25-12-2015, 01:33 PM
Како су то Амерканци- пилоти прелазили од четника партизанима, мало ми појасните. Четници пусте тог пилота и он тумара нашим шумама док на наиђе на партизане.
(25-12-2015, 01:33 PM)luka.luke 1 Пише: Како су то Амерканци- пилоти прелазили од четника партизанима, мало ми појасните. Четници пусте тог пилота и он тумара нашим шумама док на наиђе на партизане.
(25-12-2015, 02:58 PM)ватхра Пише:(25-12-2015, 01:33 PM)luka.luke 1 Пише: Како су то Амерканци- пилоти прелазили од четника партизанима, мало ми појасните. Четници пусте тог пилота и он тумара нашим шумама док на наиђе на партизане.
Таквих примера сам нашао око 120.
У већини случајева би авијатичари тражили да их пребаце код савезничке мисије (односно партизана), што је углавном ишло преко мештана који су имали контакте на обе стране, и радило је прилично добро.
У једном броју (20-30) је авијатичар пао код симпатизера четника, али би одмах (у року од 24 часа) дошли партизани и одвели га. Нашао сам и један случај у контра смеру.
У десетак случајева је до прелаза дошло у борби, нпр. последња група која је била код Драже.
Ово у Македонији су четници прешли у партизане.
У неколико случајева се десило то како си описао, па су авијатичари били заробљени.
(25-12-2015, 08:08 PM)Милослав Самарџић Пише: А јел су на Космету и у Македонији партизани спасили неког пилота?Нешто мало у Македонији.
(25-12-2015, 10:34 PM)luka.luke 1 Пише: Заробљени од кога?Ко их је први заробио не знам, али су на крају завршили код Немаца.
(25-12-2015, 10:34 PM)luka.luke 1 Пише: Добро, значи слажемо се да су четници спашавали савезничке пилоте, што је најбитиније. Мање је битно на који начин су их успјели "испоручити" савезницима, преко партизана или директно.Одређен број је и предат Немцима. Потврђено њих 15-ак у Словенији. Има још случајева у западним крајевима да су одмах по паду предати Немцима али је ту теже наћи потврду - партизански извештај наводи да су пали код четника и дати Немцима, код четника наравно нема ништа, а сами пилоти немају појма како да разликују ко их је заробио.
(26-12-2015, 03:30 AM)ватхра Пише:(25-12-2015, 08:08 PM)Милослав Самарџић Пише: А јел су на Космету и у Македонији партизани спасили неког пилота?Нешто мало у Македонији.
(25-12-2015, 10:34 PM)luka.luke 1 Пише: Заробљени од кога?Ко их је први заробио не знам, али су на крају завршили код Немаца.
(25-12-2015, 10:34 PM)luka.luke 1 Пише: Добро, значи слажемо се да су четници спашавали савезничке пилоте, што је најбитиније. Мање је битно на који начин су их успјели "испоручити" савезницима, преко партизана или директно.Одређен број је и предат Немцима. Потврђено њих 15-ак у Словенији. Има још случајева у западним крајевима да су одмах по паду предати Немцима али је ту теже наћи потврду - партизански извештај наводи да су пали код четника и дати Немцима, код четника наравно нема ништа, а сами пилоти немају појма како да разликују ко их је заробио.
Такође код групе која је провела најдуже времена код четника (неки скоро годину дана), се не може рећи да се радило о спашавању, већ су их четници држали код себе да им се нађу.
(26-12-2015, 06:17 PM)ватхра Пише: Упоредио сам доста и четничких и партизанских извештаја са изјавама америчких авијатичара. Ни једни ни други се нису прославили прецизношћу, али је чак и чешће да се код четника налети на тоталну глупост.А да ли узимаш у обзир да они који не познају довољно прилике све што није носило петокраку, а са српске стране је називано је четницима, и љотоћевци и недићевци и наравно дражиновци.
Код партизана се у већини случајева наводи да су авијатичари који су пали код четника предати Немцима, што се провером показало да није било тачно. Међутим, нашао сам случајеве где авијатичари за које партизани кажу да су их четници предали Немцима јесу били заробљени. Горе сам већ описао да је тешко проверити да ли то заправо и јесу били четници, јер Американци нису знали да препознају ко је ко.
Што се тиче четничких извештаја, примери које је Самарџић навео у "Спашавању савезничких пилота" врло често доста одударају од онога што описују Американци. Не ради се само о прескакању неких делова, него су неке ствари изгледа и измишљене.
(26-12-2015, 06:33 PM)luka.luke 1 Пише: А да ли узимаш у обзир да они који не познају довољно прилике све што није носило петокраку, а са српске стране је називано је четницима, и љотоћевци и недићевци и наравно дражиновци.
(27-12-2015, 01:09 AM)Бенито Пише: Зна ли се да ли је преживео тај што је пао код ђујићеваца? Или је пао код Роквића? Које је место у питању?Тог је заробила хрватска легионарска ''Плава дивизија'', а од ње су га ослободили четници ДЧД. Са њима је прешао у Италију и после су били пријатељи. Има о томе у Споменици ДЧД, а пренео сам и у својој књизи.
(27-12-2015, 02:15 AM)Милослав Самарџић Пише: Тог је заробила хрватска легионарска ''Плава дивизија'', а од ње су га ослободили четници ДЧД. Са њима је прешао у Италију и после су били пријатељи. Има о томе у Споменици ДЧД, а пренео сам и у својој књизи.Не ради се о Вилијаму Хилу.
Цитат:Априла месеца четници 1. бригаде Личког корпуса Динарске четничке дивизије спасили су једног америчког пилота, кога је као заробљеника спроводила једна јединица из састава хрватске легионарске "Плаве" дивизије. Уочивши покрет Хрвата под немачком командом, четници су послали извиднице, које су у рушевинама Грачаца приметиле заробљеног Американца. Одлучено је да се акција изведе током вечере. Једна група четника прикрала се у близину казана, иза кога је стајао ред ненаоружаних Хрвата, са порцијама, док су се два четника приближила месту на ком је чуван Американац. Поред казана је бачена бомба и настао је хаос, који су четници искористили и одвели Американца на Брдо Цветковић, где је био развијен 2. батаљон 1. бригаде. Неколико Хрвата је било рањено, а четници нису имали губитака. Потоња немачка потера за пилотом није успела. Пилот се звао Вилијам Хил (William Hill).
Пресвучен у народну ношњу, остао је еа четницима Динарске дивизије до децембра 1944. године, када је "тајним каналима" пребачен у своју базу у Италији.10
10. Споменица Динарске четничке дивизије 1941-1945, 297-298.