Оцена Теме:
  • 14 Гласов(а) - 4.14 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нова ТВ серија - Равна Гора

Занимљиво,ја сам чуо да је био већ направљен за време рата тако ми је бар један мештанин,из тог села, има и на википедији се спомиње да су 5.априла.1941.да су авиони Локид електра прелетели на аеродром Дивци.Али нисам нашао званично када је настао.
Одговори

Можете ли некако проверити је ли било аеродрома у Дивцима пре рата?
Зато што се из Планинице виде авиони у Дивцима.
Одговори

(09-01-2014, 08:29 PM)Милослав Самарџић Пише:  Можете ли некако проверити је ли било аеродрома у Дивцима пре рата?
Покушао сам да пронађем податак о аеродрому Дивци и сада могу рећи са сигурношћу да је постојао и пре 2.св.рата,први податак је да је Месни Одбор АЕРО КЛУБА НАША КРИЛА основан у Ваљеву 1.јануара 1933год. вероватно и само леталиште непосредно после тога.Пред сам 2 св. рат новоформирана транспортна група ЈКРВ од авиона предузећа АЕРОПУТ и авиона Аеро клуба НАША КРИЛА била је базирана на аеродрому - леталишту ДИВЦИ код Ваљева,као ескадриле731. и 732 транспортне групе.Један текст где се помиње та група и аеродром Дивци је и овај који сам пронашао на форуму,,ПАЛУБА,,
U martu mesecu 1941 godine, VVKJ je , zbog nepostojanja transportnih aviona, mobilisalo letelice Aeroputa sa sve letačkim i tehničkim osobljem. Među mobilisanim letelicama su se nalazila i oba Spartana. Od letelica aeroputa je osnovana Transportna grupa koja se sastojala od dve eskadrile 731 i 732. Letelice su bazirale na aerodromu Divci u blizini Valjeva.

* cruiser-2.jpg (39.23 KB. 700x225 - viewed 351 times.)

Početkom rata letelice koje nisu uspele da prelete na ratna letelišta su bile oštećene ili nepripremljene i ostale na aerodromu Divci. Među nima su bila i oba Spartana, od kojih je, najverovatnije, „Sušak“ pokušao da poleti ali je tom prilikom bio oštećen. Prema nekim navodima svi avioni koji su ostali na aerodormu Divci su uništeni 10 aprila pre njegovog napuštanja, ali je „Lubljana“ zarobljena i nalazila se na Zemunskom aerodromu, gde je čekala svoju dalju sudbinu.

* YU-SAN zarobljen 1.jpg (48.71 KB. 734x524 - viewed 40 times.)

* YU-SAN zarobljen 2.jpg (115.33 KB. 800x571 - viewed 55 times.)

tip: putnički avion sa dva člana posade
pogon: tri redna, obrnuta , vazduhom hlađena, četvorocilindrična motora de Haviland Gipsy Major, sva ki sa 130 KS
dužina: 11,94 m
razmah krila: 16,46 m
površina krila: 40,5 m2
masa: prazan 1656 kg, maksimalna 2812 kg
brzina: maksimalna 217 km/h, krstareća 177 km/h
dolet: 514 km
plafon: 4570 m
penjanje: 183 m/min
putnika: 6
Такође волео бих да видим ту фотографију ако је могуће Милославе да је поставиш на форуму ако већ није постављена да бих утврдио који се то авиони виде на њој.Вероватно Спартани а могуће и нека Електра..
Одговори

Проверићу то ја сутра,па вам јављам.
Одговори

(06-01-2014, 01:06 AM)Горан Пише:  "КАРТУ ЧИТАЈ, СЕЉАКА ПИТАЈ!"; [/b] овако би ја назвао ову епизоду.
Палошевић, предавач на академији, официр у јуришним јединицама пита локалног житеља који сам каже да није био у војсци и да се није кретао даље од Ваљева и Љига, узевши то у обзир може се претпоставити да није ни много школован, неколико разреда основне школе је реално његово образовање. Е сад тај човјек на Топографској карти показује официру, предавачу, свршеном академцу,положај, правац и кретање. Да серија није растегнута сигурно би било говора и о "стајној тачки", "азимутима", "Размеру", "водо-делницама и сливницама", и сл. појмовима из топографије.
Али сам се вечерас и насмијао мало.
Кадар кад потоњи Равногорци стоје код колиба на једној пољани и деру се међусобно дозивајући сопственог Мајора и камера долази до сина Драгана који гута сендвич дог га гледа Манда хихихи хихихи хихихи па то је стварно за комедију.
Питам се зар нема код нас неког стаситијег глумца од Окановића, он због свог физичког изгледа који је такав какав је може да игра само сметењака или неки дјечачки лик али никако митраљесца, било какве војске.
Врхунац ми је било његово трчање оном ливадом прије него што је спасио своју сестру, Кидање остале његове гафове су форумаши већ набројали и надам се да ће их Бенито узети у обзир за завршну критику.
оооооој младости . . . .хихихи

(06-01-2014, 03:54 PM)Игор Ненадић Пише:  Јесте ли видели како *неписмени*сељак,који *незна*шта је авион,зна шта је картографија.Када сам гледао последњу епизоду тако сам се слатко насмејао.ДО КОНАЧНЕ ПОБЕДЕ.

Изгледа да ви нијесте били у рату. Какви "академци, предавачи, официри" и читање карата.Креза
Нема бољег "читања карата" од локалаца, па да су и скроз неписмени, њима карта не треба.
У сред ноћи, ко и у сред бијела дана. А колко пута дођу људи са стране, ко да су с Марса бачени, џабе десет академија и то што висе над картом по цијели дан.

Нема америчка војска џабе изреку "You can't spell LOST without LT." Што у преводу вели, не мореш написати ријеч ИЗГУБЉЕН (LOST) без поручника тј. официра (lieutenant=скраћено LT).хихихи
Одговори

(09-01-2014, 09:12 PM)гињица Пише:  
(09-01-2014, 08:29 PM)Милослав Самарџић Пише:  Можете ли некако проверити је ли било аеродрома у Дивцима пре рата?
Покушао сам да пронађем податак о аеродрому Дивци и сада могу рећи са сигурношћу да је постојао и пре 2.св.рата,први податак је да је Месни Одбор АЕРО КЛУБА НАША КРИЛА основан у Ваљеву 1.јануара 1933год. вероватно и само леталиште непосредно после тога.Пред сам 2 св. рат новоформирана транспортна група ЈКРВ од авиона предузећа АЕРОПУТ и авиона Аеро клуба НАША КРИЛА била је базирана на аеродрому - леталишту ДИВЦИ код Ваљева,као ескадриле731. и 732 транспортне групе.Један текст где се помиње та група и аеродром Дивци је и овај који сам пронашао на форуму,,ПАЛУБА,,
U martu mesecu 1941 godine, VVKJ je , zbog nepostojanja transportnih aviona, mobilisalo letelice Aeroputa sa sve letačkim i tehničkim osobljem. Među mobilisanim letelicama su se nalazila i oba Spartana. Od letelica aeroputa je osnovana Transportna grupa koja se sastojala od dve eskadrile 731 i 732. Letelice su bazirale na aerodromu Divci u blizini Valjeva.

* cruiser-2.jpg (39.23 KB. 700x225 - viewed 351 times.)

Početkom rata letelice koje nisu uspele da prelete na ratna letelišta su bile oštećene ili nepripremljene i ostale na aerodromu Divci. Među nima su bila i oba Spartana, od kojih je, najverovatnije, „Sušak“ pokušao da poleti ali je tom prilikom bio oštećen. Prema nekim navodima svi avioni koji su ostali na aerodormu Divci su uništeni 10 aprila pre njegovog napuštanja, ali je „Lubljana“ zarobljena i nalazila se na Zemunskom aerodromu, gde je čekala svoju dalju sudbinu.

* YU-SAN zarobljen 1.jpg (48.71 KB. 734x524 - viewed 40 times.)

* YU-SAN zarobljen 2.jpg (115.33 KB. 800x571 - viewed 55 times.)

tip: putnički avion sa dva člana posade
pogon: tri redna, obrnuta , vazduhom hlađena, četvorocilindrična motora de Haviland Gipsy Major, sva ki sa 130 KS
dužina: 11,94 m
razmah krila: 16,46 m
površina krila: 40,5 m2
masa: prazan 1656 kg, maksimalna 2812 kg
brzina: maksimalna 217 km/h, krstareća 177 km/h
dolet: 514 km
plafon: 4570 m
penjanje: 183 m/min
putnika: 6
Такође волео бих да видим ту фотографију ако је могуће Милославе да је поставиш на форуму ако већ није постављена да бих утврдио који се то авиони виде на њој.Вероватно Спартани а могуће и нека Електра..
Супер, хвала пуно!
Од Диваца до Планинице ваздушном линијом нема ни 20 км, што значи да су се видели авиони изнад аеродрома и нарсвно чуло се бомбардовање аеродрома 6. априла.
Док у серији мештани Планинице први пут у животу авионе виде 7. априла 1941. и не знају да је почео рат!
Одговори

(06-01-2014, 12:46 AM)Сипуљац Пише:  Оде Светолик са јагњећом бригадом. Остаде само нејач код куће. Живадин и Жарко се гнушају крви. Нема друге него да стрина огули оно јагње и набије на ражањ. Грехота да пропадне кад га Србин онако стручно боцну камом.

Не би ме чудило да у идућој епизоди неко од Палопевићевих људи "испрати" Светолика до оближње шуме. Још је рекао жени да се враћа брзо кад је пошао с њима. Сирома'
Одговори

[/b][/size][/font]
Братијо, ја нисам очекивао уопште да ће Радош Бајић приказати у серији догађаје како су се заиста десили у стварности. Чим сам видео трејлер пре 7-8 месеци, знао сам да ће серија бити чист промашај као што јесте. Не би ме чудило да му је помогао манити Вук Драшковић у писању сценарија. Серија ништа не ваља. Па мене су избацили из групе "Ја сам из четничке фамилије" управо због критиковања серије и Вука Драшковића.
Одговори

http://facebookreporter.org/2014/01/10/%...%B8%D1%98/
Одговори

Погрешно је не гледати "Равну Гору". Читам ја и "е-новине" и "Пешчаник" иако су ми гадни. Како друкчије да знаш шта непријатељ мисли?

До сада, по мени, најдубљи осврт је дао Часлав М. Дамјановић " “Равна Гора” на екрану поново на “страшном суду” ".
Г. Самарџић даје брзе, после сваке епизоде, експертске критике, које су заправо основ и усмерење свим другим критикама, а сва је прилика и права кост у грлу спин-мештрима овог подлог "драмског" пројекта. Понекад Самарџићев труд изгледа као Сизифов посао. Можда то и јесте због медијског "односа снага". Али, без тих брзих експертиза којима се апсолутно нико није надао, сав револт који се може наћи у коментарима на разним странама претворио би се у бескорисну какофонију, немушто и безопасно грактање. Ова ненадана брзина и велико познавање догађаја су посебно непријатни ауторима "Равне Горе" из сенке, јер немају чиме да парирају, нити задовољавајуће забашуре. Отуда, брзо написани текстови г. Самарџића су изванредан потез, велики труд се исплатио.
Може Бајић да даје патетичне интервјуе, види се његов унезверен поглед. Може дрхтавом руком у подруму да пребројава курвањски стечене златнике. Могу му додељивати "награде за драмски текст"; но, пошто је свима јасно да је у уметничком погледу безвредан, очигледно да је у том смислу у питању "шминкање мртваца", не би ли се спасло шта се спасти може.

Стижемо до последње еизоде првог дела срамотне серије.
Сматрам да после тога треба дати свеобухватну и прочишћену анализу "Равне Горе". Добро би било да се прикупљају критике попут написа г. Дамјановића, које би са свих страна осветљавале ову мучки и срамно смишљену нео-титоистичку "франшизу". И, свакако, колико се може бити упоран, ширити истину, не дати им мира.
Одговори

(10-01-2014, 08:35 PM)Нимбус Пише:  Погрешно је не гледати "Равну Гору".

У праву си Нимбус, треба то гледати, а да се лакше разуме, како ће нам омладина бити загађена у мозгу. Па на основу тог знања, спремати лекове...

Али, ја лично не могу више да глумим садомазохисту пред екраном и гледам просеравања џукела!

Како год окренем на ту серију, ма на минут, све сам више склон тврдњи, да су титови филмови били куд и камо наивнији и луђи. А ово су ОПАСНЕ бљувотине. Поготову што су то све наводни Срби, Четници и људи. Што демократски запад стоји испред и иза ове србомржљиве смрадине од серије, што је публикују у америке, ...

Јак желудац свима који оно велико г. гледају из едукационих разлога!

Пилот
Одговори

Отворено писмо Мајла Раденковића Радошу Бајићу:

http://www.pogledi.rs/majkl-radenkovic-o...su-bajicu/
Одговори

САМАРЏИЋЕВ ИНТЕРВЈУ ОБЈАВЉЕН У ПОСЛЕДЊЕМ БРОЈУ ''СВЕДОКА'':

1. http://imageshack.com/a/img703/8235/xa1u.jpg

2. http://imageshack.com/a/img838/2861/w8x5.jpg
Одговори

Одличан интервју Милославе. Свака част. Надам се да ће га и Бајић прочитати.

А што се Раденковића тиче, текст би му био много успешнији да му језик није толико острашћен. Нема потребе за толиком дозом епитета и етикетирања када се излажу ваљани аргументи.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним