Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ћирилица/Latinica Истине и заблуде

(16-02-2021, 08:55 AM)večni beli grad Пише:  Ćirica je ćirilica , a Srpstvo se ne dokazuje njome dok se u isto vreme tvrdi da KiM nije Srbija ili dokle god se na takve tvrdnje ne reaguje i prave se da su mrtvi oni koji to čitaju .

Добро бре Србине, ал'бар покушај да одговориш на питање НА КОЈЕ ЈОШ НИТИ ЈЕДАН ЛАТИНИЧАР НИЈЕ ОДГОВОРИО, а то је:

КАД ВЕЋ КОРИСТИШ ЛАТИНИЦУ, ИЗ ТЕХНИЧКИХ, ДРУГОСРБИЈАНСКИХ ИЛИ БИЛО КОЈИХ РАЗЛОГА, ЗАШТО ОД СВИХ МОГУЋИХ НАЦИОНАЛНИХ ЛАТИНИЦА НА СВЕТУ КОРИСТИШ БАШ ХРВАТСКУ ЛАТИНИЦУ, КРВАВУ ХРВАТСКУ ГАЈЕВИЦУ ИЛИ....

U S T A Š I C U

ЗАШТО?

EX ORIENTE LUX!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

(16-02-2021, 10:57 PM)ПРОСВЕТАР Пише:  
(16-02-2021, 08:55 AM)večni beli grad Пише:  Ćirica je ćirilica , a Srpstvo se ne dokazuje njome dok se u isto vreme tvrdi da KiM nije Srbija ili dokle god se na takve tvrdnje ne reaguje i prave se da su mrtvi oni koji to čitaju .

Добро бре Србине, ал'бар покушај да одговориш на питање НА КОЈЕ ЈОШ НИТИ ЈЕДАН ЛАТИНИЧАР НИЈЕ ОДГОВОРИО, а то је:

КАД ВЕЋ КОРИСТИШ ЛАТИНИЦУ, ИЗ ТЕХНИЧКИХ, ДРУГОСРБИЈАНСКИХ ИЛИ БИЛО КОЈИХ РАЗЛОГА, ЗАШТО ОД СВИХ МОГУЋИХ НАЦИОНАЛНИХ ЛАТИНИЦА НА СВЕТУ КОРИСТИШ БАШ ХРВАТСКУ ЛАТИНИЦУ, КРВАВУ ХРВАТСКУ ГАЈЕВИЦУ ИЛИ....

U S T A Š I C U

ЗАШТО?

EX ORIENTE LUX!
Neobično mi je drago što jedna takva moralna i svakakva druga gromada vodi računa o izgledu mojih postova i što si rad da me uputiš kako da oni izgledaju prihvatljiviji tvom istančanom lingvistićkom ukusu .

Sreća da je ovaj tvoj post neuobičajeno kratak pa nema puno PIIIIIIIP na koje bi se tebalo osvrnuti , ali forma i sadržina posta mi izgleda kao da treba da odgovorim PR-u nekog putujućeg cirkusa na proputovanju kroz Srbiju ,
slova svih boja i veličina neodoljivo me podsećaju na reklamne plakate cirkusa Moira Orfei i Corona , nisam baš siguran na koji više.

Elem, ja znam samo za jednu , prvu i jedinu Srbiju pa mi zato prvo definiši ko su to "drugosrbijanci" i koji su to "drugosrbijanski razlozi" , možda u tvojoj definiciji (ne)prepoznam sebe ili barem naučim (ako ti uopšte znaš o čemu pišeš) koji su to likovi , ti "drugosrbijanci" ,
a onda mi pokaži koja je to "hrvatska latinica" za koju tvrdiš da je ja pišem čisto da vidim razliku od latinice koja se uči u Srpskim osnovnim školama i koja se zove "Srpska latinica" a za koju ja verujem da je koristim , to bi sigurno pomoglo i ministarstvu prosvete republike Srbije da konačno uvidi sve svoje greške u planu i programu za predmet "Srpski jezik za osnovnu školu" ...

PS. sad se setih , moram da priznam da sam kad nije bilo slobodnih Latino ili Afroamerikanki par puta upražnjavao i "ustašicu(e)" ali to je bilo ranije tj. pre korone i uglavnom po pufovima u inostranstvu
i pošteno sam platio svaki minut proveden sa njima Јок
Одговори

(16-02-2021, 11:58 PM)večni beli grad Пише:  ....a onda mi pokaži koja je to "hrvatska latinica" za koju tvrdiš da je ja pišem čisto da vidim razliku od latinice koja se uči u Srpskim osnovnim školama i koja se zove "Srpska latinica" a za koju ja verujem da je koristim , to bi sigurno pomoglo i ministarstvu prosvete republike Srbije da konačno uvidi sve svoje greške u planu i programu za predmet "Srpski jezik za osnovnu školu" ...

Пааа...у школама по NOVOSRBU, то јест Шугославији која се само кити Србским именом јер су сви отале убјежали, у тијем школама дакле, свашта се учи па и да су Срби радо ишли у Јањичаре (а само је питање кад ће деца да уче кад су Срби радо ишли у Јасеновац) , а што се тиче "ministarstvа prosvete republike Srbije", немо да засмејаваш, има нас старијих ође па мож'да се рикне!

Ну ево, нека кажу и други старији и паметнији ођекаре, да не буде да смо ми неки екстремис' ође, па ка'е:

(14-12-2014, 07:54 PM)Јеремија Пише:  Латиница није и не може бити србско писмо. То што је заживела међу отупелом пучином ствар је за социологе, психологе, а богме и за психијатре.

Сваки лингвиста који тврди како је латиница подједнако србско писмо као и ћирилица треба под хитно да тражи новце од учитеља, 'eбо га он.

Латиницу нам је увалио Беч са "ромим" и његовом реформом, све из велике љубави и бриге за Србе.

Да не беше Лесандре и његовог југословенства никад латиница не би освојила Србију. Лесандрино (не)дело завршио је чивутин Броз уз помоћ разно-разних "другова" и продановића.

Моја маленкост се све тешила како ће са одласком Броза отићи и наопаки систем школства, ал залуд сам се надао. Његови ученици остали су верни у извршењу злотворовог тестамента, па тако Србију сатиру у сваком погледу.

А језик и писмо су основе једног народа. Кад им то одузмеш - уништиш, све остало је дечија игра.

Паметном доста!

EX ORIENTE LUX!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

.
Него само још ово па на спавање!

Најлакше је ЖРТВУ оптужити као нападача по систему „држ'те лопова”!

Зато 'ајде да још једаред појаснимо неке ствари:

1.
ЈЕСУ ЛИ СРБИ ПИСАЛИ ИСКЉУЧИВО ЋИРИЛИЦОМ У СВОЈОЈ НОВИЈОЈ ИСТОРИЈИ ОД ПРИМАЊА ХРИШЋАНСТВА ПА НАОВАМО, ДА НЕ ПОТЕЖЕМО САД ВИНЧУ, ЕТРУРЦЕ И ОСТАЛО?

ЈЕСУ!

2.

ЈЕЛ'ПРИЈА АУСТРИЈА СПРОВОДИЛА НАСИЛНО И ПОЛУНАСИЛНО УНИЈАЋЕЊЕ И ШОКАЧЕЊЕ-КРИМОКАТОЛИЧЕЊЕ СРБА?

ЈЕСТЕ!

3.

ЈЕЛ'ЗА ТЕ ПОШОКАЧЕНЕ СРБЕ НАРУЧИЛА ЛАТИНИЦУ ОД ЊЕМЧУРА ЛУДВИГА ГЕЈА И ОСТАЛИХ?

ЈЕСТЕ!

4.

ЈЕСУ ЛИ ТИ ПОШОКАЧЕЊАЦИ ПРЕСТАЛИ ДА ПИШУ ЋИРИЛИЦОМ, КАО НАПРИМЕР „ХРВАТСКИ” ПЛЕМЕНИТИ КРИМОКАТОЛИЧКИ БИСКУП ДРАШКОВИЋ-ТРАКОШЋАНСКИ И СТОТИНЕ ХИЉАДА ДРУГИХ?

ЈЕСУ БРАТЕ!

5.

ЈЕСУ ЛИ ТИ ПОШОКАЧЕНИ СРБИ ПРЕКОНОЋ БИЛИ СВИ ПРОГЛАШЕНИ ЗА „ХРВАТЕ”?

ЈЕСУ!

6.

ЈЕЛ'ВУК КАРАЏИЋ ПРЕШАО У КРИМОКАТОЛИЧКУ ЛАТИНСКУ ЈЕРЕС ЗБОГ СУКЊЕ А ПРИЛИКОМ ЖЕНИДБЕ У БЕЧУ?

ЈЕСТЕ!

7.

ЈЕЛ'ПО НАЛОГУ АУСТРО-УГАРСКОГ ГЛАВНОГ ЦАРСКОГ ЦЕНЗОРА КОПИТАРА, ИСТИ КРИМОКАТОЛИК-ПОШОКАЧЕЊАК ВУК ИЗМИСЛИО НОВУ ЋИРИЛИЦУ КОЈА ЈЕ у ствари ПОЛУ-ЛАТИНИЦА?

ЈЕСТЕ!

8.

ЈЕЛ' ГЛАВНИ РАЗЛОГ ЗА ТАКВУ ЋИРИЛИЦУ, ПРЕМА КОПИТАРУ, БИО ДА БИ ПРАВОСЛАВНИ СРБИ ЛАКШЕ РАЗУМЕЛИ ХРВАТСКУ ЛАТИНИЦУ-ГАЈЕВИЦУ?

ЈЕСТЕ!

9.

ЈЕЛ' ПО ПЛАНУ КОПИТАРА И ВУКА БИЛО ПРЕДВИЂЕНО СТВАРАЊЕ ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ПИСМА, ЂЕ БИ НОВОПЕЧЕНИ „ХРВАТИ” ИМАЛИ ДА ПРИХВАТЕ ЕКАВИЦУ А ПРАВОСЛАВНИ СРБИ ДА ПРИХВАТЕ ЛАТИНИЦУ?

ЈЕСТЕ!

10.

ЈЕЛ'СЕ ПОKРИМОКАТОЛИЧЕНИ СРБИН ВУК КАРАЏИЋ ПОТПИСАО НА ТОМ СПОРАЗУМУ ХРВАТСКОМ ГАЈЕВИЦОМ-ЛАТИНИЦОМ?

ЈЕСТЕ!

11.

ЈЕЛ' У ПЛАНУ АУСТРО-УГАРСКЕ МОНАРХИЈЕ БИЛО ПРЕДВИЂЕНО СТВАРАЊЕ ТРЕЋЕ ЈЕДИНИЦЕ У ДВОЈНОЈ КАЈЗЕРЛИХ УНД КЕНИГЛИХ?

ЈЕСТЕ!

12.

ЈЕЛ'БИЛО ПЛАНИРАНО ДА ТА ТРЕЋА ЈЕДИНИЦА БУДЕ СЛОВЕНСКА, САСТАВЉЕНА ОД ЧЕХА, СЛОВАКА, СЛОВЕНАЦА, ХРВАТА И СРБА?

ЈЕСТЕ!

13.

ЈЕЛ'БИЛО ПЛАНИРАНО ДА И СРБИ КАО И СВИ ОВИ СЛОВЕНИ КОРИСТЕ ЛАТИНСКО ПИСМО?

ЈЕСТЕ!

14.

ЈЕЛ'БИЛО ПЛАНИРАНО ДА СЕ ОВИ СРБИ-ЛАТИНИЧАРИ, ПОЛАКО ПРЕВОДЕ УНИЈАЋЕЊЕМ У КРИМОКАТОЛИЧКУ ЈЕРЕС ЛАТИНСКУ?

ЈЕСТЕ! ПА НИЈЕ ВАЉДА ХАБЗБУРШКИ МОНАРХ ЗА ЏАБА НОСИО НАЗИВ „ВРЛО РИМОКАТОЛИЧКО ВЕЛИЧАНСТВО”!

15.

ЈЕЛ' ГАВРИЛО ПРИНЦИП УПУЦАО ОВЕ ПЛАНОВЕ?

ЈЕСТЕ!

16.

ЈЕЛ'У КРАЉЕВИНИ ЈУГОСЛАВИЈИ НАСТАВЉЕНО СА КРИМОКАТОЛИЧКИМ ПРОЗЕЛИТИЗМОМ РАЗНИМ МЕТОДАМА, ИЗМЕЂУ ОСТАЛОГ И ПУТЕМ ТАКОЗВАНОГ КОНКОРДАТА?

ЈЕСТЕ!

17.

ЈЕЛ' КРАЉЕВИНИ ЈУГОСЛАВИЈИ НАМЕТНУТА ЗВАНИЧНА ДВО-ПИСМЕНОСТ, ТО ЈЕСТ ЈЕСУ ЛИ СВА ДРЖАВНА ЗВАНИЧНА ДОКУМЕНТА И ПЕЧАТИ БИЛИ ИСПИСАНИ НА ДВА ПИСМА, ЋИРИЛИЦОМ И ЛАТИНИЦОМ, У ЦЕЛОЈ БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ-СВЕТОГ САВЕ ЂЕДОВИНИ, СРБСКОЈ ВОЈВОДИНИ, ЦРНОЈ ГОРИ, СРБИЈИ И ЈУЖНОЈ И СТАРОЈ СРБИЈИ И СРБСКОЈ МАЋЕДОНИЈИ, СВЕ ДО БИТОЉА?

ЈЕСУ!

18.

ЈЕЛ'У ТАКОЗВАНОЈ „ХРВАТСКОЈ”, СЛОВЕНИЈИ И ДАЛМАЦИЈИ БЕЗ ДУБРОВНИКА, ОСТАЛО НА СНАЗИ ИСКЉУЧИВО ЛАТИНСКО ПИСМО?

ЈЕСТЕ!

19.

ЈЕСУ ЛИ ЗАПАДНОЕВРОПСКЕ СИЛЕ И ВАТИКАН ПРЕКО НОЋИ ПРОМЕНИЛЕ СТРАНУ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ И ПОМАГАЛЕ ПАРТИЗАНСКО-УСТАШКУ ВОЈСКУ УМЕСТО ВОЈСКУ КЈВУО-СРБСКИХ ЧЕТНИКА КАД СЕ ВИДЕЛО ДА НЕМЦИ ГУБЕ РАТ?

ЈЕСУ?

20.

ЈЕЛИ НА ТАЈ НАЧИН СПРЕЧЕНО СТВАРАЊЕ ВЕЛИКЕ СРБИЈЕ КАО И ПРАВЕДНА СРБСКА ОДМАЗДА НАД ТАКОЗВАНИМ „ХРВАТИМА” ЗА ДО НЕБА ВАПИЈУЋЕ ЗЛОЧИНЕ?

ЈЕСТЕ!

21.

ЈЕЛИ НА ТАЈ НАЧИН СПРЕЧЕНО ДА СЕ ЛАТИНСКОМ НАДИРАЊУ СТАНЕ ЧИЗМОМ НА ГРКЉАН?

ЈЕСТЕ!

22.

ЈЕЛИ ЛАТИНИЧАРЕЊЕ СРБА НАСТАВЉЕНО ПОД ПАРТИЗАНСКОМ ОКУПАЦИЈОМ ЈОСИПА АМБРОЗА ЖЕШЋЕ НЕГО ИКАД?

ЈЕСТЕ!

23.

ЈЕЛИ ЗАТИРАЊЕ СРБСКЕ ЦРКВЕ И ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРЕ БИЛО ГОРЕ НЕГО ПОД ТУРЦИМА?

ЈЕСТЕ!

24.

ЈЕЛ' ЗА ПОЛА ВЕКА ОКУПАЦИЈЕ ПОД ТИТОМ ЋИРИЛИЦА СВЕДЕНА НА МАРГИНАЛНО СЕКУНДАРНО ПИСМО?

ЈЕСТЕ!

25.

ЈЕЛ'СРБСКИ НАРОД СКОРО ПОТПУНО ПОДИВЉАО, ЈЕЛ'СЕ ПРЕТВОРИО У НЕАРТИКУЛИСАНУ ГОМИЛУ КОЈА СВЕ МАЊЕ ЗНА КО ЈЕ И ШТА ЈЕ, ШТО ВИШЕ СРБУЈЕ,КОЈА СЕ ПРЕЖДЕРАВА И НАПИЈА ЗА ВРЕМЕ ХРИШЋАНСКИХ ПОСТОВА И СЛАВИ НОВУ ГОДИНУ ПРЕ БОЖИЋА?

ЈЕСТЕ БРАТЕ-ИМАМО ЗА ТО СВАКЕ ГОДИНЕ 300,000 ПИЈАНИХ ЗЛОВЕНАЦА КАО СВЕДОКЕ!

27.

ПИШЕ ЛИ ТАЈ НАРОД МАСОВНО ХРВАТСКОМ ЛАТИНИЦОМ-U S T A Š I C O M?

ПИШЕ!

28.

СХВАТА ЛИ ТАЈ НАРОД ШТА МУ ЈЕ УРАЂЕНО?

НЕ СХВАТА!

29.

ЈЕСУ ЛИ БРАЋА РУСИ ТАКОЂЕ СУОЧЕНИ СА ЛАТИНСКО-ШВАПСКИМ „ДРАНГ НАХ ОСТЕН”?

ЈЕСУ!

30.

ЈЕСУ ЛИ БРАЋА РУСИ У ГОРОЈ ПОЗИЦИЈИ ОД СРБА?

НИСУ! НАРОЧИТО КАО ВЕЛИКА СИЛА И НАРОД ОД 150 МЕЛЕОНА!

32.

ЈЕСУ ЛИ БРАЋА РУСИ ОСТАЛИ РАВНОДУШНИ НА ПОКУШАЈ ПИСАЊА РУСКОГ ЈЕЗИКА ЛАТИНСКИМ КУКАМА?

НИСУ!

33.

А КАКО СУ БРАЋА РУСИ ПОСТУПИЛИ?

ЗАБРАНИЛИ СУ ГО*ВНА ЗАКОНОМ!

34.

И ШТА ЋЕ СЕ ДОГОДИТИ НЕКОМЕ КО СЕ У РУСИЈИ УСУДИ ДА ПИШЕ РУСКИ ЈЕЗИК ЛАТИНИЦОМ?

ИДЕ ПРАВО НА РОБИЈУ ЂЕ ЋЕ ДА ДОБИЈЕ ПО ПРСТИМА, А И БУБРЕГЕ ИМА ДА ОДБИЈУ...ШТА ЗНА ТАМО НЕКИ ЗАТВОСРКИ ЧУВАР КОЛ'КО ДА БИЈЕ. УОСТАЛОМ, ЛАТИНИЧАР МОЖЕ ПОСЛЕН ДА СЕ ЖАЛИ!

Међутим!

Шта знају Руси шта је добро, ми Бееееограџани ће да надмудримо све те папе и тај Запад-ко су бре они, ма јачи смо од судбине!

Пиши Србине USTAŠICOM на ИНАТ!

OOO ЈЕС'!

Паметном доста!

EX ORIENTE LUX!

ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

(16-02-2021, 08:55 AM)večni beli grad Пише:  
(16-02-2021, 12:52 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(15-02-2021, 07:58 PM)večni beli grad Пише:  
(15-02-2021, 04:59 PM)Милослав Самарџић Пише:  Поздрав. Што не пишеш ћирилицом, греота је овако... Баш одудара.
Da bi se razlikovao od poznatog anti-Srpskog knojevačkog potomka iz NDH-a koji ovde prosipa Srpstvo tako što je na računaru jednim klikom prebacio tastaturu na ćirilicu i koji piše kako KiM nije Srbija a Crnogorci nisu Srbi dok u isto vreme na drugim sajtovima pljuje po Srbima , Srbiji , četnicima i po tebi samom !!!

Ко је тај?
Без обзира, ћирилица је ћирилица.
Kako ko je taj ?
Pa ko je otvorio temu pod imenom "Косово није Србија" u kojoj pišemo ove postove ?

Ćirica je ćirilica , a Srpstvo se ne dokazuje njome dok se u isto vreme tvrdi da KiM nije Srbija ili dokle god se na takve tvrdnje ne reaguje i prave se da su mrtvi oni koji to čitaju .
Подржавам слободу говора, чак и у случају кад се напише то као у наслову, а чим се наравно не слажем.
Верујем да је цензура штетна , да треба да се види шта све наши грађани мисле.
А ћирилица је једино писмо по уставу. То што се такозвана СР латиница уводи на мала врата, то је незаконито. Ако заиста у уџбеницима сада кажу да је то српско писмо, то је кршење устава. То писмо је створено за Хрвате и јесте хрватско.
Одговори

(17-02-2021, 12:31 PM)Милослав Самарџић Пише:  То писмо је створено за Хрвате и јесте хрватско.

ТО ЈЕ СУШТИНА!

Отуд и наше питање свим латиничарима, а на које још НИКО није одговорио за неких 20 година одкако питамо:

БРАЋО ЛАТИНИЧАРИ, ЗАШТО ОД СВИХ БЕЛОСВЕЦКИХ ЛАТИНИЦА КОРИСТИТЕ БАШ ХРВАТСКУ ЛАТИНИЦУ?

ЗАШТО?

На ово питање НИКАД нијесмо добили одговора на разним форумима, један је претио да бије и убије, па смо на Србски Дан ођекаре били приморани да носимо тешког француског пључа у колима!

Паметном доста!

EX ORIENTE LUX!

ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

(17-02-2021, 04:53 AM)ПРОСВЕТАР Пише:  Пааа...у школама по NOVOSRBU, то јест Шугославији која се само кити Србским именом јер су сви отале убјежали, у тијем школама дакле, свашта се учи па и да су Срби радо ишли у Јањичаре (а само је питање кад ће деца да уче кад су Срби радо ишли у Јасеновац) , а што се тиче "ministarstvа prosvete republike Srbije", немо да засмејаваш, има нас старијих ође па мож'да се рикне!"Ну ево, нека кажу и други старији и паметнији ођекаре"

Evo pročitah tvoju poruku nekoliko puta i nikako da provalim o čemu pišeš i kojim jezikom se ti služiš,
"Шугославији која се само кити Србским именом јер су сви отале убјежали"
"Ну ево, нека кажу и други старији и паметнији ођекаре
moguće da je to baš taj tvoj "drugosrbijanski" koji se praktikuje medj gastarbajerima a za koje vidim i dalje nemaš neko objašnjenje ili definiciju barem svojim rečima ako već nema neke službene verzije
ili te možda muči online prevodilac kad ti latinicu prebacuje na ćirilicu .
Ja eto i rodjen i celi život po Srbiji nisam nikad i nigde čuo da neko ovde tako priča.

"у тијем школама дакле, свашта се учи па и да су Срби радо ишли у Јањичаре "
Završih i ja neke škole po Srbiji ali ne videh to vezano za janičare , pa ako ti nije teško uputi me na knjigu gde si to pročitao, pa da ministarstvu prosvete pošaljemo tvoje primedbe .

(17-02-2021, 09:04 AM)ПРОСВЕТАР Пише:  Шта знају Руси шта је добро, ми Бееееограџани ће да надмудримо све те папе и тај Запад-ко су бре они, ма јачи смо од судбине!

OOO ЈЕС'!

Паметном доста!
Predugačko i prepuno besmislenih zakljucka da bi išao redom , zato ću skratiti .
1.
Da li je u državi Srbiji latinica dozvoljena,
da li se uči u osnovnoj skoli i
da li je njena upotreba regulisana zakonom bez i jedne jedine stavke zabrane ???

Svi odgovori su D A !!!

2 .
Da li je na ovom sajtu na bilo koji način u pravilima ili tokom procesa registracije igde naglašeno da je ćirilica jedino dozvoljeno ili makar preporučeno pismo za koriščenje na sajtu ili da li je latinica na bilo koji način diskriminisana ???

Svi odgovori su N E .

Pametnome dosta !

(17-02-2021, 09:15 PM)ПРОСВЕТАР Пише:  ТО ЈЕ СУШТИНА!

Отуд и наше питање свим латиничарима, а на које још НИКО није одговорио за неких 20 година одкако питамо:

БРАЋО ЛАТИНИЧАРИ, ЗАШТО ОД СВИХ БЕЛОСВЕЦКИХ ЛАТИНИЦА КОРИСТИТЕ БАШ ХРВАТСКУ ЛАТИНИЦУ?

ЗАШТО?

На ово питање НИКАД нијесмо добили одговора на разним форумима, један је претио да бије и убије, па смо на Србски Дан ођекаре били приморани да носимо тешког француског пључа у колима!

Паметном доста!
Pretpostavljam na osnovu nicka koji koristiš , dubokoumnih ekspertskih analiza i nekog čudnog dijalekta Srpskog jezika kojim se služiš da si ti neki lingvista pa kad je vec tako ajde pojasni mi koja je to "Hrvatska latinica" i u čemu se ona razlikuje od Engleske ili neke druge latinice ?

A odgovor zašto je koristim je , zato što su mi izbor šta ću , kad ću i gde ću da je koristim omogućili Srpski ustav i zakoni kao i pravila na ovom sajtu .

A jednog dana kad ti budeš pisao ustav , zakone ili pravila na "Pogledima" i kad budeš svima uskratio te mogućnosti ja (ne)ću se rado povinovati tim novim pravilima .

(17-02-2021, 12:31 PM)Милослав Самарџић Пише:  Подржавам слободу говора, чак и у случају кад се напише то као у наслову, а чим се наравно не слажем.
А ћирилица је једино писмо по уставу. То што се такозвана СР латиница уводи на мала врата, то је незаконито. Ако заиста у уџбеницима сада кажу да је то српско писмо, то је кршење устава. То писмо је створено за Хрвате и јесте хрватско.

Ustav....

"Jezik i pismo

Član 10

U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.

Službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje se zakonom, na osnovu Ustava."

Zakon ...

"Član 1

U Republici Srbiji u službenoj je upotrebi srpski jezik.

U Republici Srbiji u službenoj je upotrebi ćiriličko pismo, a latinično pismo na način utvrđen ovim zakonom.

Na područjima Republike Srbije na kojima žive pripadnici nacionalnih manjina u službenoj upotrebi su, istovremeno sa srpskim jezikom i jezici i pisma nacionalnih manjina, na način utvrđen ovim zakonom.

Član 4

Organ, organizacija i drugi subjekt može svoj naziv, firmu ili drugi javni natpis da ispiše, pored ćiriličkog, i latiničkim pismom.

U firmi preduzeća, ustanove i drugog pravnog lica, odnosno radnje ili drugog oblika obavljanja delatnosti deo koji se koristi kao znak može se ispisivati samo latiničkim pismom.

Član 5

Saobraćajni znaci i putni pravci na međunarodnim i magistralnim putevima, nazivi mesta i drugi geografski nazivi ispisuju se ćiriličkim i latiničkim pismom.

Saobraćajni znaci i putni pravci na drugim putevima, nazivi ulica i trgova i drugi javni natpisi mogu se, pored ćiriličkog, ispisivati i latiničkim pismom.

Član 10

Kad se, u skladu sa odredbama ovog zakona tekst ispisuje i latiničkim pismom, tekst na latiničkom pismu ispisuje se posle teksta na ćiriličkom pismu, ispod ili desno od njega."

Dakle gore je napisano sve što ustav i zakon repubike Srbije kažu na temu latinice ,
a šta ustav republike kaze vezano za temu na kojoj pišemo tj Kosovo i Metohija ....

"Polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnostisvih građana i etničkih zajednica u Srbiji,

polazeći i od toga da je
Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije
,
da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da
iz takvog položaja Pokrajine Kosovo i Metohija slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima
,..."
Одговори

Цитат:Latinica je najstarije pismo na prostorima na kojima danas žive Hrvati. Njome se bilježio najprije latinski jezik. Sačuvana su djela pisana hrvatskim jezikom i latinicom tek iz XIV. stoljeća – Šibenska molitva, Red i zakon, a prije toga samo sporadično. Na marginama latinskih knjiga svećenici su, pripremajući se za propovijed ili za kakvu drugu službu, bilježili i hrvatske riječi – to su tzv. glose. Proces kojim smo stigli do današnjega izgleda hrvatske latinice bio je dugotrajan i složen, pa su se neki glasovi (č, ć, š, ž) pisali i na dvadesetak načina, najčešće dvoznacima. Na latinično pismo u primorskim krajevima utjecao je talijanski, a u sjevernim krajevima mađarski jezik. Latinica je imala veliku prednost pred glagoljicom u tome što su se njome bilježili i latinski i hrvatski, a naravno još više u tome što su iza nje stali oni koji su imali stvarnu moć u Europi.

Синовац, послушај власника форума и нас старије и не прди много.

Људи те са најбољом намером саветују да пређеш на ћирилицу јер латиница овде није пожељна овде одудара јако...
Овде се пише искључиво српским писмом ЋИРИЛИЦОМ.

U Ѕ T A S I C U

не подносимо...

Што се тиче Косова то што пише окачи мачку о реп.

На терену Република Србија је признала независну Републику Косово ко две Њемачке што су имале споразум након другог светскг рата.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

.
(16-12-2016, 06:12 PM)Јеремија Пише:  Ја ћу опет о латиници и нашем греху према сопственом писму.
Страшно је гледати називе радњи, не по престоницим где је латиница главна од доласка комуњара, већ и по најзабаченијим паланкама доминира латиница. У јавним установама где се издају документи, обрасци штанпани ћирилицом а попуњавају се латиницом!

Међ народом ретко, скоро уникатно срећеш неког да пише ћирилицу.

Каже: "Лакше ми латиницом, навикао сам..." Јебо га - их учитељ који није подизао Србина већ лоботомираног буздована.

Гледам по Бугарскојм где сам чешће у задње време и питам се: Како је је могуће да Бугари који су саставни де ЕУ све пишу ћирилицом, чак и касе бонови су ћирилични.

Њихови сајтови су ћирилични, сви филмски титлови такође, а сваки Бугарин пише својим писмом.

Дакле, како је могуће да Ми, курчевити Срби, који се величамо и уздижемо до самог божанског трона не видимо колико смо пали и одпали од србства?

Ко не схвата да је писмо - језик једног народа његов корен, индентитет, порекло и веза са праоцима, тај стварно нема шта очекивати од будућих генерација.

Брате Јеремија, ај'што могу блгари, Рус је то сто година васпитавао, враћао им језик и културу, па и прве официре у војсци им лиферовао директно из Русије!

Међутим!

Нас ође оставља без текста чињеница да и македонствујушчи тутуноберачите доле, држе своје Србско Писмо иако су под окупацијом Гњилежног Запада и под сталном претњом погибељи од стране жваљавих шифтара који су им ушли у ребра!

Која NOVOSRB, то јест НЕДОВРШЕНИ ХРВАТИ, латиничари и шуго-носталгичари стока једна гррррдна, то је неописиво!

Пај'сад ово....КА'Е НЕКО ПУЦА НА ЉУДЕ У НОВОМ САДУ ПА САМИ СТАНАРИ ИЗЛЕПИЛИ ПЛАКАТЕ ДА КОМШИЈАМА СКРЕНУ ПАЖЊУ НА ОПАСНОСТ!

[Слика: Novi-sad-pucao-na-prolaznike-768x450.jpg]

Међутим!

УПОЗОРЕЊЕ ЈЕ ЗА СВЕ, СВЕ, СВЕ....МУЛТИНАЦИОНАЛНЕ ГРАЏАНЕ ТЗВ. 'АП ВОЈВОДИНЕ', АМА НЕ И ЗА СРБЕ!

СВЕ ИСПИСАНО КРВАВОМ УСТАШКОМ ГАЈЕВИЦОМ, ТЈ.

U S T A Š I C O M

ПА ЧАК ДОЛЕ ДОДАЛО И НА ЕНГЛЕСКОМ, ДА СЕ И ЕНГЛЕЗИ СКЛОНЕ НА ВРЕМЕ....АМА НЕМА УПОЗОРЕЊА ЗА СРБЕ!

https://srbin.info/2019/05/07/potraga-za...e-plakate/

И види овога, НЕДОВРШЕНИ ХРВАТ који станује усред тужног и отужног Београда прети суграђанима НА КРВАВОЈ УСТАШКОЈ ГАЈЕВИЦИ, да ће оружјем на ђецу која бацају петарде!

http://srbin.info/2016/12/25/beograd-ne-...oruzanjem/

Тагата је наша поголема!

EX ORIENTE LUX!

ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

(18-02-2021, 01:35 AM)večni beli grad Пише:  
(17-02-2021, 04:53 AM)ПРОСВЕТАР Пише:  Пааа...у школама по NOVOSRBU, то јест Шугославији која се само кити Србским именом јер су сви отале убјежали, у тијем школама дакле, свашта се учи па и да су Срби радо ишли у Јањичаре (а само је питање кад ће деца да уче кад су Срби радо ишли у Јасеновац) , а што се тиче "ministarstvа prosvete republike Srbije", немо да засмејаваш, има нас старијих ође па мож'да се рикне!"Ну ево, нека кажу и други старији и паметнији ођекаре"

Evo pročitah tvoju poruku nekoliko puta i nikako da provalim o čemu pišeš i kojim jezikom se ti služiš,
"Шугославији која се само кити Србским именом јер су сви отале убјежали"
"Ну ево, нека кажу и други старији и паметнији ођекаре
moguće da je to baš taj tvoj "drugosrbijanski" koji se praktikuje medj gastarbajerima a za koje vidim i dalje nemaš neko objašnjenje ili definiciju barem svojim rečima ako već nema neke službene verzije
ili te možda muči online prevodilac kad ti latinicu prebacuje na ćirilicu .
Ja eto i rodjen i celi život po Srbiji nisam nikad i nigde čuo da neko ovde tako priča.

"у тијем школама дакле, свашта се учи па и да су Срби радо ишли у Јањичаре "
Završih i ja neke škole po Srbiji ali ne videh to vezano za janičare , pa ako ti nije teško uputi me na knjigu gde si to pročitao, pa da ministarstvu prosvete pošaljemo tvoje primedbe .

(17-02-2021, 09:04 AM)ПРОСВЕТАР Пише:  Шта знају Руси шта је добро, ми Бееееограџани ће да надмудримо све те папе и тај Запад-ко су бре они, ма јачи смо од судбине!

OOO ЈЕС'!

Паметном доста!
Predugačko i prepuno besmislenih zakljucka da bi išao redom , zato ću skratiti .
1.
Da li je u državi Srbiji latinica dozvoljena,
da li se uči u osnovnoj skoli i
da li je njena upotreba regulisana zakonom bez i jedne jedine stavke zabrane ???

Svi odgovori su D A !!!

2 .
Da li je na ovom sajtu na bilo koji način u pravilima ili tokom procesa registracije igde naglašeno da je ćirilica jedino dozvoljeno ili makar preporučeno pismo za koriščenje na sajtu ili da li je latinica na bilo koji način diskriminisana ???

Svi odgovori su N E .

Pametnome dosta !

ЗАШТО?

Паметном доста!
Pretpostavljam na osnovu nicka koji koristiš , dubokoumnih ekspertskih analiza i nekog čudnog dijalekta Srpskog jezika kojim se služiš da si ti neki lingvista pa kad je vec tako ajde pojasni mi koja je to "Hrvatska latinica" i u čemu se ona razlikuje od Engleske ili neke druge latinice ?

A odgovor zašto je koristim je , zato što su mi izbor šta ću , kad ću i gde ću da je koristim omogućili Srpski ustav i zakoni kao i pravila na ovom sajtu .

A jednog dana kad ti budeš pisao ustav , zakone ili pravila na "Pogledima" i kad budeš svima uskratio te mogućnosti ja (ne)ću se rado povinovati tim novim pravilima .

(17-02-2021, 12:31 PM)Милослав Самарџић Пише:  Подржавам слободу говора, чак и у случају кад се напише то као у наслову, а чим се наравно не слажем.

Ustav....

"Jezik i pismo

Član 10

U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.

Službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje se zakonom, na osnovu Ustava."

Zakon ...

"Član 1

U Republici Srbiji u službenoj je upotrebi srpski jezik.

U Republici Srbiji u službenoj je upotrebi ćiriličko pismo, a latinično pismo na način utvrđen ovim zakonom.

Na područjima Republike Srbije na kojima žive pripadnici nacionalnih manjina u službenoj upotrebi su, istovremeno sa srpskim jezikom i jezici i pisma nacionalnih manjina, na način utvrđen ovim zakonom.

Član 4

Organ, organizacija i drugi subjekt može svoj naziv, firmu ili drugi javni natpis da ispiše, pored ćiriličkog, i latiničkim pismom.

U firmi preduzeća, ustanove i drugog pravnog lica, odnosno radnje ili drugog oblika obavljanja delatnosti deo koji se koristi kao znak može se ispisivati samo latiničkim pismom.

Član 5

Saobraćajni znaci i putni pravci na međunarodnim i magistralnim putevima, nazivi mesta i drugi geografski nazivi ispisuju se ćiriličkim i latiničkim pismom.

Saobraćajni znaci i putni pravci na drugim putevima, nazivi ulica i trgova i drugi javni natpisi mogu se, pored ćiriličkog, ispisivati i latiničkim pismom.

Član 10

Kad se, u skladu sa odredbama ovog zakona tekst ispisuje i latiničkim pismom, tekst na latiničkom pismu ispisuje se posle teksta na ćiriličkom pismu, ispod ili desno od njega."

Dakle gore je napisano sve što ustav i zakon repubike Srbije kažu na temu latinice ,
a šta ustav republike kaze vezano za temu na kojoj pišemo tj Kosovo i Metohija ....

"Polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnostisvih građana i etničkih zajednica u Srbiji,

polazeći i od toga da je
Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije
,
da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da
iz takvog položaja Pokrajine Kosovo i Metohija slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima
,..."

Слажем се у вези Косова и Метохије.
У вези писма, види се да је по уставу једино писмо, а по законима може се користити само поред ћирилице, само на натписима фирми и саобраћајним знацима. То значи да је све друго противзаконито.
Одговори

(18-02-2021, 01:35 AM)večni beli grad Пише:  

ЗАШТО?

Паметном доста!

Пази овако, молимо концентрацију зато што смо ово објашњење дали ође једном и више пута, па каже:

1.
ЛАТИНСКО ПИСМО (ИСТО КАО И ЋИРИЛИЦА ИЛИ СРБИЦА), НИЈЕ НИКАКАВ МОНОЛИТ КАО ШТО ТО НИЈЕ НИ ВАСЦЕЛИ ГЊИЛЕЖНИ ЗАПАД!

2.
СВАКИ НАРОД-НАЦИЈА НА ГЊИЛЕЖНОМ ЗАПАДУ (ПА И НА ИСТОКУ И ДАЛЕКОМ ИСТОКУ) ПОСЕДУЈЕ СВОЈУ СОПСТВЕНУ ЛАТИНИЦУ, СА РАЗЛИЧИТИМ БРОЈЕМ СЛОВА И СПЕЦИФИЧНИМ ЗНАЦИМА КОЈИ ТУ ЛАТИНИЦУ ЧИНЕ ПРЕПОЗНАТЉИВОМ И РАЗЛИЧИТОМ ОД ОСТАЛИХ!

3.
ТАКО, РЕЦИМО, ОВО ЈЕ ЕНГЛЕСКА ЛАТИНИЦА, ОНА ИМА 26 СЛОВА И НЕМА НИКАКИЈЕХ КВРГА И КУКА И КУКАРАЧА:

Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz

4.
ОВО ЈЕ ФРАНЦУСКА ЛАТИНИЦА, ОНА ИМА 26 ОСНОВНИХ СЛОВА + 16 КОМБИНОВАНИХ СА АКЦЕНТИМА, УКУПНО 42 СЛОВА:

A a B b C c D d E e F f G g H h I i J j K k L l M m
N n O o P p Q q R r S s T t U u V v W w X x Y y Z z

À à Â â Æ æ Ç ç É é È è Ê ê Ë ë
Î î Ï ï Ô ô Œ œ Ù ù Û û Ü ü Ÿ ÿ

5.
ДА НЕ СМАРАМО ДАЉШЕ СА ШПАНСКОМ, ХОЛАНДСКОМ, ШВЕДСКОМ...ПА И ТУРСКОМ ИЛИ ВИЈЕТНАМСКОМ ЛАТИНИЦОМ...ЕВО ЈЕДНОГ ЗАНИМЉИВОГ ПИСМА ЛАТИНСКОГ, ПОЉСКА ЛАТИНИЦА СА 32 СЛОВЕСА:

Aa Ąą Bb Cc Ćć Dd Ee Ęę Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Łł Mm Nn Ńń Oo Óó Pp Rr Ss Śś Tt Uu Ww Yy Zz Źź Żż

6.
И НА КРАЈУ ДОЂОСМО ДО ПИСМА КОЈЕ NOVOSRB МАЗОХИСТИЧКИ И САМУБИЛАЧКИ КОРИСТИ, А ТО ЈЕ HRVATSKA ABECEDA, ИЛИ ПО ДАМЈАНОВИЋУ ABECEČEDA, КОД ИТАЛИЈАНА НАЗВАНА ГАДНИ ШКЈАВЕТО А У СРБСКОМ НАРОДУ ПОЗНАТИЈА КАО

U S T A Š I C A:

Aa Bb Cc Čč Ćć Dd Dždž Đđ Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Ljlj Mm Nn Njnj Oo Pp Rr Ss Šš Tt U*u Vv Zz Žž

-----------------------
* U Пази Србине, ако те још иђе има: ОВО СЛОВО ЈЕ ЈОШ УВЕК КРВАВО, ЈОШ СЕ ПУШИ ОД СРБСКЕ КРВИ И СРБОСЈЕКА!

Следи наш одговор и наше питање:

Даклем, ми као Србин који је кол'ко тол'ко учен као ВК водоинсталатер, говоримо и пишемо и стране језике, па тако, сем матерњег србског, говоримо и пишемо енглески и француски а служимо се и шпанским а захваљујући истима разумемо и италијански! У Руској Цркви, чији смо најбезначајнији парохијан неких триестину година, трудимо се да се споразумевамо наравно на руском.

Нормално је дакле, да у страној земљи комуницирамо на језику који је у реченом народу званично у употреби! Тако рецимо, у Торонти и шире у пословним и иним контактима говоримо и пишемо енглески, у Квебеку и раније кад смо радили у Француској и Швајцарској, наравно француски, а на сунчаним Карибима и Средњој и Јужној Америци, споразумевамо се нашим шпанским!

Међутим!

НАМИ НИЈЕ ЈАСНО ЗАШТО СЕ БЕЕЕОГРАЏАНИ, УСРЕД КАКВЕ ТАКВЕ СРБИЈЕ, УПОРНО СЛУЖЕ КРВАВОМ ХРВАТСКОМ ГАЈЕВИЦОМ, КОЈА ЈЕ У НАРОДУ ПОЗНАТИЈА КАО

U S T A Š I C A

КАД ВЕЋ ТОЛИКО ВОЛЕ ЛАТИНИЦУ, ШТО НИЈЕСУ ИЗАБРАЛИ РЕЦИМО СОРБСКУ, ИЛИ БАР ЧЕШКУ ИЛИ ПОЉСКУ ЛАТИНИЦУ, ШТО БАШ УСТАШКУ КОЈУ ЈЕ ПОХРВАЋЕНИ ШВАБА ЛУДВИГ ГАЈ СМИСЛИО ЗА ТАКОЗВАНЕ "ХРВАТЕ", А ПО НАЛОГУ КА УНД КА МОНАРХИЈЕ?!

Да се и ми дакле зачудимо на писму латинском (без хрватских кука, кврга и кукарача):

O TEMPORA!
O MORES!
ODI PROFANUM VULGUS ET ARCEO!

Паметном доста!

Тагата је србска поголема!

EX ORIENTE LUX!

ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

Наслов ове теме је антиуставан.
Не можемо се позивати на кршење закона везаног за писмо, а притом кршити највиши законодавни акт у држави.
Одговори

(17-02-2021, 12:31 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(16-02-2021, 08:55 AM)večni beli grad Пише:  
(16-02-2021, 12:52 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(15-02-2021, 07:58 PM)večni beli grad Пише:  
(15-02-2021, 04:59 PM)Милослав Самарџић Пише:  Поздрав. Што не пишеш ћирилицом, греота је овако... Баш одудара.
Da bi se razlikovao od poznatog anti-Srpskog knojevačkog potomka iz NDH-a koji ovde prosipa Srpstvo tako što je na računaru jednim klikom prebacio tastaturu na ćirilicu i koji piše kako KiM nije Srbija a Crnogorci nisu Srbi dok u isto vreme na drugim sajtovima pljuje po Srbima , Srbiji , četnicima i po tebi samom !!!

Ко је тај?
Без обзира, ћирилица је ћирилица.
Kako ko je taj ?
Pa ko je otvorio temu pod imenom "Косово није Србија" u kojoj pišemo ove postove ?

Ćirica je ćirilica , a Srpstvo se ne dokazuje njome dok se u isto vreme tvrdi da KiM nije Srbija ili dokle god se na takve tvrdnje ne reaguje i prave se da su mrtvi oni koji to čitaju .
Подржавам слободу говора, чак и у случају кад се напише то као у наслову, а чим се наравно не слажем.

Ја LATINICU не доживљавам кроз Хрвате.... LATINICA је била на Крсту Господњем много пре Хрвата.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Да латиницу су користили Пилат,Нерон и Диоклецијан.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним