Оцена Теме:
  • 13 Гласов(а) - 3.46 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Активности српске Династије Карађорђевић

Отварање изложбе “Карађорђевићи у Великом рату”

Београд, 10. новембар 2014. – У склопу обележавања сто година од Првог светског рата, ЊКВ Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина позивају медије у уторак, 11. новембра 2014. године у 18:00 часова на отварање изложбе “Карађорђевићи у Великом рату” на Краљевском Двору.

На свечаном отварању изложбе „Карађорђевићи у Великом рату“ говориће Њ.К.В. Престолонаследник Александар, Његова Светост Патријарх Српски Г. Иринеј, г-дин Драгомир Ацовић, председавајући Крунског савета и Лазар Ристовски, који ће том приликом говорити текст из књиге Милована Витезовића „Чарапе Краља Петра“.

Изложба ће бити отворена за јавност од 12. новембра до 26. новембра 2014. године, а групни обиласци изложбе биће реализовани у два термина од 11:00 и од 14:00 часова, уз претходну обавезну најаву канцеларији Фонда Краљевски Двор.

Престолонаследник и Принцеза донирали апарате за домаћинство породицама погођеним поплавама у општини Кладово

Београд, 10. новембар 2014. – Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина посетили су данас општину Кладово, заједно са госпођом Бети Румелиотис, сестром Принцезе Катарине и испоручили хуманитарну помоћ за 74 породице у Текији, Подвршкој и Грабовици. Апарати за домаћинство за породице у општини Кладово, чије су куће уништене током мајских поплава, обезбеђени су захваљујући хуманитарним организацијама Лајфлајн из Чикага и Торонта, које су под покровитељством Принцезе Катарине. Поред апарата за домаћинство Престолонаследник и Принцеза доставили су и пакете хране угроженим породицама, који су обезбеђени захваљујући великодушности и доброј вољи предузећа „Полимарк“, „Житопромет“ и „Веропулос“.

Председник општине Кладово г-дин Радован Арежина са његовим сарадницима поздравио је Краљевски пар и изразио захвалност за помоћ Престолонаследника и Принцезе становницима ове општине.

Принцеза Катарина је рекла да наши људи који живе у дијаспори увек помажу нашем народу. „Помоћ коју вам доносимо данас је донација организација Лајфлајн Канада и Лајфлајн Чикаго, чији сам ја покровитељ. Средства за апарате и храну прикупљена су на добротворној вечери у јуну у Торонту. Лајфлајн Канада и друге организације Лајфлајн годинама прикупљају помоћ за децу без родитеља, за болнице, за старе и болесне, а после великих поплава у мају и августу за породице које су погођене овом природном катастрофом“, истакла је Њ.К.В. Принцеза Катарина.

Њихова Краљевска Височанства посетили су Здравствени центар у Кладову, где су били информисани о стању у овој установи, о њиховим потребама у медицинској опреми.

После званичног дела, Престолонаследник и Принцеза разговарали са становницима општине Кладово и делили им помоћ која је обезбеђена за њих. Након испоруке помоћи, Краљевски пар је посетио домове угрожених породица да им испоручи помоћ и да се из прве руке упозна са проблемима са којима се становници ове општине суочавају сваког дана.
Одговори

Престолонаследник и Принцеза на церемонији обележавања Дана сећања земаља Комонвелта

Београд, 11. новембар 2014. – Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су данас обележавању Дана сећања на ратном гробљу Комонвелта у Београду, где је Њ.К.В. Престолонаследник Александар положио венац заједно са другим званичницима.

Венце су положили и представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, Министарства одбране Србије, града Београда, амбасадори Аустралије, Уједињеног Краљевства, Канаде, Индије, Кипра, Нигерије, Пољске, Чешке Републике, Француске, Сједињених Америчких Држава, Пакистана, Малезије, као и генерални конзул Шри Ланке и представници више удружења која чувају сећања на војнике који су изгубили животе током Великог рата.

Земље Комонвелта биле су савезници Србије током Првог светског рата и много су помогле Србији и српском народу. Током ових тешких времена било је на стотине добровољаца лекара и медицинских сестара који су пружали помоћ. После рата неколико болница у Србији понело је имена британских и шкотских лекара и медицинских сестара.

Гробље на коме су сахрањени отворено је када су пренети посмртни остаци британских и осталих жртава из земаља Комонвелта са више од шездесет малих гробаља расутих широм бивше Југославије, а највише их је пренето са војног гробља Милна и са Виса где се налазила поморска база Краљевске морнарице.

Ту су такође сахрањени и ратни заробљеници који су побегли из Италије и Грчке. Од цивила су сахрањени деминери, наставници енглеског, дописници новина, особље британске амбасаде.
Одговори

Престолонасленик отворио изложбу „Династија Карађорђевић у Великом рату“

Београд, 11. новембар 2014. – Поводом дана примирија у Великом рату вечерас је у Краљевском Двору отворена изложба „Династија Карађорђевић у Великом рату“ посвећена обележавању стоте годишњице почетка Првог светског рата. Домаћини свечаног отварања изложбе били су њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина, а међу угледним званицама били су и проф. др Оливер Антић, саветник Председника Републике Србије, Његово Преосвештенство Епископ топлички Арсеније, г-ђа Бети Румелиотис, сестра Принцезе Катарине, као и тридесет амбасадора и многи представници културног и јавног живота Србије.

„Изложба „Династија Карађорђевић у Великом рату“ отвара се на дан примирја, дан када је Први светски рат окончан. Гледајући данас у будућност, ослонимо се сви на храброст и моралну чврстину наших предака из тог времена. Нека нам они буду узор и надахнуће да нашу државу учинимо стабилном, демократском и напредном“ – истакао је Престолонаследник Александар у свом обраћању угледним званицама.

Господин Драгомир Ацовић, председавајући Саветодавних тела Круне, истакао је: „Овде у Краљевском Двору у Београду обележавамо стогодишњицу почетка Великог рата. Ово је трећа по реду изложба коју Фонд Краљевски Двор и његов директор, мр Душан Бабац, под окриљем и са подршком Њ.К.В. Престолонаследника Александра организује у временском простору од само два месеца. Прва је била посвећена јубилеју крунисања и миропомазања Краља Петра I, друга мученичкој смрти Краља Александра I, и ова трећа, коју вечерас представљамо, месту и улози династије Карађорђевића у Великом рату. Готово сваки члан династије Карађорђеве узео је лично учешће у том рату и сваки од потомака Вождових део је моћног иконостаса нашег народног бића и наше историјске свести“.

Професор Оливер Антић, саветник Председника Републике нагласио је: „По одлуци председника Томислава Николића успело се оно што никоме у новијој историји није пошло за руком, а то је да се сви Карађорђевићи нађу тамо где им је место, у породичном маузолеју цркве Св. Ђорђа на Опленцу. Тим чином сам Председник Републике је показао поштовање које има према Краљевској породици Карађорђевић, и према српској традицији“.

Истакнути српски драмски уметник Лазар Ристовски такође се обратио присутнима представивши пројекат „Чарапе Краља Петра“, на чијој реализацији тренутно ради.

Само месец дана пре него што је Аустроугарска објавила рат Србији, здравствено стање Њ.В. Краља Петра I се погоршало, и он је пренео краљевска овлашћења на свог сина, тада Престолонаследника Александра. Под његовом врховном командом српска војска остварила је величанствене победе на Церу и Колубари. Међутим, након уласка Немачке и Бугарске у рат, српска војска је предвођена Краљем Петром I и Престолонаследником Александром, била принуђена на повлачење, напуштање земље и одлазак на Крф. Албанска голгота оставила је великог трага на здравље Краља Петра I, али он је ипак доживео да дочека коначну победу и ослобођење Србије.

И оквиру изложбе „Династија Карађорђевић у Великом рату“ посетиоци могу видети занимљиву колекцију фотографија чланова династије Карађорђевић у Великом рату, портрете Њихових Величанстава Краља Петра I и Краља Александра I као и личне предмете војника српске војске који су се борили за ослобођење Србије. Аутор ове изложбе је г-дин Душан Бабац, члан Крунског већа Престолонаследника Александра.

За све грађане који су заинтересовани за посету изложбе „Династија Карађорђевић у Великом рату“ биће организовани групни обиласци сваког радног дана од 11:00 часова уз обавезну најаву канцеларији Престолонаследника Александра бар дан пре посете на број 011 306 4007 или путем е-адресе kancelarija@dvor.rs
Одговори

Принцеза Катарина прославила рођендан у Дубаиу са Краљицом Шведске и Принцезом од Јордана

14/11/2014

Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина прославила је јуче свој рођендан у Дубаиу, где је на позив Њ.В. Краљице Силвие од Шведске и Њ.К.В. Принцезе Хаје од Јордана, супруге владара Дубаија, присуствовала Глобалном дечијем форуму.

Принцеза Катарина се захваљује свима на честиткама и лепим жељама које су јој упућене поводом њеног рођендана.

Молимо Вас да путем линка у прилогу погледате годишњи филм Њ.К.В. Принцезе Катарина о њеним хуманитарним активностима у последњих годину дана: http://goo.gl/iYL2ib
Одговори

Престолонаследник Александар 16. децембра у посети Првој основној школи Краљ Петар II у Ужицу

Београд, 18. новембар 2014. – Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар посетиће 16. децембра 2014. године Прву основну школу Краљ Петар II у Ужицу.

Неистина је да Његово Краљевско Височанство одбија да посети Прву основну школу Краљ Петар II у Ужицу, како су објавили поједини домаћи медији. Престолонаследник ће ову школу посетити 16. децембра 2014. године, јер због раније прихваћених обавеза у иностранству он неће бити у могућности да присуствује свечаности коју управа школе приређује 22. децембра, поводом прославе 130 година постојања школе.

Канцеларија Престолонаследника Александра је контактирала в.д. директора Прве основне школе Краљ Петар II, г-дина Николу Бачетића, који нам је потврдио да до промене имена ове образовне институције – неће доћи.

„Са задовољством могу да потврдим вест да 16.12.2014. године очекујемо посету Њ.К.В. Престолонаследника, Принца Александра. Овом посетом биће нам учињена велика част с обзиром да наша школа вец готово деценију носи име Kраља Петра II, почившег оца нашег престолонаследника. Ове године прослављамо и велики јубилеј - 130 година постојања и рада школе, тако да ће заказана посета умногоме допринети свечаности коју припремамо. Посебно смо узбуђени јер је ово прва посета представника Краљевског Двора којом ће, верујемо бити озваницен почетак једне дивне сарадње и великог пријатељства.” – истакао је г-дин Никола Бачетић, в.д. директора Прве основне школе Краљ Петар II у Ужицу.

Служба за односе са јавношћу

Краљевски Двор

Београд
Одговори

ПРИЛИКОМ НЕДАВНЕ ПОСЕТЕ ДУБАИЈУ, РАЗГОВАРАЛИ СМО СА ИНСПИРАТИВНОМ ЧЛАНИЦОМ КРАЉЕВСКЕ КУЋЕ И ОТКРИЛИ ЗАШТО НЕ НОСИ КРУНУ

Чим Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина од Србије закорачи у собу, одмах свима доноси олакшање. Чланица српске краљевске породице брзо и љубазно отпушта своја два пратиоца, и креће према нама са пријатељским осмехом, поздрављајуćи тим часописа Хелло! за Блиски Исток топлим стиском руке.

Разговарамо у председничком апартману хотела Шангри-Ла, једног од најстаријих у Дубаију. „Волим овај хотел, у њему се осеćам топло и пријатно“, рекла је Принцеза.

Принцезин једини захтев био је да се искључи пренос тениског меча на апартманском телевизору, јер би то могло да јој одврати пажњу, ако игра њен омиљени играч – а то је, наравно, Новак Ђоковиć, српски тениски ас који је тренутно рангиран као светски играч број 1.

Дан уочи свог 71. рођендана Принцеза проводи на Глобалном дечијем форуму, иницијативи која се одржава под покровитељством Њеног Величанства Краљице Силвије од Шведске и Принцезе Хаје Бинт Хусеин, супруге Његовог Височанства Шеика Мухамеда бин Рашид Ал Мактума, потпредседника и премијера Уједињених Арапских Емирата и владара Дубаија.

Ова манифестација се први пут одржава ван Шведске, у Мадинат Џумеирали у Дубаију, уз присуство стручњака који ће разговарати о правима детета на Блиском истоку и Северној Африци.

То је тема блиска срцу српске Принцезе. „Ја сам мајка, не само мојој деци и унуцима, него и мом народу. Деца пате када њихови родитељи пате. Не можете одвојити децу од родитеља“, рекла је она. Принцеза,која је рођена у Грчкој, глобално је призната на пољу филантропије. Неуморно се бори за права свог народа и шире, а највише за децу и сирочад у Србији. „Мој сан и жеља у овом свету је да се сви ујединимо“, рекла је за „Хелло! Миддле Еаст“. „Постоји стратегија за рат, али нема стратегије за мир. Неćемо имати мира док не почнемо да улажемо у мир. Ова планета је много мања него што мислимо, морамо да почнемо да дајемо, не само да узимамо“.

У разговору са Њеним Краљевским Височанством она нам открива значај помоćи младима и зашто су свету сада монархије потребније више него икад…

Који су главни проблеми који утичу на децу на Блиском истоку и шире?

Веома сам посвећена Глобалном дечијем форуму. Захвална сам Њеном Величанству Краљици Силвији, која је започела овај програм, као и Њеном Височанству Принцези Хаји, коју познајем много година. Знала сам Принцезу Хају кад је била девојчица у Јордану. Увек је била тако дивна, брижна и великодушна. Осеćала сам да је за ову младу даму увек постојао неки циљ. Сасвим је логично да је она сада покровитељ овог важног форума заједно са Краљицом Силвијом. Веома сам почаствована што сам позвана да им се придружим. Важно је да се људи подсете на ове значајне циљеве. Морамо да створимо свет у ком деца нису жртве.

Ако у једној породици отац нема посао, а мајка је забринута због потребе да напусти дом због сукоба, дете постаје жртва света у ком нема хармоније. Деца су прва на удару, јер су сувише млада да се брину о себи.

Како људи могу да у својим домовима подижу свест о овом циљу и подрже га?

Без љубави немамо ништа. Желим да охрабрим људе да имају више љубави и бриге једни за друге. Људи не могу да буду добри према себи, ако нису добри према другима. Имамо избор у животу, да на њега гледамо позитивно и да будемо захвални. Ако се одлучимо да радимо супротно, имаćемо бедан живот. Данас постоји проблем да деца не одрастају у позитивној атмосфери, деца морају да буду похваљивана. Тренутно правим налепнице које ćе бити на свим аутомобилима у Србији. На њима ће писати: „Да ли сте данас похвалили своје дете?“ Највеćи поклон који можете да дате детету јесте самопоуздање. Деца могу да имају све дипломе у свету, али титуле не чине човека. Имамо велики избор у животу, а наш живот је избор који смо сами направили.

Учинили сте много да подржите младе у Србији. Наведите нам један од најважнијих начина на који сте помогли?

Након десет година сукоба у нашој земљи, схватила сам да су њим највише погођена деца, па сам започела прву телефонску линију за помоћ деци у нашој земљи; то је био први број који је почињао са 800. Уз подршку Брисела и Велике Британије, који су помогли у обуци људи који се јављају на телефон, почели смо да примамо хиљаде телефонских позива. Не зато што су деца била злостављана, него зато што нису могла да верују да могу да траже помоć а да то не кошта ништа. Говорили су нам да се осеćају безбедније и да нам верују.

Сваке године ви и ваш супруг, Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар, угошћујете стотине деце без родитеља у београдском Двору. Да ли можете да с нама поделите најдражу успомену на ове посебне догађаје?

Мој супруг је живео у изгнанству много година, али сада живимо у Двору. Када смо дошли тамо, прва ствар коју смо урадили била је да организујемо два пријема годишње, за Божиć и Ускрс. Позивамо више од 1.200 деце из целе земље. Имамо играчке за њих, певамо и једемо; то су веома забавни дани.

Сеćам се једном приликом на Ускрс, деца су била у башти у потрази за ускршњим јајима. Када смо се вратили унутра, чули смо вриску двоје деце на сред салона. Били су то дечак, који је имао осам и девојчица од шест година. Они су били брат и сестра који су били грешком раздвојени у два сиротишта. Пронашли су се међу стотинама и стотинама деце. Већ сама чињеница да можете да сведочите нечем таквом у животу, тој радости, то је чудо. Девојчици су рекли да нико из њене породице није преживео; она је стално гледала у таваницу и питала да ли ће јој сада доћи и мама и тата. Грлила је и љубила свог брата. На крају дана, када смо покушали да им помогнемо да уђу у аутобус, морали смо да их унесемо заједно, јер нису хтели да се раздвоје. Касније ми је речено да су остали тако још дуго времена.

Видите, све је у прављењу разлике. Када деца долазе да ме посете, увек питају где је моја круна, а ја им кажем моја круна је у мом срцу.

Посетили сте УАЕ у неколико наврата. Како се осеćате овде?

Мислим да светски лидери никад не смеју да забораве зашто су на положајима на којима су. Погледајте шта је све Његово Височанство Шеик Мухамед урадио овде у Дубаију. Ово је сигурно град који се развија најбрже на свету. Свако може да види оданост и посвеćеност краљевске породице у ономе што је учинила за овај део света. Они су овдашње људе учинили поносним, а када сте поносни, земља може да се развија. Људи ће помоćи да се то оствари и сачува – а ви ћете се постарати да нико то не поквари.

Кад год дођем у Дубаи, видим да су људи овде среćни и да им је драго да вам покажу свој град. Када сам данас отишла у музеј, људи су били одушевљени; пуни су маште и културе. Ово је лепа земља и заслужује да буде таква каква је. Иако свет пролази кроз економску кризу, када људи раде како треба, то функционише и мислим да би Дубаји могао да буде добар пример за друге мале земље.

Сјајно је што се Глобални дечији форум одржава овде, посебно зато што земља напредује и деца одрастају у таквом окружењу. Када одрасту, наставиће да раде оно што чему их је живот овде научио.

Грчка влада одала је признање Вашем оцу за његов филантропски рад. И Ви сте много учинили за безброј хуманитарних циљева. На који начин је Ваш отац утицао на Вас?

Имала сам велику среćу да имам родитеље који су ме научили радости давања. Моја мајка је била невероватна жена. Живели смо у Атини, и кад бисмо ишли с њом у биоскоп, сви ми бисмо носили велике кесе са храном и одеćом. Знала је сваког човека и жену које бисмо сретали на улици. Знала је људе који продају кестење зими и кукуруз лети. Знала је свачију причу. То су били људи који су је чинили срећном. Имала сам велику срећу да будем тиме окружена од ране младости, и на томе сам захвална.

Желим да помажем, потреба за помоћи постоји стално, и ми стварно чинимо све што је у нашој моћи. Такође учествујем у изградњи обданишта, зато што чим изађете изван главног града, број супруга и мајки које не могу да раде драматично расте, јер не постоје вртиćи. То значи да оне не могу да додају други приход домаћинству. Тако да градимо више предшколских установа да бисмо им помогли.

Образовали сте се у Атини, Швајцарској, Америци и Великој Британији. Како Вам се допадао живот у тим различитим деловима света?

Одрасла сам у Грчкој, али мајка ми је увек говорила да девојка никада нема своју земљу. Тако да сам одрасла знајуćи да ćу морати да ја пратим супруга, а не обрнуто. Увек сам била спремна да урадим оно што сам морала. Тако да сам се осеćала веома благословеном кад сам упознала мог супруга. Он је фантастичан човек са великим срцем. Имао је изузетно тежак живот; и један и други деда умрли су му у младости, а његов отац је остао без свог оца када је имао само 11 година.

Шта је за Вас најважније у Вашој улози Принцезе Катарине од Србије ?

Мислим да је најважније да подржим мог супруга. Такође, желим да помогнем деци да одрасту тако да имају исти осеćај одговорности за нашу земљу као и ми. Чак и мојих пет унука одраста схватајуćи то.

Постоји нешто веома посебно у чињеници да је краљевска породица у земљи – она постаје фактор уједињења. Постоји улога коју не може да има ни премијер ни председник.

Често се окупљамо и посећујемо друге краљевске породице из целог света. Они су посебни људи, посвеćени служби грађанима својих земаља. У данашњем свету, потреба за монархијама већа је него икад, јер људи немају јасан правац кретања и осећају се несигурно.

Ако живите у овом свету за кратко време и успете да направите разлику, то је благослов. Веома сам захвална мом супругу који ме изабрао и довео у нашу дивну земљу у којој живе људи који су били потпуно погрешно схваћени. Свака земља има шачицу људи који нису онакви какви би требало да буду. О неким земљама говори цео свет, а оне једноставно не одговарају на то. Народ моје земље је толерантан, поносан и за њега нема граница.

ИНТЕРВЈУ ВОДИЛА: АНА КАТБЕРТ

ИНТЕРВЈУ ВОЂЕН У ХОТЕЛУ ШАНГРИ-ЛА, ДУБАИ
Одговори

Престолонаследник и Принцеза на Краљевском Двору угостили децу из поплављених подручија у општини Кладово

Београд, 24. новембар 2014. – Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина уприличили су данас у Краљевском Двору топао пријем за 120 деце из Текије, Подвршке и Брзе Паланке, поплављених подручија у општини Кладово. Пре самог обиласка Дворског комплекса, Краљевски пар је за своје госте приредио доручак у свечаној трпезарији Краљевског Двора, а након доручка и обиласка Двора, Престолонаследник и Принцеза уручили су деци поклоне које су им за ту прилику припремили захваљујући донацији коју је послала хуманитарна организација Лајфлајн Чикаго која је под патронатом Принцезе Катарине. Међу поклонима који су им уручени били су ранчеви, школски прибор, средства за личну хигијену… Пре тачно две недеље Краљевски пар посетио је општину Кладово када су испоручили хуманитарну помоц́ за 74 породице у Текији, Подвршкој и Грабовици, и том приликом су упутили позив деци из поплавама угрожених подручија да посете Краљевски двор. Данашња посета реализована је захваљујући ажурности председника општине Кладово г-дина Радована Арежине.

Ученици трију основних школа, ОШ. Светозар Радић из Текије, ОШ. Љубица Јовановић Радосављевић из Подвршке и ОШ. Стефанија Михајловић из Брзе Паланке приредили су дивне поклоне Краљевском пару. Престолонаследник и Принцеза посебно су били дирнути цртежима који су им поклонили ученици нижих разреда ових школа а који приказују њихова родна места током септембарских поплава, као и писмени задатак једне девојчице у коме је она пренела своја осећања у дану када су поплављении њен дом и њено село.

Престолонаследник Александар истакао је да је веома срећан што су се деца из општине Кладово окупила данас у његовом дому истакавши да Краљевски двор није само његова кућа, већ кућа целог српског народа. “Срећан сам што сте данас овде са нама и радују ме осмеси на Вашим лицима. Ми смо пре две недеље били Ваши гости, посетили смо Ваше домове и суочили се са штетом коју су Ваше породице претрпеле током септембарских поплава. Вашим породицама смо тада поклонили кућне апарате, храну, средства за хигијену, а за Вас смо данас припремили скромне поклоне у виду школског прибора, ранчева, играчака. Никада немојте заборавити да су моје и мисли моје породице стално са Вама, и ми ћемо се трудити да вам помогнемо увек када Вам наша помоћ буде била потребна“ – истакао је Престолонаследник.

Принцеза Катарина се захвалила председнику општине Кладово г-дину Радовану Арежини, директорима школа, као и наставницима што су реализовали данашњу посету и тиме испунили Краљевски Двор осмехом и дечијом радошћу. “Свакога дана у Двор долази пуно деце. Они ме стално питају где је моја круна, а ја им одговарам да је моја Круна у мом срцу, јер без љубави – нема ништа. Моја Фондација и ја улажемо велике напоре да помогнемо што већем броју људи који су претрпели велика оштећења током овогодишњих поплава, а у томе нам веома помажу моје Лајфлајн хуманитарне канцеларије у Лондону, Чикагу, Њујорку, Торонту и Атини. Срећна сам што сте данас овде, што видим радост на Вашим лицима и желела бих да Вам такви осмеси целог живота красе лице, јер то заслужују сва деца у Србији” – истакла је Принцеза.

Председник општине Кладово г-дин Радован Арежина истакао је велику захвалност Престолонаследнику и Принцези на свој помоћи коју су пружили његовој општини, посебно породицама које су директно угрожене овогодишњим поплавама. “Краљевски пар је показао спремност да помогне свом народу у тренуцима када је помоћ била најпотребнија. Веома смо задовољни међусобном сарадњом Краљевског дома и општине Кладово јер је та сарадња више него успешна И плодотворна, што доказује и данашња посета ученика основних школа из поплавама угрожених подручија општине Кладово Краљевском двору.

Поред Престолонаследника и Принцезе пријему малишана присуствовала је и г-ђа Бети Румелиотис, сестра Принцезе Катарине која јој пуно помаже у хуманитарном раду, г-дин Радован Арежина, председник општине Кладово, као и г-дин Драган Мариновић, председник скупштине општине Кладово.
Одговори

Престолонаследник и Принцеза у хуманитарној посети Шамцу у Републици Српској

Београд, 25. новембар 2014. – Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина, у пратњи г-дина Млађана Цицовића, директора Представништва Републике Српске у Србији, посетиће сутра, у среду 26. новембра 2014. године општину Шамац у Републици Српској, где ће их дочекати начелник општине г-дин Саво Минић, министар за економске односе и регионалну сарадњу у Влади Републике Српске г-дин Игор Видовић и министар просвете и културе у Влади Републике Српске г-дин Горан Мутабџија. Повод посете Шамцу је испорука хуманитарне помоћи коју су Њихова Краљевска Височанства обезбедила за 70 породица чији су домови страдали приликом овогодишњих поплава. Помоћ се састоји од кућних апарата (фрижидери, шпорети...), прехрамбених пакета, средстава за личну хигијену, постељине и обезбеђена је захваљујући хуманитарној организацији Лајфлајн Канада чији је покровитељ Принцеза Катарина. Краљевски пар посетиће и Дом здравља у Шамцу, где ће особљу уручити поклон у виду ЕКГ апарата, донацију Фондације Принцезе Катарине.
Одговори

Престолонаследник и Принцеза испоручили хуманитарну помоћ Шамцу у Републици Српској

Београд, 26. новембар 2014. – Захваљујући Њиховим Краљевским Височанствима Престолонаследнику Александру и Принцези Катарини, 70 породица у општини Шамац чији су домови оштећени током овогодишњих поплава добило је помоћ у виду кућних апарата (фрижидера, шпорета...), прехрамбених пакета, средстава за хигијену, постељину и других кућни потребштина. Помоћ је обезбеђена захваљујући хуманитарним канцеларијама Лајфлајн Канада и Лајфлајн Чикаго, чији је покровитељ Принцеза Катарина, а Престолонаследник и Принцеза су ту помоћ лично уручили угроженим породицама у Шамцу, у присуству г-ђе Бети Румелиотис, сестре Принцезе Катарине, г-дина Сава Минића, начелника општине Шамац, г-дина Игора Видовића, министра за економске односе и регионалну сарадњу у Влади Републике Српске, г-дина Горана Мутабџије, министра просвете и културе у Влади Републике Српске и г-дина Млађана Цицовића, директора представништва Републике Српске у Београду. ЕКГ апарат, Престолонаследник и Принцеза поклонили су Дому здравља у Шамцу, као донацију хуманитарне Фондације Принцезе Катарине. Њихова Краљевска Височанства посетила су и предшколску установу „Радост“ где су малишане обрадовали играчкама.

„Народ у Републици Српској треба да зна, да моја породица и ја никада не заборављамо на тешкоће са којима се сусреће сваки појединац како у Србији, тако и у Републици Српској. За нас Дрина је само река, и та река није и не треба бити препрека да сви заједно радимо и помажемо једни другима у невољи. У годинама у којима живимо невоље су велике, али је велика и наша љубав према вама, као и жеља да пружимо свој максимални допринос у побољшању квалитета живота сваког појединца у Србији и Републици Српској. Влада у Републици Српској зна да може да рачуна на моју помоћ у сваком тренутку“ – истакао је Престолонаследник Александар.

Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина истакла је да је веома срећна што је данас у Шамцу. „Свесни смо чињенице да је Ваш град највише страдао у мајским поплавама и драго нам је што можемо да вам помогнемо. Помоћ коју вам данас доносимо прикупљена је на хуманитарним догађајима у Торонту и Кливленду. Наши људи који живе у дијаспори увек се труде да помогну свом народу. У овим тешким тренуцима морате да будете храбри, а мој супруг, Престолонаследник Александар и ја, и наши пријатељи из дијаспоре, као и сви људи добре воље како у Србији, тако и у иностранству, наставићемо да помажемо свима којима је помоћ најпотребнија“ – рекла је Принцеза Катарина.

Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар, Принцеза Катарина и Принц Наследник Петар су од почетка мајских поплава до сада у неколико наврата слали помоћ угроженим подручијима у Републици Српској. Принцеза Катарина је прошлог месеца посетила Бродац код Бијељине где је најугроженијем становништву уручила хуманитарну помоћ коју је обезбедила њена Лајфлајн хуманитарна канцеларија у Чикагу.
Одговори

Престолонаследник на обележавању 130. годишњице рођења др Лудвика Хирцфелда пољског научника и добровољца у српској војсци у Великом рату

Београд, 27. новембар 2014. – Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина били су вечерас у Београду почасни гости на свечаној академији посвећеној 130. годишњици рођења др Лудвика Хирцфелда пољског научника и добровољца у српској војсци у Великом рату. Њ.Е. г-дин Александер Чећко, амбасадор Пољске у Србији, био је домаћин свечаности.

Њ.К.В. Престолонаследник Александар истакао је др Лудвик Хирцфелд као добровољац у српској војсци у Великом рату своје знање ставио на располагање нашој земљи, у најтежим тренуцима за наш народ и нашу војску, прихватајући Србију као своју другу отаџбину. Његови братски подвизи заслужују да га се са великим поштовањем сећамо као великог научника, брата и саборца, докле год као народ постојимо.

Др Хирцфелд је за своје заслуге одликован орденом Светог Саве III степена као и орденом Белог орла са мачевима III степена за војничке заслуге, а Њ.В. Краљ Петар II, отац Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра, доделио му је почасно држављанство Краљевине Југославије.
Одговори

Престолонаследник домаћин промоције Каталога државне уметничке збирке у Белом Двору

Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина синоћ су у Белом Двору били домаћини промоције Каталога државне уметничке збирке Дворског комплекса у Београду (на српском и енглеском језику) у којем је објављена прва потпуна каталогизација, систематизација и обрада ликовних дела која се налазе у Дворском комплексу на Дедињу. Поред Престолонаследника Александра, присутнима су се обратили проф. др Чедомир Васић, проф. др Јасна Јованов, управница Спомен – збирке „Павле Бељански“ и ауторке овог важног каталога проф. др Јелена Тодоровић и мр Биљана Црвенковић.

„Вечерас имамо јединствено задовољство да присуствујемо промоцији двотомног каталога ликовне уметничке збирке која се чува у објектима комплекса краљевских дворова на Дедињу. Тај каталог је дело дугогодишњег посвећеног и стручног ангажовања Јелене Тодоровић и Биљане Црвенковић. За нашу културу, али и за светску стручну и научну публику, ово је значајан датум. Моја супруга и ја би смо веома волели да наша јавност, како стручна, тако и свака друга, схвати да је питање заштите овог наслеђа прворазредно питање, које превазилази ограничења идеологије, власништва, правних оквира и политичких страсти, и да питање никада није ни било има ли за то средстава, него зашто тих средстава нема!”, истакао је Престолонаследник Александар у свом обраћању.

Република Србија, Министарство за културу и информисање Републике Србије 2010. године, по завршеном проучавању дела свеукупну збирку прогласило је културним добром од националног значаја.

Колекција садржи укупно 315 дела врхунске уметничке вредности, од тога 137 дела стране уметности (обрађена у првом тому Каталога) и 178 дела југословенске уметности (обрађена у другом тому Каталога).

Оба тома Каталога имају по један обиман уводни текст који се бави свим битним питањима настанка и обогаћивања колекције, колор репродукције са пратећим есејима и биографијама уметника за најбитнија дела (227), црно беле репродукције са потпуним техничким подацима за остале радове (88), списак коришћене литературе за сваког уметника, индексе на оба језика и захвалнице институцијама и појединцима који су били од изузетне помоћи приликом проучавања и обраде дела.

Инострана уметничка дела класификована су по територијалном пореклу (француска, италијанска, холандска…) а дела југословенских уметника по уметничкој техници (сликарство, скулптура, графика…). У оквиру ових категорија, инострана дела су представљена хронолошки, а југословенска по азбучном редоследу аутора.

Овај Каталог, који је круна њиховог осмогодишњег истраживачког рада, потписују историчари уметности др Јелена Тодоровић и мр Биљана Црвенковић.
Одговори

Престолонаследник Александар посетио редакцију интернет портала Телеграф
Београд, 28. новембар 2014. – Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар посетио је данас редакцију интернет портала Телеграф у згради Комтрејд групе на Новом Београду. Престолонаследник је разговарао са главним и одговорним уредником Телеграфа г-дином Александром Јовановићем, директором Телеграфа г-дином Павлом Савовићем и уредником рубрике „политика“ г-дином Дарком Злојутром. У оквиру своје посете Престолонаследник се поздравио и разговарао са свим новинарима који су били у редакцији и поделио им скромне поклоне.

„Телеграф је веома утицајан интернет портал и успех који је тим овог портала постигао за мање од три године свог постојања је за сваку похвалу. Сада када сам дошао у вашу редакцију, срећан сам што видим да услови у којима радите не заостају за условима у којима функционишу угледни медији у свету. Србија може да буде посносна што има један овако успешан друштвено одговоран медији који улаже велике напоре у очувању традиције нашег народа трудећи се да и најважније вести из земље и света презентује јавности брзо, тачно и ефикасно“ – истакао је Престолонаследник Александар.
Одговори

Jesi stigao blizu krunskog saveta?

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

(29-11-2014, 12:13 AM)Mekenzi Пише:  Jesi stigao blizu krunskog saveta?
Не, али си ти. видим, и даље ДОС-манлијски активанЧитај

Престолонаследнику додељена Златна повеља за подршку развоја бањског туризма у Србији

Београд, 28. новембар 2014. – Њихова Краљевска Височанства Престолоналедник Александар и Принцеза Катарина били су почасни гости данас на церемонији доделе признања „Амбасадори добре услуге“ најуспешнијима у хотелско-туристичкој индустрији Србије у 2014. години у свечаној сали Привредне коморе Србије током које је Престолонаследнику уручена Златна повеља за визионарску и инспиративну подршку пројекту Краљевске бање Србије. Свечаности је присуствовала и г-ђа Бети Румелиотис, сестра Принцезе Катарине, представници министарства трговине, туризма и телекомуникација Владе Републике Србије, амбасадори арапских земаља, представници локалне самоуправе, као и бројни туристички радници, представници јавног и културног живота Србије.

Престолонаследник Александар покровитељ је пројекта „Краљевске бање Србије“ који је 2009. године покренула редакција часописа Туристички свет.

Овом приликом Престолонаследник је изразио задовољство што је од две хиљаде и девете године покровитељ пројекта Краљевске бање Србије. “Овај пројекат има значајну улогу у промоцији и развоју наших најзначајнијих бањских туристичких одредишта, посебно оних које носе предзнак краљевске. Развојем бањског туризма ће се развијати и наша економија и самим тим, наша земља”, рекао је Престолонаследник.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним