Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Странци погинули на страни Срба у ДСР

Историографије великих народа су пописале и овакве случајеве, у свом случају. Наводите примере само оних људи чија националност није припадала тада признатим народима КЈ. Дакле, немојте наводити Словенце и Хрвате.
ПС То не морају бити људи који су активно ратовали на страни четника или слично. Довољно је да су се супроставили основним постулатима окупаторске политике и да су због тога изгубили главу. Рачунају се, самим тим, и она двојица Немаца који су стрељани зато што нису хтели да стрељају Србе.
Одговори

Која? Мислим да је то мит.
Одговори

Зашто мит ? Јесу ли убијени или нису? Ако јесу, онда није мит.
Ако нису, онда је мит.
А ако јесу, али је разлог измишљен, онда то није мит, него легенда.
Одговори

Измишљено је да су два Немца одбила да стрељају. О једноме су чак комунисти снимили филм.
Одговори

Што су онда та двојица стрељана? Били пијани?
И , ајде, упиши име неког странца који је погинуо у четницима, док Ватра не упише Рељу Башића.
Одговори

Па ако мислиш на страни четника од странаца били су Словенци и није више нико.
Чуо сам за један покрет отпора у Грчкој,били су слични четницима.Можда је било у Македонији,успут је и питањеSmile
Јел у Македонији било четника?
Одговори

(24-01-2017, 03:33 PM)Никола002 Пише:  Па ако мислиш на страни четника од странаца били су Словенци и није више нико.

Били су припадници свих народа из Југославије, једино нисам чуо да је био неки шиптар. Дража је имао више Хрвата и муслимана на својој страни у прве две године рата него комунисти.

А тај Немац кога помињете , који није хтео да стреља, звао се Јозеф Шулц.

Једина слика на којој се он налази, а ја не могу са сигурношћу да потврдим да је то он је ова.

[Слика: 113081_53772189_vojnik-sulc.jpg]
Одговори

(24-01-2017, 12:52 PM)Бенито Пише:  Што су онда та двојица стрељана? Били пијани?
И , ајде, упиши име неког странца који је погинуо у четницима, док Ватра не упише Рељу Башића.

За једног од те двојице (Јозеф Шулц) се тврдило да је као одбио да стреља ухваћене комунисте негде око Смед. Паланке. Мали Девић у оној његовој последњој књизи пише да то није тачно, ваљда је тај Немац раније негде погинуо, није ми књига при руци да проверим. За тог другог не знам.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Други није у Крагујевцу, него у Краљеву. Има и одвојен споменик на гробу. Само не могу имена да се сетим.
Одговори

Бенито, зна ли се име оног немачког лекара који је дезертитао из њихове војске и био у Другом Равногорском Корпусу , негде у Гучи и околини, који се касније и крио са њима од комуниста док није ухваћен и стрељан од ОЗНЕ. Нашао сам неко име на нету али ми делује као кодно?

На истом месту наишао сам и на име Пољака, Михаила Јакубовског Левандовског ( Капетан Наш ),погинуо 11. децембра 1943. у борби са Немцима.
Одговори

Дај име тог Немца.
Ови четници су га звали Доктор или Шваба. Задржали су га зато што је лекар, а остале , њих око 80, предали су Раковићу, а овај Совјетима који су их одмах по преузимању стрељали.
Одговори

(24-01-2017, 06:15 PM)Бенито Пише:  Дај име тог Немца.
Ови четници су га звали Доктор или Шваба. Задржали су га зато што је лекар, а остале , њих око 80, предали су Раковићу, а овај Совјетима који су их одмах по преузимању стрељали.

Др. Ханс.

Ништа друго нема, капирам да се можда ради о кодном имену а опет можда се човек стварно тако звао...
Одговори

Звао се Ханс, штета што нема презиме. Он је поручнику Милинковићу, обичном бекутом, одсекао рањену руку. (одатле спор око оне песме где је настала).
Дај извор за овог Пољака-центарфора.
Одговори

(24-01-2017, 06:21 PM)Бенито Пише:  Звао се Ханс, штета што нема презиме. Он је поручнику Милинковићу, обичном бекутом, одсекао рањену руку. (одатле спор око оне песме где је настала).
Дај извор за овог Пољака-центарфора.

http://savremenaistorija.com/?p=1679
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним