Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Мишић и Фрегл нису стрељани 1941.

Увек је " баба" била бољи извор од докумената.
Овде највише фале Мишићи. Они знају истину. Колико су те фамилије, потомци славних војвода сатрвени, и физички и ментално, је невероватно. Једини потомак познатији јавности је драмски писац Радомир Путник, праунук војводе.
Свака част на труду, али невероватно је да се толике године није појавио ниједан сродник да нешто каже о овом питању. И Александар је имао децу и унуке. Једном речју, немам речи.
Одговори

Зна ли се шта је на стаљинистичком процесу ђенералу Михаиловићу, сведочио најмлађи војводин син Војислав, члан КПЈ? Да ли је сведочио само против Драже или је клеветао и брата Александра?

(04-01-2017, 05:01 PM)Бенито Пише:  Увек је " баба" била бољи извор од докумената.
Овде највише фале Мишићи. Они знају истину. Колико су те фамилије, потомци славних војвода сатрвени, и физички и ментално, је невероватно. Једини потомак познатији јавности је драмски писац Радомир Путник, праунук војводе.
Свака част на труду, али невероватно је да се толике године није појавио ниједан сродник да нешто каже о овом питању. И Александар је имао децу и унуке. Једном речју, немам речи.
Ево шта је пре пар година за Новости изјавила, унука Војислава Мишића, мр Војислава Шипка:
Цитат:Потпуковник Радован Мишић умро је у заробљеништву. Мајора Александра Мишића стрељали су Немци 1941. као једног од вођа равногорског устанка. Деда Војислав био је у партизанима, хапсио га је Гестапо, а завршио је на Голом отоку
Одговори

(04-01-2017, 05:23 PM)Вукашин Петковић Пише:  Зна ли се шта је на стаљинистичком процесу ђенералу Михаиловићу, сведочио најмлађи војводин син Војислав, члан КПЈ? Да ли је сведочио само против Драже или је клеветао и брата Александра?
''Прошао'' сам кроз цели записник, уопште се не сећам Војислава Мишића. Јеси ли сигуран да је сведочио? Можда је само био на списку, а није сведочио. Симовић и Грол нису рекли ништа битно.
Одговори

Раније сам читао саслушавање сведока са http://www.znaci.net/00001/60_2_9.pdf. Чини ми се да сам ту прочитао и о Воји Мишићу. Сад сам "офрље" прелистао и нисам успео да нађем. Сигурно има код Драгића Јоксимовића. Ево овде видимо да га нема у регистру имена. http://www.znaci.net/00001/60_1_14.pdf.
Цитат са једног чланка о суђењу:
Остала је у њиховом памћењу као светао лик у суровом времену када се људска част свирепо газила, а српска крв немилице проливала... Мало се зна да је један други сведок својом појавом и својим кривоклетством одушевио и тужиоца и судије и вешто одабрану у припремљену публику. Био је то Војислав Мишић, син славног војводе Живојина Мишића. Чак и они који су по позиву испунили судницу и тиме се обавезали да сваку реч тужиоца и суда пропрате аплаузом, они који су одани режиму били су изненађени његовом појавом, чудећи се откуда да се војводин син нађе у делу оптужнице. Поготово што се знало да је његов рођени брат мајор Александар Мишић изгубио главу штитећи у то време пуковника Михаиловића. Дража се у јесен 1941. године затекао у кући мајора Мишића у Струганику у часу кад су Немци, добро обавештени, опкољавали кућу. Дража је, да не би био заробљен, журно изашао на споредна врата и утекао у шуму, а мајор Мишић и мајор Иван Фрегл потрчали у сусрет Немцима... Мајор Мишић је на немачком језику викао да је он Михаиловић у шта су Немци, у прави мах, поверовали. Превара је откривена, па су и мајор Мишић и мајор Фрегл стрељани. Остала је недовршена и непроверена прича да су Немци изразили жаљење што стрељају човека у чијим је венама половина немачке крви. Знали су да је његова мајка Лујза Немица. Наставак те приче каже да је мајор Мишић на то узвратио да је био рањаван и да је из њега истекла немачка крв. Остала је само српска...
Његов млађи брат Војислав, агроном по струци, у почетку се придружио Дражиним војницима и официрима тражећи од њих да му дају команду бар над четом. И његов брат мајор и други официри знали су да нема никаква искуства у тактици и командовању, па је одбијен. Осим тога знало се да живи раскалашно, уживајући у слави оца и брата. Војислав је, ваљда из ината, понудио своје услуге партизанима, а они, вешти у пропаганди, говорили да је син војводе Мишића командир партизанске чете...
У том својству Војислав Мишић се појавио као сведок оптужбе против генерала Михаиловића. Да ли је био уцењен или заваран крупним обећањима не зна се, али се зна да је загазио у клевету и грех оптужујући и свог мртвог брата и генерала Михаиловића. Говорио је да је Дража предао Немцима неколико стотина заробљених партизана и да је он лично био у заробљеништву код Драже, али да је успео да побегне. Генерал Михаиловић рекао је сведоку у лице да не говори истину.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Ово ми делује без везе. Требало би ми неколико сати да прегледам записник поново, рекао бих да нема сврхе.
Одговори

(04-01-2017, 06:21 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(04-01-2017, 05:23 PM)Вукашин Петковић Пише:  Зна ли се шта је на стаљинистичком процесу ђенералу Михаиловићу, сведочио најмлађи војводин син Војислав, члан КПЈ? Да ли је сведочио само против Драже или је клеветао и брата Александра?
''Прошао'' сам кроз цели записник, уопште се не сећам Војислава Мишића. Јеси ли сигуран да је сведочио? Можда је само био на списку, а није сведочио. Симовић и Грол нису рекли ништа битно.
Сведочио је 17.дана суђења, 26.јуна 1946.год. Оптуживао је Дражу и брата да су га на силу довели из партизана и задржавали код њих, да је он сведок предаје 200 партизана, заробљених од четника, Немцима. За себе каже да је био заробљен кад и Аца и Фреглл, али је успео да побегне у току ноћи. Дража је одбио да му постави питање.
Одговори

Ништа док се детаљно не прочита. Знао сам да је испитиван након Ђурића и опет ,у брзини, нисам успео прошли пут да пронађем. Страна 196/299 у овом документу, односно 1421 у целом ѕаписнику. Мало је побркао датуме, 3. нов. Немци опколили Струганик а не 6.дец.? Није ми јасно како не научи боље шта треба да каже.
http://www.znaci.net/00001/60_2_9.pdf

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Нашао сам и ја, од стране 102 у дигитализованој архиви. Питање му је поставио Драги Јовановић и признао је да га је он извукао из затвора Гестапоа, пролећа 1942. године. Јер је после децембра 1941. отишао у БГ и ту је ухапшен.
Одговори

Породица Фрегл у Београду, 02. априла 1936. године
Иван, Милица и Гордана
[Слика: 65274532_mmcfregl2.jpg]
Одговори

(04-01-2017, 12:06 AM)Зоран Недељковић Пише:  
(03-01-2017, 11:15 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(03-01-2017, 11:13 PM)Зоран Недељковић Пише:  Индикативно је да су поред мајора Аце Мишића и Фрегла, Немци ухапсили и Ациног брата Воју Мишића и исте вечери ослободили.
Немци су брзо схватили да немају Дражу у рукама и већ сутрадан још чвршће извршили претрес Равне Горе, палећи све испред себе. Имали су тенкове, коње, тешко и лако наоружање.
Дража и Остојић већ су се пробили и прешли у Кадину Луку, а потом у Теочин.
И после неколико дана Немци су поново излазили на Равну Гору.
Све ово, укратко, по мемоарима Николе Кордића, Дражиног пратиоца из Струганика, тог 6.дец.1941.год.
Јел знаш да је Васа Казимировић био партизан и да су га заробљавали четници?
Шта ти кажеш о свему овоме, у вези Мишића и Фрегла?
Понудио си документ, нема шта ту да се мисли. Дража је имао одличну обавештајну службу. У осталом Немци су држали у логору Стаљиновог сина.

Документа из тог периода свакако треба узети са резервом. С једне стране јако је могуће ово што је Милослав написао,а са друге стране постоји могућност да су Немци покушали да увере Дражу или неког из виших структура да је Мишућ жив.
Одговори

Предратна фотографија мајора Ивана Фрегла.
[Слика: 12744750_934299943285507_7789051927581186229_n.jpg]

Одговори

(02-01-2017, 06:25 PM)Милослав Самарџић Пише:  Иако се судбина двојице мајора документовано прати до пролећа 1944, крајем сваке године обнавља се мит о њиховом стрељању 1941, који су тада, са неком намером, створили Немци
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
Наставак чланка:
https://www.pogledi.rs/%d0%bc%d0%b8%d1%8...-1941.html

Да ли имаш овај текст са фуснотама?

Одговори

Сумњиво,ми бар мало.Шта је са причом после рата,од чега је живео,где је радио,нека слика,фотка,изјава пријатеља људи из окружења и сл?Претпостављам ништа.Овако,може бити,а може бити да је у Логору у Шабцу,виђен човек који личи.Догађа се то,свакодневно..
Село Каран није на Златибору..ни близу.
Ко зна..
Одговори

(04-05-2020, 07:22 PM)РежисерСтари Пише:  Сумњиво,ми бар мало.Шта је са причом после рата,од чега је живео,где је радио,нека слика,фотка,изјава пријатеља људи из окружења и сл?Претпостављам ништа.Овако,може бити,а може бити да је у Логору у Шабцу,виђен човек који личи.Догађа се то,свакодневно..
Село Каран није на Златибору..ни близу.
Ко зна..

То су ситнице у односу на остала документа која потпуно потврђују оно што се пре појаве овог чланка није знало. Ако је Дража веровао и знао да Мишић тад није стрељан нема разлога да и ми не верујемо.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним