RE: ''Опкољени'', први играни филм у продукцији ''Погледа'' -
Милослав Самарџић - 04-05-2022
Е још и руке...

Гледао сам скоро серију Викинзи, једну од најбољих свих времена. И најскупљих. Од стотина јунака, ни једном не фале зуби. Ни један, а стално се туку. Штавише, свима су зуби бели, према овој новој техници бељења зуба. Пошто је иначе шминка добра, ово наш одудара.
Друго, у свакој викиншкој кући, у градовима и селима, даске на вратима су размакнуте. Не мало, већ најмање по пет цм. А нема шансе да се овако праве врата, не само у Норвешкој, већ ма где.
Тако да...
ZdravkoR - 05-05-2022
Филм је одличан за почетак и како већ неко раније рече колико се могло.
Заиста не схватам ове коментаре. Мислим примера ради једна униформ коју видимо у филму у новом шивењу кошта 150-200 евра. Када би те униформе биле 100 посто као из рата коштале би барем 1.000 евра по униформи. Погледајмо скорије филмове са сличном тематиком (1.св рат нпр. Заспанка за војника и краљ Петар), ни њихове униформе нису биле савршене,погледајмо само сцену крунисање краља Петра, па голим оком се види да су ордења пластична итд, а буџет су имали стоструко већи, па нисам нигде прочитао толико критика које су потпуно ирелевантне. Више пута је објављивано да се помогне рад Погледа, па колике су биле донације, што није неко уплатио 1.000 евра па да се сашије униформа која би била савршена. Брада опет смета итд, па и код Ранкића је у Последњем чину брада крш, па то нико не коментарише. Филм је до сада барем према званичним бројкама филмског центра погледало близу 5.000 људи, узмимо да је улазница била просечно 350 динара, а да се у неким биоскопима филм приказивао само 3-4 дана, колика је зарада, а колико је уложено. Будимо мало реалистичнији, скромни и имајмо у виду да Погледи нису Ворнер Брос и надајмо се да је ово тек почетак и да ће наредни филм бити још бољи. Коментари неких мојих пријатеља који нису баш у теми, тј. чули су за Калабића као што су чули и за Мадагаскар, значи појма немају о суштини ишли су из знатижеље да погледају, свима је филм ОК , само су рекли да је могао бити бржи, са мало више акције једино је то можда реална замерка просечног гледаоца.
Митић - 05-05-2022
Ако су само проблем свилене руке и голотиња у филму, онда и немамо проблем
Нисам погледао филм, али не сумњам да је одличан.
Милослав Самарџић - 05-05-2022
Пета по реду филмска критика, а прва баш негативна, омеђена карактеристичном првом и последњом реченицом.
Првом, ''филмови су пропаганда'', коју нису приписивали партизанским филмовима, који су заиста били пропаганда. Рекао бих да је претходило истраживање да ли је догађај описан у филму ''Опкољени'' истинит, па да се дошло до нежељеног закључка: јесте!
Последњом, према којој испада се ме нисмо сетили да ангажујемо холивудске глумце, а комунисти јесу...
Карактеристично је, такође, да у опису критичара филм изгледа много сиромашније него што јесте, нпр. не помињу се сцене у граду и на селу.
Kalabić – junak četničkog trilera: Kritika filma „Opkoljeni“
KULTURA Autor:Slobodan Vujanović/Mislite mojom glavom04. maj. 202220:15
Filmovi su propaganda. Za “istoriju”, ipak, morate posegnuti za nekim pouzdanijim izvorima. Čak i kada nose napomenu “prema istinitom događaju”. A u filmu Miloslava Samardžića, desničarski orijentisanog stvaraoca i osnivača pro-četničkog lista “Pogledi”, baš kao što su se nekada “Jugosloveni bavili partizanima”, on se bavi jednim događajem iz ratnog života četničkog vojskovođe Nikole Kalabića. A kako sam ja ovde “samo zbog filma” i vama savetujem da ostavite svoje ideologije na ovom pasusu.
Radnja filma je vrlo skromna i tiče se višesatne opsade Kalabića i njegova tri vojnika od strane SS divizije “Princ Eugen”, sastavljene od vojvođanskih Nemaca (o čemu nas Samardžić informiše na početku filma). Ako vi sad zamišljate neki četnički epsko-romantični seting gde će Kalabić, kao nekad “Valter”, da se herojski razmaše, bojim se da ćete imati samo jedan razlog više da izađete razočarani sa projekcije.
Samardžićev film je na svaki način “skroman”. Iako bi trebalo da se radi o vrlo tenzičnom filmu, s obzirom na postavku, on nije nimalo napet i vremenom biva čak i dosadnjikav. Nemci se šeću Šumadijom kao da su na “tim bildingu”, a Kalabićevi četnici (sem njega niko nema bradu) više deluju kao zarobljenici “Ivkove slave”. Gluma je amaterska i drvenasta, akcione scene deluju kao inscenacije ratnih vežbi u Dozvolite da se obratimo, a u nekom trenutku imaćemo utisak da se nalazimo u nekakvoj ratnoj satiri ili parodiji kada Samardžić počne da švenkuje s jednog na drugog glumca u “četničkom gnezdu” kao da je neka “sitkom” zajebancija na delu. Stvari su još potresnije na sve pogrešne načine kada uđemo u polu-erotsku flešbek fantaziju četničkog kapetana koji oproštajno zamišlja “svoju Stanu” u Samardžićevoj nameri da nam emotivno dočara njegovu svesnost o bezilaznoj situaciji u kojoj se nalazi.
Možemo da mislimo šta hoćemo o “partizanskim” i drugim (anti-)ratnim filmovima Jugoslavije, ali dobar deo njih ličio je na filmove i držao pažnju dramom i akcijom nezavisno od naših ideoloških pozicija. Bojim se da će Opkoljeni čak i najzdušnije četnički orijentisane gledaoce uspavati svojom tromom i neinventivnom radnjom i sub-televizijskom režijom. Ako “desnica” ima nameru da se izbori za svoju “istoriju” i u tom procesu prevesla nekoga na svoju stranu, onda mora da ponudi daleko harizmatičnije interpretacije svojih lidera od one koja je ovde ponuđena za “čika Peru” (kako su Kalabića od milja zvali) koji apsolutno ničim ne opravdava pažnju koja mu je data. O tome da su “partizani” dovodili “jednog Orsona Wellesa” da oživi četničkog vođu da i ne govorim.
https://nova.rs/kultura/kalabic-junak-cetnickog-trilera-kritika-filma-opkoljeni/
Ђорђе - 05-05-2022
Фулм је можда могао бити бржи али опет, сам филм је базиран на ситуационом догађају и када боље размислимо - једно опкољавање герилаца од стране "регуларне" војне јединице се сигурно не одиграва муњевито и да је богато многим догађајима и дешавањима. Ту седнеш, опколиш (обезбедиш се, ако си герилац) и чекаш. Нека јуришања нису баш изводљива.
Е сада, можда је интроспекција самог Калабића могла бити богатија. Разумем да се хтела ставити вертикала у односу на догађаје из Великог рата али осећам да је ту и на капетана СДС-а стављен превелики акценат.
Само мало насумичног трабуњања од мене. Филм ми се допао.

Радује ме што је, када сам гледао, у сали било девојчица и дечака које су довели баке и родитељи.
Шумадинац - 06-05-2022
Николај - 06-05-2022
(04-05-2022, 04:05 PM)Милослав Самарџић Пише: Е још и руке... 
Гледао сам скоро серију Викинзи, једну од најбољих свих времена. И најскупљих. Од стотина јунака, ни једном не фале зуби. Ни један, а стално се туку. Штавише, свима су зуби бели, према овој новој техници бељења зуба. Пошто је иначе шминка добра, ово наш одудара.
Друго, у свакој викиншкој кући, у градовима и селима, даске на вратима су размакнуте. Не мало, већ најмање по пет цм. А нема шансе да се овако праве врата, не само у Норвешкој, већ ма где.
Тако да... 
Ако је у питању ова серија, тотално разочарење. Прве две сезоне су одличне, иако је серија била нискобуџетна, од тад креће напредовање у техничком смислу, а назадовање у сваком другом. Радња се понавља, убацују се небитни ликови који гину после две епизоде а нису од било каквог утицаја на ток приче, догађаји су представљени наивно и неубедљиво, наравно убачена је и доза хомосексуализма, јер то су "стандарди" Запада који морају да се испоштују. Штанцовали су епизоде само ради зараде, све је могло да стане у максимално три сезоне, а има их шест. Последње 3 сезоне су биле досадне, гледао сам их на силу.
Ова серија је школски пример да специјални ефекти и одлична костимографија не гарантују да ће серија/филм бити добри.
Милослав Самарџић - 06-05-2022
Да, на ту серију сам мислио.
Милослав Самарџић - 09-05-2022
VOICE о филму ”Опкољени”: СС-овци у јесен 1942. нису гонили четнике на Равној Гори, већ партизане не Копаонику!
Уз помоћ историчара које цитира, овај портал дошао је до великих историјских открића, међу којима је највеће да су у јесен 1942. у Србији постојале партизанске јединице
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
ЦЕЛИ ЧЛАНАК:
https://www.pogledi.rs/voice-o-filmu-opkoljeni-ss-ovci-u-jesen-1942-ni-26969.html
sagus - 09-05-2022
Опет деца комуниста доминирају. Изгледа да је опет кренула појачана комунистичка пропаганда од стране њихових унука
Милослав Самарџић - 11-05-2022
”Опкољени” од 12. маја у биоскопима у Републици Српској, прво у Зворнику
ОПШИРНИЈЕ:
https://www.pogledi.rs/opkoljeni-od-12-maja-u-bioskopima-u-repu-26976.html
Милослав Самарџић - 19-05-2022
Опкољени” у биоскопима: Бачка Паланка, Уб, Ариље…
https://www.pogledi.rs/opkoljeni-u-bioskopima-backa-palanka-26994.html
Милослав Самарџић - 26-05-2022
”Опкољени” у биоскопима: Пирот, Ариље, Власотинце…
https://www.pogledi.rs/opkoljeni-u-bioskopima-pirot-arilje-v-27034.html
Бенито - 26-05-2022
Хоће ли се филм "Опкољени" приказивати у Сурдулици, ако знаш?