Поруке: 37
Теме: 1
Придружен: May 2017
Углед:
1
Одмах да се разумемо да ово није никаква провокација.
Видим да овде лепо сарађујете, па бих вас замолио да напишете нешто о сарадњи из ратних година.
Хвала.
Ја знам да је некима од вас овде глава у Лондону, а да је некима дупе у Москви..
Али не заборавите да су корбаџ и батина у мојим рукама!!!
Поруке: 17,005
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,872
Није постојао никакав вид сарадње ЈВуО и комуниста.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Широка тема... Искрене сарадње ту никад није било. Разлог се зна.
Четнички одреди ( ЈВуО је назив који је касније настао ), ,, заједно са партизанима ", ослободили су неке градове а приликом опсада других претрпели су неуспех. ( Пре свега мислим на територију данашње Србије где су поделе прво настале. У другим крајевима сви су се борили заједно као ,, устаници ". Поделе су касније настале.)
Конкретно, покрену причу о ослобађању неких од ових градова па ћемо се ми укључити. Није поента да ми нешто пишемо а да ти контрираш и да притом не износиш аргументе који би показали да нисмо у праву. Изволи.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(Последња измена: 20-05-2017, 03:51 PM од
Перун.)
Углед:
1
Не контрирам, али је дефинитивно било сарадње до новембра 41.
Ја знам да је некима од вас овде глава у Лондону, а да је некима дупе у Москви..
Углед:
459
(20-05-2017, 03:55 PM)Нке Пише: Не контрирам, али је дефинитивно било сарадње до новембра 41.
Самарџић хоће да каже да није било сарадње под именом ЈВуО. Објаснио сам то у претходној поруци.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
1
(20-05-2017, 03:56 PM)Перун Пише: (20-05-2017, 03:55 PM)Нке Пише: Не контрирам, али је дефинитивно било сарадње до новембра 41.
Самарџић хоће да каже да није било сарадње под именом ЈВуО. Објаснио сам то у претходној поруци.
У реду.
То је по мени игра речи, јел то четнички одреди не подразумевају предратну четничку организацију већ четничке јуришне одреде(дакле, регуларна војска).
Колико знам, нису били сви у јуришним четничким одредима.
Био је Палошевић итд..
Да ли се Дража тада декларисао као четник?
Углед:
459
Брзи одред - Горски одред - Четнички одреди ЈВ - ЈВуО.
Јуришни ( касније Четнички ) батаљони су нешто друго. Они су формирани пре ДСР.
Углед:
1
Да појасним ако неко не зна за ово што је претходно написано.
Предратно удружење четника је организација војводе Косте Пећанца.
Јуришни четнички одреди су регуларна формација у војсци Краљевине. То је као данас 72. спец. рецимо..
Углед:
459
Удружење је удружење, тога и сада има. Одред је војна формација.
(20-05-2017, 05:08 PM)Нке Пише: Да појасним ако неко не зна за ово што је претходно написано.
Јуришни четнички одреди су регуларна формација у војсци Краљевине.
Да.
(Последња измена: 20-05-2017, 05:14 PM од
Перун.)
Углед:
1
(20-05-2017, 05:10 PM)Перун Пише: Удружење је удружење, тога и сада има. Одред је војна формација.
(20-05-2017, 05:08 PM)Нке Пише: Да појасним ако неко не зна за ово што је претходно написано.
Јуришни четнички одреди су регуларна формација у војсци Краљевине.
Да.
Добро.
И како су ови други сарађивали са комунистима?
Углед:
459
Неуспешно чим су заратили. Шта ћеш, нису имали коректног сарадника.
Рекао сам ти да је тема опширна, вежи се за неки део те ,, сарадње ". Конкретно, заједнички напад на неки град или шта год желиш. Изволи по други пут.
Углед:
1
(20-05-2017, 05:51 PM)Перун Пише: Неуспешно чим су заратили. Шта ћеш, нису имали коректног сарадника.
Рекао сам ти да је тема опширна, вежи се за неки део те ,, сарадње ". Конкретно, заједнички напад на неки град или шта год желиш. Изволи по други пут.
Зашто је регуларна војска сарађивала са партијском војском, паравојском?
Углед:
459
Жандармерија, током окупације, задужена је да разoружа ( по потреби ликвидира) све наоружане ,, бандите ". Жандармерија је била расформирана тако да је оружје, поред рег. војске, могао да носи ко год жели.
Посао регуларне војске био је да ослободи отаџбину (првенствено да сачува Српство од усташа). Нису се сукобљавали са партизанима ( осим неколико случајева нпр. с. Планиница ) па им је једино остало да ,, сарађују ".
Било је преговора пук. Михаиловић - пук. Тришић из жандармерије ( уколико не грешим ).