Оцена Теме:
  • 56 Гласов(а) - 4.45 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

НАЈЛЕПШЕ ЧЕТНИЧКЕ СЛИКЕ

(18-05-2017, 08:00 PM)Жаре Пише:  
(18-05-2017, 07:45 PM)Нке Пише:  Добро, да не прелазимо на друге теме, што је овде пракса када се избегава одговор.

Како је и по ком критеријуму је Миле постао наредник?

Еутропија, ти ли си?


Хахахахха, прешли смо са квизића на жмуркеSmile

Какав бре еутропија.

Да ли ти знаш како је Миле унапређен?

Ја знам да је некима од вас овде глава у Лондону, а да је некима дупе у Москви..
Али не заборавите да су корбаџ и батина у мојим рукама!!!
Одговори

[Слика: bora.jpg]

Ајде да мало ублажим ову расправу око чинова и клања једном лепом сликом.

Мајор Боривоје Станисављевић "Параћинац", командант иванковачког корпуса, предратна фотографија.
Одговори

(18-05-2017, 08:08 PM)СРБИН 100% Пише:  [Слика: bora.jpg]

Ајде да мало ублажим ову расправу око чинова и клања једном лепом сликом.

Мајор Боривоје Станисављевић "Параћинац", командант иванковачког корпуса, предратна фотографија.

Коначно један прави одговор.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

А шта би друго, видим да се расправа отегла на 3 странице
Одговори

Такав је био стари форум само клање,зато нисам ни учествовао. Ма има бре од воска да ме правите за овај нови форум- на нивоу.Smile
Одговори

(18-05-2017, 06:37 PM)ЈВуО-КГ Пише:  А ова Радмила Козодеровић коју су клали два пута ови Јанковићеви (ако је то тачан податак) је ли она нека рођака већ поменутог ?

Ко је Радмила Козодеровић?

(18-05-2017, 01:09 PM)Перун Пише:  
Цитат:Колико се сећам на старом форуму је неко писао да је вод војне полиције 2. Равногорског корпуса извршио и ликвидације поручника Милутина Јанковића и Пећанчевог Војводе Радомира Ђекића 1944. године
Цитат:Ово је тачно.

Је ли Ђекић завршио 43. или 44.?

почетак јула 44

(18-05-2017, 03:00 PM)Романија Пише:  Баш ме занима да ли је ЧА, јер ми мало чудно ово да су га заклали његови, посебно ако је тај разлог који си навео. Ал ако је случај сличан Кондорвом, онда је могуће.
Некако ми ово "заклан од четника" постао шаблон, као да четници нису ни имали пушке.

Стрељан је.

(18-05-2017, 03:47 PM)Романија Пише:  Зар Јанковић није стријељан?

Није, заклан је., тј избоден ножевима, јер се Никић уплашио кад га је убо у леђа, а Милутин се окренуо.

(18-05-2017, 04:55 PM)Громовник Пише:  
(18-05-2017, 04:52 PM)Романија Пише:  Па није било толико масовно погубљење сабораца да нису могли из пушке. Уопште се не слажем ни са једним од вас.
Уствари то нема везе са тим што си ти рекао Громовник, јер Јанковић је унакажен у јарку некаквом.

Кад те осуди војни суд, више ниси саборац, него издајник.

Јанковићу се лично осветио човек кога је неку годину пре тога замало на смрт пребио...
Не неку годину, него те године, негде у марту, априлу, не могу тачног датума да се сетим.

(18-05-2017, 07:45 PM)Нке Пише:  Добро, да не прелазимо на друге теме, што је овде пракса када се избегава одговор.

Како је и по ком критеријуму је Миле постао наредник?

Мислиш да се његово унапређење датумски поклапа са убиством Јаворца? Да ли је то поента?
Одговори

(18-05-2017, 09:24 PM)Бенито Пише:  Ко је Радмила Козодеровић?

Па не знам . Smile Зато сам и поставио питање.

Из ових је крајева о којима причају, ваљда Гуча. Нашао сам податке о њој на нету . Писао је Чачански глас о томе. И то после 2000. године.
Одговори

Кратко за Мила Козодеровић:
Био је партизан 41, као и његов брат ( мислим Љубодраг). Разлика је у томе што је брат отишао са комунистима по слому новембра 41, а Миодраг је остао и отишао кући. Ту су га дохватили Раковићеви четници( тада легализовани) и требао је бити ликвидиран. Раковић је наредио стварање те такозване милиције као одговор на комунистичку милицију " за борбу против пете колоне", коју је у Чачку за време ком владавине ( тих месец дана) водио по злу познати Раденко Мандић. То је била камуфлажа пред Фрикеом , немачким командантом Чачка, да би се представили као следбеници Збора. То не треба мешати са црним тројкама, или само тројкама, које су имали сви корпуси. Вођа и те краткотрајне милиције и тројки Другог равногорског корпуса био је поручник Бојан Ристановић. Он је , макар у другом делу рата, имао проблема са живцима и за то постоји више извора.
Што се Козодера тиче, он је био члан једне од тројки, па вођа тројке, па при крају рата пратилац Раковића.
Убио је лично познатог политичара чачанског краја Војка Чвркића. Њега су четници дуго тражили , јер је организовао атентат на Дражу на Равној Гори у лето 41. Козодер је успео да га нађе и убије у једној кући, пуцњима из митраљеза.
Јаворац је осетио у Брекову шта му се спрема и почео је да бежи. Ранио га је Гага Топаловић, а после претраге по шуми убио га је неко од Раковићевих четника. Могуће да је био Козодер. За отсецање главе и прстију, не бих коментарисао, јер не знам.
Био је Козодер присутан када су ликвидирани поп Булија, Ђекић и Милутин Јанковић. Најмање два, Булије и Милутина, није он извршио. Извршио је током рата и неколико ликвидација комуниста. Сва убиства извршио је, не по налогу Раковића, него након пресуда војних судова. Што се тиче стила ликвидације, заиста је бесмислено да било шта кажем.
ПС Да не заборавим, са братом се срео. Три године након растанка , сусрели су се на бојном пољу ( мислим на Јеловој Гори, али морао би да проверим). У стандардном добацивању зараћених страна, браћа су се препознала по гласу. Тада су обојица устали и преко грудобрана, један другом псовали половину мајке. Утисак код обе зараћене стране је био такав да је пуцњава престала и сви су гледали у ова два " лудака" , са или без наводника.
Толико о о томе, нећу више убацивати , да не кваримо Правди ову тему.

(18-05-2017, 09:43 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(18-05-2017, 09:24 PM)Бенито Пише:  Ко је Радмила Козодеровић?

Па не знам . Smile Зато сам и поставио питање.

Из ових је крајева о којима причају, ваљда Гуча. Нашао сам податке о њој на нету . Писао је Чачански глас о томе. И то после 2000. године.

Није Козодеровић, него Казаковић.
Одговори

(18-05-2017, 10:00 PM)Бенито Пише:  Није Козодеровић, него Казаковић.

Појма немам , ово сам видео.

Цитат:6. jula 1943. godine u Guči je zaklana Radmila Kozoderović (34), službenik. Ona je preživela jedno klanje.Koljaši su mislili daje mrtva. Istog dana su saznali da je oživela, pa su je ponovo nakon nekoliko dana zaklali.
Одговори

Свашта.
Одговори

Козодер је једно од најстаријих презимена у Шумадији, још од њеног насељавања. Од тог презимена настало је и презиме Козодеровић. Миодраг се презивао Козодер, а у Трбушанима било је и Козодеровића. Забуну је направио четн. лист " Глас Поморавља " , који је, нов.1944. донео приказ о погибији " Миодрага Козодеровића ". Ту грешку су понављали послератни комун. историчари који су имали у рукама овај четн. лист, а као што видимо и ови садашњи, маскирани комунисти. У четницима су била браћа од стричева са различитим презименима : Станојло Плазина и Бранко Плазинић. Али то и није толико битно.
Козодер је добио чин наредника због хватања и ликвидације организатора атентата на министра војног, Воје Чвракића бившег посланика.
Козодер није убијао људе, већ непријатеље и то по наређењу.
Козодер је ликвидирао и Божу Јаворца, пошто га је претходно ранио пор. Драгомир Топаловић и олакшао заробљавање, зашта је постојало наређење. Чисто је подметање да је то урађено из користољубља. Урађен је записник о нађеном новцу и злату код Ћосовића. Право је питање шта ће толико благо код ове " жртве ". Он и његови људи имали су више новца код себе него цели Штаб једине легалне војске.
Козодер није био вођа црне тројке, већ вођа најм. војне формације, обично задужене за спец. намене, које су имале све војске. Као вођа своје тројке, на спец. задатку погинуо је у борби против Немаца, 17.окт.1944. у Трбушанима. Можда то нису добро видели комунисти, јер су стајали иза Црвене армије.
Козодер је био у комунистичким редовима док су четници ослобађали и ослободили Чачак, 1.окт.1941. У ослобођеном Чачку, од комунист. Штаба имао је овлашћење за претрес станова по граду.Био је њихов човек од високог поверења. Да је остао код њих, најв. би догурао до генералског чина, овако само до наредника.
Да су четници дошли на власт, можда би и Козодер одговарао за евентуалне злочине. То не можемо да знамо, али знамо да се ових дана подигао споменик комунисти Кики Дамјановић, која је убијала из "убеђења". Она није погинула од Немаца, јер није ни имала спец. задатке према њима. Постала је уважена другарица...пензија...споменик...
Миодрагов брат се звао Исидор и био је код комуниста.
Одговори

(18-05-2017, 10:27 PM)Зоран Недељковић Пише:  Козодер је једно од најстаријих презимена у Шумадији, још од њеног насељавања. Од тог презимена настало је и презиме Козодеровић. Миодраг се презивао Козодер, а у Трбушанима било је и Козодеровића.
Биће да је тако, у мом крају оваквих примјера има неколико.
Одговори

Smile Надам се да се ово "прикривени" не односи на мене.
Прихватам ово за Козодер- Козодеровић, ако имате бољи извор.
Ово са Планинама није добра паралела, јер је и Станојло Плазинић, али је касније то скратио.
Одговори

(18-05-2017, 10:33 PM)Бенито Пише:  Smile Надам се да се ово "прикривени" не односи на мене.
Прихватам ово за Козодер- Козодеровић, ако имате бољи извор.
Ово са Планинама није добра паралела, јер је и Станојло Плазинић, али је касније то скратио.
На тебе се односи оно "црна тројка", чини ми се да си горе негде то написао.
Али сада озбиљно, и ја , као и ти, мислим да онај састав полицијског вода није постојао, већ је био онако састављен од неког ОЗНаша, после рата. У оном саставу су и редови и вође тројке и команд.бригада !? Рез.капетан Владимир Мартиновић био је, између осталог, команд. бригаде и у Штабу Првог јуришног корпуса.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: Бесеровић, 15 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним