16-01-2016, 06:44 PM
О овоме је доста написано. И на овом сајту је било више тема које су се бавиле овим питањем на овај или онај начин. Међутим, предуг је био период комунистичке индоктринације. Те који верују да су комунисти били напредни интелектуалци, а остали мало боље или мало горе од будала, тешко је данас разуверити, ма какви аргументи били употребљени. Са друге стране, у задњих неколико деценија, а пре свега због глорификовања прољотићевске емигрантске литературе, форсира се прича да су, заправо, највећи интелектуалци били они који су били блиски Недићу. Очигледно је да ко се дочепа интелектуалног континуитета може да рачуна на легитимитет своје будуће власти. Зато је ова тема, чини ми се, јако занимљива. ПС Својевремено сам питао једног човека, чијег стрица је убио БДС, да ли нешто зна о том убиству. Човек ми није веровао да у пресуди пише да је на смрт осуђен као " припадник организације ДМ ". Рекао ми је дословце: " Шта би он тражио са четницима? Он је био интелектуалац". Овај што је ово рекао води се као образован човек. То ме је навело да покренем ову тему.