01-06-2020, 10:41 PM
https://isi.co.rs/kontakt/?lang=cir
Код издавача.
Код издавача.
(01-06-2020, 10:41 PM)РежисерСтари Пише: https://isi.co.rs/kontakt/?lang=cirTo je u istoj zgradi sa istorijskim muzejem?
Код издавача.
(01-06-2020, 10:34 PM)Sima Пише: Jos jednom hvala na preporuci! Prvenstveno sam mislio da uzmem knjigu "Braca Filipovic u GKG", mada ova mi se cini jos blize tome sto bi me zanimalo. Doduse, i kosta vise verovatno jer je nedavno izasla. Jel vam poznato gde moze licno da se kupi?
(02-06-2020, 01:19 PM)Александар Динчић Пише:Blizu mene ima knjizara Vulkan, ali ona je dosta ogranicena u ovom sadrzaju. Glavni izvor za ove knjige mi je online kupovina, mada sam imao iskustva da uzivo moze biti dosta povoljnije kad se uzima, samo moram onda znati gde.(01-06-2020, 10:34 PM)Sima Пише: Jos jednom hvala na preporuci! Prvenstveno sam mislio da uzmem knjigu "Braca Filipovic u GKG", mada ova mi se cini jos blize tome sto bi me zanimalo. Doduse, i kosta vise verovatno jer je nedavno izasla. Jel vam poznato gde moze licno da se kupi?
Књиге које издају институти у Србији се доста шаљу библиотекама. Тако се можда може наћи у некој добро снабдевеној. То је један дан посла. Погледа се најпре индекс имена, или појмова, а потом и садржај.
(02-06-2020, 01:28 PM)Sima Пише:(02-06-2020, 01:19 PM)Александар Динчић Пише:Blizu mene ima knjizara Vulkan, ali ona je dosta ogranicena u ovom sadrzaju. Glavni izvor za ove knjige mi je online kupovina, mada sam imao iskustva da uzivo moze biti dosta povoljnije kad se uzima, samo moram onda znati gde.(01-06-2020, 10:34 PM)Sima Пише: Jos jednom hvala na preporuci! Prvenstveno sam mislio da uzmem knjigu "Braca Filipovic u GKG", mada ova mi se cini jos blize tome sto bi me zanimalo. Doduse, i kosta vise verovatno jer je nedavno izasla. Jel vam poznato gde moze licno da se kupi?
Књиге које издају институти у Србији се доста шаљу библиотекама. Тако се можда може наћи у некој добро снабдевеној. То је један дан посла. Погледа се најпре индекс имена, или појмова, а потом и садржај.
(02-06-2020, 05:35 PM)РежисерСтари Пише:Upravo cu to odraditi uskoro. Kad uradim javljam se u temi ako dodjem do daljih saznanja.(02-06-2020, 01:28 PM)Sima Пише:(02-06-2020, 01:19 PM)Александар Динчић Пише:Blizu mene ima knjizara Vulkan, ali ona je dosta ogranicena u ovom sadrzaju. Glavni izvor za ove knjige mi je online kupovina, mada sam imao iskustva da uzivo moze biti dosta povoljnije kad se uzima, samo moram onda znati gde.(01-06-2020, 10:34 PM)Sima Пише: Jos jednom hvala na preporuci! Prvenstveno sam mislio da uzmem knjigu "Braca Filipovic u GKG", mada ova mi se cini jos blize tome sto bi me zanimalo. Doduse, i kosta vise verovatno jer je nedavno izasla. Jel vam poznato gde moze licno da se kupi?
У Вулкану можеш наћи дневник Леди Четерли,и сличне ствари,али не књиге овог типа.Прошетај до њих,до трга Николе Пашића,баци поглед на њихову фб страницу,питај у библиотеци,прелистај књижару Погледа,Службеног Гласника,региструј се на форум порекло.рс,питај кога имаш у фамилији,и слично,то је што ти овде људи могу помоћи.Имао сам ту књигу у пдф ако налетим послаћу ти.Поздрав.
(05-06-2020, 11:23 AM)Александар Динчић Пише: Пробајте са неком локалном хроником села, уколико постоји у неком архиву или музеју.Za sad koliko sam procitao 80ak stranica knjige, spominjale su se ipak i Vencane 2-3 puta, tacnije pronasao sam da je prve odrede ovde formirao Kosta Pecanac, medju ostalom Vencanski cetnicki odred, pod komandom rezervnog narednika Tihomira Djakovica, mlinara iz Vencana. Takodje je pisalo da je taj odred imao 112 naoruzanih ljudi. Za pokret Draze Mihailovica ovde se proculo tek kasnije. Dakle postoji opcija da je prvo bio kod Pecanca pa presao kod Draze. Citam dalje da vidim koja je bila sudbina tih odreda, pa javljam.
(05-06-2020, 07:22 PM)Александар Динчић Пише: О Томанићу сам чуо све најбоље, да је добар истраживач, да је много радио по архивима, тако да уопште не сумњам у квалитет његове књиге.Presao sam 100inak stranica za sad i moram reci da je jako detaljna, ide u neke najsitnije niti. I skoro svaka recenica ima referencu. Jedna stvar koja mi se malo nije svidela je da je na pocetku knjige pri spominjanju Gorske garde rekao da ce "ta garda pociniti niz zlocina do kraja rata", generalno mislim da su ti epiteti suvisni ma za koga oni bili, mada ni prema komunistima nije bio blag u momentima, sve u svemu osecam blagu naklonost ka jedinicama SDS.
(06-06-2020, 11:45 AM)Александар Динчић Пише: To o злочинима је неизбежно и једноставно треба тако прихватити. Да није напоменуо то о злочинима, сигурно би рецензенти реаговали у смислу: ипак је потребно нагласити и тај аспект који се догађао на територији која се историјски обрађује.Potpuno razumno, ali opet kazem, ne svidja mi se takav nacin izrazavanja, i neki izvori su potpuno nepotrebni. Recimo, ovaj izvesataj nekog partizanskog pripadnika za okruzni komitet KPJ Kragujevca (jedan deo): "Klanja koja su izvrsila njihove trojke i zlocinacko postupanje njihove brigade prema narodu, mnogo su doprineli tome da se narod na delu uveri ko su to drazinovci. Oni necuvena zverstva cine i moglo bi se reci da u tome prevazilaze ljoticevce.. Inace, praktikuju batinanja. Javno pred narodom oni to cine. Vrse bezobzirnu pljacku. Isto onako kako su to cinili Pecancevi cetnici u zimu '41 '42 godine. Bez pitanja kolju ljudima stoku, istacu rakiju, kradu i pevaju o Drazi Mihailovicu..."
Унутрашњи злочини су саставни део наше историографије која дотиче ратове. Шта више, они углавном издоминирају кроз структуру једног рада, нарочито када је реч о Другом светском рату на овим просторима. На жалост.