Оцена Теме:
  • 10 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ЧЕТНИЧКИ СПОМЕНИЦИ

Вјеровао ил невјеровао, измрвили неко стакло и сипали му у ракију. Мрзили се још од рата, потукли се пар пута, и ови га убију на крају. Не знам одакле су ти Турци и ђе су живили.
Ово сам ти поменуо јер кажеш да муслимани нису били проблем.
Одговори

у праву си Романијо 1 , јесте збор у Праши на Петровдан

Ма нисмо се разумили, јесу они проблем и било је таквих (сличних) сукоба и окршаја и послије рата, и потпуно тои вјерујем за случај ђеда, али са рушењем цркве мислим да нису имали ништа, сем оних који су били директно у власти, партији.
Одговори

[Слика: spomenik1.jpg]
Споменик пратиоцима ђенерала Драже: Васиљевићу, Мајсторовићу и Ковачу
Одговори

(25-10-2014, 05:11 PM)Романија1 Пише:  Па 50-тих година Турци су убили мог прађеда, чисто из националних разлога. Не знам тачно ђе, али негдје између Палаа и Сарајева. А у моме село (јужније) од 42. до данас ниједан Србин и Турчин није проговорио, нити је кад нека дјевојка смјела да погледа момка друге нације.. Taко да је "било тога". Али свакако да су и Срби имали улогу у овоме рушењу..
"Hram je podigao komandant Trebevićkog odreda Šćepan Lučić i vojni sveštenik Novak Stanojević, koji je ovaj hram osvetio po blagoslovu mitropolita Dabrobosanskog Nektarija. " - овако пише и на палеливе.цом одакле су слике, а за ово сам и чуо раније. Могуће да је робијао поп због овога, јер су други осуђивани и за мање "преступе".. па је на чело парохије дошао други поп..
Е јел знаш да ли се одржава збор о Петровдану на Прачи код цркве?
Ишао је поп Новак до Требевића, јер није било свештеника довољно... Он ми је то причао.
Одговори

Da, provjerio sam jeste bio pop Novak, a ovaj pop Simo Begović je bio saradnik udbe, po mojim saznanjima.
Одговори

Равногорски парк ноћу Smile
[Слика: IMG_0326_jpg_zoom_1_5_resize_800_533.jpg]
Одговори

Још један споменик, преносим писмо једног пријатеља из Шапца и две слике:

На јучерашњи дан 13.12. 2014 године, на дан Светог Андрије Првозваног скромно смо обележили Седамдесет година од гнусног уморства ђака четника, припадника Првог Ђачког батаљона у селу Попови у Семберији. Одржали смо парастос на градском Доњошорском гробљу у Шапцу у непосредној близини костурнице где су похрањени земни остаци шабачких омладинаца. Права годишњица је у ствари 16 децембра (16.12 1944 године). Верујем да си упознат са тим случајем. Захваљујући средствима једног дела фамилије, припадника шабачких равногораца заједно са покојним Душаном Трбојевићем из Чикага, тек 2001 године обновили смо мало заједничку гробницу ових мученика. На левом спољнем зиду храма Светог Архангела Михаила том приликом је постављена и спомен плоча са именима побијених младића. Списак је додуше непотпун. Мислим да би требало да има 64 имена, а на плочу је уклесано 59. Можда ће се то исправити у нека будућа времена ако се буде имало пара. Планирана је и поставка мање спомен-плоче потпоручнику Трбојевићу па сам мислио да тад додамо и преостала имена.

[Слика: 1033567.jpg]

[Слика: 1033569.jpg]
Одговори

Није ми јасно што пише на првој слици и 1954 и 2001?
Свака част Трбојевићу на запису о овој трагедији.
Одговори

Не знам, питао сам Топаловића па ћу јавити.
Одговори

(16-12-2014, 05:18 PM)Милослав Самарџић Пише:  Још један споменик, преносим писмо једног пријатеља из Шапца и две слике:

На јучерашњи дан 13.12. 2014 године, на дан Светог Андрије Првозваног скромно смо обележили Седамдесет година од гнусног уморства ђака четника, припадника Првог Ђачког батаљона у селу Попови у Семберији. Одржали смо парастос на градском Доњошорском гробљу у Шапцу у непосредној близини костурнице где су похрањени земни остаци шабачких омладинаца. Права годишњица је у ствари 16 децембра (16.12 1944 године). Верујем да си упознат са тим случајем. Захваљујући средствима једног дела фамилије, припадника шабачких равногораца заједно са покојним Душаном Трбојевићем из Чикага, тек 2001 године обновили смо мало заједничку гробницу ових мученика. На левом спољнем зиду храма Светог Архангела Михаила том приликом је постављена и спомен плоча са именима побијених младића. Списак је додуше непотпун. Мислим да би требало да има 64 имена, а на плочу је уклесано 59. Можда ће се то исправити у нека будућа времена ако се буде имало пара. Планирана је и поставка мање спомен-плоче потпоручнику Трбојевићу па сам мислио да тад додамо и преостала имена.

[Слика: 1033567.jpg]

Са споменика - Шарац М. Драгутин :
Породица Шарац, пореклом је из Славског Поља у Лици, а између два св. рата доселили су се у Шабац.
рез. п.поручник ДРАГУТИН-ДРАГАН М.ШАРАЦ, рођ. 28.јуна 1920.год. у Мачванском Белотићу, где су му родитељи, отац Милан и мајка Милена, били учитељи.
ОШ и Учитељску школу завршио је у Шапцу. Службовао је као учитељ у Маовима и Мрђеновцу. Једно време је у СДС-у. 1944.год. се оженио дугогодишњом девојком, избеглицом из Новог Сада, а кроз три месеца је ступио у ЈВуО.
Командир Прве чете Другог ђачког батаљона при Штабу Церско-мајевичке групе корпуса, од кр. септ. 1944.год.
Погинуо је са скоро целом својом четом у с. Попове, на Бујуклића ади, с оне стране Дрине у Семберији, код Бијељине, 16.дец.1944.год.
Драганов отац - рез. поручник МИЛАН Д. ШАРАЦ, рођ. 1892.год, син свештеника Драгутина. За време окупације Босне од Аустро-угарске, Милан се добровољно јавио у комите војв. Танкосића. Између два рата исељава се у Шабац и са својом женом службују као учитељи по Мачви. 31.маја 1943.год. ухапшен је од Немаца, па потом пуштен. Поч. јесени, са млађим сином Лазаром, придружује се сину рез.п.пор. Драгану.
Командир Друге чете Другог ђачког батаљона при Штабу Церско-мајевичке групе корпуса, од кр. дец. 1944.год.
Његови четници-омладинци, звали су га Чика Милан. Шифре : Срећко,Брка и Спасојевић.
Погинуо је у Босанској голготи, маја-јуна 1945.год.
Драганов брат и Миланов син - ЛАЗАР ЦЕЦА, рођ. 18.марта 1922.год.
Шабачки ђак. Талентован за сликање уљаним бојама и учење страних језика.
Припадник Друге чете Другог ђачког батаљона.
Погинуо је у Босанској голготи, маја-јуна 1945.год.

Код куће, у Шапцу, остала је само сестра и ћерка Љубица.
Одговори

Година 1954. уписана је зато што су тада, на иницијативу једног свештеника, ноћу, тајно, пренети посмртни остаци поубијаних из јаме која се налазила на мочварном терену крај Попова, на шабачко гробље, где се сада налазе и где је овај споменик.
Одговори

(13-07-2014, 01:06 PM)Милослав Самарџић Пише:  Црква у Прачи?

Био сам у екипи која је снимила кума војводе Јевђе,одмах је код цркве то и није тешко доћи.
Хвала брату Милославу што је поставио снимак.

Што се тиче цркве коју су саградили требевићки четници,постоји тачна прича мјештана с Лука која гласи да је црква саграђена на земљи једног што је прешо код партизана и онда су му четници саградили цркву на његовој земљи.Користивши прилику да је био партизан ријешио је да ангажује црвене другове и они су је срушили.
Остало се све зна када је обновљена и како.

ЕВО БРАЋЕ ЈОШ СУ ЖИВИ ШТО РАДАВУ ВОДУ ПИЛИ!
Одговори

Свака част. Колико је било жртава у овом селу, не види се јасно?
Одговори

(16-12-2014, 05:18 PM)Милослав Самарџић Пише:  На јучерашњи дан 13.12. 2014 године, на дан Светог Андрије Првозваног скромно смо обележили Седамдесет година од гнусног уморства ђака четника, припадника Првог Ђачког батаљона у селу Попови у Семберији. Одржали смо парастос на градском Доњошорском гробљу у Шапцу у непосредној близини костурнице где су похрањени земни остаци шабачких омладинаца. Права годишњица је у ствари 16 децембра (16.12 1944 године). Верујем да си упознат са тим случајем. Захваљујући средствима једног дела фамилије, припадника шабачких равногораца заједно са покојним Душаном Трбојевићем из Чикага, тек 2001 године обновили смо мало заједничку гробницу ових мученика. На левом спољнем зиду храма Светог Архангела Михаила том приликом је постављена и спомен плоча са именима побијених младића. Списак је додуше непотпун. Мислим да би требало да има 64 имена, а на плочу је уклесано 59. Можда ће се то исправити у нека будућа времена ако се буде имало пара. Планирана је и поставка мање спомен-плоче потпоручнику Трбојевићу па сам мислио да тад додамо и преостала имена.

Да ли има још података везано за овај случај?
На сајту ДКТГ наводе само нека имена, а као извор - Погледе бр. 2 из 1991, без осталих података.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним