Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

U ime naroda represija u Srbiji 44-53

БОГ ДА ПРОСТИ - документарни филм о масовним злочинима комуниста над српском елитом, са акцентом на страдање београдских глумаца:
https://www.youtube.com/watch?v=Kggirp_UhKI
Одговори

(11-03-2015, 02:47 PM)Ратко Пише:  БОГ ДА ПРОСТИ - документарни филм о масовним злочинима комуниста над српском елитом, са акцентом на страдање београдских глумаца:

Одличан филм, хвала на овоме.
А онај запис трешњића осим у историјске уџбенике ја бих у читанке ставио.

[Слика: t1538.gif]
Одговори

У Трезору сам недавно гледао документарну емисију о београдским глумцима који су стрељани или малтретирани од озне након рата. Емисија је снимљена почетком деведесетих. Чуди ме да је Цветковић није користио у овом филму.
Ту се помиње и глумац ( чини ми се Јовановић, не могу да се сетим) који се налазио на чувеном списку из Политике стрељаних, а грешком није убијен, па његова сећања. У филму је сведочио и један од првака Народног позоришта пре рата ( не вреди, не могу да се сетим имена- игра бриљантно недићевог министра у првој епизоди Повратка отписаних).
Одговори

Сећам се тог филма, добар је био за оно време.
У овом новом много ми смета што уз овакву причу доминира музика из Скадарлије, просто не могу да верујем!
И наравно оно ''прича какви смо ми Срби''. Па нисмо ми, него они - страна несрпска и антисрпска идологија, коју је тада прихватала само изразита мањина Срба.
Одговори

Да, да....
Иначе, глумац кога сам помињао горе звао се Павле Богатинчевић.
Одговори

Павле Богатинчевић (министар из "Повратка отписаних"), играо је током окупације са Жанком Стокић, на сцени "Централе за хумор"
[Слика: img2073gk.jpg]
Овде на слици је десно, са колегом Душаном Животићем у "Калоритима" Миће Димитријевића, Београд 1944.
Лазар Јовановић, глумац, био је на списку "Политике", игром случаја је претекао и касније радио у нишком позоришту,
Одговори

Драгољуб Марковић из Шљивова код Александровца творац вињака, после Другог светског рата, на правди Бога, остао је без ичега...
Одговори

У оној кући Кесер је коначио...
А замимљиво је не показаше потпис на пресуди: Јовица Дамјановић.
Одговори

Да поделим нешто са вама...

ПРИСТУПНИЦА УДБИ:
[Слика: p1100203.jpg]

ИСХОД ВИШЕГОДИШЊЕ ТОРТУРЕ:
[Слика: -.jpg]

Иначе, Атанасијевић је био дипломирани правник, важан у Дражиној београдској организацији, један од организатора обавештајне службе у Београду. Надимак Гура. Годинама су га ломили. Несаломљив.
Драгоцено сведочанство психофизичке тортуре.
Одговори

Очигледно да је то написао само да би избегао даљу тортуру. Е сад, комунистички метод писања "историје" би био следећи. Прећутали би овај други документ, цитирали само овај први и написали отприлике овако: "Ево и важан Дражин човек је увидео да је био издајник и непријатељ државе, и каје се због тога."

По истом принципу цитирају и "Дражин" исказ у "истрази".

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Одлична документа!
Одговори

(19-06-2015, 10:43 PM)Николај Пише:  Очигледно да је то написао само да би избегао даљу тортуру. Е сад, комунистички метод писања "историје" би био следећи. Прећутали би овај други документ, цитирали само овај први и написали отприлике овако: "Ево и важан Дражин човек је увидео да је био издајник и непријатељ државе, и каје се због тога."

По истом принципу цитирају и "Дражин" исказ у "истрази".
Тачно.

Јануар 1948 - кад је потписао изјаву - мај 1951 - кад су га искључили, јер је одбијао да ради за њих. Е сад, замислимо какве је муке преживео у том периоду... Какво је то страдање, каква је то голгота.
Даље, замислимо само у каквом је стању био када је написао изјаву....
Из његовог досијеа се види да је непрекидно пружао отпор. Значи, изјава се десила у тренуцима највећих мука.
Одговори

(11-03-2015, 02:47 PM)Ратко Пише:  БОГ ДА ПРОСТИ - документарни филм о масовним злочинима комуниста над српском елитом, са акцентом на страдање београдских глумаца:
Једна од личности из филма:
ЈОВАН М.ВИКТОРОВИЋ,рођ. 21.априла 1893.год. на Убу, од оца Михаила.
Учесник Првог св. рата, а у пробоју Солунског фронта био је на дужности војног апотекара-дневничара.
После тог рата постаје фармацеут, са апотеком на Чукарици. Уз то, био је познати спортски радник и фудбалер. Ожењен унуком Матије Бана. На земљишту, које је наследио од Матије Бана, саградио вилу{ данас је то вртић"Св. Сава"}, а неколико плацева је поклонио општини: плац за школу "Матија Бан", за фудбалско игралиште и за пијацу.
Члан Београдске четн. организације - Цивилна Команда Београда.
Ухапшен од Немаца, фебр.1944.год. и логорисан на Бањици, под бр. 19534. Из логора пуштен 14.априла 1944,год.
Убијен од комуниста{умро?} крајем 1944.год.
Одговори

(01-07-2015, 10:08 PM)Зоран Недељковић Пише:  
Једна од личности из филма:
ЈОВАН М.ВИКТОРОВИЋ,рођ. 21.априла 1893.год. на Убу, од оца Михаила.
Учесник Првог св. рата, а у пробоју Солунског фронта био је на дужности војног апотекара-дневничара.
После тог рата постаје фармацеут, са апотеком на Чукарици. Уз то, био је познати спортски радник и фудбалер. Ожењен унуком Матије Бана. На земљишту, које је наследио од Матије Бана, саградио вилу{ данас је то вртић"Св. Сава"}, а неколико плацева је поклонио општини: плац за школу "Матија Бан", за фудбалско игралиште и за пијацу.
Члан Београдске четн. организације - Цивилна Команда Београда.
Ухапшен од Немаца, фебр.1944.год. и логорисан на Бањици, под бр. 19534. Из логора пуштен 14.априла 1944,год.
Убијен од комуниста{умро?} крајем 1944.год.
Хвала на овим информацијама ! Свака част !

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"[/size]
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним