(15-06-2023, 12:19 AM)Ђорђе Ивковић Пише: Мени се чини да је немачка војска на Западном фронту претрпели тешке губитке од савезничке авијације. Или лажу на "Хистори"? Да ли је то била стратешка авијација или каква друга, ирелевантно је.
Стратешка авијација је вршила бомбардовања у дубини фронта, што јој је посао.
Фронтална дејства врши ловачко-бомбардерска и јуришна авијација. У случају Сремског фронта, вршилo је ЈРВ са авионима Ил-2 и Јак-3/9.
Цитат:У осталом, нећете ме убедити да стратешка авијација вија цивиле по ливадама и туче их из митраљеза, како су то савезнички авиони чинили у чувеном нападу на Лесковац.
Ловачку пратњу бомбардерима у нападу на Лесковац 6. септембра су вршили авиони П-38 и они том приликом нису митраљирали.
Приликом операције Ретвик вршени су напади на железнице ловачком авијацијом.
Цитат:Можда је на Београд и Загреб истоварена иста количина бомби, али је у случају Београда ватра била неупоредиво боље распоређена, тако да су ефекти у колатералној штети били десетинама пута успешнији.
Није иста количина, на Загреб је бачено упола мање.
Нисам истраживао број страдалих, али само по попису из 1964. је у Загребу од бомбардовања погинуло 327 људи. А тај попис је у овој категорији често знао да доста омане. Има доста података у књизи Марице Каракаш-Обрадов, али ми није при руци да бих видео шта пише детаљније.
Цитат:Негде сам чуо да је пракса током бомбардовања Србије била "тепих-бомбардовање" - шта год то значило, што са Загребом није био случај.
Исту технику бомбардовања су користили на простору целе Југославије.
Разлика се види на простору Немачке, где су далеко више користили запаљиве бомбе, како би целе градове запалили.
Цитат:Зашто савезничка стратешка или било која друга авијација није нападала други део немачке колоне из Грчке, која се повлачила кроз Босну, и наместила се као глинени голуб на земљи, па макар при тим нападима страдао и неки партизански генерал, и све нацисте помлатила, ја још нисам нигде сазнао, нити сам наишао да се било који војно-историјски експерт којима обилујемо, бавио овом ефемерном дилемом.
Немачке колоне у повлачењу је нападала и стратешка авијација, и ловачко-бомбардерска.
Није страдао неки партизански генерал, али јесу неки четници који су били са Немцима у Сјеници.
Цитат:Случај Лесковац међутим нема никаквог рационалног објашњења и не срамотите се покушајима аболиције виновника већег злочина од Гернике. Апсолутно око тога нема шта да се доказујемо.
Не знам са ким дискутујете око овога.
А још мање на основу чега.