Поруке: 81
Теме: 3
Придружен: Oct 2014
Углед:
5
Ускоро је 80 година од убиства нашег краља Александра Првог. Колико ли знамо о "Ујединитељу" и самом атентату у Марсеју ?
Поруке: 2,854
Теме: 61
Придружен: Jul 2013
Углед:
221
Ујединитељ?
Оно јест' ујединио крвате, Словенце, наше у ЈУГОСЛАВИЈУ!
„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.
Поруке: 964
Теме: 18
Углед:
256
(07-10-2014, 09:31 PM)Кент Пише: (07-10-2014, 09:28 PM)херцеговац Пише: Ујединитељ?
Оно јест' ујединио крвате, Словенце, наше у ЈУГОСЛАВИЈУ!
Истина. Од Светог цара Николаја II такву поруку краљ Александар II није добио. Одакле му уопште идеја о југословенству ?
Јесте да се може рећи да сам за Карађорђевиће по фамилијарном убеђењу(не рачунам ово прасе од престолонаследника),али Сава Мрмак је у серији објаснио одакле им такве идеје . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
Углед:
221
Никада за ту пашчад авлијанерску што су нас коштала најбоље српске крви, територије и што је најважније, а неповратно је - српског идентитета који се истопио или претопио преко југословенизма у ово садашње српство што ни нашта не личи!
„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.
(Последња измена: 08-10-2014, 12:12 PM од
херцеговац.)
Поруке: 2,302
Теме: 21
Придружен: Jan 2014
Углед:
515
"Sećam se ko da je sad bilo - sanjam ja pokojnog našeg kralja Aleksandra, baš onako kako sam ga i vido šesneste u januaru: stoji na obali ostrva Vida, pred njim gomila naših leševa, vezuju i' za kamenje da veselnici ne plivaju po vodi, a on, Lesandra, gleda, naslonio se na sablju i vas crn, gleda prema onom ostrvu što ga zbog naši mrtvaca nazvaše Ostrvo smrti. Ja priđem, pa stanem, vako, i skinem šajkacu, al ne mogu progovoriti od vašiju, puna mi usta vašiju, ko što je stvarno i bilo, te ja čupaj one vaške iz usta, vadi, pljuj, a kralj Aleksandar mi priđe i pita: Vojniče, da l' će meni srpski narod moći da oprosti stradanja volika?
Ne može ti oprostiti nikad niko, ti si, kralju, načisto satro ovaj narod i on ti više nikad neće biti što je bio, ne može i da oće, nema ko, nema ljudi, izginuo narod. Pogledaj, tvoje veličanstvo, ove ljude - pokažem mu na one naše leševe, puna i' obala - oba ti oka, tvoje veličanstvo, zašto vaki narod satre; više vaki Srba neće biti,a mogo si se njima dičiti širom sveta.
Zbog ujedinjenja sam žrtvovao svoj narod - veli mi on. Ja tedo da ga upitam je li vido šta je od toga bilo, jel' vido srpske izbeglice iz Hrvatske i Bosne, sa Kosova i Vojvodine, al se trgo, otkud to kralj može znati kad su njega ubili pre rata."
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Углед:
221
Једина српска династија у новијој историји, што масончине воле рећ' модерној, је Обреновића! Ту су и Петровићи, али су они мало на своју руку, па их не могу озбиљно прихватити као центар око којег се могло окупљати поробљено српство!
Поруке: 129
Теме: 5
Придружен: Oct 2014
Углед:
2
Одувек сам се питао да ли је она мисија на коју је краљ Александар Карађорђевић послао Војводу Мишића на Зашадни Балкан ( што би с данс рекло ). Извештаји Војводе после неколико дана нису били нимало ружичасти за будућу братску државу.Верујем да остатак Мишићевог рапорта знате и сами и као што знате да Краљ није променио своју пројугословенску политику.
Интересује ме да ли је овај чланк у новинама аутентичан ( не може да се нађе датум!) и ко би то могао Србима да подметне ?
Да је поживео још мало, Краљ би ту грешку, у којој је учествовала и тадашња влада и скупштина, исправио и по плану Јована Цвијића омеђио Краљевину Србију, али га је мучки атентат у Марсеју спречио.