Поруке: 285
Теме: 3
Придружен: Apr 2014
Углед:
42
Гледам фотографију из текста и нешто не знам у јужну Србију да се носила народна ношња из Црне Горе и Херцеговине ? Колико ме сјећање служи на овој фотографији је Милан Тепавчевић, гатачки четник који је убио Звонимира Поспишила, атентатора на Краља Александра...исправите ме ако гријешим, по сјећању пишем.
Поруке: 4,406
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
652
Ако је Први вардарски имао око 1000 људи, а заробљено му је 200 бораца, уз можда још пар десетина погинулих, ако и толико, тешко да је реч о уништењу јединице, небитно што су изгубили територију.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 1,473
Теме: 8
Придружен: Aug 2013
Углед:
309
Уз сердара Јола Пилетића отишло је доста породица из црногорских крајева. Нпр. у Топлицу су се населиле породице Милић, Раичевић, Филиповић и Николић.
Поруке: 2,490
Теме: 19
Углед:
950
Прејак наслов. Нема говора о уништењу јер су разбијене Ристовачка и један део Жеглиговске бригаде, које су потпом биле приморане да се повуку у нишко Заплање, на реон Чегарског корпуса, где остају извесно време. На Козјаку и Скопској Црној Гори остале су преостале снаге 1. Вардарског корпуса (Козјачка и Кривопаланачка бригада) које нису биле обухваћене овом партизанском акцијом јер су партизани били слаби на Козјаку и Рујну.
Све јединице у јужној Србији и Македонији су уништене тек након говора краља Петра II и агитације британских официра за везу при партизанским командама. Један мањи број отишао је са Младеновићем и Стевановићем у Босну.
Поруке: 708
Теме: 5
Придружен: Dec 2018
Углед:
91
Док иѕ централне Србије имамо хиљаде фотографија четника и четничких формација иѕ Македоније фоторграфије су чиста егзотика.Зашто?Нису имали фотографа,нису знали шта је фотографија?Не,једноставно,околности деловања далеко од центра приче,и међунационалне околности,као и саме околности окупације,мислим да су код гро људи условиле природан рефлекс,негде и страх од могућности,последица таквих фотографија.
Немојте сад само а дчд,то је чист српски простор,док је овде мешано месо,јединице су мање,другачија је структура.
Ево нек Шарац,као експерт,напише има ли 2% фотки иѕ МКД?
Поруке: 2,490
Теме: 19
Углед:
950
Има у полицијским досијеима четничких припадника ратних фотографија. Али се чувају у архиву у Скопљу.
Сасвим је друга ствар што је српска историографија занемарила дешавања на територији Вардарске бановине.
Поруке: 708
Теме: 5
Придружен: Dec 2018
Углед:
91
Не звучи логично,да комунистичка историографија,и новомакедонске власти,иначе деценијама антисрпске,нису с тим фотографијама,манипулисали ѕа своје потребе.
Дакле,службе,комунисти,новомакедонци,нико неће да их објави,а нико није ни хтео да манипулише са њима 80.година?Тешко....
Не искључујем ту и тамо неку фотку,по архивима,али генерално.....није то ни делић као код нас,разлоге,бар по мени,сам горе навео.