05-02-2022, 01:19 PM
Јесу ли браћа ови поменути Парезановићи? Одакле су родом?
(05-02-2022, 12:36 PM)Мића Адмирал Пише:Хвала,свака част!Мора да је он,нема ко други да буде.Него ме буни то што на ратном плакату пише Опленац 1944. а код тебе је 1945. Можда је био командир пратеће чете још 1944.Штета што не знамо место рођења.(05-02-2022, 11:31 AM)Милош Шарац Пише:Najv.je rec o naredniku ZIVORADU PAREZANOVICU iz Garde, koji je unapredjivan do u cin pporucnika. Sa Gardom je odstupio za Bosnu i u posl.vojnoj reorganizaciji iz marta 1945, on je : komandir Prve cete Prateceg bataljona Korpusa GG, u cinu ppor.(05-02-2022, 11:24 AM)Николај Пише: Браво Шарац, свака част. Та особа се појављује на доста слика, а нисмо знали ко је уопште.
Имали смо расправу о њему,да није Протић,ето најзад смо сазнали у ствари ко је.Још када би Мића нашао нешто о Ж.Паризановићу,да заокружимо!И мени је драго,а имам тај плакат у Архиви још ко зна од када!Тек сам сада провалио.
PARE (I)ZANOVICA je bilo i u Komandi Srbije :
pes.kaplar ZIVOJIN R. PAREZANOVIC, Naredbom Kom.Srbije br.235, od 26.okt.1942.unapredjen u cin pes.pnarednika.
reez.pes.narednik MILAN M. PAREZANOVIC, 1943, u Stabu
BRANKO PAREZANOVIC, kurir Staba.
(07-02-2022, 12:38 PM)Милош Шарац Пише: Војвода Опленачки,пуковник Никола Калабић.Убедљиво најлепши и најјачи портрет! Много је наравно лепши цео, где се види и знак који му је Сајц поклонио. Баш моћна фотографија. При том не мислим на портрете само наших већ и свих осталих официра током WWII уопште. Давно сам негде читао, требало би да је настала у околини Тополе у селу Божурња нисам сигуран. У сваком случају врхунски портрет. Зна ли се где је оригинална слика.
(07-02-2022, 01:12 PM)ZdravkoR Пише:Имам две оригиналне, једна са Николином посветом.(07-02-2022, 12:38 PM)Милош Шарац Пише: Војвода Опленачки,пуковник Никола Калабић.Убедљиво најлепши и најјачи портрет! Много је наравно лепши цео, где се види и знак који му је Сајц поклонио. Баш моћна фотографија. При том не мислим на портрете само наших већ и свих осталих официра током WWII уопште. Давно сам негде читао, требало би да је настала у околини Тополе у селу Божурња нисам сигуран. У сваком случају врхунски портрет. Зна ли се где је оригинална слика.
(08-02-2022, 02:26 PM)ZdravkoR Пише: Шарац, Милославе, хвала вам на одговору.
То је та фотографија, заиста величанствена.
Још нешто ми је занимљиво. Интересантно да нема никаквих видних обележја о чину, а и сама униформа је некако као посебно скројена за њега.
Када гледам и Дража није имао никаква обележја на униформи никакве посебне видне ознаке о чину.