(09-06-2014, 11:53 PM)Mekenzi Пише: Sve u svemu za vreme AU postojale su migracije iz Nemacke i mozda nekih delova Francuske ka današnjoj Vojvodini pre II svetskog rata. Ne verujem,mada možda postoje pojedinačni slučajevi gde su ljudi sa zapada emigrirali u centralnu Srbiju. Sama činjenica da Srbija koja je bila izmorena od turaka, pa zatim i od Austrougara i podele na srpskom tronu i koja je pogubila već broj muške populacije, koja je bila izuzetno siromašna i neobrazovana da bi bila primamljiva za neko emigriranje sa zapada na naše prostore.
Па не бих рекао да су појединачни случајеви, ево из прве знам 5 примера за КГ, тј. потомство тих емиграната: један Чех - и сад имају чешко презиме, онда један Немац, такође немачко презиме и данас, онда још један Немац али сада имају додато ''ић'', па једна Немица, која је некада дошла као виолинисткиња у један хотел и овде се удала, и још један Немац, с тим што је он био из Панчева, Швебел, њега су убили комунисти 1945, а сада има потомство по женској линији.
То су само случајеви које лично знам, мислим или знам људе или сам причао макар само једном, као са потомцима Швебела, око списка жртава.
Долазили су због бољих плата и због већих грађанских слобода, то су били мотиви.
Зашто мислиш да је КГ, да не помињем БГ, пре 100 година био испод Вршца? Нема шансе, јер је овде индустрија била много јача. Само главна фабрика у граду тада је имала 5.000 радника, можда више него Вршац становника. Понављам, ти радници су имали веће плате него радници у Вршцу.