Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(17-12-2017, 09:25 PM)Милослав Самарџић Пише: Јесу ли ту Илинку после четници нашли у Ужицу и ликвидирали, а данас се води као ''жртва четничког терора''?
Нисам успео да пронађем податак да је Илинка Николић ливидирана од стране четника. Њено име не помиње се ни у књизи Гојка Шкора ,,Истина је у именима".
Одакле Вама тај податак? Сигурно Вам је Ивко причао.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 17,005
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,872
Ивко ми је причао да је у Ужицу ликвидирана жена које ја одвела љотићевце и Немце на неки скуп, народни збор, мислежи да је тамо мајор Марковић. Колико се сећам, он ми је рекао и да је име те жене у Шкоровој књизи. А може бити и да је то нека друга. Има у интервјуу са Ивком у Разговорима која је у питању.
Углед:
459
Не знам ништа о њему али могу проверити ако је предлаган за одликовање или унапређење.
Ово за Милку сам и ја чуо. Ову песму дао ми је унук Милуна Николића. Аутор је његов покојни отац Драгослав који је био очевидац овог догађаја.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 99
Теме: 0
Придружен: Jan 2018
Углед:
5
Sjajan tekst.Uzicki okrug je izvor i utoka svih dogadjanja41-ve.Nigde toliko isprepletanih dogadjanja i tragicnih sudbina skoro pa rodbinski povezanih ljudi.
Углед:
459
(17-12-2017, 06:59 PM)Перун Пише: Један од преживелих учесника жетве, у то време десетогодишњи дечак, био је и Добросав Николић, син убијеног Милуна. Овај догађај оставио је дубок траг у његовом животу. Поменути догађај и смрт свог оца Добросав је опевао у својој песми ,,Напад на мобу”. Његова мајка Јелика остала је удовица у својој 32-ој години са четворо малолетне деце старости од 3 до 13 година.
НАПАД НА МОБУ
Жетелачко развило се коло,
тад га љута опасала гуја.
Развило се свуда наоколо,
одметници лете к’o олуја.
Гром загрме, злотвор бије,
почела је кукњава и јека.
Недужничка смрт ту се сије,
они нису знали шта их чека.
Николић Милун ту је пао,
остала ми беспомоћна мајка.
Смртно је рањен и Николић Саво,
најстрашнија то је била бајка.
Долетело је јато кукавица,
оне младе жетеоце оплакују.
Почео је јецај црних удовица,
за најмилијим јауци се чују.
Село Гугаљ памтиће до века,
кобног дана што судбину плете.
Све док људска постоји колевка,
То је било кад сам био дете.
Аутор је реч ,,љотићевци",која је првобитно била написана, морао да замени са ,,одметници" јер се тадашњој она ,,није свидела".
Углед:
459
(21-12-2017, 08:46 PM)Милослав Самарџић Пише: Ивко ми је причао да је у Ужицу ликвидирана жена које ја одвела љотићевце и Немце на неки скуп, народни збор, мислежи да је тамо мајор Марковић. Колико се сећам, он ми је рекао и да је име те жене у Шкоровој књизи. А може бити и да је то нека друга. Има у интервјуу са Ивком у Разговорима која је у питању.
Ипак Ивко није ,,свашта блебетао” како тврде комунисти.Веродостојност већине података, које је Самарџић забележио, потврдио сам, једним или више, независних извора.
Један аутор у архиви Недићеве управе пронашао је документ у коме пише да су четници у Ужицу убили Илинку Николић стару...
Занимљиво је да и у Ивковој пресуди (управо је држим у рукама) пише да му се као отежавајуча околност узима то што је био Дражин миљеник.