Поруке: 14,527
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,065
Имали смо овде неколико питања и објашњења, како се градирају највеће српске светиње из средњега века.
Међутим, сетимо се и појма светаца. Ту је, без конкуренције, Хиландар на првом месту... Па, опет отприлике, неки сличан редослед који је и по другим параметрима. Али, има и оних светаца који су скупно свети, пресвети, и нема литургије да се њих не сетимо, а и овако свакодневно. Дакле, то су косовски јунаци који су живот дали у боју на Косову 1389. године.
Највише њих је сахрањено код једног манастира. Због тога је овај манастир међу најсветијим местима српског народа.
Који је то манастир?
(Последња измена: 22-11-2017, 09:29 PM од
Бенито.)
Поруке: 17,005
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,872
То је важан податак, чудно је да се то не зна у јавности.
Ајде нешто што би требало да се зна:
- Која телевизија је прва у свету емитовала музичке видео спотове? И када, макар отприлике.
- Сагласно с тим, који је, по енциклопедијама (ваљда) први икада снимљени музички видео спот? И које године.
Углед:
3,065
Први тв музички спотови су настали средином шездесетих година.
Има ли ово питање икакве везе са Србима???
Углед:
1,872
Не, први су снимили уредници ТВ Београд и прво је емитовано на ТВ Београд, од 1967, а можда и 1966. Емисија се звала ''Концерти за луди млади свет''. Ишле су 23 епизоде по сат ваљда. РТС је сачувао 13. У њима су били и ТВ спотови, баш онакви какви су почели касније по свету да се снимају, дакле у екстеријерима, са брзом променом кадрова, у ритму музике. Снимљено их је на десетине.
А у свету као први спот води се ''Поље јагода заувек'', Битлси, мислим 1968. Углавном и у том споту, док песма иде на плеј бек, музичари трче по трави, играју се нешто, као и Силуете, Елипсе и остали у БГ.
Повод овоме је што су Југо комунисти видели да је забрана поп и рок музике у земљама источног блока погрешна, јер доводи до подривања режима. Они су сковали план да ту музику употребе за јачање режима. Имали су режимске групе, као Корни група, и с друге стране то све им је служило као доказ слободе мисли и изражавања (којих наравно није било).
Друго питање у вези с овим:
- План комуниста, да нико не може бити популарнији од Тита, овим ослобађањем поп и рок музике је нагло угрожен. Они су се нашли у паници и почели су да на разне начине руше ауторитет звездама. Један комуниста написао је књигу, а то је ишло и по новинским фељтонима, у којој се нарочито окомио на Здравка Чолића. Зарађује за један концерт колико радник за десет година, итд. Можда је то утицало и на потоње хапшење Здравка Чолића.
Које је име тог комунисте и како се звала та његова књига?
Углед:
3,065
Па, сад .... Мислим да је Дилан још 1964. године, ако не и 1962. године имао неки спот. Али, нисам сигуран. Битлси, мислим, 66, а 1967. године сигурно. Али, то не мења на ствари. Тачно је ово што си написао да је рокенрол имао што би рекли комунисти " субверзивну улогу", али питање је да ли су ови Брозови комунисти то пустили у Југославији из разлога које си навео. Мислим да су они то морали да пусте , јер су били део западног офанзивног механизма и то нарочито од пада Ранковића. А ако је тако, откуд су се тако нагло појавиле те , назови, рок групе. Мислим да се овде не говори довољно отворено о томе. Да будем јасан, удба их је створила. Давала им је меру , кад и колико.
Што се тиче питања, то је неко од новинара, чак ми на Тијанића највише личи, али неко од тих фенси удбашчина, који је касније постао главни демократа.
Углед:
1,872
Не, сигурно су Битлиси први спот урадили, то знам одавно, пошто сам ''битлман'', имам све албуме, књиге чак и на енглеском о њима, гледам све филмове документарне (идаље се снимају), дакле дефинитивно то је Strawberry Fields Forever. Само не знам да ли је 1967. кад је објављена песма, или нешто касније.
И дефинитивно ово је било пре, ово у БГ, и много масовније.
Зашто не би био разлог да се поп и рок искористе у пропаганди? Да, у пакету је то са Западом, дал ће дати кредите или не, и сл, али не мења ово.
То је био Вук Драшковић, а књига се звала ''Ја малограђанин''.
Треће питање:
- Због свега овога, поп и рок музичари су споро и тешко постајали бунтовници. Први прави антикомуниста, дакле неко ко је заиста сметао систему, појавио се тек 1980-тих. Он је био уједно најважнија особа у борби за освајања слобода у целој држави тада. Иначе се као нај-нај сада спомињу многи, а не он, али врло добро знам да је то био баш он, јер сам итекако пратио шта се дешава по том питању, пошто су и ''Погледи'' тада почињали.
Како се он зове?
Углед:
3,065
У том смислу нема ту никог равног Штулићу.
Али, ту се ми дефинитивно разилазимо, јер не сматрам рокенрол генерално, ничим слободарским. Превише је то мени одувек било плитко . Сада се већ зна да је он био и остао само један од начина наметања културних концепата који доводе до формирања новог националног идентитета, односно преумљавања како каже професор Ломпар или промене свести како каже Вебер и његови Веберовићи. Штулић је и ту први, јер је први од њих провалио о чему се ради и успео је да се скине се са те тешке дроге.
ПС Што се тиче Вука видиш шта чине године, заборавио сам, а читао сам ту књигу.
(Последња измена: 23-11-2017, 01:53 AM од
Бенито.)
Углед:
1,872
То што кажеш је свакако тачно, али то нема везе са питањем. Питање је било ко је тада највише доприносио у борби за слободу.
То је без конкуренције био Бора Чорба. Ви млађи не верујем да можете замислити колико је у оно доба значила песма ''Црни мерцедес'', или оно Тито / Ал Капоне.
Занимљиво да ми Џонија нисмо доживљавали у том фазону.
На другом месту је била рецимо Француска 7, тј. УКС.
Углед:
1,872
А кад смо код тог наметања културног концепта, страног, не мора то бити тако, може нешто страно да се посрби. Ко је 1980-тих, и почетком 1990-тих, био главни рокер по том питању?