Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Књига "Историја Републике Српске"

[Слика: istorija_republike_srpske_vv_2.jpg]

Је ли набавио још неко?

Нисам је још прочитао целу па не могу да судим, али сам прочитао поглавље о Другом светском рату. Готово прекопирана историографија социјалистичке Југославије на ту тему. Једина разлика је што се каже да су комунисти и усташе сарађивали око Фоче у време операције "Трио" 1942. године.

Четници Јевђевића и "злогласног" Ђуришића су починили "бројне злочине" над муслиманским и католичким становништвом, док су партизани у Херцеговни и Црној Гори спроводили "терор", "прогањајући" политичке неистомишљенике. Четници су били нецентрализовани, нејединствени, неповезани, неактивни, ови други све супротно од тога. Партизани освајају "стратешки важан" Бихаћ и стварају јаку војску, чији официрски кадар чине "искусни команданти из 1941. године", формирају слободну територију скоро па већу од Швајцарске, где својим програмом привлаче сеоско сиромашно становништво, свих вера и нациноналности.

Четници су "у неким случајевима" оправдано оптуживани за сарадњу са окупатором, док је циљ партизана на "Мартовским преговорима" био размена заробљеника и признање статуса ратујуће стране, мада је постигнут и споразум да их Немци пропусте до италијанске зоне ради обрачуна са четницима.

Након капитулације Италије, партизани ослобађају делове Далмације и долазе у посед "значајног наоружања", док су четници успели да опколе Вишеград и продру до Сарајева које нису заузели (из овако срочене реченице испада да нису освојили ни Вишеград, већ га само "опколили"). Али су зато комунисти успели да заузму Тузлу почетком октобра 1943. године, када им је пришао цео домобрански гарнизон Сулејмана Филиповића, итд. Наводи се постотак Срба у партизанским јединицама Босне, док се четнички корпуси са те територије ни не помињу.

У књизи нема ниједне фотографије четника, али има Тита у Дрвару, и немачког десанта, Францетића, Ђуре Пуцара, Велебита и Скендера Куленовића, Рата Дугоњића, Цвијетина Мијатовића...

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Набавио и прочитао чим је изашла, сад видим да је деле џабе.

Нема шта ту да те чуди око тих писанија, Кецмановић је некада велики Југословен био а данас у РС чујеш приче како су поделе из ДСР превазиђене а управо их намећу бивши комунисти. Тако да ништа то не треба да чуди.

Поделе из ДСР и у Србији и у РС ће бити превазиђене кад комуњаре и њихови наследници признају сва срања која су њихови истомишљеници направили.

Сама књига је преопширна и досадна.
Одговори

(11-03-2017, 03:50 PM)Николај Пише:  [Слика: istorija_republike_srpske_vv_2.jpg]

Нисам је још прочитао целу па не могу да судим, .

Зачудило би ме да ти имаш нешто добро да кажеш с обзиром да је тема о Србима са оне стране ријеке.
А књига је наручена и дотирана, зато је и површна и "лагана" и намјењена ширим народним масама. Све се поклапа са 25 година оснивања Р.С., Кецмановићи су чувени Додиковци, не знам шта је Антићу то требало, мада он има квалитетне анализе данашњице као посљедица историјских догађаја и процеса, у свом раду се често руководи оном "трбухом за крухом" зато дозвољава себи сарадњу са нпр Марковићем и сл.
Историја Р.Српске је комплексна тема, и под тим насловом може да се пише само за период од нпр 1991 до данас, а писати комплетну историју од антике па на овамо је неозбиљно ако то стаје све у једну књигу. Међутим кад се узме у обзир потцјењивачки презир који браћа иначе гаје дубоко у себи када су ти крајеви у питању ништа није чудно, јер ти тамо "босанци" и не заслужују боље, зар не!?
Одговори

(11-03-2017, 06:49 PM)Брада Пише:  Зачудило би ме да ти имаш нешто добро да кажеш с обзиром да је тема о Србима са оне стране ријеке.
А књига је наручена и дотирана, зато је и површна и "лагана" и намјењена ширим народним масама. Све се поклапа са 25 година оснивања Р.С., Кецмановићи су чувени Додиковци, не знам шта је Антићу то требало, мада он има квалитетне анализе данашњице као посљедица историјских догађаја и процеса, у свом раду се често руководи оном "трбухом за крухом" зато дозвољава себи сарадњу са нпр Марковићем и сл.
Историја Р.Српске је комплексна тема, и под тим насловом може да се пише само за период од нпр 1991 до данас, а писати комплетну историју од антике па на овамо је неозбиљно ако то стаје све у једну књигу. Међутим кад се узме у обзир потцјењивачки презир који браћа иначе гаје дубоко у себи када су ти крајеви у питању ништа није чудно, јер ти тамо "босанци" и не заслужују боље, зар не!?

Ало Србине! Утуви у ту твоју главуџу већ једном, да никад ништа нисам имао против Срба из било ког краја да су, јер су ми сви апсолутно исти. Само ти можеш у овој поруци да видиш нешто против "Босанаца" и нико више. Критика се односи на ауторе који су хтели нешто да напишу, а не знају елементарне ствари о томе, или их не занима. Од бројних форумаша који су из Републике Српске и шире, једини си ти закључио да је ово уперено против оних "преко Дрине", па си стигао још и да анализираш нечију психолошку структуру личности ("потцјењивачки презир који браћа иначе гаје дубоко у себи").

Ако немаш ништа паметно да напишеш, немој да квариш теме, које те у суштини не занимају.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(11-03-2017, 06:49 PM)Брада Пише:  Зачудило би ме да ти имаш нешто добро да кажеш с обзиром да је тема о Србима са оне стране ријеке.

Види Брада царе , ако дозвољаваш да ти ја кажем нешто. Ко бре има неки потцењивачки презир према вама ? Истина је да постоје неке разлике у односу на то како гледамо људе из источне Босне и Сарајева у односу како гледамо на ове из комунистичких крајева лепе нам Републике Српске. Ја сам се са људима из Сарајева дружио, спрдали смо се са њима али никад потцењивачки и на онај начин на који су то радили Хрвати према људима из Босне. Зар немам право да мислим да су Срби из Сарајева били најбољи и мени најдражи људи из БиХ генерално. Па пријатељу мој ја и овде више волим војвођане од неких Срба са Косова на пример. Па јел и то неки потцењивачки презир?

А и не знам који мој тебе ово деранжира, зар ниси ти Србин из Хрватске ? Зашто те погађа ово.

Па како да не волим више Сарајлије и Србе из Источне Босне кад ови овамо кад су им породице затваране у усташке логоре, мислим на Крајишнике, јуришају на четнике под командом хрватских комесара а за породице их брига. Да не улазим даље у детаље. Па дођи куме у Крагујевац па зови на пиће па да видиш да ли те неко презире и да ли по било чему одудараш од нас.

И овако једва излазимо на крај са комуњарама сад још треба и овако да се делимо.

Какве ја пријатеље имам из Лике и Далмације, не би веровао кад би видео. Зато мислим да ти та није на месту.
Одговори

(11-03-2017, 07:33 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Види Брада царе , ако дозвољаваш да ти ја кажем нешто. Ко бре има неки потцењивачки презир према вама ? Истина је да постоје неке разлике у односу на то како гледамо људе из источне Босне и Сарајева у односу како гледамо на ове из комунистичких крајева лепе нам Републике Српске. Ја сам се са људима из Сарајева дружио, спрдали смо се са њима али никад потцењивачки и на онај начин на који су то радили Хрвати према људима из Босне. Зар немам право да мислим да су Срби из Сарајева били најбољи и мени најдражи људи из БиХ генерално. Па пријатељу мој ја и овде више волим војвођане од неких Срба са Косова на пример. Па јел и то неки потцењивачки презир?

А и не знам који мој тебе ово деранжира, зар ниси ти Србин из Хрватске ? Зашто те погађа ово.

Па како да не волим више Сарајлије и Србе из Источне Босне кад ови овамо кад су им породице затваране у усташке логоре, мислим на Крајишнике, јуришају на четнике под командом хрватских комесара а за породице их брига. Да не улазим даље у детаље. Па дођи куме у Крагујевац па зови на пиће па да видиш да ли те неко презире и да ли по било чему одудараш од нас.

И овако једва излазимо на крај са комуњарама сад још треба и овако да се делимо.

Какве ја пријатеље имам из Лике и Далмације, не би веровао кад би видео. Зато мислим да ти та није на месту.

Ја имам Личане у породици са мајчине стране, отворио сам ко зна колико тема са текстовима које сам писао о тим крајевима, за ових 7-8 година колико сам овде, имам бар 5-6 књига о Војсци Републике Српске, а о геноциду у "НДХ" бар три пута толико. И онда неки анонимус, који је јуче дошао на форум, крене да просипа памет ("Зачудило би ме да ти имаш нешто добро да кажеш с обзиром да је тема о Србима са оне стране ријеке") и да изводи закључке о некоме кога ни не познаје. Тебе је узео на зуб вероватно само због тога што си и ти из Кг-а.

Одговори

Јеби га брате , није ми право кад видим тако нешто а сетим се прихвата избеглица из Хрватске 1991.

Ко год је могао помогао је. Само им Слободан Милошевић није дао ,1995., да уђу у Београд него их је слао на све стране. Овде код нас их је било колико хоћеш, не сећам се никаквог презира према њима, али ајде.
Одговори

(11-03-2017, 07:07 PM)Николај Пише:  Утуви у ту твоју главуџу већ једном, да никад ништа нисам имао против Срба из било ког краја да су, јер су ми сви апсолутно исти. Од бројних форумаша који су из Републике Српске и шире, једини си ти закључио да је ово уперено против оних "преко Дрине", па си стигао још и да анализираш нечију психолошку структуру личности ("потцјењивачки презир који браћа иначе гаје дубоко у себи").
Ако немаш ништа паметно да напишеш, немој да квариш теме, које те у суштини не занимају.
Држи се нивоа "правниче", шта се нервираш и чему увреде? (И одакле ти то да имам велику главу, мислим како си погодио Кидање )
Сад због ове дискусије на теми пишеш да не правиш разлике, а до сада си управо инсистирао на њима, држ се себе, па ко и до сад, удахни дубоко па пу! по "браћи". И ја нисам једини који је тако нешто закључио. Што се тиче анализе она није само за тебе него за вас неколико са форума. Тема ме наравно занима, зато што се ради и о мојој личној и породичној историји.

(11-03-2017, 07:33 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Види Брада царе , ако дозвољаваш да ти ја кажем нешто. Ко бре има неки потцењивачки презир према вама ?

Па дођи куме у Крагујевац па зови на пиће па да видиш да ли те неко презире и да ли по било чему одудараш од нас.

Кг царе, нека те, теби се нисам обратио, овога читам одавно и сада се фолира и глумата вјеруј ми. Питаш зашто ме нешто деранжира? Па ти брате ништа не разумијеш. Куме ја сам у Крагујевцу био, један дио школовања, град и људе отуд нисам ни поменуо критички, а да треба урадио би то што да не. Овдје се ради о ставовима многих форумаша, који управо мисле ко и ти (Крајишки кољачи у Србији 1944те). Ово за подјеле сам ја писао од почетка писања на форуму, и под садашњим и под предходним именом.

(11-03-2017, 07:42 PM)Николај Пише:  Ја имам Личане у породици са мајчине стране, отворио сам ко зна колико тема са текстовима које сам писао о тим крајевима, за ових 7-8 година колико сам овде, имам бар 5-6 књига о Војсци Републике Српске, а о геноциду у "НДХ" бар три пута толико. И онда неки анонимус, који је јуче дошао на форум, крене да просипа памет ("Зачудило би ме да ти имаш нешто добро да кажеш с обзиром да је тема о Србима са оне стране ријеке") и да изводи закључке о некоме кога ни не познаје. Тебе је узео на зуб вероватно само због тога што си и ти из Кг-а.

Какав циркус! Па како сам га "узео на зуб"? Ја сам теби писао. Држи се себе и досадашњих ставова, ово твоје фолирање ми се мање свиђа него пљувачина.Немој лагати, све што овдје напишемо стоји да се прочита па тако и твоји "афирмативни" и "похвални" постови о Србима отуд. И да ти поновим, писо сам ти то и раније, не прави се паметан!

(11-03-2017, 07:51 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Јеби га брате , није ми право кад видим тако нешто а сетим се прихвата избеглица из Хрватске 1991.
Ко год је могао помогао је. Само им Слободан Милошевић није дао ,1995., да уђу у Београд него их је слао на све стране. Овде код нас их је било колико хоћеш, не сећам се никаквог презира према њима, али ајде.

Избјеглице нарочито ако су из "комунистичких" крајева, немају право на мишљење, то је јасно као дан! Живила нам Србија, од Дрине до Тимока, Ватикане хвала ти.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним