Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Не. Први бугарски губици настали су првог дана рата, када су авиони краљевског ваздухопловства бомбардовали Ћустендил а потом и Софију.
Одговори

А где и када су Бугари имали прве губитке (у мртвима) у неконвенционалном-четничком рату и ко им је те губитка нанео?
Одговори

(09-08-2020, 11:45 AM)Александар Динчић Пише:  А где и када су Бугари имали прве губитке (у мртвима) у неконвенционалном-четничком рату и ко им је те губитка нанео?
Одговорио сам малопре. Мислио сам да се односи на конвенционални рат.
Одговори

Не.
Веровали или не, бугарским војницима су прве губитке у четничком рату нанели Бугари. Радило се о четничком (герилском) одреду Неше Тумангелова (бугарског емигранта у Краљевини), који је створен посредством британске обавештајне службе а уско повезан са бугарском Земљорадничком странком др Георги Димитрова - лекара. Када су Немци напали Краљевину, овај комитски одред упућен је према југословенско-бугарској граници, где је нападао немачке трупе. Приликом једног извиђања бугарских граничних снага, другог дана рата, недалеко од Цариброда, дошло је до сукоба у којем је страдао бугарски граничар.
Иначе, поменути Н.Тумангелов је врло уско повезан са Дражином четничком делатношћу у пиротском крају (1941). За време службовања у Софији, Дража је новчано помагао његову жену. Он је тада био у илегали, као завереник против Бориса III. Постоје најмање три, вероватно и више депеша у којима Дража пита своје команданте за Тумангелова.

Бугарска Википедија не зна његову судбину. Да ли је знате ви?

То је моје следеће питање.
Одговори

Наравно да знамо, него нећемо да Ти кажемо. Баја
Алал вера, Динча!!! Ваистину!
Одговори

Милослав сигурно зна, читао је депеше.
Одговори

(10-08-2020, 11:20 AM)Александар Динчић Пише:  Милослав сигурно зна, читао је депеше.

Давно беше... Можда има у Дражи 5.
Одговори

Убила га је бугарска полиција у околини Пирота у октобру 1941. године, када је извршено хапшење присталица др Димитрова.
Одговори

Нема то у депешама.
Свака част!
Одговори

Мислио сам да ниси стигао да погледаш све примљене депеше. Чуди ме да нису официри јавили да је погинуо приликом рације.
Одговори

Нема депеша из 1941.
Одговори

Када и где је одржано прво такмичење за прву хармонику Југославије?
Одговори

Паааа... Званично од '62, тј. од '64 у Сокобањи. Али, вероватно си нашао податак да је одржавано и раније, у Краљевини Југославији. Јок

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(12-08-2020, 09:49 AM)Бенито Пише:  Када и где је одржано прво такмичење за прву хармонику Југославије?

Крагујевац 1935.год

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 27 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним