Поруке: 911
Теме: 1
Придружен: Aug 2013
Углед:
129
Мени никако није јасно зашто нема споменика, рецимо ченик са митраљезом у једној и бомбом у другој руци, у жару борбе.
Не би да су четници били нека хуманитарна организација и ишли уоколо и дијелили цвијеће.
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Поруке: 1,402
Теме: 9
Придружен: Oct 2014
Углед:
140
Може бит' да је та тема у вајарству превише експлоатисана од стране комуњара, па сада није интересантна
Поруке: 1,402
Теме: 9
Придружен: Oct 2014
Углед:
140
Што би рек'о онај мој поп
Поруке: 563
Теме: 1
Придружен: Jul 2013
Углед:
98
Унук јако личи на деду!
Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Поруке: 1,361
Теме: 10
Придружен: Apr 2015
Крајњи југ Лике; Село Зрмања-Кланац, (дио звани Беговац) рушевина српског православног храма Сошествија Св. Духа.Ова Црква ја спаљена у Другом свјетском рату, а обновљена 1973. године, да би 1995. године опет била запаљена. Покрај цркве уз сами зид (мјештани у селу и избјеглиштву још увијек знају тачно мјесто) налази се гроб легендарног вође Четника на Тромеђи, војводе Мирка Марића, човјека који је трагично изгубио живот 1942. и који је међу првима уз Тодора Станисављевића Цицвару, Маринка Лукића и Живка Брковића повео устанак против усташа и талијана и каснији отпор комунистима. Тужна је истина да нити један од набројаних није доживио 1943.годину.
Након његовог страдања на чело устаника долази свештеник и резервни официр Момчило Ђујић.
Поруке: 4,061
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
464
Споменик Урошу Дреновићу на Мањачи.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."