Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 3.2 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Четници Црне Горе

Нашао сам га на Фејсбук страници Јована Маркуша. Поменули сте у последњој емисији на Јутјубу ону слику са одсеченом главом. Неки кажу да је на слици Петар Брзица, а не Лубурић.
Одговори

(22-01-2021, 07:10 PM)Српска четничка команда Пише:  Нашао сам га на Фејсбук страници Јована Маркуша. Поменули сте у последњој емисији на Јутјубу ону слику са одсеченом главом. Неки кажу да је на слици Петар Брзица, а не Лубурић.
Могуће.
Одговори

(22-01-2021, 01:37 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(21-01-2021, 09:45 PM)Српска четничка команда Пише:  [Слика: FB-IMG-1611258264886.jpg]

Одличан документ!
Да, тада су сви ишли на комунисте, легални и илегални. После "лијевих скретања".

Синоћ на Ртцг налетим на интервју неког старца, преживјелог зеленаша. Данас га воде на скупове ови Мирашеви из ЦПЦ и ови квази историчари, Новак Аџић и слични.
Водитељка глупа питања поставља, тражи константно спону љубави између Крста Поповића и партизана.
А овај стари прича све како је било у његовом случају, човјек се пазио читав рат, био код у зеленаш има јер је најбезбедније. Био у четницима, па прешао код Крста, па га оптужили четници за нешто и Италијани га затворе на Цетињу. Ту био до капитулације Италије.
Послије био кући, чувао стоку и једном приликом наиђу партизани, он им покаже пут, и зато га четници ухапсе и поведу у Грахово у затвор. Био 3 дана и поново кући.
Елем, спомену у затвору неког четника Саву Јањића, то му школски друг, тај га и пустио, а био страх и трепет. Рече да су му усташе пробиле 9торо из куће, и да се светио муслиманима. Дотични рече отприлике, да га је питао шта се прича за њега, да убија све редом, а да му Сава на то показа нож и машинку и рече да је ножем побио преко 70 "Турака" а пушком не зна ни сам колико, али да Србина ни једног убио није.
Не бих рекао да је измешљено што прича, јер је спонтана прича, а чича и није био нека интелигенција.
Ово Сава Јањић је нешто познато, да ли се тако звао један од ових што убише Секулу Дрљевића?
Одговори

Мислим да знам на кога мислиш. Одакле ти да је био у четницима? Је л' је он то рекао?
Одговори

Јесте, каже нису ми опростили четници што сам као подофицир прешао код Крста. Мислим да се зове Новица Вујичић.
Одговори

Да, на њега сам мислио. Једном рече да су их четници стално "шпијали", а није рекао да је и сам био у четницима. Ево једног занимљивог примера који је обелоданио историчар Александар Стаматовић:
"Као примјер навео бих Радојицу Никчевића из Пјешиваца. Но, кад узмете у обзир чињеницу да је он по предаји властима био суђен и осуђен, и да је у затвору направио гусле краљу Александру Карађорђевићу, а живот окончао у марту 1942. године као четнички војвода, убијен од партизана на Бршну код Никшића, онда треба добро познавати Црногорце и све њихове метаморфозе. Дакле, опет истичем чињеницу, Никчевић гине као четнички војвода. Он, дакле, нема везе као бивши зеленаш са тзв. Петровданском Црном Гором Секуле Дрљевића, нити са Крстом Поповићем који, такође, у децембру 1941. године почиње акцију против партизана."
Одговори

https://www.in4s.net/o-pukovniku-nema-ko...nilovgrad/
Одговори

Ово је стављено код Маркуша на страници,али нешто ипак забрињава.Свака част човеку на разобличавању метаморфозе људи у ЦГ од националиста до дукљана,али зар Маркуш није исти?Човек је био председник општине Цетиње у једнопартијском периоду.И сада качи овакве ствари.Хвала му на њима,метаморфоза других је јасна,али је и његова.Ал ајде нећемо у детаље...
Одговори

Примјетио сам то. Само нисам пуно упознат са Маркушем мимо ових колумна. Тако да немам неко посебно мишљење.
Одговори

(21-01-2021, 09:45 PM)Српска четничка команда Пише:  [Слика: FB-IMG-1611258264886.jpg]

Шта овај документ значи?
Одговори

Сви су пошли на комунисте. После ''левих скретања''.
Иначе, новине не рачунам у документа, не користим их скоро уопште.
Одговори

(12-04-2021, 03:36 PM)Милослав Самарџић Пише:  Сви су пошли на комунисте. После ''левих скретања''.
Иначе, новине не рачунам у документа, не користим их скоро уопште.

И разбили комунисте,у фебруару 42,није их било у ЦГ,сем у Пећинама,земуницама.
Одговори

Како се десило да официри Јовановић, Оровић, Терзић и Ћетковић већ 1941. оду у терористе?
Одговори

https://www.youtube.com/watch?v=cN-wIlpmRNU&t=168s
Изашли су и Ранкови мемоари.Нисам читао,али кажу вансеријски.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним