Поруке: 17,015
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,879
Не. У овом случају није било ни псеудонима.
Углед:
1,879
Доброслав Јевђевић, од Индије до Србије.
Право питање је у ствари: Зашто се војвода није потписао као аутор ове књиге? Објављена је годину дана пре његове смрти. Он је предао рукопис у штампу, он је нашао финансијера, у Италији. Зашто се није потписао?
Углед:
1,879
Читао сам.
Да се Јевђевић плашио - то баш нема смисла. Истовремено је под својим именом издавао Српске новине, са садржајем неупоредиво горим по комунисте. Уосталом он је преживео све и свашта о да се уплаши у моменту кад зна да му се ближи крај и то због релативно безазлене књиге...
Ни други наведени разлог не стоји.
Важнија реченица из овог предговора је да Од Индије до Србије не личи ни на шта што је војвода објавио. Као и да се не зна када је он то уопште могао да истражујемо где. Заправо, прецизније је рећи да се зна да није...
Дакле, који је разлог?
Поруке: 14,535
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,070
То су туђи записи, које је војвода уобличио, али није хтео да потпише као своје дело. А ни тај што је оставио записе није желео да буде записан као аутор.
Углед:
1,879
Књигу је финансирао Шпиро Јокић. Био је један од најбогатијих Срба Далмације, помагао је Динарску четничку дивизију и друге четничке јединице. Трговао је доста са Италијом. Прилииком савезничког бомбардовања Италије, погинули су му жена и ћерка. Остао је у Италији, по доласку комуниста.
Предратни сарадници, трговци, Италијани, помогли су му да обнови бизнис. Поново је постао богат. Финансирао је наше избеглице и националне организације. Сарађивао је са војводом Јевђевићем, који се организовано бавио прихватом избеглица из Југославије, све до своје смрти.
Једна од тих избеглица, Милица Миладиновић, подсећала је Шпиру на његову погинулу ћерку, тако да ју је усвојио. Она се касније удала за братанца пуковника Драгутона Кесеровића, спадала је у ред најпознатијих емиграната. Објавила је више књига и много чланака.
Војвода је преминуо 1961, а књига ''Од Индије до Србије'' објављена је 1960. Милица је тада била на лицу места. И причала ми је о томе. Дакле, рекла ми је да је то рукопис Симе Лукина Лазића, који је војвода дао да се штампа.
У предговору књиге, пише да је стил Јевђевићев. Нисам сигуран, нисам поредио у ствари. Ако јесте, онда је војвода написао књигу према сећању на тај заостали рукопис Лазића. Причао ми је његов четник, Маринко Маријан, који је ишао у Рим на сахрану, да војвода у ствари није имао архиву. Да је живео веома сиромашно (а пре рата је, иначе, био један од најбогатијих Новосађана). А да се иначе у полемикама позивао на силна документа и архиве. Маринко ми је рекао да је војвода имао невероватно памћење. И да је скоро све писао по памћењу. Тако, ако је рукопис имао, па је негде изгубљен, могуће је да је целу књигу реконструисао по памћењу.
Дакле, или је дао Лазићев рукопис у штампу, или је реконструисао Лазићев рукопис. Да ли је једно или друго, може се утврдити вештачењем.
У сваком случају, војвода није аутор ове књиге и зато се није потписао. Касније, његови људи су нашли књигу међу његовим стварима, мислили да је његова, и почели да га потписују.
Зашто није потписано: Аутор Лазић, приредио Јевђевић, или само Лазић као аутор?
Могу само да претпоставим да је у питању то што је војвода био стар и болестан, и да просто није могао да контролише процес штампања. Штампари су били Италијани који нису знали српски.