Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(08-02-2023, 09:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(08-02-2023, 07:50 PM)sagus Пише:  Можда је најбољи доказ била брзина коју су развијали и што су радили моторе (Икарус) према лиценци за тада можда и највеће произвођаче . Не знам само да ли се на укупан број из свих фабрика односи ово питање или само нма неке. Укупно је направљено 1.729 авиона, па је предпоставка да је отприлике преко 2000 имајући у виду да су радили и за друге

Да, толико авиона, али мотора 1.300, у фабрици авионских мотора у Раковици. Главни конструктор био је инж. Слободан Добросављевић, дипломирао на Београдском универзитету иначе. А његова осавремењавања авионских мотора користили су Французи, дакле оних мотора који су прављени у Раковици. На рто сам мислио као доказ.
Сачувано је више примерака ових мотора, у Музеју технике у Београду. Али ови црвени не иду тамо, и кад год се помене ова тема, ко год да је покрене, они кажу да је то проипаганда, у смислу, откуд да је тако нешто постојало у Краљевини, када су они индустријализовали земљу (у ствари, упропастили су и индустрију).

Одлични подаци. Само што сам мислио да је у Краљевини Југославији укупно направљено око 1.600 авиона.

Има један податак који каже да је укупно направљено 1.556 авиона у Краљевини Југославији. Ево линка

http://www.planeta.rs/68/21_avijacija.htm#.Y-TNfXbMJPY

Чак и кад се узме та бројка, стоји податак да је скоро 57% процената од укупног броја војних авиона било југословенског порекла (било домаће или по лиценци)
Одговори

(07-02-2023, 07:01 PM)Београђанин Пише:  Нашао сам јаснији текст. 
[Слика: 20230207-180030.jpg]find the next gas station

Нашао сам још и ово. Изгледа да је у питању претеривање. Колико ја знам, Срба није било много у грчком делу Македоније, али било је доста Бугара. И сам Делчев је ту рођен и погинуо. 
[Слика: 20230210-103414.jpg]
Одговори

Линк за историјску грађу "Велики рат Србије" о Првом св. рату која је издавана у време Краљевине Југославије.

Има 28 књига. Издавач: Главни ђенералштаб (Београд : Штампарска радионица Министарства војске и морнарице), Београд

https://velikirat.nb.rs/items/browse/1?collection=17
Одговори

Нико ништа не поставља од питања,па од мене два,ако не замерате.

1. Шта је заправо Башибозук?

2.Докле се турски систем поштанских станица задржао у Србији?
Одговори

(12-02-2023, 10:35 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Нико ништа не поставља од питања,па од мене два,ако не замерате.

Нерегуларне турске трупе.
Одговори

Да ли је овај Митићев линк само списак књига или оне могу некако да се отворе да се читају?
Одговори

(13-02-2023, 07:32 AM)пек. Пише:  Да ли је овај Митићев линк само списак књига или оне могу некако да се отворе да се читају?

Могу да се читају онлајн. Изабереш неку књигу и чим те пребаци на саму књигу, онда кликнеш на слику саме књиге. 

И тада се отвори књига и може да се чита.
Одговори

(12-02-2023, 10:35 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Нико ништа не поставља од питања,па од мене два,ако не замерате.

1. Монархист је у основи одговорио тачно,само сажето.Башибозук јесу турске нерегуларне трупе које су се кретале испред регуларних јединица,нису поштовале команду за чији рачун су дејствовале и нису имале редовно снабдевање,а основни начин дејства им је био сведен на препаде,заседе,разбојништва и пљачку.Зависно од ситуације,башибозук је бројао од неколико хиљада до неколико десетина хиљада разбојника,пљачкаша,силеџија и убица свих врста и боја. Ако се случано деси да из неког разлога морају ступити у везу са главнином војске то су радили преко чауша.

2.Турски систем поштанских станица, на којима су се налазили одморни коњи,храна и преноћиште за курире татаре задржао се у Милошевој Србији све до 1816. године.Тада је у Београду формирана српска нахијска мензулана,која је радила упоредо са турском све до 1824. године.Турске мензулане постојале су у Србији до 1830. када су Срби преузели сав поштански саобраћај у земљи.Већ 1837. Кнежевина Србија је располагала са 22 мензулане и одговарајућим бројем својих курира татара (коњаника).То су били људи који су јашући и мењајући коње од мензулане до мензулане преносили вести,писма,поруке и друге информације из Београда у Цариград и обратно,али и по унутрашњости земље.Много од њих су били специјализовани за преношење тајних порука између кнеза и његових делегата,посланика и агената у земљи и иностранству.Слична поштанска служба постојала је и на Дивљем Западу,али то сте вероватно гледали на филмовима.Чувени Пони Експрес.

Ајде још једно.

Један отац и његов син,познавали су лично све српске владаре од Кнеза Милоша до Краља Петра II Карађорђевића.Ко су та два човека ?
Одговори

(13-02-2023, 10:28 PM)ЈВуО-КГ Пише:  

1. Монархист је у основи одговорио тачно,само сажето.Башибозук јесу турске нерегуларне трупе које су се кретале испред регуларних јединица,нису поштовале команду за чији рачун су дејствовале и нису имале редовно снабдевање,а основни начин дејства им је био сведен на препаде,заседе,разбојништва и пљачку.Зависно од ситуације,башибозук је бројао од неколико хиљада до неколико десетина хиљада разбојника,пљачкаша,силеџија и убица свих врста и боја. Ако се случано деси да из неког разлога морају ступити у везу са главнином војске то су радили преко чауша.

2.Турски систем поштанских станица, на којима су се налазили одморни коњи,храна и преноћиште за курире татаре задржао се у Милошевој Србији све до 1816. године.Тада је у Београду формирана српска нахијска мензулана,која је радила упоредо са турском све до 1824. године.Турске мензулане постојале су у Србији до 1830. када су Срби преузели сав поштански саобраћај у земљи.Већ 1837. Кнежевина Србија је располагала са 22 мензулане и одговарајућим бројем својих курира татара (коњаника).То су били људи који су јашући и мењајући коње од мензулане до мензулане преносили вести,писма,поруке и друге информације из Београда у Цариград и обратно,али и по унутрашњости земље.Много од њих су били специјализовани за преношење тајних порука између кнеза и његових делегата,посланика и агената у земљи и иностранству.Слична поштанска служба постојала је и на Дивљем Западу,али то сте вероватно гледали на филмовима.Чувени Пони Експрес.

Ајде још једно.

Један отац и његов син,познавали су лично све српске владаре од Кнеза Милоша до Краља Петра II Карађорђевића.Ко су та два човека ?
Владимир и Слободан Јовановић.
Одговори

Тачно,Бенито,изволи настави.
Одговори

Штампарија која је штампала прво издање романа "Нечиста крв" била је у власништву једне познате историјске личности. Ко је био тај човек?
Одговори

(13-02-2023, 11:11 PM)Бенито Пише:  Штампарија која је штампала прво издање романа "Нечиста крв" била је у власништву једне познате историјске личности. Ко је био тај човек?

Љубомир Давидовић?
Одговори

Ко ће него Врањанац....
Одговори

Има доста занимљивости о Бори Станковићу. За више детаља, препоручио бих једну емисију локалне врањске телевизије која је урађена о Бори Станковићу

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 48 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним