Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Четничка лабораторија за израду лекова и хемикалија

(16-08-2017, 12:00 AM)posmatrač Пише:  Пријатељ је доктор или фармацеут? Пошто је текст о производњи лијекова.
Текст је о санитету, само последњи пасус је о лабораторији. Није јасно да ли се ту ради о фармацији или алхемији, још нисмо видели како добијају јод од трава.

(16-08-2017, 12:00 AM)posmatrač Пише:  Зашто мијешаш санитетско обезбјеђење борбених дејстава са производњом лијекова и санитетског материјала, одн. набављањем истог?
Прочитај текст.

(16-08-2017, 12:00 AM)posmatrač Пише:  Занимљива књига, али ја не нађох ништа о производњи лијекова.
Нема ни у Давидовићевом тексту. Има о прикупљању трава, не о изради лекова.

(16-08-2017, 12:00 AM)posmatrač Пише:  Мада ми је нај занимљивији дио кад помиње венеричне болести на стр.82 и поглавље о њиховом лијечењу на стр.87. Лијеп примјер партизанске чедности!
Сваку војску прате венеричне болести. То што Давидовић не наводи ништа о томе значи да неко није урадио добро посао - он или четнички санитет.
Одговори

(16-08-2017, 12:00 AM)posmatrač Пише:  Занимљива књига, али ја не нађох ништа о производњи лијекова.
Мада има веома занимљивих података. Аутор на првој страни каже да су партизани из трагедије на Златибору научили да не треба концентрисати рањенике у веће групе, а онда даље у књизи то демантује страдањем болница на Грмечу, па Централне болнице... Значи из тог догађаја на Златибору партизани нису научили ништа.

Научили су да драстично повећају број страдалих у наредним биткама.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(16-08-2017, 10:13 AM)ватхра Пише:  
(16-08-2017, 12:00 AM)posmatrač Пише:  Зашто мијешаш санитетско обезбјеђење борбених дејстава са производњом лијекова и санитетског материјала, одн. набављањем истог?
Прочитај текст.
Прочитај наслов теме!

И кад си се већ ухватио добијања јода, што не одговориш на питање јеси ли хемичар или фармацеут? Ја нисам.
Изнио сам свој став о љековитом биљу. Мени је занимљива информација да је неко ријешио да организује прикупљање и прераду љековитог биља да би донекле надомјестио недостатак индустријских лијекова.

(16-08-2017, 12:00 AM)posmatrač Пише:  Мада ми је нај занимљивији дио кад помиње венеричне болести на стр.82 и поглавље о њиховом лијечењу на стр.87. Лијеп примјер партизанске чедности!
Сваку војску прате венеричне болести. То што Давидовић не наводи ништа о томе значи да неко није урадио добро посао - он или четнички санитет.
Тачно је то за венеричне болести, само што нико није толико наглачавао своју "непорочност" као партизани.
Не знам шта је Давидовић по образовању, ни шта су четнички љекари радили, али знам да нико од њих није био у прилици да уради опсежно истраживање за књигу као генерал Цветковић.
Цветковић је био учесник тих догађаја, љекар, високи официр, једно вријеме уредник Војносанитетског прегледа. Значи имао је потребне ресурсе за истраживање, далеко веће него Давидовић или било који преживјели четнички љекар.
Одговори

(16-08-2017, 05:33 PM)posmatrač Пише:  
(16-08-2017, 10:13 AM)ватхра Пише:  Прочитај текст.
Прочитај наслов теме!
У теми се, ако досад ниси приметио, дискутује о целом тексту.

(16-08-2017, 05:33 PM)posmatrač Пише:  Изнио сам свој став о љековитом биљу. Мени је занимљива информација да је неко ријешио да организује прикупљање и прераду љековитог биља да би донекле надомјестио недостатак индустријских лијекова.
Погледај овде:
http://www.znaci.net/00001/199_3.pdf

(16-08-2017, 05:33 PM)posmatrač Пише:  Не знам шта је Давидовић по образовању, ни шта су четнички љекари радили, али знам да нико од њих није био у прилици да уради опсежно истраживање за књигу као генерал Цветковић.
Цветковић је био учесник тих догађаја, љекар, високи официр, једно вријеме уредник Војносанитетског прегледа. Значи имао је потребне ресурсе за истраживање, далеко веће него Давидовић или било који преживјели четнички љекар.
Поента и јесте у томе да је Давидовићева тема или слабо истражена или је била слаба организација.
Наводе из партизанског санитета сам дао као компарацију како је функционисала слична организација. О томе је писано и боље је обрађена тема, требало је да послужи аутору као модел шта све треба да истражи.
Одговори

Тачно је то за венеричне болести, само што нико није толико наглачавао своју "непорочност" као партизани.
Није тачно, не могу се поредити четници и партизани по том питању. Прво, код партизана жене су биле у борбеним јединицама, измешане са мушкарцима, а код четника у позадини. Друго, морал једних и других је неупоредив.
Одговори

(16-08-2017, 05:51 PM)ватхра Пише:  
(16-08-2017, 10:13 AM)ватхра Пише:  Прочитај текст.
Прочитај наслов теме!
У теми се, ако досад ниси приметио, дискутује о целом тексту.

Нисам примијетио!
Сад погледах и видјех да си ти проширио тему на санитетско обезбјеђење б/д.
И неодговори на питање о образовању.

(16-08-2017, 05:33 PM)posmatrač Пише:  Изнио сам свој став о љековитом биљу. Мени је занимљива информација да је неко ријешио да организује прикупљање и прераду љековитог биља да би донекле надомјестио недостатак индустријских лијекова.
Погледај овде:
http://www.znaci.net/00001/199_3.pdf

Гледао претходну књигу и не нађох ништа о производњи лијекова.
Можеш ли ми указати на страну гдје се помиње партизанска производња лијекова у претходној књизи?

(16-08-2017, 05:33 PM)posmatrač Пише:  Не знам шта је Давидовић по образовању, ни шта су четнички љекари радили, али знам да нико од њих није био у прилици да уради опсежно истраживање за књигу као генерал Цветковић.
Поента и јесте у томе да је Давидовићева тема или слабо истражена или је била слаба организација.
Наводе из партизанског санитета сам дао као компарацију како је функционисала слична организација. О томе је писано и боље је обрађена тема, требало је да послужи аутору као модел шта све треба да истражи.

Можда је тема четниичког санитета слабо истражена, у то не улазим.
Ја само тврдим да данас нико не може имати такве ресурсе за истраживање четничког санитета као што је имао гедерал Цветковић за истраживање партизанског.
Одговори

(16-08-2017, 06:11 PM)posmatrač Пише:  Гледао претходну књигу и не нађох ништа о производњи лијекова.
Можеш ли ми указати на страну гдје се помиње партизанска производња лијекова у претходној књизи?
Куцај у претрази "bilj".

Нпр. на страни 238 имаш о одређеним биљкама у исхрани, биљкама против свраба, прикупљању биља, стр. 245-247 о скупљању материјала, укљ. и биљке, у апотекама.
Има и о изради завоја, удлага итд.
Одговори

(17-08-2017, 12:15 AM)ватхра Пише:  
(16-08-2017, 06:11 PM)posmatrač Пише:  Гледао претходну књигу и не нађох ништа о производњи лијекова.
Куцај у претрази "bilj".

Мислио сам на књигу коју си прво поставио.

Поново не одговори о својој стручности по питању хемије и фармације.
Одговори

(16-08-2017, 06:02 PM)Милослав Самарџић Пише:  
Тачно је то за венеричне болести, само што нико није толико наглачавао своју "[b]непорочност" као партизани.[/b]
Није тачно, не могу се поредити четници и партизани по том питању. Прво, код партизана жене су биле у борбеним јединицама, измешане са мушкарцима, а код четника у позадини. Друго, морал једних и других је неупоредив.

Кад се већ удаљишмо од наслова, да кажем да је нагласак на причама о партизанској "непорочности".
На сав глас су причали и писали о својој моралности. Па откуда венеричне болести? И то у својој књизи помиње патризан, који је касније догурао до генерал мајора и помоћника начелника санитетске службе ЈНА.

Да наведем још један примјер њиховог моралисања. За људе који нису хтјели да иду са њима "у револуцију" већ су радије остајали кући са породицама, кажу да су се ДРЖАЛИ ЖЕНАМА ЗА СУКЊЕ.

Е сад, шта је моралније, остати код куће и хранити своју дјецу или оставити дјецу другима за врат и отићи? А тад су мушкарци између 25 и 30 година већ илали 2-5 дјеце.

Броз и његова тадашња супруга су прије рада сина дали у дом. Александар и Анђа Ранковић су такође оставили свога сина и отишли.
Све сами моралисти!
Одговори

Комунисти и морал = перпетуум мобиле
Комунисти и морал = апсолутна супротност, сваке врсте
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним