Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Крвава жетва у Гугљу

На подручју Пожешког среза готово свакодневно одигравали су се разни случајеви са често трагичним исходом. Јеврем Николић из села Гугља, засеок Николићи 21. јула позвао је на мобу око 40 жетелаца. Жетва је вршена преко дана и трајала је до касно у ноћ. После завршене жетве приређена је вечера, а затим је према обичају отпочела игранка. На игранку је поред жетелаца дошло још младића из близине и комшилука, која је трајала до дубоко у ноћ тј. до доласка добровољаца из Пожеге. Према изјави Милутина Николића који је једно време био присутан на игранци, случај се догодио на следећи начин:

,,Између 23 и 24 часа 21. јула, изненада се чуо глас. Стој не мичи се, женске лезите доле, а мушки руке у вис. Настала је паника међу жетеоцима и неки су почели да беже. У том моменту настала је пуцњава из пушака и пушкомитраљеза, а затим кукњава. Након извесног времена чула се команда. ,,Не пуцај!" Када је пуцњава престала дошли су добровољци са једним официром, капетаном Дедићем, међу жетеоце који су извршавали наређења официра и добровољаца. Капетан Дедић је питао жетеоце да ли се међу њима налазе лица из шуме (мисли на четнике) које је поименично тражио? Легитимисао је Милосава Марковића из Пријановића, Славка Гавриловића из Јелен Дола и неког Ђуричића из Јежевице и према подацима добровољаца они су сарађивали са четницима."

[Слика: IMG1.jpg]
Обука четничке омладине у околини Пожеге 1943. године

Пошто су наведена лица пронађена, добровољци су приступили указивању помоћи рањенима и упућивали их лекару у Пожегу као и утрђивању идентитета погинулих.

Овом приликом погинула су следећа лица:

1. Сретен Андрић, стар 19 година, син Недељка Андрића из Гугља

2. Милун Николић, стар 32 године из Гутља, ожењен отац 4 деце.

3. Вида Јовићевић, супруга Видоја из села Лорета, стара 40 година.

4. Јанко Јовићевић, син погинуле Виде, стар 19 година.

5. Милка Николић, кћи пок. Николе из Гугља, стара 17 година.

Рањена су следећа лица:

1. Вида Андрић, стара 17 година, кћи пок. Драге из Гугља.

2. Саво Николић, стар 17 година, син Ђура из Гугља, који је рањен и од последица умро.

3. Момир Јовићевић, стар 18 година, син Драгомира из Пријановића.

4. Крстонија Николић, супруга пок. Добросава, стара 65 година.

5. Јеврем Николић, стар 70 година из Гугља код кога је била моба.

6. Миленко Зарић, стар 19 година из Гугља.

По завршеном увиђају надлежних власти, лешеви су предати родбини.

Према неким усменим подацима, добровољци су вршили претрес терена око села Гугља и да су сазнали да на поменутој моби има четника. Мобу су блокирали ради хватања истих али је у том моменту наводно из мобе неко опалио 2 метка из пиштоља на добровољце, шта су добровољци одговорили ватром из оружја мислећи да на њих пуцају четници. Постоји друга верзија овог немилог догађаја. Командир одреда Пожега, наводи да је Илинка Николић из Гугља била сарадник комунистима, а када су партизани растерани пришла четницима, иначе неморална особа. Именована као блудница имала је у са добровољцима и довела је добровољце у село Гугаљ, обманула да се у истом селу налазе четници и тако су добровољци убили 5 младића и девојака и ранили 6 особа који су били на сеоској жетви.

Један од преживелих учесника жетве, у то време десетогодишњи дечак, био је и Добросав Николић, син убијеног Милуна. Овај догађај оставио је дубок траг у његовом животу. Поменути догађај и смрт свог оца Добросав је опевао у својој песми ,,Напад на мобу”. Његова мајка Јелика остала је удовица у својој 32-ој години са четворо малолетне деце старости од 3 до 13 година.

НАПАД НА МОБУ

Жетелачко развило се коло,
тад га љута опасала гуја.
Развило се свуда наоколо,
одметници лете к’o олуја.

Гром загрме, злотвор бије,
почела је кукњава и јека.
Недужничка смрт ту се сије,
они нису знали шта их чека.

Николић Милун ту је пао,
остала ми беспомоћна мајка.
Смртно је рањен и Николић Саво,
најстрашнија то је била бајка.

Долетело је јато кукавица,
оне младе жетеоце оплакују.
Почео је јецај црних удовица,
за најмилијим јауци се чују.

Село Гугаљ памтиће до века,
кобног дана што судбину плете.
Све док људска постоји колевка,
То је било кад сам био дете.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Ово је Воја Туфегџић на слици (лево).

А на овој другој је десно:

[Слика: image.jpg]

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Фотографија је из НМУ, тако је потписана. Искрено, мени овај човек не личи на Воју. Проверићемо...

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Још један текст о односима четници-љотићевци у пожешком крају. Овај и слични догађаји претходили су оној борби у Сечој Реци.

Моја грешка око описа фотографије. Ивињавам се. Smile

Одговори

Јесу ли ту Илинку после четници нашли у Ужицу и ликвидирали, а данас се води као ''жртва четничког терора''?
Одговори

Мислим да јесу али нека остане да се то провери. Доста је било примера о преласку из партизана у љотићевце и о њиховој сарадњи са Гестапом. Боже здравља, ускоро ћемо бити упознати са још једним случајем.

Одговори

(17-12-2017, 07:04 PM)Николај Пише:  Ово је Воја Туфегџић на слици (лево).

А на овој другој је десно:

Зна ли неко где су настале фотографије?
Одговори

У Пецкој када је играна фудбалска утакмица четници против мештана.

Извор: РП Љубовија

Одговори

(17-12-2017, 10:57 PM)Перун Пише:  У Пецкој када је играна фудбалска утакмица четници против мештана.

Извор: РП Љубовија

Мислим да ове две слике нису направљене кад је била утакмица.На слици није Пецка.Вероватно је негде у околини.Мислио сам можда неко зна тачно.
Одговори

Ово је са утакмице:

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(18-12-2017, 06:08 PM)Николај Пише:  Ово је са утакмице:

Ово је у реду.Ова јесте са утакмице у Пецкој.Занимало ме да ли можда неко зна где су оне две Војине слике настале.
Одговори

Није ми познато.

Одговори

Све написа, само ниси годину кад се ово десило Smile
Одговори

(18-12-2017, 11:22 PM)Романија Пише:  Све написа, само ниси годину кад се ово десило Smile

43. Овај злочин поменуо сам у тексту о Сечој Реци. Сада када сам дошао до ове песме одлучио сам и то да објавим.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним