Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pomoc da pronadjem podatke o pretcima

https://isi.co.rs/kontakt/?lang=cir
Код издавача.
Одговори

(01-06-2020, 10:41 PM)РежисерСтари Пише:  https://isi.co.rs/kontakt/?lang=cir
Код издавача.
To je u istoj zgradi sa istorijskim muzejem?
Одговори

(01-06-2020, 10:34 PM)Sima Пише:  Jos jednom hvala na preporuci! Prvenstveno sam mislio da uzmem knjigu "Braca Filipovic u GKG", mada ova mi se cini jos blize tome sto bi me zanimalo. Doduse, i kosta vise verovatno jer je nedavno izasla. Jel vam poznato gde moze licno da se kupi?

Књиге које издају институти у Србији се доста шаљу библиотекама. Тако се можда може наћи у некој добро снабдевеној. То је један дан посла. Погледа се најпре индекс имена, или појмова, а потом и садржај.
Одговори

(02-06-2020, 01:19 PM)Александар Динчић Пише:  
(01-06-2020, 10:34 PM)Sima Пише:  Jos jednom hvala na preporuci! Prvenstveno sam mislio da uzmem knjigu "Braca Filipovic u GKG", mada ova mi se cini jos blize tome sto bi me zanimalo. Doduse, i kosta vise verovatno jer je nedavno izasla. Jel vam poznato gde moze licno da se kupi?

Књиге које издају институти у Србији се доста шаљу библиотекама. Тако се можда може наћи у некој добро снабдевеној. То је један дан посла. Погледа се најпре индекс имена, или појмова, а потом и садржај.
Blizu mene ima knjizara Vulkan, ali ona je dosta ogranicena u ovom sadrzaju. Glavni izvor za ove knjige mi je online kupovina, mada sam imao iskustva da uzivo moze biti dosta povoljnije kad se uzima, samo moram onda znati gde.
Одговори

(02-06-2020, 01:28 PM)Sima Пише:  

Blizu mene ima knjizara Vulkan, ali ona je dosta ogranicena u ovom sadrzaju. Glavni izvor za ove knjige mi je online kupovina, mada sam imao iskustva da uzivo moze biti dosta povoljnije kad se uzima, samo moram onda znati gde.

У Вулкану можеш наћи дневник Леди Четерли,и сличне ствари,али не књиге овог типа.Прошетај до њих,до трга Николе Пашића,баци поглед на њихову фб страницу,питај у библиотеци,прелистај књижару Погледа,Службеног Гласника,региструј се на форум порекло.рс,питај кога имаш у фамилији,и слично,то је што ти овде људи могу помоћи.Имао сам ту књигу у пдф ако налетим послаћу ти.Поздрав.
Одговори

(02-06-2020, 05:35 PM)РежисерСтари Пише:  
(02-06-2020, 01:28 PM)Sima Пише:  

У Вулкану можеш наћи дневник Леди Четерли,и сличне ствари,али не књиге овог типа.Прошетај до њих,до трга Николе Пашића,баци поглед на њихову фб страницу,питај у библиотеци,прелистај књижару Погледа,Службеног Гласника,региструј се на форум порекло.рс,питај кога имаш у фамилији,и слично,то је што ти овде људи могу помоћи.Имао сам ту књигу у пдф ако налетим послаћу ти.Поздрав.
Upravo cu to odraditi uskoro. Kad uradim javljam se u temi ako dodjem do daljih saznanja.
Одговори

Danas sam otisao u institut i kupio knjigu "Gornja Jasenica u Drugom svetskom ratu" u potrazi za podatke o pradedi Ljubivoju Savicu i pradedi Bogoljubu Milojkicu. Knjiga je kostala 1500din inace. Medjutim, u registru imena pronasao sam 20ak Savica, ali se njegovo ime ne spominje. No kada sam pogledao poledjinu knjige gde se nalazi kao neka mapa koja valjda obuhvata mesta o kojem knjiga pise, selo Vencane odakle je ne spada u tu mapu. Kao sto vidite, ovde gde pise Ranilovic, pa Vencane su malo severnije od Ranilovica. Opet, cudi me donekle da nije spomenut, nije to bas daleko, malo ide van te mape. Milojkic, koji iako nije bio iz ovog sreza ali je ovde zarobljen, takodje se ne spominje, tj. prezime Milojkic uopste nije prisutno.
U svakom slucaju, procitacu knjigu. Ima li neko jos preporuka sta bi moglo da mi pomogne? Registrovacu se i na poreklo.rs .
Hvala svima koji su mi do sada pomagali i svako dobro.

[Слика: viber-image-2020-06-04-15-52-25.jpg]
Одговори

Пробајте са неком локалном хроником села, уколико постоји у неком архиву или музеју.
Одговори

(05-06-2020, 11:23 AM)Александар Динчић Пише:  Пробајте са неком локалном хроником села, уколико постоји у неком архиву или музеју.
Za sad koliko sam procitao 80ak stranica knjige, spominjale su se ipak i Vencane 2-3 puta, tacnije pronasao sam da je prve odrede ovde formirao Kosta Pecanac, medju ostalom Vencanski cetnicki odred, pod komandom rezervnog narednika Tihomira Djakovica, mlinara iz Vencana. Takodje je pisalo da je taj odred imao 112 naoruzanih ljudi. Za pokret Draze Mihailovica ovde se proculo tek kasnije. Dakle postoji opcija da je prvo bio kod Pecanca pa presao kod Draze. Citam dalje da vidim koja je bila sudbina tih odreda, pa javljam.

Ova knjiga je najdalje sto mogu da dodjem za ovaj predeo, bar koliko ja znam. Ne znam da se ista u selu belezilo, jer mislim da samo selo nije imalo puno obrazovanih ljudi, a nije se ni desavalo puno zanimljivih stvari.
Одговори

О Томанићу сам чуо све најбоље, да је добар истраживач, да је много радио по архивима, тако да уопште не сумњам у квалитет његове књиге.
Одговори

(05-06-2020, 07:22 PM)Александар Динчић Пише:  О Томанићу сам чуо све најбоље, да је добар истраживач, да је много радио по архивима, тако да уопште не сумњам у квалитет његове књиге.
Presao sam 100inak stranica za sad i moram reci da je jako detaljna, ide u neke najsitnije niti. I skoro svaka recenica ima referencu. Jedna stvar koja mi se malo nije svidela je da je na pocetku knjige pri spominjanju Gorske garde rekao da ce "ta garda pociniti niz zlocina do kraja rata", generalno mislim da su ti epiteti suvisni ma za koga oni bili, mada ni prema komunistima nije bio blag u momentima, sve u svemu osecam blagu naklonost ka jedinicama SDS.

No da se vratim na temu, s obzirom da sam rekao da mi je taj pradeda iz okoline Mladenovca zarobljen u borbama za Arandjelovac, koju ova knjiga detaljno obuhvata, kada budem dosao do tog dela verovatno cu saznati vise o tome kako je doslo do toga da ga posalju na Sremski front, i u kojim uslovima. Za ovog pradedu iz okoline Arandjelovca koliko vidim u selu Vencane jedino su Pecancevi cetnici prvo oformili odrede, sto znaci da je verovatno prvo bio kod njih pa presao kod Draze, da je presao kod Draze znam jer je za zivota pricao jako visoko o njemu. Dakle, i o njemu rasvetljavam polako neka saznanja, samo na osnovu ovoga sto sam do sada procitao knjiga se isplatila, a tek sam na trecini.

Javljam kako dalje budem citao, do kakvih saznanja sam dosao.

PS. Ukoliko nekom treba nesto iz ove knjige da se pogleda ili indeks imena, slobodno nek mi se javi nije mi problem. A sto se tice knjige "JVuO u Sumadiji" koju mi ovde neko prethodno preporuci administrator Benito mi je rekao za kafic u centru Beograda gde je ta knjiga dostupna, pa cu nekom prilikom videti da odem tamo na pice i usput u indeksu imena brze bolje pogledam da mozda ne nadijem na njihova imena.
Одговори

To o злочинима је неизбежно и једноставно треба тако прихватити. Да није напоменуо то о злочинима, сигурно би рецензенти реаговали у смислу: ипак је потребно нагласити и тај аспект који се догађао на територији која се историјски обрађује.
Унутрашњи злочини су саставни део наше историографије која дотиче ратове. Шта више, они углавном издоминирају кроз структуру једног рада, нарочито када је реч о Другом светском рату на овим просторима. На жалост.
Одговори

(06-06-2020, 11:45 AM)Александар Динчић Пише:  To o злочинима је неизбежно и једноставно треба тако прихватити. Да није напоменуо то о злочинима, сигурно би рецензенти реаговали у смислу: ипак је потребно нагласити и тај аспект који се догађао на територији која се историјски обрађује.
Унутрашњи злочини су саставни део наше историографије која дотиче ратове. Шта више, они углавном издоминирају кроз структуру једног рада, нарочито када је реч о Другом светском рату на овим просторима. На жалост.
Potpuno razumno, ali opet kazem, ne svidja mi se takav nacin izrazavanja, i neki izvori su potpuno nepotrebni. Recimo, ovaj izvesataj nekog partizanskog pripadnika za okruzni komitet KPJ Kragujevca (jedan deo): "Klanja koja su izvrsila njihove trojke i zlocinacko postupanje njihove brigade prema narodu, mnogo su doprineli tome da se narod na delu uveri ko su to drazinovci. Oni necuvena zverstva cine i moglo bi se reci da u tome prevazilaze ljoticevce.. Inace, praktikuju batinanja. Javno pred narodom oni to cine. Vrse bezobzirnu pljacku. Isto onako kako su to cinili Pecancevi cetnici u zimu '41 '42 godine. Bez pitanja kolju ljudima stoku, istacu rakiju, kradu i pevaju o Drazi Mihailovicu..."
Razumem zelju autora da nepristrasno prikaze perspektive oba pokreta na lokalu ali ovi "casni partijski izvestaji" bez navodjenja konkretnih desavanja su za prevrtanje ocima.

Ali svakako tvrdim da ako izuzmemo te neke stvari opet cu ponoviti da je knjiga izvanredna i oseti se kroz citanje trud koji je ulozen da se "iskopaju" i najmanji detalji koji nam slikovito opisuju svakodnevna desavanja, do te mere da bi se po knjizi mogao uraditi film/serija. Preporucio bih je svakom koga ovaj predeo zanima.

Da se vratim na temu:

O pradedi Ljubivoju Savicu iz sela Vencane kod Arandjelovca (o kom pri otvaranju teme nisam znao skoro pa nista) uspeo sam do sada naci sledece preko ove knjige:
Prvi cetnicki odred formiran u selu Vencane bio je Vencacki cetnicki odred koji je pripadao cetnicima Koste Pecanca, pod komandom rezervnog narednika Tihomira Djakovica, mlinara iz Vencana. Podatak sa kraja septembra i pocetka oktobra 1941 govori da je Vencanski odred imao 112 naoruzanih ljudi. U tom predelu oni su bili jedina cetnicka formacija u pocetku, tako da je sigurno pripadao tom odredu u jednom periodu, tj. iz njega je poceo. Raspustanje cetnickih odreda Koste Pecanca trajalo je tokom druge polovine 1942. Do 15. novembra 1941 vec pola je raspusteno. Nakon razoruzanja i poslednjih jedinica u decembru 1942, najveci deo je presao u cetnike Draze Mihajlovica (gde je on otisao), zatim u SDS i mali deo u ljoticevce.

Svakako napredak od onoga sto sam znao na pocetku (nista). Na 150ak stranica sam, pratim dalji tok knjige Smile .
Одговори

Да ли се зна када је расформиран последњи Пећанчев одред?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним