Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Шта је све било добро у СФРЈ ?

Када немам конкретни одговор на бесмислено питање, ја онда одговарам контрапитањем.
Дакле, има ли ичег доброга у НДХ (Независна држава Хрватска)? Шта је све ваљало и било добро у доба Павелића, барем оног до 1945. године?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(18-03-2021, 02:57 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(18-03-2021, 01:34 PM)Шумадинац Пише:  Шта је све било лоше и погубно у доба Титоизма, тј. у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији знамо мање-више скоро сви, барем овде. Е сад да се не би поистоветили са комунистима у фанатизму и једностраности треба поседовати критичко и плодно мишљење, бити објективан и свестран. Мислити да је све у Монархији било добро а под комунистима све лоше - тиме постајемо налик њима, шаблонским људима, људима једне идеје. Дакле, пошто нисмо као они и никада нећемо бити... Има ли ичег доброга у СФРЈ? Шта је све ваљало и било добро у доба Титоизма, барем оног до 1980. године?

Релативизација је канализација (Шерлок Холмс).
То је твоје питање.
Оријентационо, као када би питао шта је сада добро у Северној Кореју, јер, ''мислити да је све добро'' у Јужној Кореју, није реално.
СФРЈ је била до 1965. као Северна Кореја сада (затворене границе, итд).
Нема ту никакве релативизације, питање је просто. Овим одговором си искључив, искачеш из објективног сагледавања и плурализма и ширине у мишљењу својствено демократској равногорској свести. У сваком добру ( Краљевина Југославија и капитализам) постоји неко зло, као и то да у сваком злу (СФРЈ и комунизам) постоји и нешто добро..... Јин-Јанг принцип.

ПС: Велики смо фанови Beatles- а Јок. Пол Макартни је био капиталиста и националиста, Џон Ленон марксиста и анархиста, па ипак тако различити су заједно створили хитове за сва времена. Док је колико-толико владала равнотежа, тј. јединство супротности у групи они су се винули у висине. Чим се појавила све већа искључивост и нетрпељивост међу свим члановима, дошло је до распада групе.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(19-03-2021, 09:38 AM)Vlad Alekš Пише:  Када немам конкретни одговор на бесмислено питање, ја онда одговарам контрапитањем.
Дакле, има ли ичег доброга у НДХ (Независна држава Хрватска)? Шта је све ваљало и било добро у доба Павелића, барем оног до 1945. године?

Питање није уопштено бесмислено, него немаш храбрости или си увелико индоктриниран или шта већ... А и поређење ти је неадекватно.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(19-03-2021, 09:38 AM)Vlad Alekš Пише:  Када немам конкретни одговор на бесмислено питање, ја онда одговарам контрапитањем.

БајаБајаБаја
Свака част Влад!
Одговори

(19-03-2021, 10:46 AM)Шумадинац Пише:  
(18-03-2021, 01:34 PM)Шумадинац Пише:  Шта је све било лоше и погубно у доба Титоизма, тј. у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији знамо мање-више скоро сви, барем овде. Е сад да се не би поистоветили са комунистима у фанатизму и једностраности треба поседовати критичко и плодно мишљење, бити објективан и свестран. Мислити да је све у Монархији било добро а под комунистима све лоше - тиме постајемо налик њима, шаблонским људима, људима једне идеје. Дакле, пошто нисмо као они и никада нећемо бити... Има ли ичег доброга у СФРЈ? Шта је све ваљало и било добро у доба Титоизма, барем оног до 1980. године?

То је твоје питање.
Оријентационо, као када би питао шта је сада добро у Северној Кореју, јер, ''мислити да је све добро'' у Јужној Кореју, није реално.
Нема ту никакве релативизације, питање је просто. Овим одговором си искључив, искачеш из објективног сагледавања и плурализма и ширине у мишљењу својствено демократској равногорској свести. У сваком добру ( Краљевина Југославија и капитализам) постоји неко зло, као и то да у сваком злу (СФРЈ и комунизам) постоји и нешто добро..... Јин-Јанг принцип.

ПС: Велики смо фанови Beatles- а Јок. Пол Макартни је био капиталиста и националиста, Џон Ленон марксиста и анархиста, па ипак тако различити су заједно створили хитове за сва времена. Док је колико-толико владала равнотежа, тј. јединство супротности у групи они су се винули у висине. Чим се појавила све већа искључивост и нетрпељивост међу свим члановима, дошло је до распада групе.
Хау јес ноу...Rolleyes
Хајде онда наведи шта је то било добро у СФРЈ.
Одговори

То је твоје питање.

Нами је ова тема јасна-не мож'бити јаснија јербо није ово први пут да постављач теме врши ођекаре промоцију ТИТОВЕ ЈУГЕ, ХРВАТСКОГ НАРАТИВА, БРАТСТВАЈЕДИНСТВА и ликова попут ЈОВНО Бакић!

СТРАШНО ЧОВЕЧЕ....ТАКО И МИЛА АЛЕЧКОВИЋ....СРБУЈЕ КОБАЈАГИ НА ЈУТЈУБУ А НЕ МОЖ'ДА САСТАВИ БИЛО КОЈИ ИНТЕРВЈУ А ДА НЕ ПОМЕНЕ СВОЈУ МАТЕРИНУ, ДВОРСКУ ПЈЕСНИКИЊУ ЈОЖЕ АМБРОЗИЈА КОЈА ЈЕ СПЕВАЛА ОНУ КОМУНО-ШУГОСЛОВЕНСКУ ХИМНУ:

DRUŽE TITO MI TI SE KUNIJEMO,
DA SA TVOGA PUTA NE SKRIJENEMO!

Дубоки су корени титоизма и комуно-сатанизма у NOVOSRBА.....остаће то к'о нека пантљичара дубоко у цревима истих а код неких се и види к'о ГУШАВОСТ-ГАДНА БОЛЕСТ!

А што се тиче "демократске равногорске свести" то је тек посебан баљезг као и она Драшковићава књига "Ноћ Ђенерала"...свака шуша данас има свога Дражу и своју Равну Гору а заборављају, јадна им мајка:

1.
Да је Мученик са Равне Горе био пре свега ВОЈНИК и да је цела та "демократска равногорска свест" плод маште и прилагођавања датој ситуацији на Гњилежном Западу, јер у време непрекидне герилске борбе против вишеструког непријатеља са свих страна, огромној већини тих Јунака и Мученика није било ни на крај памети да се тада замајавају неком "демократском свешћу" сем ако се у то не рачуња Газда Живко са својим плајвазом!

2.
Да ДАНАС, у сенци покрадених избора и менталног и физичког инвалида на челу водеће Државе Гњилежног Запада, именовања лезбача, транџи, шимејла и разних бабуна на највише државне функције, шиканирања остарелог белог становништва итд., итд....од тзв. "демократије" ни перје није остало па зато овај начин мишљења припада ПРОШЛОМ МИЛЕНИЈУМУ, баш као и добар али окаснео чланак цењеног Г. Топаловића који је навео Гос'н Смарџић на другој теми!

ЗАТО МИ ДАНАС, У ОВОМ МИЛЕНИЈУМУ, ПРОГЛАШАВАМО СВЕ ШУГО-НОСТАЛГИЧАРЕ, СРБО-МУТАНТЕ, НЕДОВРШЕНЕ ТЗВ. "хрвате" КОЈИ ЈАВНО ВРШЕ ПРОМОЦИЈУ ЊИХОВОГ НАРАТИВА, ПАПОЉУПЦЕ, УНИЈАТЕ, ПЛУЋНОКРИЛАШЕ, БЕЕЕЕОГРАЏАНЕ И ОСТАЛИ НЕКРСТ, НЕСОЈ И НЕРАСТ, ЗА ОПАСНЕ НЕПРИЈАТЕЉЕ И ДУШМАНЕ РОДА СРБСКОГА И ВЕРЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЈЕР ИСТИ ЗАЈЕДНО СА ПОШОКАЧЕНИМ СРБИМА, ТАКОЗВАНИМ "хрватима", ПОТУРЧЕЊАЦИМА, БРОЗОГОРЦИМА, МАЌЕДОНСТВУЈУШЧИМА, ЖВАЉАВИМ ШИФТАРИМА-АРНАУТИМА И ОСТАЛИМА (А ИМА ИХ), РАДЕ НА ПОДРИВАЊУ ДО УНИШТЕЊА И ИСКОРЕЊИВАЊУ СРБСТВА И ИМЕНА СРБСКОГ СВУДА И НА СВАКОМ МЕСТУ!

УЗ ТО ДОДАЈЕМО ДА СУ ИСТИ НАЈОПАСНИЈИ ДУШМАНИ СРБСКИ ЈЕР ЖИВЕ, РАДЕ И ДЕЛУЈУ МЕЂУ ПОСЛЕДЊИМ ОСТАЦИМА ОД ОСТАТАКА РОДА СРБСКОГА, СА ЊИМ ДЕЛЕ И КРОВ НАД ГЛАВОМ И ПОСТЕЉУ И ХРАНУ И ВОЗДУХ И ВОДУ ПА ПОЧЕСТО И У ЦРКВИ ЈЕДНИ ПОРЕД ДРУГИХ СТОЈЕ И БОГУ СЕ МОЛЕ, ПА ЗАТО РЕЦИМО:

ШУГОНОСТАЛГИЧАРИ, ПЛУЋНОКРИЛАШИ И НЕДОВРШЕНИ ХРВАТИ ИЗИЂИТЕ!

ШУГОНОСТАЛГИЧАРИ, ПЛУЋНОКРИЛАШИ И НЕДОВРШЕНИ ХРВАТИ ИЗИЂИТЕ!

НИКО ОД ШУГОНОСТАЛГИЧАРА, ПЛУЋНОКРИЛАША И НЕДОВРШЕНИХ ХРВАТА ДА НЕ ОСТАНЕ!

А ВИ КОЈИ СТЕ ВЕРНИ, ОПЕТ И ОПЕТ У МИРУ ГОСПОДУ СЕ ПОМОЛИМО И НЕКА ЈЕ БЛАГОСЛОВЕН ВАСКРШЊИ ПОСТ СВИМ СРБИМА!

А и симпатизерима добардан!

EX ORIENTE LUX!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

По мени је то било добро фудбалско првенство.
Као Звездин симпатизер сматрам да су биле занимљивије и густе утакмице против Динама, Хајдука, Жељезничара, Вележа... и са спортског и са навијачког гледишта.
Још и даље не могу да се навикнем на мечеве против некадашњих трећелигаша, а уз то тешко да Звезда и Партизан могу бити јаки европски тимови, док играју у мини-лиги.
(Надам се да нећете помислити да сам носталгичар политичке Југославије)
Одговори

(20-03-2021, 11:50 AM)Милослав Самарџић Пише:  

То је твоје питање.

Хау јес ноу...Rolleyes

Шумадинац је дефинитивно мислио на рокенрол у СФРЈ. Пошто сам и ја љубитељ рокенрола, и мој субјективна оцена би била да је то добра ствар.

Сигурно су комунисти искористили рокенрол да амортизују осећања младих како би мислили да живе на Западу.

Пошто сви људи нису могли да се преселе на Запад из "комунистичког раја", западна култура је пуштена у СФРЈ заједно са кредитима да би одржала привид неког живота.

Дефитивно су комунисти искористили рокенрол за своје циљеве и потребе. Руку на срце, и на Западу су га користили за разне циљеве.

Ово је доста комплексна тема, а знам да се Александар Раковић бавио том темом.

https://www.akuzativ.com/teme/886-rokenrol-i-komunisti
Одговори

(20-03-2021, 11:35 PM)Mitic Пише:  
(20-03-2021, 11:50 AM)Милослав Самарџић Пише:  

То је твоје питање.

Хау јес ноу...Rolleyes

Шумадинац је дефинитивно мислио на рокенрол у СФРЈ. Пошто сам и ја љубитељ рокенрола, и мој субјективна оцена би била да је то добра ствар.

Сигурно су комунисти искористили рокенрол да амортизују осећања младих како би мислили да живе на Западу.

Пошто сви људи нису могли да се преселе на Запад из "комунистичког раја", западна култура је пуштена у СФРЈ заједно са кредитима да би одржала превид неког живота.

Дефитивно су комунисти искористили рокенрол за своје циљеве и потребе. Руку на срце, и на Западу су га користили за разне циљеве.

Ово је доста комплексна тема, а знам да се Александар Раковић бавио том темом.

https://www.akuzativ.com/teme/886-rokenrol-i-komunisti

Ма јок, не знаш ти Шумадрипца, он као декларисани екумено-унијата и плућнокрилаш ради сад на промоцији грешног папо-рукољупца Порфирија, који је иначе био и остао љубитељ и специјалиста блесавее игре америчких дегенерика по имену "КЛАТИ СЕ И ВАЉАЈ"!

Уосталом нас чуди што бар на овом форуму људи користе БЕЈЗИК ИНГЛИШ новоговор, па луду игру америчких дегенерика зову "рокенрол" кад постоји леп србски превод за исти "КЛАТИ СЕ И ВАЉАЈ", који је превод још пре дваестину и кусур година први званично увео међу Србље наш покојни пријатељ и скоро истомишљеник Драгош Калајић!

И НЕКА ЈЕ БЛАГОСЛОВЕН ВАСКРШЊИ ПОСТ СВИМ СРБИМА!

EX ORIENTE LUX!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

Машиш и разваљујеш и ову тему и сваку наредну коју отворимо развалиш.

Како ти не знаш културно и нормално да се понашаш то је невероватно.

Види се да си са улице и тај менталитет....ја па ја..

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

(21-03-2021, 12:53 AM)Mekenzi Пише:  Машиш и разваљујеш и ову тему и сваку наредну коју отворимо развалиш.

Лаж!

Ми НИКАД, и словима НИКАД, нијесмо рабили то "ја па ја"!

EX ORIENTE LUX!

ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

(21-03-2021, 02:22 AM)ПРОСВЕТАР Пише:  
(21-03-2021, 12:53 AM)Mekenzi Пише:  Машиш и разваљујеш и ову тему и сваку наредну коју отворимо развалиш.

Лаж!

Ми НИКАД, и словима НИКАД, нијесмо рабили то "ја па ја"!

EX ORIENTE LUX!

Ma jок моја покојна баба је.

Ја сам најввећи Рус, ја сам највећи православац ја најбоље све знам, ја знам и како живите и шта једеете све знаш.... сви сте ви нижа раса само сам ја па ја најбоољи..

Дај пусти и друге чланове форума да коментаришу.

Буди пристојан, ако немаш ша да кажеш немој разваљивати теме.

Оставили смо ти оне три твоје теме Русија, Атремите и решење за Војводину, ту баљезгај до миле воље а остале теме остави другим чллановима форума да дебатују у оквиру теме. Схвати ниси једини на форуму и није твој форум.

Људи беже са форума због твојих километарских писанија које немају благе везе са темом.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

(20-03-2021, 10:56 PM)ЛукаЛоко Пише:  По мени је то било добро фудбалско првенство.
Као Звездин симпатизер сматрам да су биле занимљивије и густе утакмице против Динама, Хајдука, Жељезничара, Вележа... и са спортског и са навијачког гледишта.
Још и даље не могу да се навикнем на мечеве против некадашњих трећелигаша, а уз то тешко да Звезда и Партизан могу бити јаки европски тимови, док играју у мини-лиги.
(Надам се да нећете помислити да сам носталгичар политичке Југославије)
То јесте. Али, с друге стране, фудбал зависи од снаге државе. Да су на пример у Шпанији или Француској победили комунисти, Реал и остали клубови из ових држава, као и њихове репрезентетације, играли би квалификације са Азербејџаном, на пример.
Обратно, да код нас није било комунизма, наши клубови и репрезентације били би увек у врху.
Успех Звезде и Стеауе били су изузеци.
И успех Партизана (финале са Реалом 1966).
Одговори

Човек се везује за проживљено, а не за непроживљено искуство. Осим ако је комуниста.
Историчар се везује за изворе и пише историју која се догодила, а не везује се за бајке и не пише историју која се није догодила. Осим ако је комуниста.
У преводу, Милославе, не би требало да претпостављаш историју која се никада није догодила. Мада, руку на срце, ко год познаје нашу историју после Другог светског рата као и историју фудбала у истом периоду, тешко се може отети изазову да претпостави да би Југославија сигурно била првак Европе, а вероватно и света у фудбалу да нису завладали комунисти том земљом.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним