Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(17-04-2018, 11:20 PM)Шумадинац Пише:  На Копаонику постоји место Небеске Столице, тј. природни феномен, а за Небеске Столове нисам чуо.
Мада, тај назив "Столови" носи најсевернији огранак Копаоника, тј, планина Столови.
Колико ме сећање служи, једно су Столови, а друго Столице. Требало би да се каже и Столови и Небески столови, али то треба да је једно исто.
Одговори

(17-04-2018, 10:13 PM)Mitic Пише:  Треба да се развеју разне приче и митови из доба комунизма. Ево, на пример, биле су приче (барем сам ја тако чуо) да је голман Милован Јакшић био присталица комунизма. Али судећи према чланку са сајта Новости, није био.

Одузели су му имовину, а ево шта је пре тога рекао Дедијеру и Кочи Поповићу: "„Па, људи, ми се нисмо добро споразумели. Ако сам нешто учинио, то сам урадио из патриотских разлога. Да сам имао неких политичких амбиција, ја бих са вама отишао у партизане. Схватите, мој свет је моја породица, Св. Лука и фудбал као светиња“."

А изгледа да је био и "кум" Црвеној Звезди. Ево линка тог чланка

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.h...e-Milovanu

Ако Бенито може, нека прокоментарише ово за Јакшића, пошто одлично познаје историју нашег фудбала
Хајде уместо одговора да поставим друго питање у вези послератног фудбала, које би само по себи могао бити одговор на твоју молбу.
Колико српских фудбалера је играло и за репрезентацију Краљевине Југославије и за репрезентацију комунистичке Југославије?
Одговори

(17-04-2018, 10:19 PM)Бенито Пише:  
(17-04-2018, 10:10 PM)Шумадинац Пише:  
(17-04-2018, 09:21 PM)Бенито Пише:  Нема никакве потребе да ми се извињаваш, ничим ти мене ниси увредио.
Мој коментар уопште није идеолошки, него ти не познајеш тај свет, а ја се њима бавим цео живот. То што ти наводиш као чињенице нема никакве везе са питањем.
Наиме, сви ти председници ФК Црвена Звезда били су први круг Крцунових сарадника. И та Мадера, о којој се данас бајке причају, била је прво седиште Озне у Београду 1944. године. У тој кући је и Крцун спавао. И ко год је хтео нешто у вези Звезде, тамо је ишао на поклоњење.
А што се тиче о потуљености идеологије те српске удбе и њихове " реакције" у односуна режим довољно говори то да су сво време држали разне државне функције и да су читавог живота остали верни одлукама из Јајца. Да је било другачије, завршили би у рупи.
Све су то чињенице, али кад се чињенице сударе са предубеђењима, тим горе по чињенице. Зато ће много времена проћи Савом и Дунавом док Срби ово не схвате. А питање је и да ли желе да схвате.

Стефан Првовенчани није добио круну од папе Хонорија и ФК Црвена Звезда није настала од ФК Југославије..... јел су ово теби чињенице или предубеђења?
Није крунисан папском круном. Ако јесте, покажи на ком месту. У ствари, не мораш. То ће ови генијалци из Немањића приказати неки дан.
А ово за Звезду тврдиш само ти и овај доктор што управља Звездом. Тако је тврдио и да је ОФК настао од БСК-а. То нису питања за историју, него за једну другу науку.

Историјске чињенице говоре сасвим друго.... наиме, Стефан Првовенчани је добио круну од папе Хонорија, свидело се то нама или не.

Друго, СК Југославија тј. СК 1913 је претеча СК Црвене Звезде. О томе постоје очигледни аргументи... истоветност грба, боја дресова, место стадиона, играчи, итд.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(18-04-2018, 12:18 AM)Бенито Пише:  
(17-04-2018, 10:13 PM)Mitic Пише:  Треба да се развеју разне приче и митови из доба комунизма. Ево, на пример, биле су приче (барем сам ја тако чуо) да је голман Милован Јакшић био присталица комунизма. Али судећи према чланку са сајта Новости, није био.

Одузели су му имовину, а ево шта је пре тога рекао Дедијеру и Кочи Поповићу: "„Па, људи, ми се нисмо добро споразумели. Ако сам нешто учинио, то сам урадио из патриотских разлога. Да сам имао неких политичких амбиција, ја бих са вама отишао у партизане. Схватите, мој свет је моја породица, Св. Лука и фудбал као светиња“."

А изгледа да је био и "кум" Црвеној Звезди. Ево линка тог чланка

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.h...e-Milovanu

Ако Бенито може, нека прокоментарише ово за Јакшића, пошто одлично познаје историју нашег фудбала
Хајде уместо одговора да поставим друго питање у вези послератног фудбала, које би само по себи могао бити одговор на твоју молбу.
Колико српских фудбалера је играло и за репрезентацију Краљевине Југославије и за репрезентацију комунистичке Југославије?
Одговори

Ниједан српски фудбалер
Одговори

Тачније, ниједан фудбалер у пољу.Smile
Само двојица голмана Срба играли су и пре и после рата за репрезентацију: Срђан Мркушић и Љуба Ловрић. И нико више, а било је доста играча који су још били у годинама када су фудбалери најзрелији.
Једноставно, као одговор на твоје питање, пошто су видели шта су комунисти радили по доласку на власт, људи су хтели да имају што мање контакта са њима, што због страха, што због угледа. Али, такви тоталитарни режими не дозвољавају слободне изборе у животу и прожимају сваку пору друштва. Тако је било и са фудбалерима, па су неки од њих бежали у тренерску струку . Међутим, тешко се извући из тих канџи, па су неки једва дочекали да изађу из такве творевине и побегну према Западу. Тако смо изгубили Банета Секулића, једног од најзначајнијих имена српског и југословенског фудбала свих времена. Наравно, било је и људи који су се приклонили новом режиму и волели да му служе, јер ауторитарни режими су параван за нестручност. Такав је случај Александра Тирнанића, вероватно најлошијег селектора фудбалске репрезентације у доба СФРЈ. Зато у Монтевидеу по режији титоисте Бјелогрлића видимо Секулића као будалу, а Тиркета као најбољег фудбалера и великог швалера.
Ајде Митићу неко питање.
Одговори

Сад је скоро била реприза Монтевидеа, али Бане Секулић је потпуно запостављен лик у серији са још неколико фудбалера. Уопште не постоји никаква прича око њега и око Гусара и Вампира и Теофила. Вампир је представљен као да је глуп. У серији обија браве, а у ствари је радио у полицији.

За питање, ово сам нашао на интернету, не знам колико је тачно, али поставићу на форум.

На сахрани нашег познатог писца 1905. десило се да је један наш чувени сатиричар ударио капу о земљу и продерао се промуклим гласом: „Јаој, Србијо, мајку ти је.ем кад ти и оваки људи помреше!“

Ко је ово рекао? И на чијој сахрани се ово десило?
Одговори

Домановић ?
Одговори

Тако је, Домановић. Знаш ли о чијој сахрани се ради?
Одговори

Милован Глишић ?
Одговори

Није, други писац је у питању. Написао је роман о једном хајдуку
Одговори

Јанко Веселиновић.
Одговори

(18-04-2018, 12:07 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(17-04-2018, 11:20 PM)Шумадинац Пише:  На Копаонику постоји место Небеске Столице, тј. природни феномен, а за Небеске Столове нисам чуо.
Мада, тај назив "Столови" носи најсевернији огранак Копаоника, тј, планина Столови.
Колико ме сећање служи, једно су Столови, а друго Столице. Требало би да се каже и Столови и Небески столови, али то треба да је једно исто.
Војвода Мишић је дао ова имена, као млад официр, кад је радио на топографским мапама. А они их користе за 13-ти век.
Одговори

(18-04-2018, 04:00 PM)Бенито Пише:  Јанко Веселиновић.

Јесте, Јанко Веселиновић. Бенито и Ултра настављају даље
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 5 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним