Оцена Теме:
  • 12 Гласов(а) - 4.33 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Биографије четника

Његови рођаци пишу да је рођен 1895. у засеоку Мокри До (Враћеновићи). Тачно је да су Баћовићи из Кленка, односно Горњег Броћанца.
Петар Баћевић је био и члан надзорног одбора Удружења четника Краљевине Југославије, прије рата.
Одговори

Ова последња биографија Петра Баћевића је до сада најозбиљнија и рад је Љубише Ј. Баћевића и Драгише Р. Томовића. И ту мислим на предратни период.
Баћевић се састао са Дражом на Златару, април ?,мај ? 1942, на Дражином путу за Црну Гору. Један део пута ишли су заједно, па се раздвојили. У јулу 1942 састали су се, најмање, други пут.
Одговори

(11-03-2017, 07:38 PM)Зоран Недељковић Пише:  Ова последња биографија Петра Баћевића је до сада најозбиљнија и рад је Љубише Ј. Баћевића и Драгише Р. Томовића. И ту мислим на предратни период.
Баћевић се састао са Дражом на Златару, април ?,мај ? 1942, на Дражином путу за Црну Гору. Један део пута ишли су заједно, па се раздвојили. У јулу 1942 састали су се, најмање, други пут.
Аутори биографије су Драгољуб (а не Љубиша) Ј. Баћевић и Драгиша Р. Томовић. Да биографија је обрађена поводом објављивања првог броја Љетописа Бањана и Рудињана и свакако да је до сада најозбиљнија што се тиче Баћевићевог предратног живота. Састанак у Зимоњића Кули код Гацка био је 13. јула 1942., а ту је Баћевић присуствовао, а то му није био први пут да се састаје са Дражом. Интересује да ли је овај састанак у Зимоњића Кули, онај који капетан Милош Куреш помиње, мада он каже да је на препоруку Баја Ј. Станишића заједно са капетаном Иваном Јаничићем ишао средином јула да се састану са Дражом у Пустом пољу код Гацка.
Одговори

У априлу и мају није могао да види Дражу на Златару. Евентуално у јуну. Ако је тако, а вероватно јесте, они су одатле заједно отишли пут Црне Горе и Херцеговине.
Одговори

(11-03-2017, 08:13 PM)Бенито Пише:  У априлу и мају није могао да види Дражу на Златару. Евентуално у јуну. Ако је тако, а вероватно јесте, они су одатле заједно отишли пут Црне Горе и Херцеговине.
Оно, када пишеш из главе. Извињавам се целом Драгачеву.
Одговори

Петар се потписивао и као Баћовић.

[Слика: image.jpg]image upload no compression

Скенирани оригинал наредбе са потписом.
Одговори

(11-03-2017, 08:13 PM)Бенито Пише:  У априлу и мају није могао да види Дражу на Златару. Евентуално у јуну. Ако је тако, а вероватно јесте, они су одатле заједно отишли пут Црне Горе и Херцеговине.
То је највјероватније. Причаo један старина из мог краја, да је својим очима видио Дражу са још неким официрима 1942., на жељезничкој станици Вилусе, а то је једна од станица на пруги Никшић - Билећа. Баш ме интересује колико је ово могуће?
Одговори

Сигурно се нису састали пре 6. маја, јер је тог дана писао Дражи извештај, у коме каже да једва чека да се сретну и да му стисне руку. Зборник, том 14, књига 1, док. бр. 80

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Е натерасте ме да проверим у књигама (Дража 1 и 5). Баћовић је дошао код Драже крајем маја 1942. на Златар. За Црну Гору Драже је кренуо са четом Горске гарде под командом Калабића и одредом босанских четника под командом Баћовића.
Одговори

(11-03-2017, 11:18 PM)Милослав Самарџић Пише:  Е натерасте ме да проверим у књигама (Дража 1 и 5). Баћовић је дошао код Драже крајем маја 1942. на Златар. За Црну Гору Драже је кренуо са четом Горске гарде под командом Калабића и одредом босанских четника под командом Баћовића.
Да ли је на том путу могао проћи горе поменутом трасом, тј пругом Никшић - Билећа?
Одговори

(11-03-2017, 11:18 PM)Милослав Самарџић Пише:  Е натерасте ме да проверим у књигама (Дража 1 и 5). Баћовић је дошао код Драже крајем маја 1942. на Златар. За Црну Гору Драже је кренуо са четом Горске гарде под командом Калабића и одредом босанских четника под командом Баћовића.

Кад је кренуо за Црну Гору?
Одговори

(11-03-2017, 11:23 PM)Вук92 Пише:  
Да ли је на том путу могао проћи горе поменутом трасом, тј пругом Никшић - Билећа?
Нису ишли туда.
Одговори

(11-03-2017, 11:35 PM)Бенито Пише:  

Кад је кренуо за Црну Гору?
Кренули су још 20. марта, тако је одлучено на конференцији команданата у Прељини.
Другим речима, зависи како се рачуна. И пре доласка Баћовића били су на том правцу.
А то је у ствари правац Херцеговине, преко ЦГ.
Одговори

Ма у реду то, него мислим да је састајалиште официра било далеко од Златара. Тако и за Баћевића. То, ако је у току маја, сигурно је било негде у Драгачеву, било да је веза ишла преко Краљева, што је вероватније, било преко Пожеге.
Што се Златара тиче, Милославе, има ли потврде да се Дража састао, било лично, било преко посредника, са Вучком, крајем маја или почетком јуна?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним