Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

"Друг Марко" играна - документарна серија
#15

У трећој епизоди ове серије издвојило се нешто колико-толико добро. То је она сцена од 25. децембра 1943. кад Ранковић разговара са жупником и причају о томе како су партизани ушли у Јајце без борбе мирном предајом града, јер су Немци већ отишли.

Кад се погледају немачка, усташка, домобранска и партизанска документа, може се урадити нека краћа реконструкција:

- Из крајева Бугојно, Доњи и Горњи Вакуф и Јајце дана 4. августа 1943. немачке војне власти почеле су повлачити хрватске и немачке оружане снаге према Бања Луци,

- дана 12. августа окупационе снаге у Јајцу су већ ослабљене,

- Дана 13. августа око 4 сата ујутро повукла се је сва војска из Јајца, која је била усредоточена ту из горе споменутих подручја, према Бања Луци. У Јајцу је остао само један коњички склоп, који се такође спрема за одлазак. Јајце је скоро сваку вечер нападано од партизана, те ће бити угрожено и заузето по одласку склопа, јер се место не може бранити само са редарственом стражом,

- јединице Јањског партизанског одреда улазе 17. августа у Јајце и у самом граду нису вођене борбе, јер је непријатељ напустио град,

- извештај од 17. августа: "Извешћује се наслов, да се је војска, која је до сада била у Варцар Вакуфу, Јајцу и Бугојну повукла. Са војском су се из Варцар Вакуфа иселили сви државни уреди, а након тога су партизани заузели место. Из Јајца је такође најављено исељење свих државних уреда, пошто је Јајце остало без војске, сваки час се очекује упад партизана".

- једна партизанска чета шесте бригаде је 18. августа отишла за Јајце

- цивилна надлештва напустила су Јајце 18. августа

- 20. августа седма крајиша бригада улази у Јајце који је непријатељ напустио, предали су се само домобрани без борбе

- цео простор Јајце-Бугојно који су Немци и Хрвати напустили, запосели су партизани (извештаји од 22.08.1943, 23.08, 24.08.)
Одговори
#16

Тако је наше надгорњавање трајало све док нисам у једном тренутку претерао:

„Пенезићу, знате ли ви да су ваше руке крваве до лаката?“

Само ме је презриво погледао својим великим ужагреним очима:

„Опет голицате тупом сремачком брицом. До лаката! Човече, мени су руке крваве до рамена!“
Одговори
#17

Питам се шта ће следеће да сниме од серија Лирика Пеке Дапчевића или како су кренули биће и Дража убио Елвиса

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори
#18

(18-09-2023, 09:06 AM)sagus Пише:  Питам се шта ће следеће да сниме од серија Лирика Пеке Дапчевића или како су кренули биће и Дража убио Елвиса

Имају цео покрајински комитет за Србију, а можемо да цитирамо њихове реферате (Благоје Нешковић, Митра Митровић, Петар Стамболић):

"И на самом крају рата, на Оснивачком конгресу Комунистичке партије Србије маја 1945. године, као главни задатак комуниста у Србији означена је "неуморна борба против великосрпског шовинизма и хегемонизма" и "против остатака дражиновштине и фашизма у свим видовима". Српски комунисти су позивани да и међу националним мањинама буду носиоци борбе против шовинизма 190. 

Тиме је хипотека великосрпске владавине, успостављена пре рата, настављала да живи и по његовом завршетку; на њој се заснивала национална политика КПЈ која је захтевала од Срба да не покрећу своје национално питање, а осталим народима и мањинама омогућавала у пуној мери да институционално изразе свој национални идентитет у оквиру будуће југословенске федерације. Грађена по принципу националне федерације - колико нација толико и федералних јединица (са изузетком Босне и Херцеговине), она је раздробила српски етнички простор, једино од Србије направила федерацију унутар федерације, док је значајан део српског народа оставила ван своје матице (српске федералне јединице). Тиме је (у државно-правном смислу) довршена територијална и институционална разградња српског националног корпуса и елиминисана потенцијална "опасност" од васпостављања "српске хегемоније" у "другој" Југославији".

190 Оснивачки конгрес КП Србије, 8-12. мај 1945. године, Београд, 1972. године, стр. 31-43, 121-138, 192-208; Реферати: Благоја Нешковића (О политичкој ситуацији у Србији, Војводини и Косову и Метохији), Петра Стамболића (О улози комуниста у изградњи власти) и Митре Митровић (О организацији и пропаганди).

https://svarog.nubl.org/wp-content/uploa...plit_1.pdf

Извор: Мирјана Зорић, СРБИ У НАЦИОНАЛНОЈ ПОЛИТИЦИ КПЈ ИЗМЕЂУ ДВА РАТА И У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ, Часопис за друштвене и природне науке Сварог 1/2010, стр. 135-136
Одговори
#19

Девић критикује друга Марка

https://rt.rs/opinion/nemanja-devic/5031...novo-jase/
Одговори
#20

Ево и друге критике у којој је нашироко пренета прича из неколико поглавља обрађених у књизи “Тежина заклетве”

https://www.srpskaistorija.com/od-zlocin...ise-sveca/

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори
#21

Ухватише Николу значи... Кез
Одговори
#22

(01-09-2023, 01:26 PM)Ђорђе Пише:  Једном један мудар човек рече: "У Србији се све може променити преокренути, само одлуке АВНОЈ-а никада."

Немој тако. Србија једина од екс-Ју република није имала локални Авној. Чак је и Санџак имао свој.
Одговори
#23

(21-09-2023, 12:56 PM)Ђуро Пише:  
(01-09-2023, 01:26 PM)Ђорђе Пише:  Једном један мудар човек рече: "У Србији се све може променити преокренути, само одлуке АВНОЈ-а никада."

Немој тако. Србија једина од екс-Ју република није имала локални Авној. Чак је и Санџак имао свој.

Добила је АСНОС, крајем рата. Скојевац

"Ствар је била врло проста. Потребан је био само бескрајан низ победа над својим памћењем.", Џорџ Орвел - "1984"
Одговори
#24

А, ја сам био убијеђен да нас је то зло мимоишло. Гдје је одржано то засиједање?
Одговори
#25

Новембра '44 у Београду. Било је живописних ликова у том АСНОСУ. Онако сви комплет су носили на душама српских глава као нека солиднија усташка сатнија.
Одговори
#26

То што није одржан у Србији док су Нијемци држали њен већи дио говори пуно о српском народу у Србији и његовом антикомунистичком ставу. На жалост дио српског народа у БиХ и Хрватској је узео значајно учешће у тамошњим локалним Авнојима, који су одржани док су Нијемци држали скоро цијеле БиХ и Хрватску. Резултат тога смо видјели 1991-1995.
Одговори
#27

То што није одржан током окупације, у Србији са Србијанцима, говори да је лекција научена на догађајима из лета и јесени 1941. године и да се знало шта партизанија доноси са собом.

Управо то се наплаћује Србији до данашњих дана, чињеница да су прво прочитани овде, па су морали бежати код муслимана и усташке им братије..
Одговори
#28


Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним