Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Битка за Калабића (2)

(15-03-2024, 07:29 PM)Милослав Самарџић Пише:  Нека буде и овде:

Свака част гос'н Самарџићу, капа доле! Разбио си их у парампарчад.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Не бих ја те пробоје из обруча називао "победама". То је свакако успех, поготово ако је са малим губицима обављено, али победа је много јака реч. Онда су и партизани победили на Сутјесци и на још сто места; то су додуше и тврдили.

То је упоредиво са оном ситуацијом после повлачења Енглеза и дела Француза из Денкерка, када су британски генерали били презадовољни што им војска није уништена у том џепу, док их Черчил није освестио речима - "Господо, рат се не добија евакуацијама".

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(17-03-2024, 08:12 PM)Николај Пише:  Не бих ја те пробоје из обруча називао "победама". То је свакако успех, поготово ако је са малим губицима обављено, али победа је много јака реч. Онда су и партизани победили на Сутјесци и на још сто места; то су додуше и тврдили.

То је упоредиво са оном ситуацијом после повлачења Енглеза и дела Француза из Денкерка, када су британски генерали били презадовољни што им војска није уништена у том џепу, док их Черчил није освестио речима - "Господо, рат се не добија евакуацијама".

За целу операцију има смисла, али љотићевце су баш потукли.
Одговори

(16-03-2024, 10:59 PM)Шумадинац Пише:  
(15-03-2024, 07:29 PM)Милослав Самарџић Пише:  Нека буде и овде:

Свака част гос'н Самарџићу, капа доле! Разбио си их у парампарчад.
Свака част и од мене!

Не знам да ли је неко икада поставио питање овим садашњим "званичним" историчарима и институтима зашто не издају књигу о нпр Владу Шегрту, Крцуну и њима сличним ликовима. Што су се они ухватили Калабића?
Одговори

[Слика: Screenshot-2024-07-12-09-36-05-095-com-a...chrome.jpg]

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Југословенски обавештајац Мића Живојиновић је потврдио верзију о стрељању Драже Михаиловића у Лисичјем потоку и погибији Николе Калабића 19. јануара 1946. године приликом његовог покушаја да уђе у Ваљево.
10:24 -12:50, 16:10-16:40
Одговори

Има занимљивих информација у горњој емисији коју је поставио Душан. Али, рекох да упаднем са једном информацијом.

У интервјуу са Мићом Живојиновићем који је радио Дејан Лучић, помиње се на око 32:30 да Дража никад није сазнао за српски Гестапо.

Прелиставао сам нека документа из Британског архива и Дража је знао за тај Гестапо и Страхињу Јањића. То се види у Дражином телеграму Слободану Јовановићу од 31. августа 1942. кад Дража каже да Страхиња Јањић, заједно са 300 Љотићевих агената, вршља по српским селима представљајући се као да су Дражини људи и одмах хапсе оне људе који се открију као Дражини људи.

И ту баш пише тако "српски Гестапо".
Одговори

(07-09-2024, 02:29 PM)Митић Пише:  Има занимљивих информација у горњој емисији коју је поставио Душан. Али, рекох да упаднем са једном информацијом.

У интервјуу са Мићом Живојиновићем који је радио Дејан Лучић, помиње се на око 32:30 да Дража никад није сазнао за српски Гестапо.

Прелиставао сам нека документа из Британског архива и Дража је знао за тај Гестапо и Страхињу Јањића. То се види у Дражином телеграму Слободану Јовановићу од 31. августа 1942. кад Дража каже да Страхиња Јањић, заједно са 300 Љотићевих агената, вршља по српским селима представљајући се као да су Дражини људи и одмах хапсе оне људе који се открију као Дражини људи.

И ту баш пише тако "српски Гестапо".

Морам рећи да је Мића Живојиновић много добро информисан о неким другим ставкама изнетим у овој емисији.
Одговори

Да, добро је информисан. А за многе ствари му је извор била Смиља Аврамов. Види се из самог излагања Живојиновића.

Али ово око Гестапоа, сигурно се није детаљније информисао.
Одговори

Од 2. минута..... човек лепо наводи и помиње гос'н Самарџића а Марић и даље фура удбашке приче Димитријевића и Девића. Вреди погледати.

Д М
Одговори

Неки Ратибор Тривунац, анархо-синдикалиста, тврди у једном давном интервју да је његов деда, Ратибор Тривунац старији био побратим са Николом Калабићем (https://www.politika.rs/scc/clanak/88322...radi-javno).
Прочитао сам доста књига о животу Николе Калабића, али та особа се нигде не спомиње.

Да ли је ово што овај Ратибор млађи прича уопште истина?
Одговори

(Пре 5 часова)Коле Којот Пише:  Неки Ратибор Тривунац, анархо-синдикалиста, тврди у једном давном интервју да је његов деда, Ратибор Тривунац старији био побратим са Николом Калабићем (https://www.politika.rs/scc/clanak/88322...radi-javno).
Прочитао сам доста књига о животу Николе Калабића, али та особа се нигде не спомиње.

Да ли је ово што овај Ратибор млађи прича уопште истина?
Његов деда Ратибор Тривунац, или беше прадеда, био је официр и носилац Карађорђеве звезде из периода Ослободилачких ратова 1912-1920. године.
То је колико се сећам овако напамет. Мислим да смо га помињали у Квиз српска историја, па можете проверити.
Није немогуће то што је рекао.
Одговори

Овде на форуму помиње се Милош, то је стриц/чича овом Ратибору старијем. Ево шта Википедија каже о Ратибору млађем:

Отац му је српски бизнисмен Тихомир Р. Тривунац, с којим Ратибор није имао добар однос током одрастања, између осталог и због идеолошких ставова јер је Тихомир био богати предузетник и капиталиста, а Ратибор анархиста и левичар. Тривунчев деда који се такође звао Ратибор (шифровано име „Бели”) био је један од најбољих обавештајца (генерал Удбе) свога времена који је био на директној вези с Јосипом Брозом, а на почетку рата је био побратим са Николом Калабићем. Он признаје да му је деда био важна личност у одрастању. Његова баба била је преводилац турског језика за Јосипа Броза и учествовала је у доношењу Балканског пакта. Стриц Ратибора Тривунца Старијег је био Милош Тривунац, угледни српски академик и германиста, који је био министар просвете у Влади народнога спаса Милана Недића. Тривунчев деда је волео да каже да је Милош био црна овца његове фамилије, а сам Ратибор за Милоша Тривунца говори да му није жао што је стрељан без суђења као нацистички колаборациониста.

Тетка му је Соња Дрљевић, српска феминисткиња и анархиста. Тривунац сведочи да је због ње постао анархиста јер му је она давала анархистичко штиво. Она му је увек држала страну у идеолошкој борби против његовог оца Тихомира (Соњиног брата). Дрљевић га је упознала са Тривом Инђићем, српским академиком, и он се са 15 година придружио њиховој Београдској либертанској групи, која је у то време, према сведочењу Тривунца, била блиска анархизму.
Одговори

(Пре 4 часова)Коле Којот Пише:  Овде на форуму помиње се Милош, то је стриц/чича овом Ратибору старијем. Ево шта Википедија каже о Ратибору млађем:

Отац му је српски бизнисмен Тихомир Р. Тривунац, с којим Ратибор није имао добар однос током одрастања, између осталог и због идеолошких ставова јер је Тихомир био богати предузетник и капиталиста, а Ратибор анархиста и левичар. Тривунчев деда који се такође звао Ратибор (шифровано име „Бели”) био је један од најбољих обавештајца (генерал Удбе) свога времена који је био на директној вези с Јосипом Брозом, а на почетку рата је био побратим са Николом Калабићем. Он признаје да му је деда био важна личност у одрастању. Његова баба била је преводилац турског језика за Јосипа Броза и учествовала је у доношењу Балканског пакта. Стриц Ратибора Тривунца Старијег је био Милош Тривунац, угледни српски академик и германиста, који је био министар просвете у Влади народнога спаса Милана Недића. Тривунчев деда је волео да каже да је Милош био црна овца његове фамилије, а сам Ратибор за Милоша Тривунца говори да му није жао што је стрељан без суђења као нацистички колаборациониста.

Тетка му је Соња Дрљевић, српска феминисткиња и анархиста. Тривунац сведочи да је због ње постао анархиста јер му је она давала анархистичко штиво. Она му је увек држала страну у идеолошкој борби против његовог оца Тихомира (Соњиног брата). Дрљевић га је упознала са Тривом Инђићем, српским академиком, и он се са 15 година придружио њиховој Београдској либертанској групи, која је у то време, према сведочењу Тривунца, била блиска анархизму.
Ха,ха,ха... Па, ето - фина нека фамилија. Хвала на исправкама. Сигуран сам да је један Тривунац био носилац Карађорђеве звезде, а сад који, није ми књига "Витези Карађорђеве звезде" при руци.
ПС зар је могуће да је Триво Инђић још жив. Памтим га као једног од челника Стамболићеве струје пре Осме седнице.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Скривени Корисник(а), 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним