Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ко је написао књигу ''Чујте, Срби?''

Јуче сам помехнуо на ФБ да је књигу која се приписује Арчибалду Рајсу, ''Чујте, Срби'', написала УДБА. То јест комунисти.
Мислим да је ово важно, па да отворимо тему.

И о другим подметањима.
Мемоаре принца Ђорђа написали су комунисти.
Мемоаре монаха Калиста такође.
Неку врсту мемоара Драгиша Васића написао је Удбаш Никола Миловановић. Због ове књиге, многи и данас мисле да је ово Васићева реченица: ''После рата, основаћу академију за мржњу Енглеза''.

У Београду, на 100 метара од Скупштине, постоје два историјска института са око 65 доктора наука. Они би требало ово редом да демистификују. Али, један од ова два института, ИСИ, пре две године објавио је ''мемоаре Стевана Мољевижа'' - које је такође написала УДБА. Вероватно Никола Миловановић.

Што се тиче Рајса, у коментарима на теми од јуче неко је поменуо да је аутор вероватно Милован Витезовић.

У приватној поруци, добио сам ово:
''Околности око те књиге Чујте Срби су необичне. С обзиром да сам ја од прве до последње странице прочитао књигу, његов извештај о масакрима у Мачви, додуше на енглеском, чим сам почео да читам ову Чујте Срби сам одустао, јер сам одмах уочио да стил не одговара Рајсовом.

Зато, ту има много питања која траже одговоре. 
Прво би било: Када је се та књига појавила у јавности, и ко је њен први издавач?  
Рајс је у свом тастаменту, кућу оставио сину и кћери, па ако они одлуче да у њој не живе, мислим, треба проверити, навео је да кућа буде смештај за ратну сирочад, или тако нешто. Шта је са том кућом данас? 
У тој кући сигурно јесу била заостала многа његова документа и рукописи, којих је се изгледа неко докопао, могуће и за време саме окупације, пошто је Рајс пореклом Јевреј, па ко зна шта су Малигни Хуни ту све чинили и колико су они у све умешали прсте? Рецимо шта је са његовим сином и кћерком? Да ли су их они побили, интернирали у логор? Је ли то неко истраживао?
Из тих разлога претпостављам да је тај који се тих рукописа докопао, највероватније неки левичар, који не мора да буде комуниста, а можда јесте био, је извитоперио рукопис и обрадио га у свом замишљају и умишљају. 

Пошто нисам читао целу књигу, него преузимам оно што су ми други презентирали, видим ако је то тачно, да се у њој напада и Никола Пашић. Никола Пашић је био Рајсов познавалац још из студентских дана, док је он студирао у Швајцарској. То ми је једном испричао Николин унук Никола Млађи. Зато га је Пашић и довео да изврши попис и установи природу масакрирања нашег становништва у Мачви, и да то све документује. У самом уводу извештаја, Рајс се обраћа  директно Пашићу коме подноси извештај, а на крају се потписује речима „Ваш слуга покорни.“ Треба ли још нешто да се додаје свему овоме.
Одговори

Ово је једна од најважнијих тема (ако не и најважнија) српске културе. 
Историјске фалсификате  је директно правила УДБ-а, и имала посебну лабораторију и једно цело одељење које се бавило искључиво прављењем историјских фалсификата. По узору на Ватикан у 15 и 16 веку. 
Овде је посебан проблем што се УФБ-а није бавила само фалсификатима како би глорификовала Јосипа Броза и "епопеју партизана", него је отишла много, много даље. Они су убрзо фалсификовали и историјске личности и догађаје ван историјског оквира Другог светског рата. Посебна им је била посластица да фалсификују Србе и да створе историјску атмосферу оправданости бољшевичке револуције. 
Самарџић је само окрзнуо тему. Много је фалсификованих дела и аутора. Понашање два "историјска" института поводом тог питања је за мене очекивано, јер представља континуитет са њиховим претходницима који су директно учествовали у стварању фалсификата.
Понављам - изузетна и велика тема. 
Рак-рана нашег колективног идентитета.
Одговори

Уз све то треба додати и "Завештање Стефана Немање" и "Књига о Милутину". Што се тиче Арчибалда Рајса, шта је са његовим списом о Краљу Александру који је био у склопу "Чујте Срби"?

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(29-08-2025, 08:12 PM)Бенито Пише:  Ово је једна од најважнијих тема (ако не и најважнија) српске културе. 
Историјске фалсификате  је директно правила УДБ-а, и имала посебну лабораторију и једно цело одељење које се бавило искључиво прављењем историјских фалсификата. По узору на Ватикан у 15 и 16 веку. 
Овде је посебан проблем што се УФБ-а није бавила само фалсификатима како би глорификовала Јосипа Броза и "епопеју партизана", него је отишла много, много даље. Они су убрзо фалсификовали и историјске личности и догађаје ван историјског оквира Другог светског рата. Посебна им је била посластица да фалсификују Србе и да створе историјску атмосферу оправданости бољшевичке револуције. 
Самарџић је само окрзнуо тему. Много је фалсификованих дела и аутора. Понашање два "историјска" института поводом тог питања је за мене очекивано, јер представља континуитет са њиховим претходницима који су директно учествовали у стварању фалсификата.

Добро ме подсети на те старе фалисификате. Мавро Орбин се и даље учи код нас као историчар, а не бенедиктански опад из одељења за пропаганду, коме је циљ био исти као касније комунистима.
Ту су и млађи фалсификати, 17-19 век, из радионица на Јадрану. Одатле потиче да је краља Стефана Првовенчаног крунисао папа, а не Свети Сава, што се од 1945, па до данас, учи у школама и на факултетима (пре 1945. учило се како ваља).
Одговори

(29-08-2025, 08:34 PM)Шумадинац Пише:  Уз све то треба додати и "Завештање Стефана Немање" и "Књига о Милутину". Што се тиче Арчибалда Рајса, шта је са његовим списом о Краљу Александру који је био у склопу "Чујте Срби"?

Краљ Александар је комунистима и данас једна од главних мета.
"Завештање Стефана Немање" је бенигно у односу на ТВ серију ''Вук Караџић'', која је донела ужасне последице. Горе него ово снимање по романима комесара из Дренове.
Одговори

Најстарији примерак књиге, Чујте Срби, у Народној библиотеци Србије је из 1997. године.
Одговори

(29-08-2025, 09:19 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(29-08-2025, 08:12 PM)Бенито Пише:  Ово је једна од најважнијих тема (ако не и најважнија) српске културе. 

Добро ме подсети на те старе фалисификате. Мавро Орбин се и даље учи код нас као историчар, а не бенедиктански опад из одељења за пропаганду, коме је циљ био исти као касније комунистима.
Ту су и млађи фалсификати, 17-19 век, из радионица на Јадрану. Одатле потиче да је краља Стефана Првовенчаног крунисао папа, а не Свети Сава, што се од 1945, па до данас, учи у школама и на факултетима (пре 1945. учило се како ваља).
О том наводном крунисању Стефана Првовенчаног папском круном и како је тај фалсификат настао, писао сам овде на Квизу Српска историја још пре 10 година. Умало ме не растргнуше Србенде, предвођени Шумадинцем овдашњим.  Јок
Мавро Орбин се, чак, никад није ни учио цео, него је цензурисан.
Одговори

(29-08-2025, 09:21 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(29-08-2025, 08:34 PM)Шумадинац Пише:  Уз све то треба додати и "Завештање Стефана Немање" и "Књига о Милутину". Што се тиче Арчибалда Рајса, шта је са његовим списом о Краљу Александру који је био у склопу "Чујте Срби"?

Краљ Александар је комунистима и данас једна од главних мета.
"Завештање Стефана Немање" је бенигно у односу на ТВ серију ''Вук Караџић'', која је донела ужасне последице. Горе него ово снимање по романима комесара из Дренове.
ТВ серија "Вук Караџић", која је проглашена најбољом серијом у 20 веку на територији бивше Југославије, свакако је донела велике проблеме. 
У 21 веку је мртва трка између 4 или 5 великих ТВ серија. Свакако оних које су добациле до највећег броја гледалаца.
Одговори

Што се тиче књиге "Чујте Срби", овај историчар и књижевник је урадио критичку анализу тог дела Арчибалда Рајса

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/upozo...makcalana/

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/apatr...bald-rajs/

Још раније сам чуо да се доводило у сумњу само Рајсово ауторство, али нисам знао за удбу и не би ме изненадило да су нешто петљали око тога.
Одговори

(29-08-2025, 10:40 PM)Митић Пише:  Што се тиче књиге "Чујте Срби", овај историчар и књижевник је урадио критичку анализу тог дела Арчибалда Рајса

Још раније сам чуо да се доводило у сумњу само Рајсово ауторство, али нисам знао за удбу и не би ме изненадило да су нешто петљали око тога.
Ако будеш упоран, сигурно ћеш наћи још осврта историчара, односно приказе одређених фалсификата који објашњавају о чему се ту ради. Али, за дела није лако наћи, за разлику од ових фалсификата који се налазе на сваком киоску или тезги, и распрострањеност и утицај тих фалсификата је огроман. 
Сећам се оног чувеног случаја из 1980-их година, о наводној поруци Светог Саве како Срби треба да воде политику, која започиње чувеном флоскулом "Србија ни на Истоку, ни на Западу". Тај текст написао је неки учитељ, из Ћићевца или Сталаћа, не могу да се сетим, али може да се пронађе његово име. Професорка Јованка Калић је написала једну расправу где је доказала да Свети Сава ништа тако никад није ни написао, нити рекао. Али, њену расправу читали су они који поручују и читају стручне часописе, а ову глупост су поновили у медијима милион пута. Тако је то постала нека врста идентитеског креда овдашњих политичара, па чак и "интелектуалаца".
Све у свему, има тога много.
Одговори

(29-08-2025, 10:40 PM)Митић Пише:  Што се тиче књиге "Чујте Срби", овај историчар и књижевник је урадио критичку анализу тог дела Арчибалда Рајса

У овом првом чланку има неких доказа да Рајс није писао књигу. Али, закључити на основу једног Рајсовог извештаја / писма Французима да је он био њихов агент - то није могуће. И остали закључци овде делују аматерски, а коментари су чисто другосрбијански и наравно апсурдни.
Одговори

(29-08-2025, 10:54 PM)Бенито Пише:  

Ако будеш упоран, сигурно ћеш наћи још осврта историчара, односно приказе одређених фалсификата који објашњавају о чему се ту ради. Али, за дела није лако наћи, за разлику од ових фалсификата који се налазе на сваком киоску или тезги, и распрострањеност и утицај тих фалсификата је огроман. 
Сећам се оног чувеног случаја из 1980-их година, о наводној поруци Светог Саве како Срби треба да воде политику, која започиње чувеном флоскулом "Србија ни на Истоку, ни на Западу". Тај текст написао је неки учитељ, из Ћићевца или Сталаћа, не могу да се сетим, али може да се пронађе његово име. Професорка Јованка Калић је написала једну расправу где је доказала да Свети Сава ништа тако никад није ни написао, нити рекао. Али, њену расправу читали су они који поручују и читају стручне часописе, а ову глупост су поновили у медијима милион пута. Тако је то постала нека врста идентитеског креда овдашњих политичара, па чак и "интелектуалаца".
Све у свему, има тога много.

Тада нису постојале одреднице Исток и Запад.
Прочитао сам све што је од Св. Саве објављено, овога нема.
Одговори

https://patriot-srb.rs/zabranjen-tekst-a...rijatelja/

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Као истина се раније ширило нешто о језику што је изрекао Стефан Немања.

И то су после доказивали да није тачно

https://www.politika.rs/scc/clanak/18518...nije-rekao

Ово је било невезано за тему самог Рајса, али чисто помислих да споменем.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним