Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Дражин дан 17. јул 2016.

(26-02-2016, 05:28 PM)Милослав Самарџић Пише:  А када је Савин дан и шта се ради тада?
На који дан је Св. Стефан и остале славе?
Напротив Бенито, овако је било увек, а не од пре десетак година. Нпр. ја сам био на Дражин-дану у Канади пре 25 година.
А обичај је стари, према славама на дан кад су свеци преминули.
Кад кажем увек, има наравно и неке разлике, некад је певао Мића Петровић. Smile

Не разумем, па шта се ради на славу?
Одаје се част заштитнику дома. Одаје се част прецима.
То што су срби претворили славу у збор пијанства и ождеравања то је друга прича.
У сваком случају Дража није проглашен за свеца.
Убијен је мучки, скоро и тај дан не треба славити ништа, ако има везе са њим.

(26-02-2016, 05:56 PM)Ковач Пише:  Слава је Слава а Парастос је Парастос!Дража још није проглашен за Светца од стране СПЦ !Ако се тако гледа онда би требали и Карађорђа да прогласе за Светца а ни Милош Обилић није још Светац а сумњам да ће икада и бити.Ја се слажем да су ова три великана Српске историје заслужили да буду Свети ! Изгледа да СПЦ гледа другачије на витезове за разлику од Католичке Цркве која је прогласила Јованку Орлеанку за Светицу на прим.

Управо, зна се шта је светац и празник СПЦ.
Одговори

Суштина овога што тврдим је да је слава весели дан, а да у слављу има претеривања, слажем се.
Одговори

А која је слава 17. јула? Smile

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

По календару СПЦ 17.јула је Свети Андреј Критски.Smile
Одговори

(27-02-2016, 08:38 PM)Громовник Пише:  А која је слава 17. јула? Smile
Говорим фигуративно.
А биће и слава. Smile
Одговори

Браћа и сестре у емиграцији овако обележавају овај дан и то ваља поштовати, а Милослав је потпуно у праву.

Молим посетиоце форума да на овој теми поставе и датуме парастоса Ђенералу Михаиловићу, кад буду заказани...

[Слика: 6LzSCUJ.gif]
MAKE SERBIA GREAT AGAIN!!! НАПРАВИМО СРБИЈУ ВЕЛИКОМ ОПЕТ!!! С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞
Одговори

Дакле закључак је да Срби из Емиграције дан убиства Драже Михаиловића прослављају као Дражин дан ,док Срби који су остали у земљи обележавају тај дан Парастосима.Молим да мене и остале моје истомишљенике више не подбадате на ову тему вашим коментарима, јер је тема врло осетљива, а ја не желим никога да вређам.Имам само једно питање за Ројалисту!Како обележавате дан смрти Момчила Ђујића? Да ли је то прослава нека или Парастос?
Одговори

Парастос.

[Слика: 6LzSCUJ.gif]
MAKE SERBIA GREAT AGAIN!!! НАПРАВИМО СРБИЈУ ВЕЛИКОМ ОПЕТ!!! С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞
Одговори

Играју голф.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

http://visegradskevijesti.com/%d0%be%d0%...%b6%d0%b5/
Одговори

Што се тиче проглашавања за светитеља, јасно је који су услови за то потребни, уосталом, римокталочки јеретици свакако нису погодан пример за поређење. А што се тиче саме прославе или обележавања 17.јула, ако желимо да то буде "свето и честито и миломе Богу приступачно", онда то треба учинити литургијски и парастосом.

Мртва глава, кости двије,
то је значка из Србије!
Одговори

Дража би евентуално требао бити проглашен за мученика, за светитеља не. Не видим зашто би и не видим ни начин да се то деси у наредних 900 година.
Одговори

(11-03-2016, 05:16 PM)Павле Пише:  Дража би евентуално требао бити проглашен за мученика, за светитеља не. Не видим зашто би и не видим ни начин да се то деси у наредних 900 година.

900???

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Можда и 1900.
Овим темпом којим то иде у Србији, рехабилитација, нестанак последица Булајићевих филмова, лажне историје, умирање Титових пионира који нас још јашу, итд, итд... прогнозирам да ће за једно 1000 година људи схватити каква је величина био овај официр.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним