Оцена Теме:
  • 21 Гласов(а) - 4.24 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Партизани Квислинзи ! Фотографије

Можда је неки "шпанац" у питању?
Нагађам. Сличне шапке су носили током шпанског грађанског рата.
Одговори

(05-03-2021, 09:09 PM)Mitic Пише:  То је из емисије "Битка на Неретви", објавио гдин Милослав у тој епизоди.

Какве везе има овај догађај са битком на Неретви?

Све и да није познато где и кад се ово одиграло (а јесте), видљиве су британске униформе у већем броју код партизана, што није случај наредних преко годину дана.
Одговори

(05-03-2021, 10:13 PM)Антитоталитаран Пише:  Какав је то Британац са петокраком?

Где видиш петокраку? Ако мислиш на рукаву то се јасно не види. Друго, она двојица партизана немају такву ознаку на рукаву.

Такође, лик носи и британску шапку. Британске шапке за разлику од униформи, колико знам, нису дељене нашим официрма.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Не види се петокрака на рамену,то сам ја онако махинално закључио.Неко од "Западних Савезника",је 100%.Ееее који блам,овако нешто чак и ја први пут видим.Знамо за Црвеноармејце да су се дружили са Немцима .Сад смо и ове Западњаке провалили.
Одговори

Богами и мени се чини да "Британац" има петокраку преко југословенске заставе на рамену.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(05-03-2021, 10:13 PM)Антитоталитаран Пише:  Какав је то Британац са петокраком?

Једино ми пада на памет Кристи Лоренс, али сумњам да је он на слици.
Одговори

(06-03-2021, 02:16 AM)ватхра Пише:  
(05-03-2021, 09:09 PM)Mitic Пише:  То је из емисије "Битка на Неретви", објавио гдин Милослав у тој епизоди.

Све и да није познато где и кад се ово одиграло (а јесте), видљиве су британске униформе у већем броју код партизана, што није случај наредних преко годину дана.

Где и када се одиграло?
Одговори

Пре ће бити да је ово сусрет у време операције "Шварц", а не "Вајс". Само је фотографија преусмерена на мартовске догађаје.
Одговори

(06-03-2021, 11:56 AM)Српски родољуб Пише:  

Једино ми пада на памет Кристи Лоренс, али сумњам да је он на слици.

Још у јесен 1942. из затвора у Београду отеран у ратно заробљеништво када су утврдили да је британски официр. Није видео терен осим самице.
Одговори

(06-03-2021, 02:16 AM)ватхра Пише:  

Нема везе сигурно са операцијом "Вајс". Мислим (90%) да се ради о британском капетану Џорџу Моргану, предратном директору хромних рудника група Радуша и органу британске обавештајне службе (скочио у Поречу у марту 1943). После многих перипетија, доспео у немачко заробљеништво (бежао из воза). Самим тим је највероватније и на овој фотографији. Е сада, да ли је размена или пропаганда - ко би га знао. Али, пре ће бити да је ово период операције "Шварц", или можда нешто касније (око јула).
Одговори

(05-03-2021, 11:38 PM)Почетник Пише:  Можда је неки "шпанац" у питању?
Нагађам. Сличне шапке су носили током шпанског грађанског рата.

Прије ће бити да је шапка британска него шпанска.
Одговори

Аман одакле вам идеја да више партизана има британске униформе почетком 1943?
Има онај видео снимак из документарац о Кочи на ком се види како су тад изгледали (као шумски бандити, реално).
Одговори

(06-03-2021, 01:26 PM)Александар Динчић Пише:  Пре ће бити да је ово сусрет у време операције "Шварц", а не "Вајс". Само је фотографија преусмерена на мартовске догађаје.

Требало би да су "Мартовски преговори", што значи март, април или мај 1943. Униформа ко зна чија је. Облачио је пта је ко имао.
Да ли препознајеш неког комунисту са слике?
Одговори

Униформа је британска, на фотографији је британски човек. То је сигурно. Нема говора да је неко носио британску капу а није припадао империјалној војсци.
Само не знам да ли је Морган, кога сам обрађивао, или пак један други, који је покупљен око Сарајева (заборавио сам му име). Дикин је био у Титовој команди и вероватно је иницирао неку размену. Види се на фотографији официр из 1. брдске дивизије, док је у "Мартовским преговорима" читава та ствар око размене заробљеника била у надлежности 717. пешадијске дивизије.
Тако да није сигурно из "Мартовских преговора" него је редакција пронашла неке фотографије које наизглед личе на те догађаје и публиковала у књизи Мише Лековића.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним