Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Мишић и Фрегл нису стрељани 1941.

(03-01-2017, 11:13 PM)Зоран Недељковић Пише:  Индикативно је да су поред мајора Аце Мишића и Фрегла, Немци ухапсили и Ациног брата Воју Мишића и исте вечери ослободили.
Немци су брзо схватили да немају Дражу у рукама и већ сутрадан још чвршће извршили претрес Равне Горе, палећи све испред себе. Имали су тенкове, коње, тешко и лако наоружање.
Дража и Остојић већ су се пробили и прешли у Кадину Луку, а потом у Теочин.
И после неколико дана Немци су поново излазили на Равну Гору.
Све ово, укратко, по мемоарима Николе Кордића, Дражиног пратиоца из Струганика, тог 6.дец.1941.год.
Јел знаш да је Васа Казимировић био партизан и да су га заробљавали четници?
Шта ти кажеш о свему овоме, у вези Мишића и Фрегла?
Одговори

Негде сам прочитао да је свршио онај допунски курс са 43. класом, након балканских ратова.
Одговори

(03-01-2017, 11:15 PM)Вукашин Петковић Пише:  Неде сам прочитао да је свршио онај допунски курс са 43. класом, након балканских ратова.
Изгледа, јер је пре био у Русији. Дакле са Дражом је мало закачио исту класу, и НШ и ВШ.
Одговори

(03-01-2017, 11:16 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(03-01-2017, 11:15 PM)Вукашин Петковић Пише:  Неде сам прочитао да је свршио онај допунски курс са 43. класом, након балканских ратова.
Изгледа, јер је пре био у Русији. Дакле са Дражом је мало закачио исту класу, и НШ и ВШ.
Тако би требало...
А изгледа да је Васу Казимировића, спасио Никола Калабић.
Одговори

Није баш умео да се захвали... И Ацу Мишића је испљувао.
Одговори

Знам, то је причао у оном интервју НИН-у. Стално џарао пећ. Smile
Ево још једног дела из НИН-а
Цитат:- Други шумадијски одред започео је грађански рат у Србији када смо по наређењу Пере Стамболића, познатијег као Пера Коњ, разоружали четнички одред Драже Михаиловића који је био под командом ђенералштабног капетана Тадије Вулевића.
Али, коло среће се окренуло. Исте године четници га заробљавају, а живот му спасава геометар из Ваљева, Никола Калабић . Уместо стрељања, апсана. Са још 400 сапатника четници га предају Немцима. Аконтација и потврда четничке лојалности Немцима. Стрељања га овај пут спасава немачка педантерија. Немци су израчунали да за њихове рањене и погинуле треба стрељати 350 Срба. Био је међу оних 50 који су враћени са стратишта. Ваљевски затвор, поново. Овај пут га спасава резервни капетан Недићеве страже, уз речи: „Више волим да сто српских најгорих мангупа остане у животу и преживи овај рат него ја један." Спасавање „сто најгорих српских мангупа" није уважено када је требало поштедети живот резервном капетану. Партизани нису били склони тој врсти рачуна, црвена сотрапија. У једној рацији у Београду бива ухапшен и експедован у Немачку, у радни логор Шилингсворд, у близини Нирнберга.
Одговори

(03-01-2017, 08:53 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(03-01-2017, 08:42 PM)Романија Пише:  Не знам што се чудите због тих митова како кажете, јер је то стрељање 1941, ако се десило, једина позната судбина о њима. Друго, не видим зашто би Нијемци нешто лагали, тј. не видим разлог зашто би им сачували главу уопште, посебно Фреглу. Треће, колико знам, они немају гроб, и не зна се да ли се кости налазе у Србији или негдје друго, тако и да се те тврдње да су били живи '44 не могу узети као ноторне чињенице..
А зашто ти је једино познато то из 1941, кад нико није видео лешеве?
Зашто не би веровао у оригинални документ у коме Дража пише да је Аца Мишић жив?

Јер ми је нејасно зашто би их Нијемци оставили живе.
Још по тексту, колико сам схватио, Мишић је '44 био на слободи.
Одговори

(03-01-2017, 11:11 PM)Вукашин Петковић Пише:  
(03-01-2017, 07:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(03-01-2017, 04:42 PM)Вукашин Петковић Пише:  Једно питање.
Шта поред осталог повезује: Дражу, Ацу Мишића, Миодрага Дамјановића и Владимира Ваухника?
ВШ ВА?
Јесте, 23. класа, само што је Мишић након прве године по својој молби пензионисан.
Aца је у Русији ишао на ВА, али је није завршио због неке операције. Вратио се кући и против воље оца, тајно отишао у Први балк. рат. Тек након пада Куманова примају га у 6.пук. У Другом балк. рату добија чин п.поручника. У Први св. рат улази са 3.коњ.пуком. До 1920.год. он је на војном школовању у Француској. 1920-1922 водник је у 4.коњ. пуку. 1922.год. пензионисан је на свој захтев.
Одговори

(03-01-2017, 11:35 PM)Романија Пише:  
(03-01-2017, 08:53 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(03-01-2017, 08:42 PM)Романија Пише:  Не знам што се чудите због тих митова како кажете, јер је то стрељање 1941, ако се десило, једина позната судбина о њима. Друго, не видим зашто би Нијемци нешто лагали, тј. не видим разлог зашто би им сачували главу уопште, посебно Фреглу. Треће, колико знам, они немају гроб, и не зна се да ли се кости налазе у Србији или негдје друго, тако и да се те тврдње да су били живи '44 не могу узети као ноторне чињенице..
А зашто ти је једино познато то из 1941, кад нико није видео лешеве?
Зашто не би веровао у оригинални документ у коме Дража пише да је Аца Мишић жив?

Јер ми је нејасно зашто би их Нијемци оставили живе.
Још по тексту, колико сам схватио, Мишић је '44 био на слободи.
Није био на слободи, специјалан третман.
Да си ти заробио Мекензновог сина, да ли би га стрељао? Smile
Наравно да не, то је велики плен, има више опција. А без обзира на то, ако је Дража имао довољно доказа да је Аца жив, не видим зашто бисмо ми сада сумњали у то.
Одговори

(03-01-2017, 11:15 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(03-01-2017, 11:13 PM)Зоран Недељковић Пише:  Индикативно је да су поред мајора Аце Мишића и Фрегла, Немци ухапсили и Ациног брата Воју Мишића и исте вечери ослободили.
Немци су брзо схватили да немају Дражу у рукама и већ сутрадан још чвршће извршили претрес Равне Горе, палећи све испред себе. Имали су тенкове, коње, тешко и лако наоружање.
Дража и Остојић већ су се пробили и прешли у Кадину Луку, а потом у Теочин.
И после неколико дана Немци су поново излазили на Равну Гору.
Све ово, укратко, по мемоарима Николе Кордића, Дражиног пратиоца из Струганика, тог 6.дец.1941.год.
Јел знаш да је Васа Казимировић био партизан и да су га заробљавали четници?
Шта ти кажеш о свему овоме, у вези Мишића и Фрегла?
Понудио си документ, нема шта ту да се мисли. Дража је имао одличну обавештајну службу. У осталом Немци су држали у логору Стаљиновог сина.
Одговори

(03-01-2017, 11:53 PM)Зоран Недељковић Пише:  
Шта поред осталог повезује: Дражу, Ацу Мишића, Миодрага Дамјановића и Владимира Ваухника?
ВШ ВА?
Јесте, 23. класа, само што је Мишић након прве године по својој молби пензионисан.
Aца је у Русији ишао на ВА, али је није завршио због неке операције. Вратио се кући и против воље оца, тајно отишао у Први балк. рат. Тек након пада Куманова примају га у 6.пук. У Другом балк. рату добија чин п.поручника. У Први св. рат улази са 3.коњ.пуком. До 1920.год. он је на војном школовању у Француској. 1920-1922 водник је у 4.коњ. пуку. 1922.год. пензионисан је на свој захтев.
Уписан је на Вишу школу Војне академије септембра 1921. године, пензионисан крајем јуна 1922. године.
[Слика: image_1.jpg]
Одговори

(04-01-2017, 12:14 AM)Вукашин Петковић Пише:  
(03-01-2017, 11:53 PM)Зоран Недељковић Пише:  
ВШ ВА?
Уписан је на Вишу школу Војне академије септембра 1921. године, пензионисан крајем јуна 1922. године.
[Слика: image_1.jpg]
Одлично, додај на онај списак и Живорада Р. Божића.
Одговори

Алал вам вера. Изванредна тема.
Одговори

(04-01-2017, 01:51 AM)Бенито Пише:  Алал вам вера. Изванредна тема.
Шта ти кажеш на све ово? Да ли су Мишић и Фрегл стрељани 1941. и зашто не? Откуд оволико неверице на изнета документа?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним