on na kraju bio primoran da smeni tog ludaka.”

Šef SID-a, ili Službe za informacije i dokumentaciju Ministarstva spoljnih poslova što je praktično centar komunističke kontrašpijunaže, nastavlja “pikanterijom” koju mu je ispričao Stojadinović: “Draža se držao osobenjački, sve žene je eliminisao iz svog pokreta nazivajući ih kurvama. Kada je dolazio u selo odsedao je u nekim kolibicama, dok je Tito, naprotiv, umeo da pridobije žene, pa preko njih i muževe i da se drži vrlo čisto i u relativnom sjaju što je narodu imponovalo.”

Vidaković dalje kaže da je “reagovao na ovu neozbiljnost, nalazeći da ipak to njemu ne dolikuje, i da se Tito ni sa kim ne može uporediti kroz pikanterije”, ali izgleda ne zbog odbrane Titovog dela, već kako sam kaže: “Namerno sam zategao u ovom trenutku da bih odmerio koliko je Stojadinoviću stalo za produžetak razgovora. Način i ton kojim se izvinjavao zbog ove priče ostavio je utisak da mu je mnogo stalo da ne prekidam dalji razgovor.”

Ideološki neprijatelji nastavili su priču o nacionalnim pitanjima.

“Postavljao je mnoga pitanja, između ostalog, da nisu slučajno Srbi danas proganjani u Hrvatskoj…”

*Iz knjige Veljka Lalića “Milan Stojadinović: Najveći ekonomski reformator ili profašistički premijer” koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik koji na kioske dolazi u četvrtak 28. maja.

Nedeljnik čitaocima poklanja ediciju koja se čekala godinama. U našoj “letnjoj biblioteci” nalaze se priče o Titu (poklon uz prošli broj od 21. maja), Milanu Stojadinoviću (poklon uz novi broj od 28. maja), a u narednim nedeljama i knjige o Milovanu Đilasu, Aleksandru Rankoviću i Dragoljubu Draži Mihailoviću.

https://www.nedeljnik.rs/milan-stojadino...e-koja-se/
Одговори

(27-05-2020, 08:18 PM)ватхра Пише:  Ја морам да се исправим, није за четири месеца - него за пет месеци.

Ватхра, да ли можете да дате губике тако што ћете их разврстати по месецима. Овако, што рече Милослав, стварно делује да је претерано. Можда бисмо могли тада да видимо јесу ли реалне ове бројке.
Сада сам погледао "Срби у ратном дневнику Вермахта". И ту се помиње та цифра од 5000 избачених из строја (март-август). Међутим, доказано је да су се у истом дневнику извештаји штеловали или накнадно уписивали.
Одговори

Немачки извештај наводи само збирно.

Требало би ићи по локалним извештајима, има их неколико у Зборницима.

Има нпр и списак четника лечених у Ваљевској болници.
Тамо је само у мају било 88 рањених, а од јуна до половине августа још 32.

(28-05-2020, 10:55 PM)Милослав Самарџић Пише:  Немам времена, али памтим за толико. Много си се забројао. Партизански губици били су велики, они су само у Бици на Златибору имали преко 2.000 погинулих и рањених.

Самарџићу,
наравно по четничким извештајима?
Ваљда је основно да се упоређују сопствени извештаји о губицима, а не противнички (увек су претерани).
Одговори

(29-05-2020, 12:08 AM)ватхра Пише:  Самарџићу,
наравно по четничким извештајима?
Ваљда је основно да се упоређују сопствени извештаји о губицима, а не противнички (увек су претерани).

Али од првог дана, има једно 10 година, пишете као да сам ја комнуиста, а да су Вама узори Слободан Јовановић, Ћоровић, итд. Јок

Ови Ваши раде то прво, ми наравно поредимо све изворе.
Конкретно у обом случлају, Оперативна група дивизија имала је око 5.000 партизана када је кренула крајем марта у поход на Србију. Чиниле су је 2. и 5. дивизија. Због огромних губитака, када је враћена натраг, да би поново дошла до 5.000, морали су да јој прикључе 17. и делове 27. дивизије.

Имате у овом чланку скраћену верзију Битке на Златибору, где су укрштени извори:
https://www.pogledi.rs/bitka-na-zlatiboru/

Онај опширан ратни дневник Оперативне групе мало сам користио, јер је очигледно да је штелован, а можда је писан после рата.
Одговори

Тако ти је то у војсци, извјештаји се пишу накнадно. Често да би се неке ствари нивелисале.

Је ли ико урадио процјену колики проценат партизана је погинуо у борбама са четницима до доласка Црвене армије на територију Југославије?
Одговори

(29-05-2020, 05:53 PM)posmatrač Пише:  Тако ти је то у војсци, извјештаји се пишу накнадно. Често да би се неке ствари нивелисале.

Је ли ико урадио процјену колики проценат партизана је погинуо у борбама са четницима до доласка Црвене армије на територију Југославије?
Не бих рекао, код четника нема тога. Неки команданти су хвалили себе, истицали своје доприносе, али може се утврдити шта је шта поређењем са другим извештајима.
Није, али када би се ишло кроз књиге Дража 1-5, могао би се утврдити приближан број.
Одговори

У већини четничких извештаја прецизно су наведени сопствени губици док су непријатељски углавном преувеличани.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Рекох да питам ЈВУО о књизи о Стојадиновићу. Видим да је цитирао Недељеник, па сигурно је читао књигу.

Вреди ли да се купи? Или су у књизи цитирани удбашки извори?
Одговори

(29-05-2020, 06:21 PM)Перун Пише:  У већини четничких извештаја прецизно су наведени сопствени губици док су непријатељски углавном преувеличани.

Код Ђуришића посебно.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним