Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Србија некада мамила као Америка

(09-06-2014, 09:07 PM)Mekenzi Пише:  
(09-06-2014, 06:28 PM)Chicot Пише:  
(09-06-2014, 04:21 PM)Mekenzi Пише:  da je bilo i par Srba na titaniku...
Кидање

Što se Tiče Titanika. Informiši se o tome i saznaćeš da je bilo 19 srpskih porodica..

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/317328/...a-se-spasu

Јао Меки, који си ти цар - емигрирали су на Титаник? Кез
Одговори

(09-06-2014, 09:07 PM)Mekenzi Пише:  Elem ako pogledamo Srbe iz Srbije u to vreme došli bi do zaključka da je velika većina srpskog naroda bila nepismena, i nije bila edukovana da nije znala da čita a tim i nije imala sredstva informisanja. Svi Srbi pa i ovi iz AU koji su čuli o Zapadu odlazili su na zapad.
Како сви на Запад, долазили су и у Кнежевину и Краљевину Србију?
Је ли у АУ било обавезно основно образовање? У сваком случају, на српском тамо није постојало добро образовање.
Одговори

По питању "полуфеудалне АустроУгарске" пада ми на памет то да славни градоначелник Њујорка Фиорело Ла Гуардија, када у млађим годинама, у тим истим годинама о којима је реч у чланку, радио је у америчком конзулату у Ријеци (или у Трсту?), помагао је тим људима који су масовно емигрирали од те Империје а једном је жестоко протествовао код аустријских власти због прилика како су они задржани у тој луци, мислим на хигијенске услове. Тражио је од њих да провере њихово здравствено стање пре него да долазе у Америку. Такво нешто.
У Аустрији основно школство је било обавезно још од времена царице Марије Терезе.
Одговори

Појединци из су били у САД.........

Срби преко Дрина.......иду....из насиље....да убацимо мало Старћевић
Имаш и последице Прације Рат
Пре тога имаш Бечких Јежуити

Мислим да и то како преклапа са ранијем циљеве Ватикана и сами хрвата...и генерално тај твз Запад тад под војство Аустро-Угарске....она је константна!

Чак бих убацио без главна политика у Конгрес Берлина, Сан Стефана.....што је можда то и омогућило....или је успело да на том утицава.....

Ако можемо поредити Срби преко Дрини.....да повезујем им вековна браћа на КОСМЕТ....ко су и слична времена исто имали некој гужви....тако да погледамо на места као Призрен као неких пример!
Одговори

(09-06-2014, 09:21 PM)Chicot Пише:  
(09-06-2014, 09:07 PM)Mekenzi Пише:  
(09-06-2014, 06:28 PM)Chicot Пише:  
(09-06-2014, 04:21 PM)Mekenzi Пише:  da je bilo i par Srba na titaniku...
Кидање

Što se Tiče Titanika. Informiši se o tome i saznaćeš da je bilo 19 srpskih porodica..

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/317328/...a-se-spasu

Јао Меки, који си ти цар - емигрирали су на Титаник? Кез

Koji si ti car Chicot- trebali su da emigriraju u USA

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Баш Титаником? Smile
Одговори

(09-06-2014, 09:07 PM)Mekenzi Пише:  Samardžiću upravu si, ali postoji jedan razlog za to. Srbi iz Austrougarske su bili daleko obrazovaniji od Srba iz Srbije koji su ostajali. Što bi se reklo bilo je "Pusto Tursko".
Elem ako pogledamo Srbe iz Srbije u to vreme došli bi do zaključka da je velika većina srpskog naroda bila nepismena, i nije bila edukovana da nije znala da čita a tim i nije imala sredstva informisanja. Svi Srbi pa i ovi iz AU koji su čuli o Zapadu odlazili su na zapad.

Неће да бидне . . . Smile
Омиљена теза аутомаша је да су војвођани били нешто много образованији од шумадинаца . . . Периферни делови Аустроугарске нису нешто много предњачили у било чему у односу на Краљевину Србију . . .
Ако је тако,да је преко Саве и Дунава било боље,зашто је онда Краљевина СХС у време оснивања,по броју неписмених била једна од најзаосталијих земаља у Европи? Није могуће да су заостале територије као што су Босна и Стара Србија могле да потру толики проценат писмених пречана . . .

А друго,шумадинцима је и Аустрија била запад,што нису емигрирали у њу него је било обрнуто?
Зашто би неко из слободне сељачке државе где је имао свој сопствени посед(можда мали,али свој) бежао у неку полуфеудалну државу да му опет ставе јарам . . .

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

Nasao sam ovo na Vikipediji o srpskoj emigraciji, oratite pažnju na drugu grupu.
http://sh.wikipedia.org/wiki/Srpska_dija...ruga_grupa

Što se tiče obrazovanja u AU, srbi su imali dobro obrazovanje. Npr. Moj Vršac za vreme AU je bio podeljen do drugog svetskog rata na srpski i nemački deo. Oba grada su imali škole, crkve, zanatska udruženja i radnje. Za vreme AU dosta Srba je bilo obrazovano koji su predvodili srpsku priču u vojvodini od Jaše Tomića, Svetozara Miletića, Jovana Sterije Popovića interesantno da je Sterija bio pola Grk pola Srbin tu je bio i Dositej Obradović takođe tu je bio i reformator jezika svi ti poznati Srbi su se školovali na relaciji Temišvar, Beč, Pešta...Da bi posle završenih studija vratili se u Srbiju gde su se uključili u politički život Srba.

Što se tiče migracija, Vojvodinu pogotovo južni banat su pre drugog svetskog rata naseljavali isključivo nemci iz raznih krajeva poznatiji kao Folksdojčeri...Elem oni su ostavili ovom kraju neverovatno bogatstvo i arhitekturu gradova gde su boravili. Bili su to vredni ljudi. Posle 45' komunisti su sve nemce bez obzira da li su sarađivali ili ne sa okupatorom proterali. U okolini Vršca su komunisti do 50-ih godina imali koncentracione logore za nemce koje su odatle deportovali u Nemačku. Većinu muškaraca su streljali bez ikakvog suđenja, na kraj grad gde i danas postoji masovna grobnica koju komunisti i njihovi potomci ne daju se otkopa ili da se obelezi....

Sve u svemu za vreme AU postojale su migracije iz Nemacke i mozda nekih delova Francuske ka današnjoj Vojvodini pre II svetskog rata. Ne verujem,mada možda postoje pojedinačni slučajevi gde su ljudi sa zapada emigrirali u centralnu Srbiju. Sama činjenica da Srbija koja je bila izmorena od turaka, pa zatim i od Austrougara i podele na srpskom tronu i koja je pogubila već broj muške populacije, koja je bila izuzetno siromašna i neobrazovana da bi bila primamljiva za neko emigriranje sa zapada na naše prostore.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

(09-06-2014, 11:53 PM)Mekenzi Пише:  Sve u svemu za vreme AU postojale su migracije iz Nemacke i mozda nekih delova Francuske ka današnjoj Vojvodini pre II svetskog rata. Ne verujem,mada možda postoje pojedinačni slučajevi gde su ljudi sa zapada emigrirali u centralnu Srbiju. Sama činjenica da Srbija koja je bila izmorena od turaka, pa zatim i od Austrougara i podele na srpskom tronu i koja je pogubila već broj muške populacije, koja je bila izuzetno siromašna i neobrazovana da bi bila primamljiva za neko emigriranje sa zapada na naše prostore.
Па не бих рекао да су појединачни случајеви, ево из прве знам 5 примера за КГ, тј. потомство тих емиграната: један Чех - и сад имају чешко презиме, онда један Немац, такође немачко презиме и данас, онда још један Немац али сада имају додато ''ић'', па једна Немица, која је некада дошла као виолинисткиња у један хотел и овде се удала, и још један Немац, с тим што је он био из Панчева, Швебел, њега су убили комунисти 1945, а сада има потомство по женској линији.
То су само случајеви које лично знам, мислим или знам људе или сам причао макар само једном, као са потомцима Швебела, око списка жртава.
Долазили су због бољих плата и због већих грађанских слобода, то су били мотиви.
Зашто мислиш да је КГ, да не помињем БГ, пре 100 година био испод Вршца? Нема шансе, јер је овде индустрија била много јача. Само главна фабрика у граду тада је имала 5.000 радника, можда више него Вршац становника. Понављам, ти радници су имали веће плате него радници у Вршцу.
Одговори

(09-06-2014, 11:53 PM)Mekenzi Пише:  Ne verujem,mada možda postoje pojedinačni slučajevi gde su ljudi sa zapada emigrirali u centralnu Srbiju. Sama činjenica da Srbija koja je bila izmorena od turaka, pa zatim i od Austrougara i podele na srpskom tronu i koja je pogubila već broj muške populacije, koja je bila izuzetno siromašna i neobrazovana da bi bila primamljiva za neko emigriranje sa zapada na naše prostore.

Да,вероватно територија у којој је укинут феудализам још од памтивека и која је била релативно празна(и погодна за насељавање) није била примамљива сељацима и одоздо и одозго (а зна се шта је и једно и друго) . . . Такође,вероватно територија у којој се поново отварају рудници,у којој је индустрија тек у повоју није била погодна за страни капитал(што ли Французи отвараше руднике,изгледа да их нико није обавестио да су беђу дивљацима) . . . Rolleyes

А што се тиче образовања,чини ми се да народ који има обавезно основно образовање(не говорим за више,ту сте сигурно били напреднији) на свом језику и у скоро сваком селу има школу . . . је можда чак био и писменији од тог истог народа који живи на периферији једне друге државе и све му зависи(па и образовање) од хира власти другог народа . . .

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

(10-06-2014, 12:12 AM)Бранке Пише:  А што се тиче образовања,чини ми се да народ који има обавезно основно образовање(не говорим за више,ту сте сигурно били напреднији)
Које више? Српска гимназија је постојала чини ми се само у Сремским Карловцима, као и богословија. Виших школа и факултета на српском у АУ није било. А у Србији је свако веће место имало средње школе, плус БГ универзитет. Било је и неких виших школа, попут учитељских.
Одговори

(10-06-2014, 12:12 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(09-06-2014, 11:53 PM)Mekenzi Пише:  Sve u svemu za vreme AU postojale su migracije iz Nemacke i mozda nekih delova Francuske ka današnjoj Vojvodini pre II svetskog rata. Ne verujem,mada možda postoje pojedinačni slučajevi gde su ljudi sa zapada emigrirali u centralnu Srbiju. Sama činjenica da Srbija koja je bila izmorena od turaka, pa zatim i od Austrougara i podele na srpskom tronu i koja je pogubila već broj muške populacije, koja je bila izuzetno siromašna i neobrazovana da bi bila primamljiva za neko emigriranje sa zapada na naše prostore.
Па не бих рекао да су појединачни случајеви, ево из прве знам 5 примера за КГ, тј. потомство тих емиграната: један Чех - и сад имају чешко презиме, онда један Немац, такође немачко презиме и данас, онда још један Немац али сада имају додато ''ић'', па једна Немица, која је некада дошла као виолинисткиња у један хотел и овде се удала, и још један Немац, с тим што је он био из Панчева, Швебел, њега су убили комунисти 1945, а сада има потомство по женској линији.
То су само случајеви које лично знам, мислим или знам људе или сам причао макар само једном, као са потомцима Швебела, око списка жртава.
Долазили су због бољих плата и због већих грађанских слобода, то су били мотиви.
Зашто мислиш да је КГ, да не помињем БГ, пре 100 година био испод Вршца? Нема шансе, јер је овде индустрија била много јача. Само главна фабрика у граду тада је имала 5.000 радника, можда више него Вршац становника. Понављам, ти радници су имали веће плате него радници у Вршцу.

Samardžiću nisam upoznat sa ekonomijom KG-a. Vršac jeste bio mali ali u ono vreme tačnije 1804. god. dobija Tržišnu povelju za hrabro držanje njegovih stanovnika u ratovima protiv Turaka 1787.-1791, a 1817. postaje slobodni kraljevski grad u ondašnjoj Austrougarskoj. Što je u ono vreme bila velika privilegija, i to je po meni najjbolji deo kada se živelo odlično na ovim prostorima. I dan danas je centar grada u izgrađen u ahitektori sa sredine XIX i početkom XX veka.

Kad su došli komunisti svu imovinu nemcima su konfiskovali i dali su ljudima koji su dolazili iz južnih delova Srbije koji nisu bili pod AU. Tako da su od većih kuća pravili socijalne stanove za sirotinju iz tih krajeva. Sve je to dovelo do ruiniranja tih obejkata koji nisu bili predviđeni za to.
Vinograde i poljoprivredu su svima oduzeli i Srbima i Nemcima tako su nastala komunistička preduzeća koja su sve do jednog propala izuzev vršačkih vinograda sa kojima država ne zna šta da radi.

Ono što je interesantno u XXI čuveni Vršački Hemofarm je kupila nemačka kompanija Štada, Fresenius koji proizvodi dijalizatore isto je nemački, tu su još par nemačkih firmi..

Verovatno da za te Nemce koje si naveo jesu prešli Dunav i živeli u Srbiji. Ali činjenica da velikih migracija van AU tj. preko Dunava nije bilo i to je moje lično mišljenje.

ПРОСВЕТАР.
Одговори

Ово сам већ једном ође постављао.

Чувена Вилићка српска народна школа у Гацкој долини, према неким податцима, спомиње се чак 1672. године, ђе је један калуђер однио неке књиге из манастира Марче, тамо за те потребе.Креза
То је најстарија српска школа у Лици, обновљена и успостављена 1742. године. На српскоме језику.

Поред Вилићке српске народне школе, биле су школе у Плашком, Србу, Вребцу, Горњем Будачком, Српским Моравицама, Карловцу, Госпићу, Метку итд.
У цијелој Горњој Крајини (Лика, Кордун и Банија), у другој половини 18. вијека, било је 76 српски народни школа.

Стање писмености Срба у А-У, довољно је рећи да су Срби имали више СРПСКИ новина, листова и магазина, него у КС. Од 1918 до 1990. - НИЈЕДАН!

Што се тиче било којег историјског периода, стање што се тиче школства и писмености, било је најгоре у такозваној К. Југославији, бар што се тиче српски крајева који су прије стварања те такозване државе били у Аустро-Угарској. У књизи "Северна Далмација некад и сад" најученији људи се жале "да није тако јадно стање било међу нашим народом ни за вријеме Турака".
Одговори

(10-06-2014, 12:27 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(10-06-2014, 12:12 AM)Бранке Пише:  А што се тиче образовања,чини ми се да народ који има обавезно основно образовање(не говорим за више,ту сте сигурно били напреднији)
Које више? Српска гимназија је постојала чини ми се само у Сремским Карловцима, као и богословија. Виших школа и факултета на српском у АУ није било. А у Србији је свако веће место имало средње школе, плус БГ универзитет. Било је и неких виших школа, попут учитељских.

Не знам,претпоствљам да су Срби из тих крајева ипак успели за све то време да изграде већи број школа вишег образовања . . .

Србија је 1887-88.(званичан државни извештај-имам књигу у ПДФ-у,потражићу сутра где сам је нашао на нету па ћу да је поставим) имала 668 основних и око 40-так виших школа . . .

(„Држава“)

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним