Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3.67 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Интелектуалци

О овоме је доста написано. И на овом сајту је било више тема које су се бавиле овим питањем на овај или онај начин. Међутим, предуг је био период комунистичке индоктринације. Те који верују да су комунисти били напредни интелектуалци, а остали мало боље или мало горе од будала, тешко је данас разуверити, ма какви аргументи били употребљени. Са друге стране, у задњих неколико деценија, а пре свега због глорификовања прољотићевске емигрантске литературе, форсира се прича да су, заправо, највећи интелектуалци били они који су били блиски Недићу. Очигледно је да ко се дочепа интелектуалног континуитета може да рачуна на легитимитет своје будуће власти. Зато је ова тема, чини ми се, јако занимљива. ПС Својевремено сам питао једног човека, чијег стрица је убио БДС, да ли нешто зна о том убиству. Човек ми није веровао да у пресуди пише да је на смрт осуђен као " припадник организације ДМ ". Рекао ми је дословце: " Шта би он тражио са четницима? Он је био интелектуалац". Овај што је ово рекао води се као образован човек. То ме је навело да покренем ову тему.
Одговори

Добра ти је тема, то је стереотип који је доста раширен, да су интелектуалци били или комунисти или нацисти. Апсурдан стереотип јер су тоталитарне идеологије антиинтелектуалне. Али ето шта чини пропаганда.
У ствари интелигенција је била у СКК, који је подржао четнике:

Чланство Српског културног клуба су већином чинили српски интелектуалци, који су били незадовољни унутрашњим уређењем Краљевине Југославије, пре свега занемаривањем српског идентитета у корист југословенске нације, и стварањем Бановине Хрватске. Председник Српског културног клуба је био знаменити београдски професор и академик Слободан Јовановић. Потпредседници клуба су били адвокат Никола Стојановић и академик, писац и адвокат Драгиша Васић. Секретари су били Васа Чубриловић, Слободан Драшковић и Драгослав Страњаковић. Од осталих важних личности у клубу ту су: Јустин Поповић, Живко Павловић, Љубомир Покорни, Владимир Ђорђевић, Владимир Ћоровић, Никола Вулић, Радослав Грујић, Гојко Грђић, Божа Марковић, Александар Белић, Русомир Јанковић, Данило Данић, Војислав Вујанац, Стеван Јаковљевић, Стеван Мољевић, Младен Жујовић, Властимир Петковић, Драгутин Бојовић, Војин Андрић, Сретен Стојановић и други.[1]
Означио сам личности које су директно биле у покрету, оне за које сам се из прве сетио.

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D1%80...1%83%D0%B1
Одговори

И још многи други..... Истини за вољу, треба избацити двојицу од ових из СКК, које је навео Милослав. Занимљиво је да су та два доведена-протежирана од двојице најважнијих чланова СКК ( изузев Слободана). Дакле, Ћоровић је довео Васу Чубриловића, а Драгиша Васић је довео Стевана Јаковљевића.

Хтео сам да кажем да Јаковљевић и Чубриловић нису припадали кругу људи који су подржавали Дражу. Јаковљевић, чак, потпуно супротно од тога.
Одговори

Може ли списак потписника "Апела српском народу"? Или да ја потражим па да поставим.

(16-01-2016, 08:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  Добра ти је тема, то је стереотип који је доста раширен, да су интелектуалци били или комунисти или нацисти. Апсурдан стереотип јер су тоталитарне идеологије антиинтелектуалне. Али ето шта чини пропаганда.

Да ли су Љотић и Љотићев Збор имали тоталитарну идеологију, и ако јесу, у којим периодима?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(16-01-2016, 11:14 PM)Бенито Пише:  И још многи други..... Истини за вољу, треба избацити двојицу од ових из СКК, које је навео Милослав. Занимљиво је да су та два доведена-протежирана од двојице најважнијих чланова СКК ( изузев Слободана). Дакле, Ћоровић је довео Васу Чубриловића, а Драгиша Васић је довео Стевана Јаковљевића.

Хтео сам да кажем да Јаковљевић и Чубриловић нису припадали кругу људи који су подржавали Дражу. Јаковљевић, чак, потпуно супротно од тога.
Да, али зар нису они после рата пришли црвенима?
Одговори

(17-01-2016, 12:29 AM)Vlad Alekš Пише:  Може ли списак потписника "Апела српском народу"? Или да ја потражим па да поставим.

(16-01-2016, 08:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  Добра ти је тема, то је стереотип који је доста раширен, да су интелектуалци били или комунисти или нацисти. Апсурдан стереотип јер су тоталитарне идеологије антиинтелектуалне. Али ето шта чини пропаганда.

Да ли су Љотић и Љотићев Збор имали тоталитарну идеологију, и ако јесу, у којим периодима?
Мени се чини од почетка.
Одговори

Чубриловић је био пасивизиран за време рата. Лагано је прешао код црвених. Држао се те линије Богосављевић и Савица Косановић. Није он био црвендаћ ни после рата, него онако, нит смрди, нит мирише. Јаковљевић је у заробљеништву основао ћелију КПЈ у логору и био један од најактивнијих. Поред овога, он је, по мени, најупитнији што се тиче СКК. Питање је да ли је уопште био интелектуалац. Са овима које си напоменуо он није на истом нивоу. Ни близу.
Одговори

А како тумачиш разлике у Теслиним и Пупиновим ставовима поводом атентата?
Одговори

Пробаћу сутра да ти одговором, али тамо, на постављеној теми.
Одговори

(16-01-2016, 06:44 PM)Бенито Пише:  Са друге стране, у задњих неколико деценија, а пре свега због глорификовања прољотићевске емигрантске литературе, форсира се прича да су, заправо, највећи интелектуалци били они који су били блиски Недићу.

Да ли је ово тачан списак неких потписника "апела српском народу":

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%...0%B4%D1%83

Ако јесте, ја ту видим: Милана Кашанина, Светислава Стефановића, Вељка Петровића, Ивана Ђају, Симу Пандуровића, Виктора Новака, Милутина Миланковића...

Одговори

(17-01-2016, 02:14 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(17-01-2016, 12:29 AM)Vlad Alekš Пише:  Може ли списак потписника "Апела српском народу"? Или да ја потражим па да поставим.

Мени се чини од почетка.

Љотић је био министар правде у једном периоду "шестојануарске диктатуре". Краљ Александар јесте био аутократа, али није био тоталитарац.
Негде сам наишао на податак да су опозиционе партије нудиле Љотићевом Збору заједнички излазак на изборе 1935. и 1938. Међу тим странкама је била и Демократска странка. А и сам добро знаш какви су они морални чистунци били, и да никада не би понудили коалицију било каквим тоталитарцима.
Читао сам неки Љотићев текст о Масарику. Љотић јесте био против формалне, лажне и извитоперене демократије, али је зато имао јако добро мишљење о Масариковој демократији у Чехословачкој. Иначе, Масарик је свој демократски поредак темељио на религији.
Тако да, имам утисак који апсолутно може бити варљив, Љотић и Збор никада нису били тоталитарни.

Одговори

(19-01-2016, 11:34 AM)Vlad Alekš Пише:  
(16-01-2016, 06:44 PM)Бенито Пише:  Са друге стране, у задњих неколико деценија, а пре свега због глорификовања прољотићевске емигрантске литературе, форсира се прича да су, заправо, највећи интелектуалци били они који су били блиски Недићу.

Да ли је ово тачан списак неких потписника "апела српском народу":

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%...0%B4%D1%83

Ако јесте, ја ту видим: Милана Кашанина, Светислава Стефановића, Вељка Петровића, Ивана Ђају, Симу Пандуровића, Виктора Новака, Милутина Миланковића...
У тим околностима и ти би потписао.
Одговори

(19-01-2016, 01:37 PM)Vlad Alekš Пише:  
(17-01-2016, 02:14 AM)Милослав Самарџић Пише:  

Мени се чини од почетка.

Љотић је био министар правде у једном периоду "шестојануарске диктатуре". Краљ Александар јесте био аутократа, али није био тоталитарац.
Негде сам наишао на податак да су опозиционе партије нудиле Љотићевом Збору заједнички излазак на изборе 1935. и 1938. Међу тим странкама је била и Демократска странка. А и сам добро знаш какви су они морални чистунци били, и да никада не би понудили коалицију било каквим тоталитарцима.
Читао сам неки Љотићев текст о Масарику. Љотић јесте био против формалне, лажне и извитоперене демократије, али је зато имао јако добро мишљење о Масариковој демократији у Чехословачкој. Иначе, Масарик је свој демократски поредак темељио на религији.
Тако да, имам утисак који апсолутно може бити варљив, Љотић и Збор никада нису били тоталитарни.
Колико ми је познато, одувек су били за укидање странака и парламентарне демоктратије. А изгледа да је Љотић понекад писао контрадикторно. Не знам како бих другачије протумачио позитиван став и о Масарику и истовремено о Хитлеру, уз преузимање Мусолинијевог сталешког система.
Одговори

''Није хрђав, иако је заглупљен'', писао је 1942. митрополит Јосиф владици Венијамину (Заоставштине владике Венијамина, Пожаревац 2014). Можда је то неки одговор на ове дилеме.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним