Гласање: За кога ћете гласати ове 2016. године? - Немате дозволу да гласате у овом гласању.
За СНС и Вучића!
3.33%
1
3.33%
За коалицију око ДС и Пајтића!
0%
0
0%
За Патриотски Блок, ДСС-Двери!
50.00%
15
50.00%
За СРС и Шешеља!
20.00%
6
20.00%
За СПС и Дачића!
0%
0
0%
Неко други...
16.67%
5
16.67%
Нећу гласати или ћу гласачки листић направити неважећим!
10.00%
3
10.00%
* Ви сте гласали за ову понуду. Приказ Исхода

Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3.67 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Избори 2016.

Ајде објасни ти то Шикоу, кад он каже да му професору нису левичари, а они још носе петокраку на реверу. Мене један магистар економских наука убеђује ономад да Броз никада ништа није узео од Маршаловог плана. Каже рекли му професори на факултету.
Одговори

Милославе, супер је извор, свака част!

Прегледао сам целу страну, и има доста занимљивих ствари.
У суштини потврђује оно што сам и рекао. Smile
---
Бенито, шта да ми објасни? Јел мислиш да не могу да сам препознам леве?
Одговори

Девет од десет водећих српских економиста су против неолибералног капитализма. Један је уздржан. Они укупно имају између 650 и 750 година. Дакле, ниједан није своје академско образовање стекао, нити га унапредио, а да није васпитаван у духу ЗУР-а и друштвене својине. Свака њихова критика је по правилу сумњива, јер њима, по правилу, пара уши и нео и либерализам и капитализам. Е сад, ово око утиска је , већ, лична иницијатива.Smile
Одговори

Па, ми смо на факсу мало анализирали КЈ, и то углавном кроз податке ондашњих статистичких годишњака. Генерално, није се радило о критици или похвали, углавном анализа различитих привредних механизама кроз раздобља. Ниасам чуо неког профу да имплицира како је КЈ труба, а СФРЈ кул. Ако је и било критике, у чисто ускостручном смислу, критиковани су углавном СФРЈ модели.

Комуниста је свакако било, али не сећам се ниједног чији је предмет имао икаквих додирних тачака са овим.

И као што рекох, ово што је поставио Милослав у суштини потврђује оно што сам наводио. И поента је, да то никако није малициозно, нити је циљ поређење, а још мање уздизање СФРЈ.
Одговори

Поштовани Шико, већини од нас је тешко да се погледамо у огледало и кажемо нешто о образовању коме смо, не својом кривицом, били изложени. Личимо на групно силоване жене. Упустити се у расправу о овако крупној теми захтевало би много времена и знања. Нисам се укључио. Вероватно због горе наведених недостатака. Али, имам за Тебе једну генералну примедбу. Навео си низ погрешних података, користећи статистике сумњивог квалитета. А, као што рече својевремено ВИБ : " Статистика наша Дика, шта год хоћеш та наслика." Што се тиче Шведске и њеног " социјализма",ти си нешто млађи, Милослав анд муа, смо провалили оног бољшевика ко је и шта је, управо када је причао да.ће у Србији бити "социјализам као у Шведској". Комуњара длаку мења, али лоповску ћуд никада. ПС А што се тиче цене дрва, проверите или се подсетите, који су типови власништва над шумом били у КЈ. Можда ћете онда и показане документе другачије тумачити.
Одговори

(11-05-2016, 11:32 PM)Бенито Пише:  Поштовани Шико,
Smile
Ето ти сад, шта си се наљутио?

(11-05-2016, 11:32 PM)Бенито Пише:  Али, имам за Тебе једну генералну примедбу. Навео си низ погрешних података, користећи статистике сумњивог квалитета.
Ја немам ништа против да се изнесу сви релевантни расположиви подаци па да се анализира и дискутује.
А на које погрешне податке тачно мислиш?
Одговори

(11-05-2016, 10:27 PM)Chicot Пише:  Прегледао сам целу страну, и има доста занимљивих ствари.
На шта мислиш?
Одговори

Ан ђенерал, све статистике које су настале у титоистичке време, а везане су за КЈ, по природи ствари, су од А до Ш апсолутно неприхватљиве. А ти си их користио. Исти пример је када амерички економисти пишу о совјетској економији или обрнуто. То су пре свега пропагандни памфлети. Исто важи и за друге друштвене науке. ПС А што се љутње тиче, то је , ваљда, до сорте.Љутко
Одговори

(12-05-2016, 01:09 AM)Бенито Пише:  Ан ђенерал, све статистике које су настале у титоистичке време, а везане су за КЈ, по природи ствари, су од А до Ш апсолутно неприхватљиве. А ти си их користио.
О чему причаш, када сам рекао да су коришћени статистички годишњаци из периода КЈ? То када је у питању факс. А изван тога - шаролико.
(12-05-2016, 01:09 AM)Бенито Пише:  ПС А што се љутње тиче, то је , ваљда, до сорте.Љутко
Ништа те ја не разумем Blush
Одговори

(12-05-2016, 01:08 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(11-05-2016, 10:27 PM)Chicot Пише:  Прегледао сам целу страну, и има доста занимљивих ствари.
На шта мислиш?

На пример
Цитат:Industrija i industriska politika Poboljšanje prilika u našoj poljoprivredi uticalo je povoljno i na industrijsku radinost, =iji je napre- dak nastavljen i tokom prošle godine. Povoljnom razvitku industrije su, uostalom, znatno doprineli i drugi faktori naro=ito poja=an tempo naoružanja u svetu, koji je povukao porast naše rudarske pro- izvodnje i pove7anje državnih nabavaka, koje je pot- staklo' življu delatnost industrije.

Цене пољопривредних производа на светској берзи су 1936-39 нам ишле на руку . А и то је период, како се овде каже, родних година. И као што рекох, раст индустрије је на почетку поспешила грана у којој смо извозили сировине, као и гране које су задовољавале потребе државе (наменска индустрија).

Цитат:Prema podatcima Ministarstva trgovine i industrije 77% naše industrije nalazi se U tri severne banovine sa Beogradom. Ovakav raspo- red naše industrije ima svojih istorijskih razloga i za krajeve u kojima se nalazi ve7ina naše industrije on je od oisobite važnosti. posmatran sa gledišta celine naše narodne privrede i ekonomi=nosti same industrije on je prili=no nepovoljan. Izuzev kod pre- hranbene industrije ve7i deo ostale industrije je isu- više udaljen od sirovina i glavnog unutrašnjeg trži- šta, što u velikoj meri poskupljuje kona=ni proizvod i izaziva neopravdano rasipanje privredne energije zemlje. Stoga se pojava približavanja naše industrije doma7im sirovinama i najve7em broju potroša=a može primiti sa izvesnim zadovoljstvom. Poja=ana industrijska radinost dovela je i do ve7eg uposljenja radnika. Tokom prošle godine naša industrija sa zanatstvom uposlila je oko 20.000 novih radnika, što pove7ava broj zaposlenih radnika za 8%.

Дакле, крајем 1938 у индустријском сектору је радило 8% радника. До почетка рата, број запослених у индустрији неће премашити 10%. Што је добро, у односу на две године раније, али и јасан показатељ укупног дотадашњег индустријског развоја. Што се тиче лошег распореда индустрије, он је последица и чињенице да се већи део налазио у подручјима бивше АУ, разарања су била мања па је опоравак био бржи а раст већи. Уз то, током првих пет послератних година највећи део инвестиционих улагања је ишао у предузећа у Хрватској, Словенији и Славонији (ионако индустријски најразвијенијим подручјима, уз Војводину), из политичких разлога, ради "задовољења економских потреба браће".

Цитат:Jedan Od najtežih problema naše industrije je problem njenog finansiranja. Zbog pretežno agrarne strukture, bez razvijene doma7e tehnike i industrij- skih tradicija, teško je pribaviti nov=ana sredstva /a podizanje i kreditiranje naše industrije.
Као што сам и рекао, фалила је механизација и савременија средства за рад, посебно у Србији, Црној Гори, Далмацији.

И

Цитат:Ipak, moramo ra=unati da 7e strani kapital morati da dominira našom industrijom sve dotle, dok se ne formira snažan doma7i privatni kapital i dovoljan nacionalni pi'eduzetni=ki kadar.
Страни капитал је углавном финансирао оне гране које су доминантно извозиле сировине.

Цитат:Isto tako 7ete uvideti, da je vedrina, sa kojom treba gledati u budu7nost našeg rudarstva i njegove uloge u našem privrednom životu, umesna i potpuno opravdana. Na to nam daje pravo ne samo bogatstvo zemlje, nego i ekonomska politika Kraljevske vlade, koja pored stalne težnje za unapreAenjem proizvod- nje uopStc, a rudarske napose, uslovljava što dalju preradu rudnog blaga u zemlji na korist njenu i nje- nog radnog naroda. Ova politika dobila je svoju naro=itu potvrdu u izgradnji teške industrije gvozda i =elika, koja je od najve7eg zna=aja za našu državu. Kao što vam je po- znato, gospodo, glavna rudišta gvozdene rude u na- šoj Kraljevini jesu Vareš i Ljubija, koji su vlasništvo države i kojima ona upravlja. Ogromne koli=ine gvo- zdenih ruda i njihov kvalitet obezbednju državi no samo snabdevanje gvoždem kroz stotine godina, ve7 joj omogu7uje i da bude jak izvoznik. Rad na tim rudišfima i na proizvodnji gvozda kretao se de- cenijama u skromnim razmerama, koje nisu omogu- 7avale ni snabdevanje same zemlje u najosnovnijini proizvodima. Kraljevska vlada u=inila je kraj takvom Maju. Vi ste, gospodo, bili svedoci prve, najneop- hodnije etape programa U teškoj industriji, u pro- širenju železare u Zenici izgradnjom grube pruge, koja je u jesen 1937 puštena u rad. Ovaj je korak bio najneophodniji, jer se njim zadovoljava potreba U krupnim profilima valjamog gvozda, koje smo do sada podmirivali iz inostranstva, a bez kojih ne može da bude samostalna država. Pored podmirivanja dru- gih potreba zemlje sklopljen je sporazum sa Mini- starstvom saobra7aja o isporuci šina i kolose=nog pribora za normalni i uzani kolosek, pa se ve7 od po=etka teku7e budžetske godine vrše i isporuke. Ovo, gospodo, nije konjunkturni posao, ve7 izrazito 6iy poja=anje privrede, jer saobra7aj mora uzimati šine j u vremenima krize za neophodno potrebno održa- vanje pruge. Stalnim isporukama saobra7aju bi7e zaposlena ne samo industrija gvozda, ve7 7e indi- rektno oja=ali i rudarska industrija... Kraljevska je vlada išla dalje u nastojanju podizanja i proširenja naše teške industrije. Da bi se naša teška industrija osposobila za izvršavanje najši- reg programa naše narodne odbrane, a u interesu potpune nezavisnosti od inostranstva, donesena je I Jredba sa zakonskom snagom, kojom je predvideno, da se na osnovu postoje7ih zakonskih propisa osnuje koncern naše teške industrije, koji 7e biti u stanju taj zadatak da u potpunosti i izvrši. Osnovano je akcionarsko društvo "Jugoslovenski =elik" a. d. sa sedištein u Sarajevu, sa najširim zadatkom oko po- dizanja naše teške industrije u prvom redu, a zatim i sa zadatkom opšteg unapreAenja rudarstva u zemlji. Kao što vam je poznato, glavni akcionar ovoga dru- štva sa 99,91% je Država, i to Državna hipotekama banka, koja je u novo osnovano društvo ušla sa ka- pitalom od dinara 200,000.000, dok su državna ru- darska preduze7a Ljubija, Zenica i Breza ušla u sa- stav ovoga društva unose7i kao svoj apor, navedena preduze7a.

Видите када је почела "прва етапа изградње тешке индустрије" и даља прерада руда - 1937. Претходне године раст од 5% је условило углавном ангажовање наменске индустрије и делимична интервенција државе у стратешки важним гранама - рударство, електроиндустрија, саобраћај (путеви и железнице), хемијска индустрија.

---

Да не испадне да сам малициозан, ову релативно скромну двадесетогодишњу индустријализацију треба ставити у корелацију са следећом чињеницом :

Цитат:по попису предузећа из 1916, на аустро-угарском окупационом подручју (од Саве и Дрине до Велике Мораве) онеспособљено је 58% индустријских предузећа. Занати су изгубили половину свог инвентара. У Србији су оштећени рудници метала са 50%, а рудници угља са 100%. Порушено је 12.000 тона мостовних конструкција, железничке линије Београд−Ниш−Цариброд, Ниш−Скопље−Ђевђелија и Скопље−Митро-вица.

13 Непри- јатељ је приликом повлачења многе руднике и индустријске објекте потопио, порушио и запалио. При повлачењу, окупатор је рушио чак и воденице – по- точаре. А у редовима окупатора били су, између осталог, Словенци и Хрвати.
За време рата, конфискацијом и одвођењем у непријатељске земље, сточни
фонд је уништен за 70%, пољопривредна производња смањена за 70%, а по-
љопривредни инвентар (објекти, справе, машине, возила) оштећен је за 44%
од своје вредности.

Колико је за време рата страдала индустрија Србије посредно говори
податак да је број индустријских радника тек након десет година, то јест у
периоду 1919−1923. достигао број из 1910. године.
Србија је, по неким проценама (које морамо узети с извесном резервом због уобичајеног надувавања ратних штета), изгубила 13 националних доходака по ценама из1911. године.

Слободан Вуковић, “Стратегија” лажног мира у кући, Социолошки преглед, vol. XXXIX (2005), no. 4, стр. 463–465

Разарања и штета у Словенији, Хрватској и Војводини нису ни приближно била толика . А још су и имали приоритет у инвестицијама.
Одговори

(12-05-2016, 02:12 AM)Chicot Пише:  
Цитат:Prema podatcima Ministarstva trgovine i industrije 77% naše industrije nalazi se U tri severne banovine sa Beogradom. Ovakav raspo- red naše industrije ima svojih istorijskih razloga i za krajeve u kojima se nalazi ve7ina naše industrije on je od oisobite važnosti. posmatran sa gledišta celine naše narodne privrede i ekonomi=nosti same industrije on je prili=no nepovoljan. Izuzev kod pre- hranbene industrije ve7i deo ostale industrije je isu- više udaljen od sirovina i glavnog unutrašnjeg trži- šta, što u velikoj meri poskupljuje kona=ni proizvod i izaziva neopravdano rasipanje privredne energije zemlje. Stoga se pojava približavanja naše industrije doma7im sirovinama i najve7em broju potroša=a može primiti sa izvesnim zadovoljstvom. Poja=ana industrijska radinost dovela je i do ve7eg uposljenja radnika. Tokom prošle godine naša industrija sa zanatstvom uposlila je oko 20.000 novih radnika, što pove7ava broj zaposlenih radnika za 8%.

Дакле, крајем 1938 у индустријском сектору је радило 8% радника. До почетка рата, број запослених у индустрији неће премашити 10%. Што је добро, у односу на две године раније, али и јасан показатељ укупног дотадашњег индустријског развоја. Што се тиче лошег распореда индустрије, он је последица и чињенице да се већи део налазио у подручјима бивше АУ, разарања су била мања па је опоравак био бржи а раст већи. Уз то, током првих пет послератних година највећи део инвестиционих улагања је ишао у предузећа у Хрватској, Словенији и Славонији (ионако индустријски најразвијенијим подручјима, уз Војводину), из политичких разлога, ради "задовољења економских потреба браће".
Овде си скроз омашио. У односу на Србију, Аустроугарска је имала развијенију индустрију у области Беча, или Прага рецимо, али не и у Словенији, Хрватској и Војводини. То је била њихова периферија и база за експлоатацију природних богатстава. Србија је имала заокружену економску целину, пре Југославије развијала је индустрију већ седам деценија (на пример, ''Мерима'' Крушевац - хемијска индустрија, фабрика из 1850. и неке). Најразвијенији део Југославије и уочи Другог светског рата био је од Лесковца до Новог Сада, с тим што је тај део преко Дунава изграђен после рата. Раније су ту доминирали млинови, пиваре и слично (када је о индустрији реч), и због тога што су то традиционално пољопривредни крајеви.
Да, скочили су Словенија и Хрватска после 1918, али и даље је област данашње Србије била индустријски развијенија. Тек када су комунисти однели оне силне фабрике из Србије, тј. пренели тамо, ситуација се променила.
Кад кажу три северне бановине и БГ, мисли се на Дунавску, Савску и Дравску. Дунавска је бухватала и Крагујевац, ишла је негде јужно од Крагујевца па до Мађарске, што је око 300 км. А само Војно-технички завод у Крагујевцу је уочи рата имао 12.000 радника, био је највећа фабрика на Балкану.
Није у индустријском сектору радило 8% радника, него је број радника у том сектору повећан за 8% у односу на претходну годину. За 8% или за 20.000, што значи да је 1938. године у индустријском сектору и занатству радника било скоро 250.000.
Одговори

(12-05-2016, 02:36 AM)Милослав Самарџић Пише:  Није у индустријском сектору радило 8% радника, него је број радника у том сектору повећан за 8% у односу на претходну годину. За 8% или за 20.000, што значи да је 1938. године у индустријском сектору и занатству радника било скоро 250.000.
Ма јесте, него сам ја нешто побркао са цитатима и коментарима Smile
Нисам мислио на ово што сам цитирао кад сам коментарисао, него на нешто друго, што сам изгледа обрисао ..Наћи ћу

Ја сам ово читао раније, данас налетех на нету
Прочитајте, корисно је, има доста о томе колико је који регион развијен у то време
http://www.socioloskipregled.org.rs/Teks...ukovic.PDF
Одговори

Дакле..... Испаде наслов ове теме, због расправе вас двојице, један од најбољих. Моја, можда и непотребна интервенција, била је изазвана садржајем Шикових постова. Мање због њиховог садржаја, више због позивања на " ауторитете". Шиково ангажовање око теме Мисија Халјард, које је ванредно, требало је, пре свега њему самом, да покаже да увек вреди истраживати и да " истине" које нам намећу они који припадају званичној номенклатури нису увек блиске том појму. Зато ваљда друштвене науке и постоје. Има низ примера, где Шико полази од одређеног аксиома, који му је наметнут и он га прихвата као неспоран, и из њега извлачи закључке. Навешћу само два:1. Индустријализација- по чему је овај појам сам по себи позитиван за , рецимо, Србе? На бази развоја индустрије рачуна се раст БДП и општа стопа раста. По том основу, каже Шико, Краљевина Грчка је била далеко испред КЈ. Тврдим да је просечан Србин, по општим условима живота, тада живео боље него просечан Грк. Истовремено, просечан српски тајкун је живео далеко лошије него просечан грчки тајкун. Исто важи за политичаре. 2. Просечан раст у КЈ је заостајао за " просечним растом земаља средње Европе", веле књиге староставне. Појам Средње Европе, поштовани Шико, између Версаја и Хитлера, не постоји. То је један од примера како наши титоисти више брину о несталом АУ царству него о свом сопственом народу. Чак су неке одлуке из Версаја требале да спасу неминовни " пад Европе" , која је сама себе урушила због средњеевропског конзервативизма на који су се тако лагано и наслониле и развиле тако екстремистичке идеје, које су настале у Западној Европи, попут нацизма и комунизма. Било би добро да наставите расправу. Занимљива је.
Одговори

(11-05-2016, 07:16 PM)Милослав Самарџић Пише:  Тешко ако је била та цена, али лако ако је цена 40 динара по кубику. Ту цену сам нашао некада, а ево сада поново гледам по нету.

Била је расправа у Народној скупштини 1939. поводом Закона о шумама. По том закону сиротиња је требало џабе да добија дрва и за огрев и за градњу. Али био је неки проблем, требало је да плаћају таксу на то, па су посланици тражили да се тајкса укине.

Углавном, у тој скупштинској расправи, један посланик каже:

Petar, mora i7i 20 kilometara u Viroviticu šumskoj upravi, (a, možda, i par puta) i kupiti kubik drveta po 30 ili 70 dinara i onda i7i 5 do 6 kilometara kroz tu šumu u drugu šumu i dovesti to krvlju pla- 7eno drvo. A što nije matije teško je to, da mu se u toj Sumi pod toni bukvom, niti uz pla7enu pašarinu, ne dopušta ispustiti blago.

А други каже:
Naš seljak se ovako snabdeva drvetom: on dolazi na dražbu i nije redak slu=aj, poštu je utakmica velika, jer je šume, nažalost, ve7 dosta malo, da seljak plati kubik drveta i 80-90.- dinara.

Дакле и горње суме су наведене као екстремне.

Ово ти је буковине цена за 1939. годину . . . извор,тадашње оглашавање . . .

Зато и кажем,са утоваром и превозом . . . Smile

Није исто кад сељак дође са својим колима и потури своју грбину и кад овај што продаје иде у Београд и уз то наплати и гориво(које је било 2-3 динара литар док није почео рат у Европи) и још и руке . . .

Убијао сам досаду једне недеље и читао рубрике из привредног живота и извлачио цене из тадашње расположиве дневне штампе за период од 1.1 - 31.12.39. . . .

Извукао сам све буквално од свих основних животних намирница,преко разних потребштина,цена летовања на Јадрану, до мртвачких сандука и кондома( Креза ) . . . кад нађем времена,написаћу негде на форуму . . . Smile

(11-05-2016, 07:16 PM)Милослав Самарџић Пише:  Занимљиви за тему су и подаци о индустријском расту, цифре раста су огромне:
Ukupno uzev, naša industriska proizvodnja U 1938 godini pove7ala se prema stanju u 1937 godim. Indeks industriske proizvodnje koji se vodi u Indu- striskom odeljenju Ministarstva, pokazuje za 1938 godinu porast' od S>% prema 1937 godini, a preko 26% prema 1936 godini. Razume se, da ovaj napre- da',;" niic postignut u svim granama industrije. Pove- 7anje proizvodnje zapaža se naro=ito kod industrija koje proizvode predmete za investicije, kao što su industrije cigle, keramike i stakla, metalurgija, pre- rada metala, hemiska i elektri=na industrija. Indu- strija životnih namirnica takode je pokazala porast

Ово је добар податак,чуди ме само што није уписана и грађевинска индустрија(која је због разних јавних радова имала и највећи раст) . . . Само што је проблем што нам до 1936. баш и нису цветале руже . . .

П.С. Мимо приче,али једна занимљивост која боде очи . . . Махом пољопривредна држава са најмањим процентом аутомобила по глави становника у Европи има 9 фабрика авиона а ни једну фабрику моторних пољопривредних машина и ни једну фабрику аутомобила? (мада је постојала шанса да их од 1939. добије недалеко од Бањалуке,ал дође рат)

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним