(09-01-2014, 08:29 PM)Милослав Самарџић Пише: Можете ли некако проверити је ли било аеродрома у Дивцима пре рата?
Зато што се из Планинице виде авиони у Дивцима.
Покушао сам да пронађем податак о аеродрому Дивци и сада могу рећи са сигурношћу да је постојао и пре 2.св.рата,први податак је да је Месни Одбор АЕРО КЛУБА НАША КРИЛА основан у Ваљеву 1.јануара 1933год. вероватно и само леталиште непосредно после тога.Пред сам 2 св. рат новоформирана транспортна група ЈКРВ од авиона предузећа АЕРОПУТ и авиона Аеро клуба НАША КРИЛА била је базирана на аеродрому - леталишту ДИВЦИ код Ваљева,као ескадриле731. и 732 транспортне групе.Један текст где се помиње та група и аеродром Дивци је и овај који сам пронашао на форуму,,ПАЛУБА,,
U martu mesecu 1941 godine, VVKJ je , zbog nepostojanja transportnih aviona, mobilisalo letelice Aeroputa sa sve letačkim i tehničkim osobljem. Među mobilisanim letelicama su se nalazila i oba Spartana. Od letelica aeroputa je osnovana Transportna grupa koja se sastojala od dve eskadrile 731 i 732. Letelice su bazirale na aerodromu Divci u blizini Valjeva.
* cruiser-2.jpg (39.23 KB. 700x225 - viewed 351 times.)
Početkom rata letelice koje nisu uspele da prelete na ratna letelišta su bile oštećene ili nepripremljene i ostale na aerodromu Divci. Među nima su bila i oba Spartana, od kojih je, najverovatnije, „Sušak“ pokušao da poleti ali je tom prilikom bio oštećen. Prema nekim navodima svi avioni koji su ostali na aerodormu Divci su uništeni 10 aprila pre njegovog napuštanja, ali je „Lubljana“ zarobljena i nalazila se na Zemunskom aerodromu, gde je čekala svoju dalju sudbinu.
* YU-SAN zarobljen 1.jpg (48.71 KB. 734x524 - viewed 40 times.)
* YU-SAN zarobljen 2.jpg (115.33 KB. 800x571 - viewed 55 times.)
tip: putnički avion sa dva člana posade
pogon: tri redna, obrnuta , vazduhom hlađena, četvorocilindrična motora de Haviland Gipsy Major, sva ki sa 130 KS
dužina: 11,94 m
razmah krila: 16,46 m
površina krila: 40,5 m2
masa: prazan 1656 kg, maksimalna 2812 kg
brzina: maksimalna 217 km/h, krstareća 177 km/h
dolet: 514 km
plafon: 4570 m
penjanje: 183 m/min
putnika: 6
Такође волео бих да видим ту фотографију ако је могуће Милославе да је поставиш на форуму ако већ није постављена да бих утврдио који се то авиони виде на њој.Вероватно Спартани а могуће и нека Електра..