Поруке: 285
Теме: 3
Придружен: Apr 2014
Углед:
42
Његови рођаци пишу да је рођен 1895. у засеоку Мокри До (Враћеновићи). Тачно је да су Баћовићи из Кленка, односно Горњег Броћанца.
Петар Баћевић је био и члан надзорног одбора Удружења четника Краљевине Југославије, прије рата.
Поруке: 533
Теме: 26
Придружен: Aug 2013
Углед:
94
Ова последња биографија Петра Баћевића је до сада најозбиљнија и рад је Љубише Ј. Баћевића и Драгише Р. Томовића. И ту мислим на предратни период.
Баћевић се састао са Дражом на Златару, април ?,мај ? 1942, на Дражином путу за Црну Гору. Један део пута ишли су заједно, па се раздвојили. У јулу 1942 састали су се, најмање, други пут.
Поруке: 14,527
Теме: 307
Углед:
3,065
У априлу и мају није могао да види Дражу на Златару. Евентуално у јуну. Ако је тако, а вероватно јесте, они су одатле заједно отишли пут Црне Горе и Херцеговине.
Поруке: 4,401
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
Сигурно се нису састали пре 6. маја, јер је тог дана писао Дражи извештај, у коме каже да једва чека да се сретну и да му стисне руку. Зборник, том 14, књига 1, док. бр. 80
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 17,005
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,872
Е натерасте ме да проверим у књигама (Дража 1 и 5). Баћовић је дошао код Драже крајем маја 1942. на Златар. За Црну Гору Драже је кренуо са четом Горске гарде под командом Калабића и одредом босанских четника под командом Баћовића.
Поруке: 14,527
Теме: 307
Углед:
3,065
Ма у реду то, него мислим да је састајалиште официра било далеко од Златара. Тако и за Баћевића. То, ако је у току маја, сигурно је било негде у Драгачеву, било да је веза ишла преко Краљева, што је вероватније, било преко Пожеге.
Што се Златара тиче, Милославе, има ли потврде да се Дража састао, било лично, било преко посредника, са Вучком, крајем маја или почетком јуна?