Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

1944: Уништење 1. вардарског корпуса

Прву трајну победу на територији ондашње Србије комунисти су извојевали фебруара 1944. године, на територији Првог вардарског корпуса
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
ЦЕЛИ ЧЛАНАК:
https://www.pogledi.rs/1944-unistenje-1-...27561.html
Одговори

Да, познати војвода Петруш из Козјег Дола, општина Трговиште.

На крају рата 1945, убили га ознаши или кнојевци. Према речима мештана, крио се у једној пећини. Ваљда су га ту опколили и убили.

А ево како покојни Петруш разоткрива комунистичке злочине

Zatrpavao sam streljane četnike u jame

https://arhiva.vesti-online.com/Vesti/Sr...ike-u-jame
Одговори

Гледам фотографију из текста и нешто не знам у јужну Србију да се носила народна ношња из Црне Горе и Херцеговине ? Колико ме сјећање служи на овој фотографији је Милан Тепавчевић, гатачки четник који је убио Звонимира Поспишила, атентатора на Краља Александра...исправите ме ако гријешим, по сјећању пишем.
Одговори

(12-01-2023, 11:14 PM)Вук92 Пише:  Гледам фотографију из текста и нешто не знам у јужну Србију да се носила народна ношња из Црне Горе и Херцеговине ? Колико ме сјећање служи на овој фотографији је Милан Тепавчевић, гатачки четник који је убио Звонимира Поспишила, атентатора на Краља Александра...исправите ме ако гријешим, по сјећању пишем.

Грешиш...
Макар тако кажу у Народном музеју у Лесковцу, где сам ишао два пута за ту серију слика.
А ношње имају сличности.
Одговори

Ако је Први вардарски имао око 1000 људи, а заробљено му је 200 бораца, уз можда још пар десетина погинулих, ако и толико, тешко да је реч о уништењу јединице, небитно што су изгубили територију.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(13-01-2023, 01:02 PM)Николај Пише:  Ако је Први вардарски имао око 1000 људи, а заробљено му је 200 бораца, уз можда још пар десетина погинулих, ако и толико, тешко да је реч о уништењу јединице, небитно што су изгубили територију.

Око 300 припадника Вардарског корпуса умрло је од тифуса у области Модриче. Незнатан број их је погинуло или убијено у мају 45, на Зеленгори и у Миљевини.
На жалост, њихова имена нису пописана и систематизована.
Одговори

(12-01-2023, 11:14 PM)Вук92 Пише:  Гледам фотографију из текста и нешто не знам у јужну Србију да се носила народна ношња из Црне Горе и Херцеговине ? Колико ме сјећање служи на овој фотографији је Милан Тепавчевић, гатачки четник који је убио Звонимира Поспишила, атентатора на Краља Александра...исправите ме ако гријешим, по сјећању пишем.
Много Црногораца и Херцеговаца преселило се у јужну Србију, и после 1878, а нарочито по завршетку Првог светског рата. На подручју од Јабланице па све до Скопске Црне Горе. Тамо су увек наглашавали своје црногорско порекло. Чак је и данас то случај, мада у мањој мери. 
У Другом светском рату то је имало последица на организовању јединица ЈВ у команди јединица под контролом команде Јужне Србије. О чему је подробно писано у књизи "Сура слобода", а и Александар Динчић је у више својих радова на то посебно обратио пажњу.
Одговори

Уз сердара Јола Пилетића отишло је доста породица из црногорских крајева. Нпр. у Топлицу су се населиле породице Милић, Раичевић, Филиповић и Николић.
Одговори

Прејак наслов. Нема говора о уништењу јер су разбијене Ристовачка и један део Жеглиговске бригаде, које су потпом биле приморане да се повуку у нишко Заплање, на реон Чегарског корпуса, где остају извесно време. На Козјаку и Скопској Црној Гори остале су преостале снаге 1. Вардарског корпуса (Козјачка и Кривопаланачка бригада) које нису биле обухваћене овом партизанском акцијом јер су партизани били слаби на Козјаку и Рујну.

Све јединице у јужној Србији и Македонији су уништене тек након говора краља Петра II и агитације британских официра за везу при партизанским командама. Један мањи број отишао је са Младеновићем и Стевановићем у Босну.
Одговори

(13-01-2023, 01:02 PM)Николај Пише:  Ако је Први вардарски имао око 1000 људи, а заробљено му је 200 бораца, уз можда још пар десетина погинулих, ако и толико, тешко да је реч о уништењу јединице, небитно што су изгубили територију.
Нису све снаге биле ангажоване у борбама код Ристовца. То су партизанске процене од 800-1000 људи, али не узимају у бројност територијалне батаљоне (сеоску милицију) у Алгуњи, на Рујну и Карадагу, тј. још минимум 500 пушака. Пошто они тамо немају своје снаге и не могу да продру на тај терен (то што Темпо пише у свом извештају).
Одговори

Док иѕ централне Србије имамо хиљаде фотографија четника и четничких формација иѕ Македоније фоторграфије су чиста егзотика.Зашто?Нису имали фотографа,нису знали шта је фотографија?Не,једноставно,околности деловања далеко од центра приче,и међунационалне околности,као и саме околности окупације,мислим да су код гро људи условиле природан рефлекс,негде и страх од могућности,последица таквих фотографија.
Немојте сад само а дчд,то је чист српски простор,док је овде мешано месо,јединице су мање,другачија је структура.

Ево нек Шарац,као експерт,напише има ли 2% фотки иѕ МКД?
Одговори

Има у полицијским досијеима четничких припадника ратних фотографија. Али се чувају у архиву у Скопљу.
Сасвим је друга ствар што је српска историографија занемарила дешавања на територији Вардарске бановине.
Одговори

(16-01-2023, 10:36 PM)Александар Динчић Пише:  Има у полицијским досијеима четничких припадника ратних фотографија. Али се чувају у архиву у Скопљу.
Сасвим је друга ствар што је српска историографија занемарила дешавања на територији Вардарске бановине.

Тако је. Нико не жели да их објави.
Одговори

Не звучи логично,да комунистичка историографија,и новомакедонске власти,иначе деценијама антисрпске,нису с тим фотографијама,манипулисали ѕа своје потребе.
Дакле,службе,комунисти,новомакедонци,нико неће да их објави,а нико није ни хтео да манипулише са њима 80.година?Тешко....

Не искључујем ту и тамо неку фотку,по архивима,али генерално.....није то ни делић као код нас,разлоге,бар по мени,сам горе навео.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним